x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Căpuşă de 7 milioane € pe sănătatea poştaşilor

Căpuşă de 7 milioane € pe sănătatea poştaşilor

de Dorian Cobuz    |    Alexandru Boariu    |    17 Apr 2011   •   19:41
Căpuşă de 7 milioane € pe sănătatea poştaşilor
Sursa foto: /Jurnalul Naţional

161579-jf-cutie-postala-7a0w8127.jpgBanii pentru servicii de sănătate pot fi cheltuiţi de şefii instituţiilor publice după bunul lor plac, potrivit legislaţiei achiziţiilor publice. Un astfel de exem­plu ni-l dă Compania Naţională Poşta Română (CNPR), care a în­che­iat recent un contract de peste 7 mi­li­oane de euro, pentru servicii de me­dicina muncii, cu o societate apar­ţinând clientelei politice, printr-o pro­cedură de achiziţie aranjată de la un capăt la altul. Medicina muncii pre­su­pune în pricipal o serie de teste prin care este urmărit efectul ac­ti­vi­tăţii angajaţilor asupra sănătăţii lor.

Potrivit OUG 34/2006, prin care au fost reglementate achiziţiile pu­blice, fondurile publice pot fi cheltu­i­t­e pentru diverse servicii, inclusiv pentru cele de medicina muncii, doar cu obligaţia publicării anunţurilor de atri­buire – în cel mult de 48 de ore de la momentul atribuirii. Această libertate "legală" în risipirea banului pu­blic a fost şi este folosită pentru ali­men­tarea unor afaceri personale ale ce­lor puşi să administreze instituţii sau societăţi de stat. Cazul pe care vi-l prezentăm astăzi este unul cât se poa­te de edificator. Nici măcar obli­gaţia legală de publicare a anunţului de atribuire în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) nu a fost res­pectată. Anul trecut, CNPR a anunţat că aşteaptă pierderi de zeci de milioane de euro. În ciuda acestei realităţi, bătaia de joc, pe sea­ma ba­nilor Poştei, a celor care conduc această instituţie în ultimii ani con­ti­nuă fără nici o reţinere.

Contractul de atribuire despre care vorbim a fost semnat pe 6 septembrie 2010. Actele care au stat la baza atribuirii au fost, teoretic, întocmite cu câteva săptămâni mai devreme. Surpriză însă: acestea fac referire la cursul valutar chiar din data de 6 septembrie. Or, oficialii CNPR nu puteau călători în timp pentru a afla care va fi cursul anunţat de Banca Naţională a României la o anumită dată. Astfel, din prostie sau pur şi simplu din aroganţă, ei au recurs pe faţă la o mânărie ordinară, care trebuie să intre în atenţia Departamentului Naţional Anticorupţie (DNA). Dar să lăsăm faptele să vorbească.

Procedura de achiziţie nr. 53, din 2010, desfăşurată de Compania Naţională Poşta Română, se referă la achiziţia de servicii de medicina muncii. Referatul de necesitate întocmit pentru această achiziţie este datat, oficial, 16 august 2010. Aşa cum arătam, însă, la stabilirea preţului de achiziţie, documentul face referire fix la cursul din 6 septembrie, care, "coincidenţă", este chiar ziua atribuirii contractului. Repetăm întrebarea: de unde ştiau oficialii CNPR cât va fi cursul leu/euro trei săptămâni mai târziu?

Pe de altă parte, referatul de necesitate invocă un număr total de 36.238 de salaraţi care ar urma să be­neficieze de serviciile medicale, ceea ce este o ciudăţenie, pentru că, oficial, Poşta Română are cu cel puţin 500 de an­gajaţi mai puţin. Mai mult, refera­tul de necesitate prezintă nişte în­sem­nări făcute cu pixul şi datate 7 sep­tembrie, ceea ce reprezintă o altă ciu­dă­ţenie, deoarece, pe 6 septembrie, deci cu o zi înainte, fusese făcută deja atribuirea contractului, şi ca ur­mare, referatul de necesitate era, teoretic, la data acestei însemnări, un do­cument deja arhivat. Acea notiţă este însă o dovadă a faptului că, a doua zi după atribuirea contractului, oficialii CNPR făceau eforturi să-şi acopere "opera" cu hârtii şi cu de­cizii "legale". Un alt document, şi anu­me, "Nota Justificativă" a achi­zi­ţ­iei, deşi este datată 30 august 2010, face referire la acelaşi curs valutar din 6 septembrie 2010.

În plus, Jurnalul Naţional mai de­ţi­ne o probă că lucrurile au fost aranjate de şefii Poştei, în aşa fel încât ba­nii să intre în buzunarele unui client pre­ferat. Astfel, am intrat în posesia ofer­tei făcute de firma Medicover SRL către CNPR, pentru aceeaşi achiziţie, încă din 5 august 2010. Preţul oferit de Medicover pentru un abonament era de 2,8 euro pe lună. Societatea care avea să câştige contractul a făcut o ofertă, practic, copiată după cea depusă de Medicover, doar că mai ieftină cu un cent, şi anume de 2,7 euro pe lună.

Dar să revenim la filmul aranjamentului. La procedura de atribuire au fost invitate, la data de 3 septembrie a.c, două societăţi comerciale. Prima, Medicover, are o reţea de cli­nici şi centre medicale, proprii sau partenere, cu răspândire naţională. Cea de a doua societate invitată la negociere, Alfa Medical Center SRL, nu numai că este o anonimă în domeniul serviciilor medicale, dar re­prezintă, în fapt, un centru de servicii medicale fără acoperire na­ţi­o­nală, şi anume, unul din Ploieşti. Nu avem nici o informaţie despre cum au decis şefii CNPR să invite la ne­go-ci­e­re societatea privată recent în­fi­in­ţată, din Ploieşti, din cele câteva sute de clinici, multe de stat, care ofe­ră de ani de zile servicii de medicina muncii. Dar avem, în schimb, o altă in­formaţie: preşedintele-director ge­ne­ral al CNPR, Dumitru Daniel Neagoe, a venit să-şi preia funcţia, pe 25 iunie 2010, tocmai de la... Ploieşti. Ce coincidenţă!

Comisia de evaluare a ofertelor a fost numită de preşedintele director general al Poştei exact în ziua desfăşurării negocierii, adică pe 6 septembrie. În condiţiile în care întâlnirea cu cei doi ofertanţi începea la ora 10:00 este o surpriză uriaşă că acest aspect a fost decis chiar în ultima clipă de şeful Poştei, Dumitru Daniel Neagoe. Cu doar câteva minute înainte de a decide  destinaţia a peste 7 milioane de euro, Cătălin Ştefan, Carol Bujoreanu şi Gheorghe Petcu, membrii comisiei, au fost făcuţi responsabili pentru această decizie.

Cele două societăţi şi-au prezentat ofertele, perfect asemănătoare. Singura diferenţă: aşa cum arătam, Alfa Medical Center SRL cerea cu un cent mai puţin pentru exact acelaşi tip de abonament. Evident, câş­ti­gă­toare nu putea fi decât o firmă. În condiţiile în care ofertele erau sime­trice, preţul decidea câştigătoarea. Res­ponsabilii din cadrul Poştei nu au cerut de la societatea ploieşteană nici o altă dovadă că aceasta va putea asi­gura prestarea serviciilor pentru an­gajaţii din toate regionalele şi su­cursalele din ţară.

În aceeaşi zi de 6 septembrie, s-a semnat şi contractul respectiv, cu Alfa Medical Center SRL Ploieşti, aşa cum am văzut. Contractul de prestări servicii a fost încheiat pe cinci ani, în valoare totală de 5,8 mi­li­oane de euro fără TVA. Dar, deşi la mijloc era vorba de bani publici, ce­le două părţi au prevăzut o clauză po­trivit căreia nimeni nu avea voie să dea informaţii despre contract decât cu acordul celeilalte părţi sau doar dacă vreun judecător nebun sau des­tul de curajos ca să se opună mai-ma­ri­lor zilei va invoca ceea ce legea pre­vede în mod expres: "contractele de achiziţie publică sunt documente publice".

O altă anomalie este modul în care a fost stabilită valoarea contractului. În document se prevede o va­loare lunară a abonamentului de 2,7 euro pentru fiecare angajat al CNPR. Documentul precizează numărul maxim de angajaţi ai Poştei de 36.000 de suflete care au nevoie de suprave­ghere medicală. Numai că Poşta are mai puţini angajaţi, iar prognoza este că numărul acestora o să scadă în cei cinci ani de valabilitate a contractului, societatea fiind în plin proces de restructurare. Ceea ce nu i-a împie­di­cat pe oficialii Poştei să semneze cu firma ploieşteană contractul pentru valorile maxime posibile.

Cine a pus mâna pe cele 7 milioane de euro?
Cel puţin şapte şefi din Compania Naţională Poşta Română au semnat documente false (antedatate) pentru a acoperi contractul cu Alfa Medical Center SRL. Dar cine este totuşi această firmă pentru care conducătorii Companiei Naţionale Poşta Română s-au dedat la fapte sancţionate de Codul Penal?

Societatea Alfa Medical Center SRL din Ploieşti a fost înfiinţată, în prima parte a anului 2008, cu aportul a trei asociaţi care, probabil, şi-au vândut şi mobila din casă pentru a contribui la capitalul social de... 2.000 de lei – adică valoarea de achiziţie a unui birou şi a unui scaun pentru o secretară. Cum o fi funcţionând această societate cu o asemenea zestre noi nu ştim, dar Dumitru Daniel Neagoe, preşedintele-director general al Poştei Române, are în mod sigur mai multe informaţii decât noi dacă i-a dat acestei societăţi un contract gras, de circa 7 milioane de euro, pentru a se ocupa de sănătatea angajaţilor companiei.

Potrivit documentelor de la Registrul Comerţului, acţionarii societăţii Alfa Medical Center SRL sunt  medicii Lucian Boris Batir Macicopol, cu 25% şi Sofia Mihăilescu, cu 10%, precum şi societatea All Plan Construction SRL Bucureşti, cu 65%. Într-o interpelare pe acestă temă, depusă la Camera Deputaţilor la începutul lunii actombrie a.c, deputatul Ion Stan preciza că cei doi medici care prestează la această companie privată sunt, totodată, angajaţi şi în sistemul bugetar de sănătate, şi anume, primul la Secţia Urologie a Spitalului CF2 din Bucureşti, iar al doilea la Secţia Pediatrie din Slănic – Prahova a spitalului orăşenesc din Vălenii de Munte. Deputatul Ion Stan mai precizează în interpelarea adresată ministrului Comunicaţiilor, Valerian Vreme, că potrivit listei cu donaţiile din campania electorală din anul 2008, firma All Plan Construction a cotizat la PDL cu 19.639 de lei la data de 2 mai 2008, dar a oferit aceluiaşi partid şi bunuri în valoare de 10.300 de lei la data de 29 ianuarie 2008. Orice comentariu ar fi de prisos!

×