x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Ce face Guvernul Dăncilă cu imobilele primite de stat cu titlu de donație? Le plasează la SRI

Ce face Guvernul Dăncilă cu imobilele primite de stat cu titlu de donație? Le plasează la SRI

de Ion Alexandru    |    12 Aug 2019   •   09:53
Ce face Guvernul Dăncilă cu imobilele primite de stat cu titlu de donație? Le plasează la SRI

Mai multe imobile intrate în proprietatea statului, deci a Guvernului, în baza încheierii unor cotracte de donație, au fost distribuite, la începutul lunii trecute, de către Guvernul Dăncilă, Serviciului Român de Informații. Acțiunea, asumată de Viorica Dăncilă, prin semnătură proprie, a avut loc cu puțin timp înainte de scandalul „Caracal”, care a zguduit România, și la scurt timp după ce PSD și-a ales noul președinte al partidului și candidatul pentru Palatul Cotroceni din partea acestei formațiuni politice. Imobilele care au ajuns la SRI au fost donate statului anul trecut, cu o excepție vizând o proprietate din București, donată în cursul anului 2012, și au devenit, odată cu adoptarea acestui act normativ, „locuințe de intervenție” clasificate drept „bunuri publice de stat destinate apărării naținale, cu statut special”. Din același document, mai aflăm că au fost actualizate valorile de inventar ale imperiului imobiliar deținut de Serviciul Român de Informații, la vedere.

Este vorba despre nu mai puțin de 328 de clădiri și terenuri, a căror valoare de inventar, nu de piață, se ridică, în prezent, la 1,64 de miliarde de lei.

 

„Minunăția” de act prin care s-a realizat această operațiune poartă denumirea de Hotărârea de Guvern nr. 497, adoptată în data de 9 iulie 2019, asumată prin semnătură de către însăși Viorica Vasilica Dăncilă, în calitate de prim-ministru, și contrasemnată de către directorul Serviciului Român de Informații și de către Ministerul Finanțelor Publice, prin reprezentanți. Eduard Hellvig l-a delegat pe primul său adjunct, Răzvan Ionescu, să semneze acest document, în timp ce, în locul lui Eugen Orlando Teodorovici a semnat secretarul de stat din Ministerul Finanțelor Publice, Daniela Pescaru. Actul normativ a fost emis pentru modificarea și completarea Anexei nr. 43 a Hotărârii de Guvern nr. 1705/2006, pentru aprobarea inventarului centralizat din domeniul public al statului.

 

Omul a dat, SRI a luat

Conform acestui document, Guvernul aprobă înscrierea în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului și darea în administrarea Serviciului Român de Informații a unui imobil „dobândit de statul român în condițiile legii”, imobil care are datele de identificare precizate în cuprinsul Anexei 1. Anexa 1 dezvăluie că imobilul predat în administrarea SRI a primit clasificarea 8.19.01 – respectiv bun public de stat, destinat apărării naționale, cu destinație specială, respectiv locuință de intervenție. Clădirea în cauză este situată undeva în județul Cluj, nu se precizează vreo adresă, oraș sau alte informații, și a fost dobândită de statul român în cursul anului 2018, în baza contractului de donație nr. 1834 din datat de 7 mai 2019. Valoarea de inventar cu care pleacă la SRI această „locuință de intervenție” este de 170.000 de lei conform anexei acestei Hotărâri de Guvern”. Iar lucrurile nu se opresc aici. La Articolul 2 al actului normativ citat, Guvernul aprobă transferul unor imobile din domeniul privat al statului în domeniul public al statului și sunt date în administrarea Serviciului Român de Informații, având datele de identificare prevăzute în Anexa 2.

Aici, aflăm că este vorba, de asemenea, de bunuri aflate în domeniul public de stat, destinate apărării naționale, cu destinație specială, clasificate cu „8.19.01”, respectiv locuințe de intervenție.

Este vorba despre nu mai puțin de 7 proprietăți donate statului, ca și cea de mai sus. Doar șase dintre ele au devenit, concret, locuințe de intervenție, din care una în județul Brașov și cinci în municipiul București, în timp ce a șasea proprietate a devenit sediu pentru SRI în Capitală. Clăririle în cauză au o valoare totală de inventar de 844.521,9 lei și au intrat în proprietatea Guvernului prin contracte de donație încheiate în cursul lunilor februarie, martie, mai, iulie și octombrie 2018. Cu o singură excepție, cea de-a șaptea proprietate a fost donată statului român încă din data de 16 mai 2012. Pentru ca, după șapte ani, Guvernul care „se luptă cu sistemul” să o treacă și pe aceasta în administrarea SRI.

Imperiul imobiliar la vedere al serviciului intern de securitate

Contabilicește vorbind, avem de-a face cu opt imobile noi transferate de Guvernul Dăncilă către SRI, din fondul de donații. Acestea se adaugă unor alte două sedii, unul din București, iar al doilea din județul Vâlcea, pentru care, prin intermediul aceleiași Hotărâri de Guvern din 9 iulie 2019, Cabinetul Dăncilă a aprobat modificarea valorilor de inventar ale acestora, aflate în domeniul public al statului și date în administrarea SRI, ca urmare a reevaluării și a efectuării unor lucrări de intervenție puse în   funcțiune.

Datele referitoare la aceste proprietăți se regăsesc în cuprinsul Anexei 4 a acestui act normativ, din care aflăm că, în primul rând, este vorba despre un sediu din Capitală care, pe baza proceselor-verbale de recepție la terminarea lucrărilor din data de 31 octombrie 2017, a ajuns să aibă o valoare de inventar de 33.972.965,42 de lei. Iar al doilea, cel de la Vâlcea, a ajuns, tot în baza proceselor-verbale de recepție întocmite la terminarea lucrărilor, tot în 31 octombrie 2017, să valoreze 9.981.289.84 de lei. În total, doar aceste două sedii, proprietate a statului, dar folosite de SRI, să aibă valoarea de inventar de 43.954.255 de lei.

Însă cele mai spectaculoase informații referitoare la imperiul imobiliar în care se lăfăie Serviciul Român de Informații rezidă din cuprinsul articolului 5 și din Anexa aferentă a acestei Hotărâri de Guvern. Astfel, Executivul Dăncilă aprobă, cu același prilej, modificarea valorilor de inventar ale unor imobile aflate, de asemenea, în domeniul public al statului și date în adminstrarea SRI, ca urmare a reevaluării. Din Anexa 5, aflăm că este vorba aici de nu mai puțin decât 317 imobile, din care 148 de sedii, 12 terenuri, 11 cămine garnizoană, 15 cabinete medicale și policlinici, un spital, două blocuri cu locuințe de intervenție, alte 124 de locuințe individuale de intervenție, două garaje și de o cotă parte dintr-un cimitir militar. Valoarea de inventar totală, la zi, a acestor domenii se ridică la 1.582.061.398,31 de lei. Și asta nu este tot. SRI mai are! Tot de la stat. Conform Articolului 6 a aceluiași act normativ adoptat de Cabinetul Dăncilă pe data de 9 iulie 2019, se aprobă modificarea valorilor de inventar ale unui alt imobil aflat în domeniul public al statului și dat, ce să vezi?, tot în administrarea SRI, tot ca urmare a evaluării și actualizării în contabilitate a unui activ fix în baza documentației cadastrale de înscriere în cartea funciară, admisă de oficiul teritorial competent. Este vorba despre un sediu al SRI, amplasat în județul Bihor, a cărui valoare de inventar la zi a ajuns la 791.303 lei.

 

După case și terenuri, Executivul mai pregătește două cadouri: bani mai mulți și o lege mult râvnită

Atitudinea extrem de binevoitoare a Guvernului condus de Viorica Dăncilă față de serviciile secrete, în special după alegerile europarlamentare din data e 26 mai 2019 și, mai ales, după ce, prin congresul de la sfârșitul lunii iunie, premierul a devenit președinte al PSD, cunoaște o evoluție graduală, dar constantă. În urma tragediei de la Caracal, Executivul pune la cale alte acte normative care să vină în sprijinul Serviciului Român de Informații. Una dintre acestea poartă numele de rectificare bugetară, iar PSD intenționează să majoreze bugerul Serviciului Român de Informații cu nu mai puțin de 396,5 milioane de lei, urmând a fi aprobată și majorarea cheltuielilor SRI cu bunuri și servicii cu peste 14 milioane de lei. În urma tensiunilor din Coaliția de guvernare, adoptarea acestei rectificări bugetare a fost amânată.

O altă „gură de oxigen” pe care Guvernul Dăncilă se pregătește să o dea SRI este un proiect de act normativ care conține elemente declarate deja neconstituționale, în anul 2014, de către Curtea Constituțională. Concret, tot invocând tragedia de la Caracal, Executivul vrea să oblige operatorii de telefonie mobilă din România să vândă cartele prepay doar în baza unui act de identitate al cumpărătorului. Și, mai mult, aceiași operatori de telefonie mobilă să fie siliți ca, în termen de șase luni de la o eventuală intrare în vigoare a unei astfel de reglementări, să ceară tuturor deținătorilor de astfel de cartele, achiziționate anterior, să furnizeze datele de identitate și, în caz contrar sau de refuz, să închidă aceste cartele. O reglementare similară a fost considerată neconstituțională de către CCR, în urmă cu cinci ani, magistrații considerând că legea, pentru care SRI s-a luptat, inclusiv cu un dosar penal fabricat de DNA judecătorului Toni Greblă, că încalcă drepturile și libertățile cetățenilor.

 

1.634.989.478,47 de lei este valoarea de inventar a celor 328 de imobile – clădiri și terenuri – deținute de stat și administrate de SRI, rezultate doar din actul normativ adoptat de Guvernul Dăncilă în data de 9 iulie 2019.

 

Ce a pierdut din retrocedări a recuperat de la Dăncilă

Rezumând, din cuprinsul actului normativ intrat în vigoare de aproximativ o lună, sub  oblăduirea Guvernului „ciumei roșii”, al cărui deziderat din campania electorală cu care PSD a câștigat alegerile parlamentare din anul 2016 a fost lupta împotriva sistemului și a statului subteran, participant la protocoalele ilegale încheiate cu Parchetele și instanțele, aflăm că sistemul prosperă pe un adevărat imperiu imobiliar al statului. În total, numai din acest document, rezultă că SRI deține, doar din fișele prezentate, nu mai puțin de 328 de imobile și terenuri, a căror valoare de inventar, nu de piață, se ridică la colosala sumă de 1.634.989.478,47 de lei, adică 365 de milioane de euro.

O altă informație care rezidă din această Hotărâre de Guvern arată că SRI a și pierdut un imobil. Concret, este vorba despre un teren în suprafață de 2.986 de metri pătrați, pe care se află o construcție de 254 de metri pătrați, folosit de SRI drept cămin de garnizoană, intrat în proprietatea statului în anul 1996. Numai că, în 27 iunie 2017, Tribunalul București a admis cererea de retrocedare formulată de proprietarii acestor imobile și, prin Sentința Civilă nr. 922, a dispus restituirea lor. Abia în data de 5 iunie 2018, directorul SRI a emis o dispoziție de restituire și, abia pe 9 iulie 2019, Guvernul a decis scoaterea din inventarul centralizat al bunurilor aflate în domeniul public al statului a acestui imobil. Pierderea SRI, în urma retrocedării acestui imobil, se ridică la 813.725 de lei. Suma este mai mică decât valoarea locuinelor primite în donație de către Guvern și date, anul acesta, în administrarea Serviciului Român de Informații, cu destinația de sediu, respectiv locuințe de intervenție.

×