x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Ce nu se spune în dosarul vameşilor.

Ce nu se spune în dosarul vameşilor.

de Dan Constantin    |    25 Mai 2011   •   21:00
Ce nu se spune în dosarul vameşilor.

Va mai aduceti aminte cum s-a terminat misiunea Elenei Udrea pe Litoral, trimisa sa "pacifice" organizatia PDL Constanta?

In 2008, dupa esecul de la ale­ge­ri­le locale, conducerea centrala a ho­ta­rat ca vedeta in urcare a partidului sa preia temporar conducerea PDL Constanta. Misiunea sa a fost un esec, Udrea nu a reusit sa puna or­ganizatia pe picioare, ba, mai mult, a starnit o razmerita intre pedelisti. Cu greu taberele au facut o pace de ochii lumii, dar urmarile trecerii Ele­nei Udrea nu s-au uitat, astfel incat si la recentul Congres al partidului orga­ni­zatia nu l-a sprijinit pe Boc, ci pe ri­valul Blaga. Senatorul Banias a ra­mas un "prieten" al Elenei, care, se stie, nu uita si nu iarta. Secretarul ge­ne­ral al MAI, Mironescu, s-a aflat si el in vartejul acestui conflict intern, as­ta fiind una din laturile ghemului de in­terese uriase care se ciocnesc in va­mi­le din Portul Constanta Sud Agigea.

Dosarul in care sunt implicati acum zeci de vamesi, comisionari vamali, oameni de afaceri si politicieni – numarul arestatilor de ieri se ridica la 28 – este un episod al luptei interne din partid, dar si o actiune de disciplinare a cotizantilor la fondurile partidului. Una este sa storci fonduri pentru viitoarele alegeri unde voturile costa, si alta este sa te comporti ca un dijmuitor al afacerilor doar in interesul propriului buzunar.

Putem scoate din contextul aface­rilor subterane din principalul port al Romaniei acest dosar? De altfel, operatiunea "curatenie in vami" ce­ruta de CSAT inca din vara anului trecut nu putea "sa sara" tocmai Constanta. Presedintele Basescu avertiza public in martie a.c. ca din aceasta actiune nu trebuie omisa vama din Constanta. A lasat suficient timp ca sobolanii sa-si faca o curatenie lustru la "locul de munca", deoarece interceptarile convorbirilor suspectilor incepusera inca din iunie 2010, asa incat se adunasera suficiente informatii pentru a sti cine trebuie incri­minat si cine salvat.

Teseleanu, prieten foarte bun cu Mircea Basescu, fusese detasat dupa un control la sange facut din ordinul lui Blejnar, deci nu putea fi atins de actiunea DNA. A fost doar martor intr-un dosar cu trafic de stupefiante prin Agigea. Punctul vamal era langa fabrica de procesat carne de pui a lui Mircea Basescu. I-au urmat in functie Dorel Fronea si Liviu Durbac, acum arestat.

Intre Teseleanu si Sunai Cadir, arestat si el, exista un conflict istoric, evident nu din motive filosofice. Toata lumea care are treaba prin port ii stie in Constanta ca pe cai breji. Asa incat unii cred ca poprirea lui Cadir are legatura si cu acest conflict. Nu doar prieteniile sunt privite in contextul acestui dosar de corup­tie, ci, mai ales, legaturile de afaceri stabilite prin actionariate. Raluca Basescu, nepoata presedintelui si fata lui Mircea, este partenera cu Banias si Mironescu (arestat din functia de secretar general al Internelor) in Interprest Trading, firma care se ocupa cu depozitarea in port. Asa cade mereu fiica lui Mircea Basescu in firme implicate in scandaluri! In 2009 a fost "descoperita" intr-o firma care transporta munitie din Taiwan si care i-a produs dureri de cap un­chiului aflat in campanie electorala. Atunci, familia a declarat ca-si re­tra­ge copiii din afacerile cu carne.
I-au bagat insa in alt bucluc.

Procurorii au pus ieri intrebari arestatilor despre legatura lor cu Sorin Blejnar. De ce aceasta insistenta? Blejnar nu era incriminat, aveau relevanta raspunsurile pentru lasarea acuzatilor in stare de libertate sau raspunsul ii trimitea in arest? Toti cei intrebati au spus ca Blejnar nu este capatul tunelului. Clar? Atunci ce tot aveti cu omul?

Probele prezentate pentru ares­tarea "lotului de 28" sunt, asa cum obisnuieste DNA, inregistrari audio. Care, de regula, "cad" la proces. Atunci, de ce aceasta miscare spectaculoasa cu popriri de demnitari si o lista de vamesi care fura sub orice regim, dar scapa basma curata dupa stagiile de arest?

In dosarul cu adevarat important – returnarea de TVA sunt fapte si nume grele. Banias a iesit fara urmarire penala. Libanezul Bahlini se plimba nestingherit. Blejnar si alti functionari inalti privesc cu incredere viitorul. Sa fie acest dosar al va­me­si­lor un capac pus peste dosarul re­tur­na­rilor de TVA care pute mult mai rau? Cu mazilirea lui Mironescu si punerea lui Banias pe linie moarta se da o deplina satisfactie si blondei umilite acum cativa ani la Constanta. Rebelii platesc.

Sa vedem ce alte dosare se deschid impotriva celor care la Conventia Nationala a PDL au votat gresit.
A inceput "Noaptea cutitelor lungi" in partidul de guvernamant?

×