x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Cici al lui Udrea: tunuri cu moldoveni-fantomă

Cici al lui Udrea: tunuri cu moldoveni-fantomă

de Ion Alexandru    |    09 Iul 2015   •   10:25
Cici al lui Udrea: tunuri cu moldoveni-fantomă

Omul de încredere al fostului ministru de la Turism, dar şi al Anei Maria Topoliceanu, Tudor Liberiu Breazu, a derulat, pe vremea când nu devenise încă o „celebritate”, afaceri falimentare în domeniul imobiliarelor. Afaceri care, atunci când acumulau datorii, erau vândute printr-o schemă folosită de mai mulţi patroni din România, către personaje dubioase din Republica Moldova.

Acelaşi Breazu este coleg de acţiuni, într-o firmă care a aparţinut, cândva, lui Silviu Prigoană, cu cea mai de încredere persoană a libanezului Mohammad Murad, patronul lanţului hotelier Phoenicia. În 2007, Primăria Capitalei, condusă de Adriean Videanu, a cumpărat de la o altă firmă a lui Murad un complex de locuinţe de lux, sub titlul de „locuinţe sociale”, pentru care a plătit 18,5 milioane de euro.

Care este schema prin care poţi scăpa de o afacere cu probleme? O firmă care are datorii la stat sau către terţe persoane riscă să fie băgată în insolvență, iar asociaţii sau administratorii să fie târâţi prin instanţe pentru recuperarea de către creditori a debitelor. Unii afacerişti aflaţi într-o astfel de situaţie apelează, însă, la serviciile unor cumpărători de profesie a unor astfel de afaceri, cumpărători care, ulterior, fie „albesc” afacerile, fie le închid, fie le transformă în nişte firme-fantomă. Această schemă a fost folosită şi de omul de casă al Elenei Udrea, Tudor Liberiu Breazu, zis „Cici”, urmărit penal în dosarele binefăcătoarei sale.

Tranzacție către afacerişti dubioși din Basarabia

Potrivit unor date din arhiva Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, administratorul societății Agro Green Nana SRL, care a lucrat, până de curând, inclusiv moşia lui Traian Băsescu, Tudor Liberiu Breazu, a deţinut, până în data de 24 septembrie 2008, acţiuni în societatea Ekaton Grup SRL. Firma a activat în domeniul imobiliar pe bază de tarife sau de contract.

Coasociat în această societate a fost un anume George Siea. În septembrie 2008, Breazu şi Siea au decis să cedeze acţiunile deţinute în societate către doi cetăţeni moldoveni. Astfel, Pavel Reşetnicov (din Uta, Găgăuzia Comrat) şi Veaceslav Arnaut (din Chişinău), cei care au preluat societatea Ekaton Grup, au decis să schim-be atât adresa societăţii, cât şi numele acesteia, redenumind-o SC Reseslav Imob SRL.

După preluarea firmei, cei doi cetăţeni moldoveni au abandonat-o, fapt pentru care Oficiul Registrului Comerţului Ilfov a cerut în instanţă radierea societăţii.

Reţetă similară, o altă firmă
„Investitorii” respectivi de peste Prut par a fi specializaţi, pe teritoriul României, exclusiv în astfel de tranzacţii. Asta, deoarece Pavel Reşetnicov, Veaceslav Arnaut şi un alt cetăţean mol-dovean, Igor Petcoglo, au preluat, asemenea firmei Ekaton Grup SRL, mai multe societăţi comerciale, cum ar fi SC Eforie 2000 Comimpex SRL, SC Sell Net PC SRL, SC Arc Studio Design SRL sau SC Yel-low Trucks SRL. Majoritatea au probleme.

Spre exemplu, Reşetnicov împreună cu Igor Petcoglo au preluat de la o anume Anda Monica Vâlcu, societatea Sell Net PC SRL. Ca şi în cazul firmei Breazu, noii acţionari au redenumit societatea în Carili Prod Com SRL.

La scurt timp de la tranzacţie, firma, pe vechea denumire, a fost acţionată în judecată de către agentul economic Boom Tech Distribution SRL, în calitate de creditor, cerând insolvenţa şi obligarea acţionarilor moldoveni să suporte pasivul firmei. La data de 2 iunie 2010, Tribunalul Bucureşti a admis cererea, formulată prin lichidatorul judiciar Manta şi Asociaţii SPRL şi i-a obligat pe Reşetnicov şi pe Potcoglo să suporte pasivul societăţii debitoare, format din 21.638 lei către Administraţia Finanţelor Publice Sector 1, 13.295 lei către Boom Tech Distribution SRL, dar şi alte debite de 3.675,03 lei, respectiv 900.096,79 lei către preluate de Reşetnicov de la alţi doi creditori, firma fiind radiată de la Registrul Comerţului.

Încrengătură de acționari și companii
Administratorul Elenei Udrea în afacerea de la Nana mai deţine acţiuni şi în societatea SC Vacanta TV Media SRL, care a avut, până în urmă cu câţiva ani, denumirea de SC Etno Radio Media SRL. De la ONRC, aflăm că, începând cu anul 2010, din acţionariatul SC Vacanta Media SRL făceau parte SC Univers Media SRL, Rareş Alexandru Gărduş, Liberiu Tudor Breazu şi Maria-Laura Petre.

Univers Media SRL este deţinută de către Honorius Adrian Prigoană, fiul afaceristului Silviu Prigoană, firmă care, în anul 2008, a preluat toate afacerile deţinute de Silviu Prigoană. În prezent, Univers Media SRL apare ca acţionar persoană juridică atât în SC Vacanta TV Media SRL, dar şi în Digital Sky SRL, Pariu Fanatik Media SRL, Sport FM Radio SRL, Metropolitan Media SRL şi Rosal Southeast Green Energy SRL. În ceea ce-l priveşte pe asociatul Rareş Alexandru Gărduş, acesta este unul dintre partenerii de afaceri ai lui Silviu Prigoană regăsit în zeci de firme care au aparţinut magnatului.

Deloc lipsit de importanţă este şi numele Mariei-Laura Petre, coacţionară cu Breazu în SC Vacanta TV Media SRL. Aceasta este, practic, patroana din acte a majorităţii firmelor controlate de magnatul libanez Mohammad Murad, proprietarul lanţurilor de hoteluri Phoenicia. În prezent, Maria-Laura Petre apare ca asociat, pe lângă Vacanta TV Media SRL, în societăţile Overseas Accomodations Ser-vices SRL, Bravo Air SRL sau Perla Majestic SA.

„Locuințe sociale” de 200.000 de euro
Coincidenţa face ca, în aproximativ aceeaşi perioadă în care Maria-Laura Petre intra în firma Vacanţa TV Media, alături de cercurile lui Silviu Prigoană şi de Breazu, Mohammad Murad a încheiat o tranzacţie foarte profitabilă cu Primăria Ca-pitalei, condusă de un alt om al lui Traian Băsescu, Adriean Videanu. Este vorba despre achiziţionarea, de către municipalitate, a două blocuri de apartamente de lux, construite de firma Glina SA, controlată de Murad, la ieşirea din Bucureşti, pe Şoseaua Bucureşti-Târgovişte.

Apartamentele, în număr de 143, au scos din conturile Primăriei Generale suma de 18,5 milioane de euro. Motivaţia oficială a instituţiei conduse, la acea vreme, de Adriean Videanu pentru această achiziţie a fost aceea de a le da destinaţia de locuinţe sociale, care să fie utilizate de persoane cu venituri mici sau persoane evacuate.

Ceea ce face cu atât mai dubioasă afacerea încheiată, întrucât cel mai mic preţ plătit de Primărie pentru un astfel de apartament a fost de 80.000 de euro, iar cel mai mare a depăşit suma de 200.000 de euro, la care se adaugă şi achiziţia, de la acelaşi dezvoltator, a unui număr de 75 de locuri de parcare, cu 10.000 de euro bucata, şi a altor 33 de spaţii de depozitare la subsolul clădirilor, cu 5.000 de euro bucata.

Mărci înregistrate de „Cici” pentru Udrea la alegerile locale din 2012

Breazu a asistat-o pe Elena Udrea şi în afacerile politice pe care „blonda de la Cotroceni” le-a derulat în urmă cu trei ani. Pe vremea când Udrea deţinea funcţia de preşedinte al PDL Bucureşti, organizaţia l-a desemnat pe Silviu Prigoană să candideze la alegerile pentru Primăria Capitalei din 2012. Udrea însăşi se gândise să candideze, însă a renunţat. Liberiu Tudor Breazu s-a implicat activ în imaginea candidatului PDL, înregistrând pe numele său, la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM), un număr de şase mărci înre-gistrate ce urmau să fie utilizate ca sloganuri în campania electorală.

Este vorba despre mărcile „Mişcarea pentru noul Bucureşti!”, prescurtarea „MNB”, „Aşa da, români!”, “România, aşa da!” şi „Spune DA pentru Capitala ta!”. „Mişcarea pentru noul Bucureşti” ar fi trebuit să fie numele unui protocol pe care PDL, UNPR, PNŢCD şi Partidul Ecologist Român (PER) ar fi trebuit să-l semneze la sfârşitul lunii martie 2012, ca o coaliţie locală care să acţio-neze unită în alegerile locale de la Bucureşti din 2012. Ulterior, însă, protocolul nu s-a mai semnat, deoarece UNPR a candidat împreună cu USL.
 

×
Subiecte în articol: cici Elena Udrea