x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Cine l-a făcut milionar din patru șpăgi pe Lucian Duţă

Cine l-a făcut milionar din patru șpăgi pe Lucian Duţă

de Ion Alexandru    |    07 Apr 2017   •   09:51
Cine l-a făcut milionar din patru șpăgi pe Lucian Duţă
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Procurorii DNA spun că fostul președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate din perioada guvernării Băsescu-Boc, Lucian Nicolae Duță, ar fi încasat șpagă în valoare de 8,6 milioane de euro de la două firme care activează în domeniul IT, pentru a le promova aces­tora interesele în legătură cu mai multe contracte și acte adiționale ale acestor contracte, derulate de cele două entități private în perioada în care Duță a deținut funcția guvernamentală. Șpaga ar fi fost primită, potrivit Direcției Naționale Anticorupție, de către Lucian Duță, atât în numerar, cât și în conturile unei companii pe care acesta o controlează. Ca o coincidență, una dintre firmele care au derulat cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate contracte în perioada vizată de procurori este UTI Grup, controlată de Tiberiu Urdăreanu, unul dintre denunțătorii din două dosare „grele” ale DNA. Este vorba despre dosarul lui Ludo­vic Orban și cel al fostului ministru al Energiei, Constantin Niță. Imediat după plecarea lui Duță de la Casă, acesta a intrat în acționari­atul unei companii care deține jumătate din Vinexpert. 
„Jurnalul Național” a verificat baza de date a Oficiului Național al Regis­trului Comerțului, pentru a afla dacă fostul președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate figurează ca fiind asociat sau administrator în cadrul vreunei societăți comerciale, având în vedere faptul că, în declarațiile de avere pe care Lucian Duță le-a completat și depus, în perioada 2009-2011, în care a deținut funcții publice, acesta nu a menționat calitatea de asociat sau acționar în vreo firmă privată. 
Astfel, potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comer­țului, Lucian Nicolae Duță, născut la data de 28 ianuarie 1970, în Municipiul Mangalia, Județul Constanța și domi­ciliat în București, figura, în perioada 2001-2006 ca asociat în cadrul unei firme denumite SC L&G Farmaceutice SRL, cu sediul în București. Co-asociat al lui Lucian Duță în cadrul acestei firme era, la vremea respectivă, un anume Cătălin Gabriel Smarandache. 
După părăsirea funcției de preșe­dinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, în luna mai a anului 2012, Lucian Duță intră ca acționar în SC SOAR Management și Investiții SA, prin aport cu zece lei la capitalul social. La momentul respectiv, ceilalți acționari ai firmei au decis majorarea capitalului social, pentru ca Duță să poată intra în structura acționariatului. Potrivit unei încheieri de la Oficiul Național al Registrului Comerțului, publicată în Monitorul Oficial al Româ­niei, la data de 1 iunie 2012, a doua zi după intrarea lui Lucian Duță în acționariatul SC SOAR Management și Investiții SA, a avut loc o adunare a acționarilor la care au participat Ana Maria Zeicu Gheorghe, Florian Bejan, Mihaela Mihai, Daniel Lucian Mireanu și Nicolae Lucian Duță. Cu acest prilej, acţionarul Florian Bejan i-a vândut lui Lucian Duță un număr de 2.989 de acțiuni, pentru suma de 29.890 de lei. Ca urmare a acestei tranzacții, Ana Maria Zeicu Gheorghe deține 8,12% din acțiunile SC SOAR Management și Investiții SA, Mihaela Mihai deține 19,51% din acțiuni, Florian Bejan controlează cea mai mare parte din capitalul social, respectiv 36,59%, iar fostul președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duță, a devenit al doilea acționar ca număr de acțiuni deținute, cu o proporție de 29,27%. 
Patru comisioane de 8,6 milioane de euro 

În urmă cu două zile, procurorii Direcției Naționale Anticorupție au anunțat că au început urmărirea penală împotriva lui Lucian Duță pentru săvârșirea a patru infracțiuni de luare de mită, în formă continuată, în valoare de 8.600.000 de euro. Potrivit unui comunicat de presă, DNA susține că Duță, în perioada 2010-2012, în calitate de președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, având atribuții de ordonator de credite, a pretins și primit în mod repetat, de la reprezentații a două companii de software foloase necuvenite, în schimbul asigurării semnării și derulării în bune condiții a unor contracte și acte adiționale la aceste contracte, încheiate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate cu cele două firme în cauză. 
Procurorii vorbesc, în actul de urmărire penală, despre patru infracțiuni de luare de mită. Prima, și cea mai mare, a fost de cinci milioane de euro, bani primiți șpagă de Duță în legătură cu încheierea și derularea unui act adițional la un contract vizând realizarea unui parteneriat pentru proiectarea, construirea și operarea unui Sistem Informatic Unic Integrat al Asigurărilor de Sănătate din România. 
A doua șpagă ca valoare a fost de 2,4 milioane de euro, pe care Lucian Duţă i-ar fi încasat pentru a susține încheierea și derularea unui act adițional la un al doilea contract ce viza realizarea unui parteneriat pentru proiectarea, construirea și operarea unui sistem Unic Integrat al Asigu­rărilor de Sănătate din România, mai exact o extindere denumită C.A.S.A. – O.P.S.N.A.J, la nivel județean. 
Mai există, însă, alte două luări de mită conto­rizate de procurori. Este vorba despre suma de 200.000 de euro, pe care același fost președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duță, ar fi primit-o pentru încheierea unui acord-cadru de servicii, având ca obiect furnizarea soluției informatice de implementare a Cardului Național de Asigurări Sociale de Sănătate, și inter­conectarea acestora cu Sistemul Unic Integrat, pe de o parte, și o altă mită, în valoare de un milion de euro, pe care Duță ar fi încasat-o în legătură cu încheierea și derularea unui alt contract care viza furnizarea de servicii privind implementarea prescripției electronice. 
Prescripția electronică, un contract de mai bine de 10 milioane de euro 
Potrivit SEAP (Sistemul Electronic al Achiziţi­ilor Publice), doar aceste ultime două contracte au putut fi identificate, pe căi jurnalis­tice, în baza de date. Astfel, în data de 30 ianuarie 2012, Casa Națio­nală de Asigurări de Sănătate a organizat o licitație deschisă pentru atribuirea unui contract de servicii privind implementarea prescripției electronice. Prin acest contract de implementare urma să se extindă Sistemul Unic Integrat (SIUI), prin achiziționarea, implementarea și integrarea în cadrul acestuia a unei soluții informatice care să ofere funcționalitățile necesare prescripţiei electronice. Cu acest prilej, au fost supuse licitării achi­ziţia de servicii de software, servicii de programare și consultanță software, servicii de programare de sisteme informatice și software utilitare, servicii de dezvoltare software personalizat și servicii de analiză și de programare de sistem. Fondurile pentru aceste achiziții au fost acoperite prin sume neram­bursabile, în cadrul Programului Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice. 
La licitația organizată au fost înscriși cinci ofertanți, suma inițială pe care Casa Națională de Asigurări de Sănătate era dispusă să o cheltuie pentru această achiziție fiind de 37.690.408 lei fără TVA. Câștigătorul licitației a fost SC Hewlett Packard (România) SRL, care a oferit un preț de 36.290.730 de lei fără TVA, adică 45.000.505,2 lei cu TVA, ceea ce înseamnă costuri totale în valoare de 10.000.112,3 euro. 
 

 

×
Subiecte în articol: lucian duta tiberiu urdareanu