x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Cioacă vine la Înalta Curte

Cioacă vine la Înalta Curte

de Adriana Oprea-Popescu    |    27 Aug 2013   •   10:23
Cioacă vine la Înalta Curte

Condamnat de Tribunalul Argeş la 22 de ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de omor calificat şi profanare de morminte, Cioacă se află în arest din decembrie 2012. El a atacat decizia de condamnare, iar primul termen din apel este la 9 septembrie 2013.

La 21 august, Curtea de Apel Piteşti a verificat legalitatea şi temeinicia arestării preventive a inculpatului Cioacă Constantin Cristian, aflat în prezent în Penitenciarul Colibaşi, şi a menţinut măsura preventivă. Şi această decizie a instanţei a fost atacată de Cioacă, iar recursul se va judeca mâine, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de un completul format din trei femei: Rog Lucia, Zglimbea Luminiţa şi Rotaru Cristina.

Nu este prima oară când Cristian Cioacă apare în faţa Curţii Supreme de Justiţie. Are el oare motive să spere într-o decizie favorabilă a judecătorilor de la ÎCCJ?

Scurt istoric 

La data de 19 septembrie 2007, după descoperirea primelor urme de sânge în apartament, s-a dispus reţinerea lui Cioacă pentru 24 ore. Curtea de Apel Braşov a respins propunerea procurorilor de arestare preventivă pentru 10 zile, iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin încheierea nr.4373/23.09.2007,  a dispus măsura obligării lui Cioacă de a nu părăsi ţara pe o durată de 30 de zile. Măsura a fost prelungită succesiv până la data de 21 decembrie 2007. 

La începutul anului 2008, faţă de Cioacă s-a început urmărirea penală în dosarul cu infracţiunile informatice (violarea corespondenţei Elodiei Ghinescu). La 16 ianuarie, Cioacă a fost reţinut din nou, pentru 24 de ore, însă Curtea de Apel Braşov a respins, şi de această dată, propunerea de arestare preventivă. Recursul s-a judecat la ÎCCJ în 18 ianuarie, însă instanţa a amânat pronunţarea cu o săptămână, iar la 24 ianuarie 2008, cu opinia separată a preşedintelui completului (judecătorul Ştefan Mateescu), ÎCCJ a admis propunerea de arestare preventivă a lui Cristian Cioacă. Cinci zile mai târziu, Curtea de Apel Braşov a dispus eliberarea sub control judiciar, iar la 2 februarie 2008, ÎCCJ a menţinut această decizie. Cioacă a fost pus în libertate chiar în sala de judecată de la Curtea Supremă.

În februarie 2009, el a fost trimis în judecată în dosarul cu infracţiunile informatice, iar în septembrie 2010, Curtea de Apel Braşov l-a condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare. A făcut recurs şi, pe 4 aprilie 2011, ÎCCJ a casat sentinţa Curţii de Apel Braşov şi a trimis cauza, spre competentă soluţionare, la Judecătoria Braşov, taxând astfel o eroare din dosar (în ianuarie 2008, o dată cu punerea în mişcare a acţiunii penale, Cioacă pierduse calitate de ofiţer al poliţiei judiciare, calitatea pentru care o Curte de Apel ar fi fost competentă să-l judece). Dosarul a ajuns la Judecătoria Braşov, care a dispus achitarea lui Cioacă, în aprilie 2012. În martie 2013, Curtea de Apel a admis recursul Parchetului şi a trimis cauza, spre rejudecare, Judecătoriei Braşov. Care a fixat următorul termen pentru 26 septembrie 2013...

×
Subiecte în articol: cioacă inalta curte condamnat inchisoare