x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Coabitarea care pute: Remus Borza – Ioana Băsescu. De ce îi mulţumea lichidatorul Hidroelectricii lui Băsescu Traian pentru noncombat?

Coabitarea care pute: Remus Borza – Ioana Băsescu. De ce îi mulţumea lichidatorul Hidroelectricii lui Băsescu Traian pentru noncombat?

de Gabi Golea    |    03 Iul 2013   •   18:42
Coabitarea care pute: Remus Borza – Ioana Băsescu. De ce îi mulţumea lichidatorul Hidroelectricii lui Băsescu Traian pentru noncombat?

Remus Borza a ajuns într-un an să crească în afaceri şi notorietate cât alţii într-o viaţă. Marele maestru cântăreţ a devenit un personaj cunoscut prin desemnarea lui ca administrator judiciar după intrarea în insolvenţă a Companiei Hidroelectrica.

Momentul declanşării acestei proceduri controversate şi aflată în incertitudine ca urmare a unor procese în justiţie putea să aibă opoziţia Palatului Cotroceni, mereu interesat de Hidroelectrica. Dar, surpriză, Traian Băsescu s-a abţinut să comenteze insolvenţa, fapt neobişnuit pentru preşedintele-jucător, care s-a luptat să schimbe directorii neconvenabili, ce nu făceau jocurile în favoarea clienţilor agreaţi în Deal.
Remus Borza, pus în vârful uriaşei maşini de produs electricitate cu costuri mici, nu uită să mulţumească public cui trebuie. “Mulţumesc şefului OPSPI, Remus Vulpescu, şi ministrului Economiei, Daniel Chiţoiu. Îi mulţumesc şi preşedintelui României pentru noncombat, pentru că ar fi putut să obstrucţioneze” – declara cu recunoştinţă Borza în adunarea creditorilor din 14 septembrie 2012.
Nu uită să menţioneze, pentru a risipi suspiciunile asupra alegerii lui ca unsul lui Dumnezeu peste Hidroelectrica: “Unii au spus că aş fi omul lui Ponta, alţii că sunt al lui Băsescu. Nu sunt omul nimănui, sunt un bun român”.

După un an, omul nimănui încasează de la Hidroelectrica pentru ieşirea din insolvenţă un comision de succes de doar 2,2 milioane de euro. Se adaugă şi onorariul lunar de 50.000 de euro pentru oboseala Euro Insol, firma lui Remus Borza care a administrat procesul de insolvenţă în perioada de 12 luni – iunie 2012 – iunie 2013.

O investigaţie jurnalistică dezvăluie însă că Borza nu a picat din cer, ca un necunoscut al lumii politice, ca omul nimănui peste purcoiul de milioane de euro scos din insolvenţe.
Euro Insol are o relaţie de afaceri veche, trainică şi folositoare cu Ioana Băsescu, fiica cea mare a preşedintelui Băsescu şi notar public. De fiecare dată când Borza încheie contracte, zeci de mii de euro intră în conturile Ioanei Băsescu, drept comisioane,arată sursazilei.ro.
Firma Euro Insol face toate tranzacţiile pentru mai multe complexuri rezidenţiale aflate în insolvenţă doar prin cabinetul notarial al fiicei preşedintelui României. Această relaţie exclusivă a pornit în noiembrie 2011, cu mult timp înainte de “afirmarea” lui Borza ca noua vedetă care rezolvă problemele grele din economia românească.

Ziariştii de la sursazilei care au discutat cu agentul imobiliar cumpărarea unui apartament în Complexul Asmita Gardens – aflat în insolvenţă sub administrarea judiciară a Euro Insol – au fost trimişi la biroul notarial Ioana Băsescu. Aici avocata biroului spune: “Noi lucrăm bine cu ei, avem o colaborare foarte bună”. Această colaborare este apoi detaliată: “Lucrăm de foarte mult timp. Nu numai cu Asmita, ci cu tot ce are Euro-Insol, administratorul judiciar. Da, au şi Ibiza Sol, sunt cei care au Hidroelectrica, au Citadella, Green City, Centre Ville”. Brokerul de la Asmita Garden precizează şi suma ce revine notarului: “1.000 şi ceva de euro”. Ca semn de seriozitate adaugă: “Noi lucrăm cu un singur birou notarial! Ioana Băsescu! Cheltuielile sunt minime pe grilă”.
Complexul Asmita Gardens, intrat în insolvenţă, are 756 apartamente. S-au vândut până acum 444 de apartamente. Doar în aprilie a.c. s-au semnat 21 de contracte. Asta înseamnă 21.000 de euro pentru notarul Ioana Băsescu, care are exclusivitate de la Remus Borza.

Ar putea Traian Băsescu să iasă din starea de noncombat? Remus Borza a devenit săptămâna trecută şeful Consiliului de Supraveghere la Hidroelectrica după ieşirea din insolvenţă a companiei. Evident, alături de veşnicul Vulpescu, acum şef de cabinet al ministrului Chiţoiu.
Cine are exclusivitatea acestei frăţii făcătoare de milioane de euro?
Omul nimănui, bunul român care se luptă cu toată lumea dar, curios, cu el nu se luptă nimeni! Cum să alungi un asemenea băiat deştept care adună bani cu sacul şi strecoară exclusivităţi suspuse? Bine că a rezolvat SRI cazul de la Bolintineanu, unde s-au strâns pentru trafic de influenţă vreo 3.000 de euro. Preşedintele nu a mai fost noncombat în acest caz...

×
Subiecte în articol: remus borza ioana basescu traian basescu