x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Unde este Marta? Ce face Blejnar? Unde se ascunde Elan?

Unde este Marta? Ce face Blejnar? Unde se ascunde Elan?

de Petru Zoltan    |    04 Feb 2013   •   14:51
Unde este Marta? Ce face Blejnar? Unde se ascunde Elan?
Sursa foto: Bogdan Iurascu/Intact Images

Ancheta dispariţiei lui Codruţ Marta este în impas. Consilierul lui Blejnar parcă a intrat în pământ. În cazul în care Marta va fi scos la lumină aruncă în aer “reţeaua cu naşu’ în suflet”.

Codruţ Marta, fostul consilier personal al lui Sorin Blejnar, a dispărut în urmă cu opt luni. De atunci parcă l-a înghiţit pământul. Autorităţile judiciare din România i-au în calcul mai multe variante în legătură cu dispariţia misterioasă a acestuia. Pe de-o parte există varianta că ar fi fost ucis la comanda unui grup de interese. Pe de altă parte se vehiculează ideea că ar fi fugit din ţară din cauză că pe numele său se aflau în lucru la Direcţia Naţională Anticorupţie şi DIICOT mai multe dosare de evaziune fiscală. Oriunde s-ar afla, el este cheia marilor dosare de evaziune fiscală în care sunt implicaţi înalţi funcţionari din cadrul Fiscului şi al serviciilor secrete.

Dispariţia

Codruţ Alexandru Marta (38 ani) a fost omul care ştia toate încrengăturile de afaceri ale şefului său, Sorin Blejnar, dar şi pe cele ale prietenului şi naşului său, Elan Schwartzenberg. Întâmplarea face că Marta a dispărut pe 21 mai 2012 de lângă sediul televiziunii Realitatea TV din Bucureşti, patronată atunci de Schwartzenberg. 
Era de Sfinţii Constantin şi Elena, iar el confirmase unui prieten, în cursul acelei zile, că urmează să sărbătorească onomastica fostei sale soţii. Nu a mai apucat. În aceea zi şi-a lăsat telefoanele în maşină şi i-a cerut şoferului său să se plimbe prin oraş. Ultima persoană cu care s-ar fi întâlnit a fost Schwartzenberg. Interesant, dispariţia lui Marta a fost anunţată pe 25 mai de soţia sa, Andreea Marta. După alte trei zile, ofiţerii de la  Direcţia de Investigaţii Criminale coordonaţi de un procuror de la Parchetul General au audiat zeci de persoane, printre care Sorin Blejnar, dar şi Elan Schwartzenberg. Apoi s-a aşternut tăcerea. Contactat de reporterul Jurnalului Naţional, Alexandru Marta, tatăl dispărutului Codruţ Marta, a precizat că nu a primit nici un semn de viaţă de la fiul său din ziua în care acesta a dispărut. Totodată, s-a arătat supărat de felul în care “merg lucrurile” în cazul anchetei dispariţiei. În schimb, Inspectoratul General al Poliţiei Române a precizat despre Codruţ Marta că “se află în poziţia de urmărit la nivel naţional şi internaţional în vederea arestării şi extrădării către România. Până în prezent nu au fost obţinute elemente noi legate de situaţia sa juridică”. Întrebarea care se pune este dacă îl caută cineva cu adevărat? Pentru că, odată scos la lumină, Marta aruncă în aer reţeaua celor care îl au pe “naşu’ în suflet”.

Urmărit internaţional


Slujba la cabinetul lui Sorin Blejnar l-a transformat pe Marta într-un prosper om de afaceri, dar şi într-un personaj demn de filmele cu mafioţi italieni. El este acuzat de Direcţia Naţională Anticorupţie de complicitate la evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional organizat cu ramificaţii internaţionale. Potrivit declaraţiei de avere din 2010, Marta a încasat de la stat 86.260 de lei. Totodată, mai deţinea cash 420.000 de lei, un cont cu 50.000 de lei şi unul în care se aflau 547.000 de euro. Însă, cu trei luni înainte de dispariţia sa a cumpărat împreună cu mai mulţi asociaţi un teren de 18.200 mp în Bulevardul Bucureştii Noi. Procurorii susţin că Marta împreună cu Răzvan Marian Răzvan şi Călin Gabriel Dobra au cumpărat de la firma Beta Impex 93 SRL, la care sunt asociaţi britanicii Rowley Jhon şi Scott Cathreine Patricia, prin intermediul SC Bethaland Invest SRL Cluj-Napoca, la care asociaţi sunt Dan Nicolae Dunca şi Maria Dunca, terenul cu pricina. “În data de 15 februarie 2012, Călin Gabriel Dobra l-a împrumutat pe Dan Nicolae Dunca, în calitate de asociat la SC Bethaland Invest SRL, cu suma de 1,75 milioane de lei. În aceeaşi zi, Răzvan Marian Anca a împrumutat firma Bethaland Invest SRL cu suma de 2,4 milioane de lei, în timp ce Codruţ Alexandru Marta a procedat similar cu suma de 2,8 milioane de lei, sumă de bani cu privire la care există suspiciunea că ar proveni din activitatea infracţională a acestuia. La rândul său, la aceeaşi dată, Dan Nicolae Dunca a achitat suma de 5,584 milioane de lei către Beta Impex 93 SRL şi 1,361 milioane de lei către Direcţia Generală a Finanţelor Publice, în contul datoriilor SC Beta Impex 93 SRL”, susţin procurorii.

Nevasta lui Marta, matroană de lux


Soţia lui Codruţ Marta, Andreea Marta, a fost acuzată că ar fi coordonat una dintre cele mai vaste reţele de prostituţie de lux din România. Pe lista cu clienţi figurau politicieni, sportivi şi oameni de afaceri influenţi. Activităţile de prostituţie şi proxenetism aveau loc de cele mai multe ori în hoteluri de lux din Bucureşti sau în alte locuri alese de clienţi, în judeţele Tulcea, Braşov şi Călăraşi, precum şi la Monte Carlo, Nisa, Milano sau Dubai. “Clienţii erau racolaţi de către membri grupării din mediul oamenilor de afaceri, politicieni şi sportivi, care erau dispuşi să cheltuiască sume foarte mari de bani, prin organizarea unor petreceri private, în special în străinătate şi în cluburi exclusiviste”, susţin anchetatorii.
 
Elan Schwartzenberg a fugit din România?!?

   
În interceptările din dosarele de evaziune fiscală în care apar numele lui Sorin Blejnar şi Codruţ Marta, se află şi Elan Schwartzenberg. Mai mult, acesta a fost audiat şi în cazul dispariţiei lui Marta. Potrivit unor surse, Elan Schwartzenberg a plecat din România în Israel, de teamă să nu cadă în plasa anchetatorilor, care voiau să-i pună interdicţie de a părăsi România. Legat de relaţia sa cu Marta, Schwartzenberg a susţinut că îi este prieten de aproape zece ani: “Şi indiferent din ce motiv lipseşte, eu mi-l asum ca prieten. Nu cred o iotă din acuzaţiile şi bârfele la adresa lui, pentru că, dacă acestea erau fondate, sunt convins că era arestat sau cel puţin anchetat la acest moment. Nu am fost la DNA şi nu am fost întrebat niciodată, nicăieri, de TVA-uri sau afaceri oneroase, ci doar am depus la fel ca toţi cunoscuţii lui Codruţ o declaraţie în calitate de martor”. De atunci, Elan a dispărut din peisajul mioritic. 

“El e naşul nostru şi-n sufletul nostru”


Fostul şef al Fiscului, Sorin Blejnar, avea o relaţie apropiată cu cei doi dispăruţi, Codruţ Marta şi Elan Schwartzenberg. Nici de Andreea Marta nu era străin. Totodată, numele lui Sorin Blejnar apare alături de Marta în celebrul dosar “Motorina”, în care statul a fost prejudiciat cu suma de 22 de milioane de lei. Cei doi sunt acuzaţi de sprijinirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la evaziune fiscală. Stenogramele convorbirilor arată că legăturile lui Blejnar cu preşedintele Traian Băsescu nu numai că existau, dar erau de notorietate în cercul celor doi. Şi aceasta chiar dacă preşedintele Traian Băsescu declara acum doi ani că nu îl cunoaşte pe Blejnar. “Pe Blejnar nu-l cunosc. Nu-l cunosc. Înţeleg că a fost numit, că e tehnician, n-a fost în partid. Habar n-am de unde vine Blejnar. Nu-l cunosc, de aceea nu mă pot pronunţa dacă este un om atins de corupţie”, afirma Băsescu, la TVR 1, în martie 2011. În schimb, procurorii l-au trimis în judecată, urmează să-şi spună cuvântul. Într-o altă convorbire, judecătorul Iulian Dragomir de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie îl sună pe Sorin Blejnar, căruia îi aduce aminte că au un naş comun: “El e naşul nostru şi-n sufletul nostru” (n.r. – Traian Băsescu).


×