x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Comuna lui Brâncuşi, în executare silită

Comuna lui Brâncuşi, în executare silită

de Petru Zoltan    |    13 Mai 2012   •   18:23
Comuna lui Brâncuşi, în executare silită

Comuna natala a sculptorului Constantin Brancusi a fost pusa pe butuci de primarul Florin Pavel, care a intrat intr-o increngatura de afaceri dubioase. Mai mult, un executor judecatoresc urmeaza sa-si faca aparitia in localitate pentru a recupera o datorie de aproape 400 de mii de euro, pe care Consiliul Local o are de platit pentru niste lucrari fictive. Toata tarasenia a inceput in urma cu cinci ani, cand Primaria Pestisani din Gorj a organizat o licitatie cu cantec pentru realizarea unui campus scolar care se intindea pe o suprafata de doua hectare. Batalia pentru adjudecarea contractului de peste 3 milioane de euro s-a dat intre firmele Tech Safety si Moldocons. Pentru participarea la aceasta licitatie, firma Moldocons s-a pricopsit cu un subcontract oferit de firma castigatoare. Tech Safety este patronata de Dan Floarea, care a vrut sa-si plateasca datoriile catre interlopul Doru Serban, zis Habitu, cu contractul servit de Primaria Pestisani. Intamplarea face ca Habitu a ajuns in spatele gratiilor pentru santaj, spalarea banilor si evaziune, de unde plange dupa banii pe care-i are de recuperat de la Floarea.

Lucrarile contractate de primarul Florin Pavel pentru amenajarea campusului au fost abandonate si lasate in paragina, desi Primaria a acceptat facturi de peste doua milioane de euro pentru lucrari neexecutate. Proiectul face parte dintr-un program al Ministerului Educatiei pentru realizarea campusurilor scolare. Tibi Silvestru de la Asociatia Valea Bistritei Pestisani sustine ca exista facturi in care primarul este delegat al lui Tech Safety, semneaza ca primitor al facturii, dar pune si stampila bun de plata, contrasemnata tot de el. Intrebat ce se intampla cu lucrarile de la campus pentru care statul roman a virat in contul unor afaceristi controversati peste doua milioane de euro, primarul Florin Pavel a sustinut ca: "Contractul e contract, iar finantarea nu a mai venit. In timpul guvernului Boc a fost sistata finantarea pentru campusurile scolare. Personal nu am verificat lucrarile, dar aceste lucrari au fost executate. Avem un diriginte de santier care raspunde". Desi edilul se ascunde in spatele dirigintelui de santier, imaginile din comuna il contrazic cu desavarsire. Pentru ca increngatura de la Pestisani sa fie completa, seful punctului de lucru al firmei Tech Safety s-a asociat cu sotia primarului, au pus pe picioare o balastiera in comuna. Relatia de afaceri a explicat-o edilul Florin Pavel: "Florin Chilea este asociat cu sotia mea la CFC Agregat. Sotia sa este asistenta sotiei mele la cabinetul medical".

Ministrul Diaconu sustine repatriera osemintelor lui Brancusi
Ministrul Culturii, Mircea Diaconu, s-a intalnit ieri cu descendentii lui Constantin Brancusi, pentru a discuta despre repatrierea osemintelor sculptorului, inmormantat in Cimitirul Montparnasse, din Paris. Scriitorul roman Laurian Stanchescu a demarat o ampla campanie pentru aducerea osemintelor lui Constantin Brancusi in localitatea gorjeana Hobita. Premierul Victor Ponta a declarat miercuri la Targu-Jiu ca va sustine aceasta campanie. Anul trecut, un grup de 31 de deputati de la PSD, PNL, PDL si minoritati au semnat o scrisoare deschisa adresata Parlamentului Frantei, prin care se cerea repatrierea osemintelor lui Brancusi. Pe de alta parte, vizita ministrului Culturii in judetul Gorj include si o intalnire cu autoritatile locale, in cadrul careia se va discuta despre includerea pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO a Ansamblului Monumental "Calea Eroilor" de la Targu-Jiu, care cuprinde operele lui Constantin Brancusi: Masa Tacerii, Poarta Sarutului si Coloana Infinitului. "Vrem sa pregatim dosarul pentru includerea complexului Brancusi in patrimoniul UNESCO", a explicat Mircea Diaconu, citat de Mediafax.

×