x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Copil dispărut de 15 ani

Copil dispărut de 15 ani

de Andreea Sminchise    |    23 Aug 2011   •   21:00
Copil dispărut de 15 ani

In 1996, Mariana Enache crestea singura doi copii intr-o casa pe Strada Libertatii din Buhusi, judetul Bacau. Dragos avea 7 ani, iar Sibel 1 an si jumatate. Dragos era baiatul lui Viorel Lupu, cu care Mariana se maritase civil la 18 ani, dar inainte sa faca si nunta certurile de la bani i-au dus la divort. Viorel nici n-a apucat sa-si tina in brate baiatul, caci despartirea de Mariana s-a petrecut cand ea era inca insarcinata. Sibel era fetita unui alt barbat din Buhusi, cu care femeia avusese o aventura.

De ceva vreme, Mariana "facea turcii". Adica se ducea saptamanal la Istanbul si se intorcea cu o masina incarcata de marfa – de la tricouri si lenjerie intima pana la electrocasnice si flori din plastic. Le vindea in piata sau din usa-n usa, daca avea comenzi. La Istanbul a cunoscut un barbat care s-a indragostit de ea si a cerut-o de nevasta. Pe 6 august 1996 ar fi trebuit sa faca nunta in Romania. Turcul i-a adus din Istanbul doua rochii de mireasa pline de perle – "una cu maneca scurta, sa o imbrac ziua, si alta cu maneca lunga, pentru seara". Cand a incercat sa le probeze, baiatul femeii, Dragos, s-a ratoit la ea din usa, cu mainile-n sold: "Bine ca te mariti acuma! Maritat iti trebuie tie? Ce-ti mai trebuie sa te imbraci mireasa? E, numai imbraca-te, ca vezi tu ce-am sa-ti fac". "Eu am ras si m-am imbracat, ca voiam sa vad ce pozna are sa faca. Iar el a pus mana pe foarfeca si mi-a taiat rochia. Praf a facut-o", isi aminteste mama.

Greu l-a convins femeia pe cel mic sa accepte sa-si faca poze pentru pasaport. Voia sa se mute cu turcul in tara lui si sa-si ia si copiii cu ea. Dragos insa i-a spus bunicii clar: "Eu nu plec nicaieri. Raman aici cu matale". In cele din urma, a stat la poza. Fotografia n-a ajuns insa pe pasaportul ma­mei, ci intr-o sesizare inregistrata la Politie. Pe 2 august 1996, Dragos Vasile Lupu a disparut.

In dimineata aia, maica-sa n-a iesit cu marfa in piata. A ramas acasa, sa scoata covoarele, sa le spele si sa faca curat, in astep­area nuntii care se apropia. Baiatul, a povestit ea po­li­tistilor dupa disparitie, a vrut sa plece la bunica-sa. Mariana l-a rugat sa ramana sa vada de fetita, dar Dragos n-a ascultat-o. A iesit pe poarta si a pornit spre blocul bunicii, aflat vizavi de gara, la nici 500 de metri de locuinta mamei. Batrana, Profira Roman, spune ca, de cum a intrat pe usa, Dragos i-a cerut de mancare. "I-am dat o rosie si niste paine, dupa care el a iesit afara. Am crezut ca se duce acasa. Era aproximativ 10:30", le-a declarat ea politistilor. Pe la ora 14:00, Mariana a venit sa intrebe de el. "I-am spus ca nu-i la mine. Apoi am plecat la spital, ca aveam acolo o fata operata.
M-am mai intors pe la 18:00, cand Mariana mi-a tinut calea si m-a intrebat daca Dragos nu-i cu mine.
Atunci m-am speriat si am inceput sa-l cautam."

Pe Mariana, anii care au trecut de cand il cauta pe Dragos au distrus-o psihic. Ia un pumn de pasti­le in fiecare zi si ii e greu sa se con­cen­treze si sa ur­meze firul logic al intamplarilor. "In ziua aia, pe la 18:00, m-am dus dupa el. Dar in curtea scolii, unde juca fotbal cu copiii de obicei, nu era nimeni.

M-am dus la mama si nu era nici aco­lo. Asa ca ne-am apucat sa-l cautam." Dupa o ora de intrebari disperate pe strazi si pe la rude, Mariana spune ca a avut o presimtire: "Nimeni nu-l vazuse. La scoala nu mai era nici un copil. Cand s-a facut 18:30-19:00, parca mi s-a oprit inima. Si-am zis – «Asta e. Gata. Nu mai e baiatul...»."

Mama si bunica s-au dus la Politie in seara aia. Dar, in 1996, procedurile nu-i obligau pe oamenii legii sa caute un copil disparut imediat ce parintii faceau sesizarea. Iar cazul lui Dragos nu a facut exceptie. Politistii au sfatuit insa familia sa-l caute prin gari, prin piete si sa-i dea poza la televizor.

Lasate sa se descurce singure, cele doua femei au plecat unde-au vazut cu ochii. "Am dat anunt la TVR si la ziarele din Bacau. Si au inceput sa curga telefoanele anonime. Ca l-au vazut la Suceava, la Brasov, la Bucuresti, la Iasi. M-am dus peste tot. Am colindat strazile, toate canalele din Bucuresti, pe la camine de copii... Mi-am cheltuit toti banii. Intr-o farmacie, la Iasi, am vandut un cercel de aur, ca nu mai aveam nici un leu. Asa a trecut restul lui 1996, si ’97, si ’98. Prietenul meu din Turcia tot trimitea marfa, eu nu mai stateam sa vand decat sa-mi fac bani de tren. Uneori, nici de-atat. Il puneam sa-mi trimita bani direct. Nu zicea nimic, saracul... Mi-a fost de mare ajutor atunci. Dar am ajuns muritori de foame. La Suceava am vandut al doilea cercel. Umblam cu fotografiile dupa noi si fara bani de tren. Mergeam si cu fetita atarnata de mine cate-o data. Ca inca o alaptam. Si cand n-o luam cu mine umblam murdara de lapte pe toata bluza si cu niste dureri cumplite de piept", povesteste Mariana plangand.

L-ati vazut?
In ziua disparitiei, Dragos Vasile Lupu (foto) purta o camasa verde cu gri deschis, o pereche de pantaloni de trening bleumarin si era incaltat cu sosete si sandale negre. Avea 1,10 m inaltime, parul blond, tuns scurt si ochii verzi. Ii cazuse un dinte din fata. Daca aveti vreo informatie despre baiat, sunati la 112 sau la redactia Jurnalului National.

Cititi maine: Ce-au facut po­li­tis­tii ca sa-l gaseasca pe Dragos si peste ce-a dat mama in padure, cand si-a cautat copilul cu ajutorul unui caine

Nici la 15 ani dupa disparitie, Mariana nu poate vorbi despre Dragos fara sa planga. Nu s-a resemnat niciodata si inca spera sa-si gaseasca copilul in viata

×
Subiecte în articol: copii disparuti dragoş enache