x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Cristian Burci, executat silit pentru credite bancare nereturnate

Cristian Burci, executat silit pentru credite bancare nereturnate

de Ion Alexandru    |    15 Sep 2015   •   09:09
Cristian Burci, executat silit pentru credite bancare nereturnate
Sursa foto: Adrian Manolache

Unul dintre apropiaţii lui Traian Băsescu, omul de afaceri Cristian Burci, şi firma de publicitate controlată de acesta sunt executaţi silit de bănci. Executorii judecătoreşti cer, în instanţă, aprobarea să pătrundă în spaţiile ce aparţin acestora. De altfel, un etaj al blocului situat vizavi de sediul Guvernului României, din Piaţa Victoriei, aflat în proprietatea lui Burci, a fost deja scos la licitaţie, pentru recuperarea creditelor neachitate. Întrucât valoarea bunului licitat deja nu este îndestulătoare, unul dintre creditori, Unicredit Ţiriac Bank SA, caută şi alte proprietăţi care ar putea fi valorificate.

Cristian Burci are serioase probleme legate de returnarea unui credit bancar. Împreună cu compania de publicitate Global Media SA, pe care omul de afaceri o controlează, patronul trustului de presă „Adevărul” a fost dat în judecată, anul trecut, de către Unicredit Ţiriac Bank SA, instituţia financiară solicitând Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti încuviinţarea executării silite.

Dosarul a fost înregistrat pe rolul instanţei la 4 aprilie 2014, a avut un prim termen de judecată la data de 17 aprilie, iar în 15 mai 2014, magistratul desemnat cu soluţionarea cererii a încuviințat executarea silită a lui Cristian Ionel Burci şi a SC Global Media SA, autorizând Unicredit Ţiriac Bank SA să treacă la executarea silită obligatorie cuprinsă în titlul executoriu. Decizia Judecătoriei Sectorului 1 este inatacabilă.

Credit din anul 2007
Cu sentinţa în buzunar, Unicredit Ţiriac Bank SA a purces la executarea silită, prin intermediul Biroului Executorului Judecătoresc Spiridonescu Ileana Camelia. Potrivit documentaţiei care a însoţit procedura de licitaţie cu strigare, Cristian Burci şi SC Global Media SA au contractat, la data de 25 iulie 2007, un credit, a cărui valoare nu a fost făcută publică, de la Unicredit Ţiriac Bank SA. Contractul a fost garantat cu un spațiu situat la etajul 8 al clădirii „Victoria Business Center”, situată vizavi de Palatul Victoria, compus din zece birouri, depozite şi patru balcoane, în suprafaţă totală de 303,5 metri pătraţi. Ulterior, la data de 18 mai 2011, contractul de credit a fost prelungit printr-un act adiţional. Pe 25 mai 2015, Biroul Executorului Judecătoresc Spiridonescu Ileana Camelia a făcut publică intenţia de vânzare, prin licitaţie, a acestor spaţii, la un preţ de pornire de 1.125.618 lei fără TVA. Întrucât la prima licitaţie nu s-a oferit preţul scontat, executorul judecăto¬resc a anunţat organizarea unei a doua licitaţii, pentru 26 iunie 2015, preţul de pornire fiind de această dată de 913.213,5 lei fără TVA, adică la o valoare de 75% din preţul iniţial.
De altfel, la momentul în care BEJ Spiridonescu Ileana Camelia a purces la identifi¬carea imobilelor la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, a descoperit faptul că, atât împotriva lui Cristian Burci, cât şi împotriva companiei de publicitate SC Global Media SA urmau să se îndrepte şi alţi creditori. Printre aceştia, se numără chiar Asociaţia de Proprietari a clădirii Victoria Business Center, dar şi Ministerul Finan¬ţelor Publice, prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi Direcţia Gene¬rală de Impozite şi Taxe Locale a Sectorului 1 Bucureşti. Pe lângă aceştia, au mai fost identificaţi drept creditori încă trei societăţi comerciale, respectiv SC Amco SRL, SC Motion Vision Commu¬nication SRL şi SC AME Design SRL.

Un alt proces, pentru că vânzarea nu acoperă paguba
Se pare că executarea silită a proprietăţilor lui Cristian Burci din Piaţa Victoriei nu va putea acoperi valoarea creditului contractat. Motiv pentru care, pe 9 iulie 2015, SC Unicredit Ţiriac Bank SA, în calitate de creditor, şi BEJ Spiridonescu Ileana Camelia, în calitate de petent, au înaintat o nouă cerere către Judecătoria Sectorului 1, în vederea autorizării pătrunderii în încăperi. Debitori şi în acest dosar sunt SC Global Media SA şi omul de afaceri Cristian Ionel Burci.

Dosarul a avut un prim termen în data de 17 august, fiind amânat pentru 1 septembrie, iar ultimul termen de judecată a avut loc marţi, 8 septembrie 2015, prilej cu care magistraţii au amânat pronunțarea hotărârii pentru data de astăzi.

În 2013, Burci şi asociata lui au fost executaţi de o altă bancă
Nu este pentru prima dată când afaceristul Cristian Burci se află în litigiu cu băncile de la care a împrumutat bani pe care nu i-a mai restituit. În 2013, o altă bancă, Raiffeisen Bank SA, a deschis împotriva lui Burci nu mai puţin de patru acţiuni civile la Judecătoriile Sectorului 1, 2, 5 şi 6, pentru încuviinţarea executării silite. Cristian Burci figurează, în aceste litigii, în calitate de debitor, alături de asociata sa, Ioana Diana Straulea. Toate instanţele au încuviinţat cererile creditorului.
 

×
Subiecte în articol: Cristian Burci