x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Cu socrul întors în politică, ginerele lui Blaga a clonat o firmă de pază

Cu socrul întors în politică, ginerele lui Blaga a clonat o firmă de pază

de Ion Alexandru    |    19 Sep 2018   •   10:46
Cu socrul întors în politică, ginerele lui Blaga a clonat o firmă de pază
Sursa foto: SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO

Cu o companie de pază intrată în insolvenţă şi care a făcut obiectul unui dosar penal de evaziune fiscală, ginerele lui Vasile Blaga, Ioan Andrei Rudeanu, a reintrat pe piaţa afacerilor în domeniu într-un mod cu adevărat spectaculos. Luna trecută, Rudeanu a decis ca una dintre firmele sale, care se ocupa cu agricultura, să devină societate de pază şi să preia denumirea Shelter Security, nume identic cu al firmei de pază pentru care omul de afaceri Alin Ionescu, fostul soţ al Cristinei Spătar, s-a ales cu dosar penal pentru evaziune fiscală. Interesant este că atât Rudeanu, cât şi Ionescu au fost cercetaţi de Parchetul Curţii de Apel Bucureşti pentru infracţiuni economice săvârşite prin intermediul firmelor de pază şi protecţie pe care le controlează. Anterior, companiile celor doi s-au intersectat, indirect, pe piaţa contractelor primite de la stat, ambele având ca subcontractor o societate de pază din Târgu Jiu, deţinută de doi foşti ofiţeri SRI. Ioan Andrei Rudeanu a reintrat, anul acesta, puternic pe piaţa afacerilor, după ce a primit o condamnare de trei ani cu suspendare, dar mai ales după ce socrul său, Vasile Blaga, a fost achitat în dosarul de corupţie în care a fost trimis în judecată şi după ce acesta a redevenit lider informal al PNL, cu scopul declarat de a-l sprijini pe Klaus Iohannis în vederea câştigării, în 2019, a unui al doilea mandat la Palatul Cotroceni.

Ioan Andrei Rudeanu, ginerele liderului informal al PNL, Vasile Blaga, a reuşit, recent, să preia numele unei companii de pază deţinute de un personaj controversat din lumea mondenă şi cea a afacerilor. “Jurnalul” a descoperit că, în data de 8 august anul curent, Ioan Andrei Rudeanu a convocat AGA a SC Air Agrocoop SRL Deva, decizând, în calitate de asociat unic, reluarea activităţii firmei începând cu acea zi, dar şi schimbarea denumirii societăţii.

Ginerele lui Vasile Blaga a modificat, potrivit datelor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), denumirea Air Agrocoop SRL în SC Shelter Security SRL. Totodată, şi domeniul de activitate al companiei, declarat ca fiind “cultivarea legumelor, a pepenilor, a rădăcinoaselor şi a tuberculilor”, a fost trecut în obiectul secundar, activitatea nouă principală devenind “protecţia şi garda”. Pentru aceste modificări, Ioan Andrei Rudeanu a obţinut rezervarea disponibilităţii numelui şi a obiectului de activitate încă din data de 25 iunie 2018. La 22 august, Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Hunedoara a notificat, în Monitorul Oficial al României, depunerea textului constitutiv actualizat al SC Air Agrocoop SRL, devenită SC Shelter Security SRL, act constitutiv înregistrat sub numărul 39558/22.08.2018.

Noua companie de pază a familiei lui Vasile Blaga a fost înfiinţată, conform informaţiilor oficiale, în anul 2011, la Deva, în apartamentul unde Ioan Andrei Rudeanu avea domiciliul declarat la acea dată, ginerele liderului liberal având atât calitatea de unic asociat, cât şi cea de administrator cu drepturi depline. Ulterior, compania a avut activitatea suspendată, singura operare în ceea ce o priveşte având loc în data de 4 februarie anul curent, când Rudeanu a decis să se autoretragă din calitatea de administrator al firmei, numindu-l în aceasă funcţie pe un anume Nicolae Sorin Pădurean, domiciliat în Hunedoara.

Dosar cu prejudiciu de 25 de milioane de euro

Mişcarea făcută de Ioan Andrei Rudeanu, prin redenumirea firmei în SC Shelter Security SRL, este una cu adevărat spectaculoasă. Asta, deoarece, potrivit informaţiilor furnizate de acelaşi Oficiu Naţional al Registrului Comerţului, în România mai există cel puţin două companii care activează în domeniul pazei şi protecţiei şi care au această denumire. Prima este o firmă înfiinţată în anul 1999, la Bucureşti, şi care, conform unor documente datate din anul 2002, era deţinută de mai multe persoane fizice române şi străine.

A doua companie de pază Shelter Security SRL, care are sediul social în oraşul Voluntari, a fost înfiinţată în anul 2008 şi este controlată de controversatul om de afaceri Alin Ionescu, fostul soţ al solistei de muzică uşoară Cristina Spătar. În prezent, Shelter Security SRL, a lui Alin Ionescu, se află, de trei ani, în procedura insolvenţei, după ce, în anul 2014, omul de afaceri a fost reţinut şi arestat preventiv, fiind pus sub acuzare pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, pe baza unor operaţiuni în care a implicat chiar societatea de pază Shelter Security.

În dosarul instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti au fost vizaţi atât Alin Ionescu, cât şi contabila acestuia, Roxana Aron, anchetatorii precizând, la vremea respectivă, că omul de afaceri a împuternicit pe conturile bancare persoane de încredere, aceştia fiind angajaţi sau foşti angajaţi ai firmelor controlate de acesta, respectiv Shelter Security SRL, SC Lion Guard Security SRL, cele mai importante retrageri de numerar fiind făcute de aceştia. La rândul ei, Poliţia Română preciza că în scopul sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor către bugetul de stat, reprezentanţii Shelter Security SRL ar fi creat un circuit infracţional format din zece societăţi comerciale, prin care ar fi fost evidenţiate tranzacţii fictive în perioada 2009-2012, în valoare de aproximativ 25.000.000 de euro. Alin Ionescu este suspectat că ar fi convins mai multe persoane să înfiinţeze pe numele lor societăţi comerciale, care ar fi încheiat apoi contracte fictive cu firma de pază Shelter Security. Firma Shelter Security ar fi înregistrat în contabilitatea societăţii, în perioada 2009-2012, achiziţii fictive de servicii de securitate şi pază în valoare de 103 milioane de lei, la care se adaugă TVA de 22,4 milioane de lei. În acest fel ar fi fost produs un prejudiciu bugetului de stat de 42,5 milioane de lei.

Axis şi Shelter, contracte cu statul şi subcontractori comuni

În 2015, Alin Ionescu a mai fost implicat într-un dosar, instrumentat de DNA, speţă care viza unele contracte încheiate de firma sa de pază, Shelter Security, cu Loteria Română. Şi de aici, rezultă legăturile indirecte cu Ioan Andrei Rudeanu, ginerele lui Vasile Blaga, care, în prezent, foloseşte, pentru afacerea sa din domeniul pazei şi protecţiei, denumirea firmei lui Alin Ionescu.

În 2011, Shelter Security SRL, a lui Alin Ionescu, a primit de la Compania Naţionlă Loteria Română un contract având ca obiect asigurarea serviciilor de pază pentru aproximativ 1.000 de spaţii ale autorităţii contractante, deschise în toată ţara. Curtea de Conturi a descoperit, însă, mai multe probleme legate de acest contract, printre altele şi faptul că Shelter Security ar fi fost favorizată în vederea câştigării licitaţiei, prin stabilirea, în documentaţia de atribuire, a unor criterii tehnice restrictive. Este vorba despre un contract în valoare de 45.964.000 de lei fără TVA.

O parte din acest contract a fost subcontractată unei firme de pază din Târgu Jiu, pe nume SC Team Guard SRL, controlată de doi foşti ofiţeri SRI, Victor Nicolae Mecu şi Alexandru Marin Niculescu. Team Guard derulase, la rândul ei, un contract cu Loteria Română pentru paza spaţiilor de pe raza judeţului Gorj.

În 2013, SC Team Guard SRL, subcontractorul lui Shelter Security, a devenit şi subcontractor al companiei SC Axis Corporate Security SRL, controlată de ginerele lui Vasile Blaga, Ioan Andrei Rudeanu. Axis primise de la Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului SA un contract în valoare de 6.638.853 de lei, pentru prestarea serviciilor de pază la minele Petrila şi Paroşeni.

O altă legătură indirectă între Shelter Security SRL, a lui Alin Ionescu, şi Ioan Andrei Rudeanu este aceea că, potrivit dosarului de insolvenţă, compania din Voluntari a fostului soţ al Cristinei Spătar are desemnată drept administrator judiciar Casa de Insolvenţă Hunedoara, judeţ unde ginerele lui Vasile Blaga şi-a mutat aproape toate afacerile.

Ca între evazionişti

În timp ce Alin Ionescu este acuzat de evaziune fiscală, Ioan Andrei Rudeanu a primit, deja, o condamnare definitivă pentru săvâştirea aceluiaşi gen de infracţiune. În data de 8 februarie 2018, Curtea de Apel Bucureşti a pronunţat decizia finală în dosarul vizându-l pe ginerele lui Vasile Blaga şi firma de pază a acestuia, Axis Corporate Security SRL. Magistraţii au respins, atunci, ca nefondate apelurile declarate de inculpatul Rudeanu şi de partea civilă din dosar, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, împotriva sentinţei date de prima instanţă, Tribunalul Bucureşti. Ioan Andrei Rudeanu a rămas, astfel, cu pedeapsa de trei ani de închisoare cu suspendare dispusă de prima instanţă. La fel şi colaboratorul său, Laurenţiu Marius Ciucă, judecat în acelaşi dosar şi condamnat pe fond la un an şi patru luni de închisoare, tot cu suspendare.

Ginerele lui Vasile Blaga a fost trimis în judecată în 2016, fiind acuzat că, în calitate de asociat şi administrator al SC Axis Corporate Security SRL, a înregistrat în contabilitatea firmei 161 de achiziţii fictive de bunuri şi servicii, provenite de la firme-fantomă. Astfel, Rudeanu s-a sustras de la plata taxelor şi impozitelor către stat, cauzând un prejudiciu de 646.139 de euro. În mai 2015, domiciliile şi sediile firmei lui Rudeanu au fost percheziţionate, el fiind arestat preventiv şi, ulterior, plasat în arest la domiciliu. Denunţător în acest caz a fost chiar omul de afaceri Mihai Neicu, patronul grupului de firme NEI, un fost apropiat al lui Vasile Blaga. Ioan Andrei Rudeanu şi-a recunoscut faptele încă din perioada urmăririi penale şi s-a arătat dispus să achite prejudiciul. Şi dosarul lui Rudeanu, ca şi cel al lui Alin Ionescu, vizând evaziunea fiscală, au fost instrumentate de Parchetul Curţii de Apel Bucureşti. Mai mult, ca şi Shelter Security SRL din Voluntari, SC Axis Corporate Security SRL se află, astăzi, în insolvenţă.

Ioan Andrei Rudeanu a fost condamnat, în februarie, la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru o evaziune fiscală în care a folosit firma de pază Axis Corporate Security. În august, Rudeanu îşi transformă o companie agricolă într-una de pază şi o denumeşte Shelter Security.

Shelter Security este şi denumirea firmei de pază controlate de afaceristul Alin Ionescu, cercetat, tot pentru evaziune fiscală, de Parchetul Curţii de Apel Bucureşti. Firma lui Ionescu se află, în prezent, în insolvenţă, administrator judiciar fiind o societate de profil cu sediul în oraşul de baştină al ginerelui lui Vasile Blaga  

 

×