x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Cum a cumpărat Ioana Băsescu două vile cu 105 000 euro (VIDEO)

Cum a cumpărat Ioana Băsescu două vile cu 105 000 euro (VIDEO)

de Oana Stancu Zamfir    |    30 Oct 2011   •   10:21
Cum a cumpărat Ioana Băsescu două vile cu 105 000 euro (VIDEO)

Cel de al doilea act prezentat la “Exces de putere' distruge definitiv teza “vanzarilor anterioare' cu care Ioana Basescu a incercat sa justifice milionul de euro (cel putin) aferent penthouse-ului cumparat de la Puiu Popoviciu, dar il incrimineaza si pe Traian Basescu pentru neclararea a peste 200 000 de euro.

La 14 septembrie 2005, Ioana Basescu a vandut vila din Bucuresti-Ploiesti 137B (cunoscuta ca vila din Otopeni, desi ea apartine Bucurestiului), donata de tatal sau in 2002 ca sa-si poata lua casa din Mihaileanu. Cumparatori, Cozma Emil si Georgeta, un cuplu din Constanta, care nu a locuit in aceasta vila, dupa cum aveam sa arat in 2007, locuitorul casei lui Basescu a fost Virgil Cirstea, fostul director de la Lacuri si Parcuri (Primaria Capitalei), resapat de Elena Udrea la “Mamaia SA' si “Litoralul SA'.

Pretul vanzarii: 420 000 euro. Numai ca Ioana Basescu trece in acest contract autentificat la notar urmatoarea fraza: “Eu, Marin (fosta Basescu) Ioana, in semn de recunostinta fata de parintii donatori Traian Basescu si Maria Basescu si de afectiune fata de sora mea, Elena Basescu, inteleg sa impart suma obtinuta cu titlu de pret al vanzarii in mod egal intre noi, revenind fiecaruia dintre noi, in final, suma de 105 000 Euro'.

O fraza care se dovedeste extrem de critica si pentru fiica si pentru tata.

Traian Basescu trebuie sa justifice nedeclararea celor 210 000 de euro pe care Ioana i-a atribuit prin acest act celor doi parinti. Actul notarial are o valoare juridica de necontestat, astfel ca tatal, daca decidea sa nu primeasca banii de la fiica trebuia sa ceara in instanta anularea acestui act sau sa incheie un altul, de donatie, prin care suma sa ajunga inapoi la fiica. Cert este ca in ambele situatii suma ar fi trebuit sa apara in declaratia de avere a presedintelui. Acest lucru nu s-a intamplat. In mai 2005, inainte de actul Ioanei, Traian Basescu avea in conturi cca 73 000 dolari si 26 000 euro. In ianuarie 2006, dupa actul Ioanei, Traian Basescu are in conturi aceeasi suma, la care se adauga banii proveniti din vanzarea actiunilor la societatile la care Traian si Maria Basescu fusesera actionari, sume indicate ca atare de presedinte in declaratia de avere. Suma de 210 000 euro nu apare nici la donatii, nici la venituri din alte surse si nu se regaseste nici in vreo achizitie. La fel in declaratiile aferente anilor 2007-2011.

Ioana Basescu se afla intr-o situatie la fel de dificila. Fiica presedintelui trebuie sa explice cum a reusit sa cumpere cu 105 000 de euro doua vile si nu una. In urma vanzarii casei din Otopeni in septembrie 2005, in luna decembrie a aceluiasi an Ioana Basescu a achizitionat o vila in apropierea Manastirii Casin (Aviator Sanatescu nr 2), iar in ianuarie 2006 vila din Corbeanca, cumparata de la patronii Euroconstruct – Golden Blitz, Besciu si Vulpescu.

Ulterior divortului de Bogdan Marin (Bodo), Ioana vinde casa din Corbeanca, dar nu si casa din Domenii. Un etaj din vila ii ramane ei (si nu-l vinde) si unul lui Bodo. Dupa aceasta tranzactie cumpara penthouse-ul de peste 500 de mp in cartierul lui Puiu Popoviciu, care numai in living poate primi 829 de persoane. Ioana Basescu afirma, in 2009, ca luxosul imobil ar fi costat 544 000 de euro plus TVA, fara finisaje. In total circa 800 000 de euro. Numai ca unul dintre locatarii lui Popoviciu avea sa o dea de gol, intr-o declaratie pentru “Exces de putere': pretul real al locuintei este 1,5 milioane de euro.

Ea sustinea ca a putut cumpara aceasta locuinta cu banii din vanzarile anterioare, intrucat dupa fiecare tranzactie i-ar mai fi ramas “si cate un rest'. Cu alte cuvinte ar fi vandut Otopeni, ar fi cumparat Corbeanca si i-ar mai fi si ramas bani sa puna deoparte. Totul din 105 000 euro.

Fiica presedintelui a promis in urma cu doi ani sa probeze cu documente banii pe care i-a investit in aceste imobile. Nu a facut-o nici pana astazi.

Presedintia tace

Administratia Prezidentiala nu a raspuns dezvaluirilor de la “Exces de putere', desi personal l-am avertizat pe purtatorul de cuvant, Valeriu Turcan, cu cinci ore inainte de emisie in legatura cu documentele care vor fi prezentate si i-am solicitat clarificari din partea sefului statului.

De asemenea, Ioana Basescu nu a raspuns la telefon. Nici Costel Casuneanu nu a facut vreo precizare desi a emis un drept la replica in semn de protest fata de acuzatia de spoliere a bugetului statului. Nicio vorba insa despre afacerea cu Traian Basescu si terenul din Baneasa.

Agentia Nationala de Integritate a fost si ea contactata. Raspunsul? “Nu comentez'.

Tranzactiile Ioanei Basescu

  • 12 noiembrie 2002, Ioana Basescu primeste vila din Otopeni de la tatal sau cu titlu de donatie

  • 14 septembrie 2005, Ioana vinde vila din Otopeni pentru 420 000 euro (potrivit actului ei ii raman 105 000 euro)

  • 23 decembrie 2005 cumpara vila din Aviator Sanatescu nr 2

  • 6 ianuarie 2006 cumpara vila din Corbeanca

  • 14 august 2007 vinde vila din Corbeanca

  • 31 martie 2008 cumpara penthouse-ul de la Popoviciu

    Citeste si:

    Motivele pentru care Basescu risca 12 ani de inchisoare

×