x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Cum a fost căutată Elodia prin Interpol

Cum a fost căutată Elodia prin Interpol

de Adriana Oprea-Popescu    |    01 Oct 2013   •   15:45
Cum a fost căutată Elodia prin Interpol
În ziua în care avocata ar fi împlinit 45 de ani, mama şi fratele i-au făcut un parastas la cimitirul din Cândeşti

La 30 august 2007, avocata Ghinescu Elodia a dispărut fără urmă din Braşov. În baza probelor descoperite în cauză, anchetatorii au stabilit că Elodia a fost ucisă de soţul ei, Cristian Cioacă, care a ascuns apoi cadavrul, încercând să disimuleze crima într-o banală dispariţie. La 30 ianuarie 2013, procurorii Parchetului General l-au trimis în judecată pe Cristian Cioacă, pentru săvârşirea infracţiunilor de omor calificat şi profanare de morminte. La 2 iulie, Tribunalul Argeş l-a condamnat pe inculpat la 22 de ani de închisoare. Decizia a fost atacată, iar dosarul e acum la Curtea de Apel Piteşti, următorul termen al procesului fiind astăzi, 30 septembrie.

Deşi, luni la rând, anchetatorii au efectuat numeroase căutări, pe raza mai multor judeţe, prin râpe, păduri, lacuri, clădiri dezafectate, trupul neînsufleţit al Elodiei nu a putut fi găsit. Lipsa cadavrului însufleţeşte imaginaţia celor care susţin că Elodia este în viaţă, iar în spaţiu public au apărut tot felul de teorii care acreditează această idee.

Teoria 1 – Interpol nu a căutat-o cum trebuie

Răspunzând unei adrese pe care Jurnalul Naţional a înaintat-o în februarie 2008 Biroului Naţional Interpol – România, directorul general de atunci, chestor de poliţie Mihai Stoica, preciza că “Ghinescu Elodia Marilena, născută la data de 27.09.1968, a fost dată în urmărire internaţională prin Interpol, ca persoană dispărută, la 26.09.2007. Datele de identitate, fotografia şi semnalmentele acesteia au fost difuzate în cele 186 state membre Interpol, pentru măsurile specifice de căutare. În cazul localizării, omologii din străinătate vor informa Biroul Naţional Interpol Bucureşti”. Figurând ca persoană dispărută, conform procedurilor Interpol, Elodia a fost dată în urmărire internaţională prin notiţă cu cod galben.

Apărarea lui Cristian Cioacă susţine că Elodia ar fi trebuit căutată “în materia «criminal mater»”. Adică, prin notiţă cu cod roşu, aşa cum sunt căutaţi infractorii periculoşi. Interpol nu este însă o agenţie de detectivi particulari, care să lucreze după preferinţele clientului, iar încadrarea într-o anumită categorie – wanted persons/missing persons - trebuie justificată, cu documente care să ateste gradul de periculozitate al persoanei respective.

Apărarea lui Cristian Cioacă susţine şi că la dosarul aflat pe masa instanţei ar exista dovezi că Elodia este ieşită din ţară.  “În “Fişa Urmăritului” depusă la dosarul penal”, precizează Cristian Cioacă într-un memoriu, “există menţiunea «Figurează ieşit din ţară». (...) Există un înscris anexă al fişei urmăritului ce cuprinde menţiunile: «Solicitarea UI (n.r. – urmăririi internaţionale) 132639/26.09.2007 Informaţii: se deţin date despre aceasta că ar fi plecată în străinătate. La data dispariţiei avea asupra sa paşaportul. Anterior dispariţiei a avut dese plecări în străinătate (Paris, Veneţia, Dubai, etc.), atât în interes personal, cât şi profesional.»”

Dispariţia Elodiei Ghinescu a fost sesizată la poliţie, în data de 5 septembrie 2007, de soţul ei, Cristian Cioacă, printr-o declaraţie în care el prezenta propria versiune. Difuziunea prin Interpol din 26 septembrie 2007 a respectat însă adevărul juridic stabilit în baza probelor existente până la acea dată. Jurnalul Naţional vă prezintă, în exclusivitate, conţinutul acestui mesaj de difuziune:

“Circumstanţele dispariţiei: la 05.09.2007, soţul său s-a prezentat la Poliţia din Braşov şi a declarat că soţia sa a dispărut de la domiciliul conjugal în 30.08.2007, în jurul orelor 8:00, după o ceartă şi, de la această dată, nu s-a mai întors. S-a emis ipoteza că sus-numita ar putea fi victima unei infracţiuni (probabil omor), dar până în prezent poliţia noastră nu a putut să obţină nicio informaţie în acest sens. Sus-numita nu a putut fi găsită pe teritoriul ţării noastre. Conform verificărilor făcute de poliţia noastră, a rezultat că sus-numita a efectuat, anterior (n.r. – dispariţiei), mai multe călătorii în străinătate: Paris/Franţa, Veneţia/Italia, Dubai / Emiratele Arabe Unite, dar de fiecare dată ea s-a întors la domiciliul său după o săptămână. Ea nu a părăsit niciodată domiciliul său fără să-şi anunţe soţul sau mama. Ultimul voiaj a fost făcut în perioada 18-26.08.2007 în Dubai.

Nu s-a putut stabili ce haine purta la data dispariţiei. Soţul său a constatat după dispariţie absenţa unei genţi de călătorie de culoare maro, a mai multor haine ale sus-numitei, a circa 1.800 de euro, bijuterii personale ale soţiei sale şi documentele sale de identitate.

În cazul localizării sus-numitei, vă rugăm să ne informaţi imediat şi să solicitaţi sus-numitei acordul ca adresa sa să fie comunicată soţului său şi, de asemenea, serviciilor noastre de poliţie.

Vă rugăm, de asemenea, să verificaţi registrele de la frontieră, fişele persoanelor/cadavrelor cu identitate necunoscută descoperite în ţările voastre.”  

Teoria 2: Interpol a găsit-o şi nu vrea să spună

Finalul notiţei prin care Elodia a fost dată în urmărire internaţională este extrem de important: în cazul în care ar fi fost localizată, Elodiei i s-ar fi cerut acordul pentru comunicarea adresei, şi nu a faptului că a fost depistată. Identificarea persoanei căutate prin Interpol se comunică imediat ţării solicitante, însă comunicarea adresei presupune respectarea unor reguli privind protecţia datelor cu caracter personal. Recent, în spaţiul public a apărut teoria conform căreia în 2010 Elodia nu mai figura în baza de date Interpol. De unde rezultă, susţine cel care a lansat teoria, “că Elodia era în viaţă. Identitatea primară a unei persoane este confirmată în urma unei discuţii faţă în faţă cu ea. Deci, în acest caz, ofiţerii Interpol au stat cu ea de vorbă, iar ea a recunoscut cine este”.
În realitate, identificarea unei persoane căutate prin Interpol presupune mai mult decât o discuţie la o cafea. Revocarea urmăririi (naţionale/internaţionale) se face doar de către poliţia statului care a solicitat luarea acestei măsuri, în două situaţii distincte: persoana căutată este găsită (vie sau moartă) sau este declarată moartă pe cale judecătorească. În 2010, dar şi în 2011, Elodia figura încă în baza de date Interpol. La 27 septembrie 2012, Biroul Naţional Interpol – România a răspuns unei solicitări venite din partea Jurnalului Naţional.

Jurnalul Naţional: Vă rugăm să ne comunicaţi data la care a fost revocată urmărirea internaţională a dispărutei Ghinescu Elodia Marinela (născută la data de 27.09.1968, dispărută la data de 30.08.2007 şi dată în urmărire internaţională prin Interpol la 26.09.2007), dar şi motivele ce au stat la baza acestei revocări

Biroul Naţional Interpol – România: Măsurile de căutare pe plan internaţional, ca persoană dispărută, a celei la care faceţi referire în solicitare, au fost revocate la data de 29.02.2012. Acest fapt a fost dispus ca urmare a înregistrării decesului acesteia, printr-un act administrativ, emis de Primăria Municipiului Câmpulung – Serviciul de Stare Civilă (n.r. – prin sentinţa civilă nr. 13072 din 08.11.2011 a Judecătoriei Braşov, Elodia a fost declarată moartă, pe cale judecătorească).

Jurnalul Naţional: În perioada în care Ghinescu Elodia Marilena s-a aflat în urmărire internaţională, a fost primită vreo informaţie referitoare la ea? 
Biroul Naţional Interpol – România: În perioada 26.09.2007 - 29.02.2012, prin activităţile specifice derulate, s-a solicitat tuturor ţărilor membre Interpol dispunerea măsurilor necesare în vederea localizării persoanei urmărite. Prin informările transmise, structurile specializate din străinătate au comunicat faptul că verificările efectuate nu au condus la depistarea persoanei în cauză.

Jurnalul Naţional: Există, în acest dosar, vreo notificare în care să se precizeze că “persoana urmărită nu doreşte să se furnizeze date despre ea”?
Biroul Naţional Interpol – România: Nu există o astfel de notificare.

Dacă ar fi trăit, Elodia ar fi împlinit vineri 45 de ani. Mama ei, pe care o vizita la fiecare zi aniversară, a mers în acea zi la cimitirul din Cândeşti, acolo unde, pe crucea ce străjuieşte cavoul familiei, a fost trecut şi numele Elodiei. Sâmbătă, mama şi fratele avocatei dispărute au făcut un parastas pentru pomenirea sufletului Elodiei. 

×
Subiecte în articol: elodia Interpol ancheta cristian cioaca