x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Cum a murit Lara Şaban?

Cum a murit Lara Şaban?

de Adriana Oprea-Popescu    |    15 Iun 2014   •   16:51
Cum a murit Lara Şaban?

Povestea unei crime pentru care s-a scris epilogul. Autorii ei au fost condamnaţi, definitiv, la închisoare pe viaţă. O crimă oribilă şi absurdă: fratele şi-a ucis sora, pentru bani, refuzând, până în ultima secundă, să-şi recunoască fapta. Atitudinea lui i-a determinat pe unii să-l considere nevinovat, ca şi când lipsa remuşcărilor ar fi un semn de inocenţă, şi nu un simptom al psihopatiei.

Povestea morţii Larei Şaban ascunde, dincolo de dramatismul ei, încrâncenarea unor oameni. A celor aflaţi de partea Răului, de a nu se recunoaşte învinşi. Dar şi a celorlalţi, care încă mai cred în Bine.

În lipsa armei crimei şi a “spovedaniei” autorilor, povestea acelor zile a fost reconstituită, cu inteligenţă şi cu migală, frame cu frame. Zeci de camere de supraveghere video, sute de ore filmate, mii de minute şi de oameni surprinşi în imagini. Un singur adevăr.

O dată cu fericirea, banii aduc şi mobilul crimei

Lara avea 27 de ani şi era o fată frumoasă şi bogată. Din 2005, ea trăia în Turcia. Era iubita unui om de afaceri, cu care avea o fetiţă de 2 ani.

În 27 aprilie 2012, Lara a venit la Constanţa, unde locuia familia ei. Iubitul turc închiriase pentru drumul de la Istanbul un avion particular, doar pentru ea, fetiţa lor şi bona acesteia. Pentru deplasările prin Constanţa, Lara avea la dispoziţie un autoturism Porsche Panamera, adus special din Turcia.

În Constanţa, Lara deţinea o vilă şi un apartament. Dorea însă să mai cumpere încă unul, motiv pentru care avea la ea peste 125.000 de dolari. Bani cash. Ţinea întreaga sumă într-o casă de bani din vila ei.

În România, Lara avea două surori şi un frate, Şaban Gilberto Ghiunal. Relaţiile dintre ei erau reci. Lara îi povestise bonei că, cu ceva vreme în urmă, fratele îi furase 14.000 de euro, bani pe care ea îi lăsase în casa din Constanţa. De atunci, a încetat să-l mai ajute cu bani, iar el a început să aibă probleme financiare. În replică, Gilbero a ameninţat-o, în repetate rânduri, că o va face de râs, dezvăluind lumii faptul că ea nu era căsătorită legal în Turcia şi că avea o relaţie cu un bărbat însurat.

Imediat după venirea în ţară, Lara s-a certat cu mama ei, G. Elvie. Conflictul dintre cele două era mai vechi, pentru că G. Elvie, dorind să rămână singura persoană cu acces la resursele financiare ale fiicei, cât timp aceasta se afla în Turcia, îi îndepărtase din anturaj oamenii de încredere (grădinarul, menajera, şoferul).

Acum, Lara venise să cumpere un apartament pentru mamă, însă intenţiona să-l treacă pe numele fetiţei ei, lucru care a nemuţumit-o profund pe G. Elvie. În ziua de 1 mai 2012, femeia s-a mutat din vila unde locuise până atunci, în cealaltă locuinţă a Larei, apartamentul de la bloc.

Ajunsă acolo, G. Elvie şi-a sunat imediat fiul, informându-l despre cearta pe care a avut-o cu Lara. A doua zi, Saban Gilberto Ghiunal a vizitat-o pe Lara, ducând în dar jucării pentru nepoţica lui. Cei doi fraţi au plecat apoi înspre apartamentul unde se mutase mama lor. Aici, toţi trei au convenit ca Gilberto să caute un apartament, cam la vreo 45.000 de euro, urmând ca decizia achiziţionării lui să fie luată de către Lara, cea care venea cu banii.

Cine sunt cei doi criminali

Anchetatorii au stabilit că, în 2008, Şaban Gilberto Ghiunal furase de la sora lui un autoturism marca Porsche Cayenne, pe care l-a vândut apoi, falsificând semnătura Larei. În cauză a fost deschis un dosar penal, însă păgubita şi-a retras plângerea, iar procurorii au dat dispus neînceperea urmăririi penale.

Gilberto locuia cu chirie, era căsătorit, avea un copil şi niciun job sau vreo sursă stabilă de venituri. Soţia lui era studentă şi nu muncea nici ea. Gilberto spune că trăiau din afacerea lui: cumpăra şi revindea maşini second-hand. Făcuse ultima tranzacţie de acest fel în martie 2012. La 1 aprilie, când băieţelul său a împlinit 3 ani, Gilberto s-a împrumutat de bani pentru aniversarea lui.

Pe Davidescu George, Gilberto îl ştia de când erau mici, copilăriseră împreună pe aceeaşi stradă din Constanţa. Davidescu lucrase în Jandarmerie, însă şi-a dat demisia şi, din aprilie 2012, lucra pentru o firmă de pază şi protecţie.

Cunoscuţii lui au declarat despre el că avea obiceiul să lovească şi să chinuie animalele. Şi că avusese o copilărie nefericită şi marcată de lipsuri, părinţii lui fiind despărţiţi.
La percheziţia efectuată în apartamentul în care Davidescu locuia, împreună cu soţia lui, cu chirie, a fost găsit un veritabil arsenal de arme albe – cuţite, bricege, pumnale, pumnale cu box, boxuri metalice, bâte de baseball, spray-uri paralizante.

Nici Davidescu n-o ducea bine financiar: obişnuia să se împrumute de la cunoscuţi, în sistem suveică, restituind apoi banii doar după îndelungi insistenţe.
Fostul jandarm era prieten cu un italian care avea închiriat un apartament în Constanţa. În blocul 18 de pe strada Mihail Kogălniceanu. Fiind mai mult plecat, italianul îi lăsase cheile lui Davidescu, pentru ca acesta să verifice, periodic, starea locuinţei.

Ultimele 24 de ore ale Larei

La 3 mai 2012, Lara anunţase că urmează să încheie contractul de vânzare-cumpărare pentru apartamentul căutat. În dimineaţa acelei zile, ea şi-a vizitat o rudă la spital, apoi a mers, împreună cu fetiţa ei şi cu bona, într-un mall, unde a stat până în jurul orelor 16:00, când s-a îndreptat către vila ei din Constanţa.

Bona a povestit că, în timp ce erau în mall, fratele Larei o suna pe aceasta insistent pe mobil, iar apelurile îi erau respinse. În cele din urmă, Lara i-a răspuns şi au vorbit, dar pentru că discuţia era în limba română, bona nu da putut da detalii despre ea.

După ce a ajuns la vilă, Lara i-a spus unei prietene care se afla acolo să se ducă să-şi ia copilul, pentru a merge cu toţii în Satul de Vacanţă din Constanţa. După plecarea prietenei, la ora 16:31, Lara a vorbit din nou cu fratele ei, circa 19 secunde, apoi a anunţat-o pe bonă că merge să se întâlnească cu el. În jurul orei 17:10, a plecat de acasă, fără să se mai întoarcă niciodată.

La ora 17:07, Gilberto a intrat în blocul unde Lara avea un apartament, el fiind surprins de camera de supraveghere video amplasată la intrarea în scară. În casă se afla mama celor doi, G. Elvie. Anchetatorilor, Gilberto le-a spus că a mers să-i ducă mamei un încărcător de telefon mobil. Tot la ora 17:07, Gilberto a fost sunat de Lara, discuţia dintre cei doi durând 25 de secunde. La ora 17:10, bărbatul a ieşit din scara blocului.

La 17:20, o cameră de supraveghere video amplasată stradal l-a surprins pe Gilberto plimbându-se agitat în zona intersecţiei str. Cuza Vodă şi Mihail Kogălniceanu, situată nu departe de blocul Larei.

La ora 17:30, pe camera de supraveghere a scării apare Lara, care-şi parchează maşina Porsche Panamera în faţa blocului.

Din listingul telefonului ei rezultă că la 17:32 ea l-a sunat din nou pe Gilberto, cei doi discutând 26 de secunde. În momentul efectuării convorbirii, bărbatul a fost localizat pe raza aceluiaşi releu de telecomunicaţii, dovadă că se afla în apropiere de blocul Larei.

La ora 17:35, Gilberto l-a sunat pe Davidescu George, purtând cu el o discuţie de 10 secunde. Ambii se aflau în raza aceluiaşi releu de telecomunicaţii, deci în aceeaşi zonă a oraşului.
În jurul orei 17:36, pe două camere video amplasate stradal apare Gilberto, mergând pe kos şi fiind urmat îndeaproape de o femeie. Ea a fost recunoscută ulterior din imagini ca fiind Lara Şaban. Cei doi au mers pe str. Mihail Kogălniceanu, îndreptându-se către colţul blocului 18 şi ieşind din raza de acţiune a camerelor de supraveghere.

Anchetatorii au stabilit că Lara Şaban a fost ucisă în apartamentul din blocul 18, cel închiriat de prietenul lui Davidescu. Gilberto a convins-o să meargă acolo, spunându-i că-i arată o locuinţă ce era de vânzare. El ştia că Lara umblă întotdeauna cu mii de euro la ea, însă, cel mai probabil, spera ca ea să aibă în poşetă şi banii cu care intenţiona să cumpere apartamentul.
Imediat după ce a intrat în locuinţa din blocul 18, cei doi au încercat să o tâlhărească pe femeie, smulgându-i poşeta. Lara a opus rezistenţă şi a fost lovită în regiunea feţei. A căzut pe jos, iar în acel moment, Davidescu a izbit-o în frunte, cu un corp dur.

La ora 18:05, o cameră video amplasată stradal l-a surprins pe Gilberto venind pe jos dinspre blocul 18. Imediat după aceea, în imagini apare o persoană cu semnalmentele lui Davidescu George, care se îndreaptă în aceeaşi direcţie. Bărbatul ţine în mână un obiect de mici dimensiuni, negru, dreptunghiular.

Filmul evenimentelor, după crimă

În aceeaşi zi de 3 mai, la ora 18:16, conform facturii emisii de casa de marcat, Davidescu George a cumpărat o drujbă de la un magazin de bricolaj.

La rându-i, Gilberto şi-a sunat un prieten, în jurul orelor 18:45, întrebându-l dacă îi poate împrumuta maşina, pentru a rezolva o problemă personală. Gilberto a fost localizat pe raza releului de comunicaţii situat în zona magazinului de bricolaj. Prietenul a fost de acord, iar cei doi s-au întâlnit într-un bar.

În noaptea de 3/4 mai, în jurul orei 23:30, Gilberto l-a sunat din nou pe prietenul său, spunându-i că sora lui a dispărut şi rugându-l să încerce şi el să o mai sune.

Mai devreme, în jurul orei 19:40, el a fost surprins de camerele de supraveghere intrând într-un supermarket de unde a cumpărat produse de curăţenie (Cilit Bang, Pur Action, Cilit, Clin Pistol), saci de menaj, bureţi de vase, lavete, mănuşi de menaj, odorizante de cameră şi prosoape, în valoare totală de 186 lei.

La ora 21:38, camerele video amplasate stradal surprind un autoturism, similar cu cel împrumutat de Gilberto de la prietenul său, intrând pe strada Mihail Kogălniceanu şi îndreptându-se spre blocul 18. În maşină, lângă şofer, se afla şi un alt bărbat. La ora 22:34, acelaşi autoturism apare pe imagini deplasându-se pe strada Mihail Kogălniceanu, dinspre blocul 18 către str. Cuza Vodă. În maşină sunt şoferul şi pasagerul din dreapta lui.

Camerele de supraveghere amplasate pe traseu surprind momentul în care din interiorul maşinii este aruncat pe asfalt un obiect de culoare albă, de dimensiuni mici, care ulterior e fragmentat de roţile autoturismelor aflate în trafic. Cel mai probabil, obiectul era unul din cele două telefoane mobile ale Larei.

În continuare, maşina în care se aflau cei doi a fost surprinsă de camerele video din dreptul Telegondolei din staţiunea Mamaia, circulând cu mare viteză către oraşul Năvodari.

Anunţarea dispariţiei la poliţie

După plecarea Larei, bona a aşteptat-o să se întoarcă, câteva ore, timp în care în vilă a revenit prietena cu care trebuia să meargă în Satul de Vacanţă. Cele două femei au încercat de mai multe ori să o sune pe Lara, însă telefoanele acesteia erau închise.

În jurul orei 20:00, bona a luat legătura cu concubinul Larei din Turcia, iar apoi, la sugestia acestuia, s-a dus la poliţie, pentru a anunţa dispariţia.

În aceeaşi seară, poliţiştii au mers să verifice şi cealaltă casă a Larei, apartamentul în care locuia mama ei. După acest moment, aşa cum rezultă din listingul convorbirilor telefonice ale lui Gilberto, el a fost apelat de trei ori de către mama sa (la orele 22:23, 22:27 şi 22:32), care l-a anunţat că sora lui, Lara, dispăruse. La momentul acestor apeluri, Gilberto se afla pe raza releului de comunicaţii în a cărui arie de acoperire e şi apartamentul în care a fost comis omorul.

A doua zi, la 4 mai 2012, G. Elvie a sesizat şi ea la poliţie dispariţia fiicei sale. Femeia a declarat că Lara avea la ea două telefoane mobile, unul marca Blackberry şi unul marca I-Phone 3, precum şi circa 2-3.000 de euro, bani de cheltuială.

Poliţiştii s-au deplasat în aceeaşi zi la vila în care locuia Lara, unde au constatat că uşile şi ferestrele imobilului nu prezentau urme de forţare. A doua zi, din vilă a fost ridicată casa de bani, găsită închisă şi asigurată. În interiorul ei erau actele de identitate ale Larei, fiicei sale şi bonei, dar şi suma de 122.300 USD.

Nici la cealalaltă proprietate a Larei, apartamentul, nu au fost identificate urme de forţare la nivelul uşilor sau ferestrelor. Şi aici a fost găsit un seif de perete, care a fost ridicat de către poliţişti. Autoturismului Larei era parcat în faţa blocului şi avea portierele şi capotele motor şi portbagaj închise şi asigurate.

Urme de sânge şi urme de zugrăvire recentă

La 28 mai 2012, a fost efectuată o percheziţie în apartamentul din bl.18 de pe str. Mihail Kogălniceanu, acolo unde s-a stabilit că a fost ucisă Lara.

Pe plinta din holul mare au fost identificate trei pete de culoare brun roşcat, cu aspect de sânge coagulat. După îndepărtarea plintei, la partea inferioară a zonei peretului văruit în alb, sub spectru de lumină ultravioletă, a fost observată o pată gălbuie.

Deasupra plintei respective, s-a descoperit o zonă de aproximativ 60 x 40 cm ce prezenta urme de zugrăvire recentă, iar în urma examinării acesteia sub spectru de lumină ultravioletă, au fost identificate două mici zone cu fluorescenţă gălbuie. În interiorul aceleiaşi zone au fost observaţi doi stropi fini de formă alungită, de circa 5 mm fiecare, de culoare brun roşcat, cu aspect de sânge coagulat.

Pe tocul uşii dormitorului, la o înălţime de circa 65 cm de podea, a fost identificat un alt strop cu diametrul de circa 2-3 mm, de culoare brun roşcat, cu aspect de sânge coagulat.
De asemenea, pe peretele holului a fost observată o zonă verticală ce prezenta urme de zugrăvire recentă, iar în urma examinării acesteia sub spectru de lumină ultravioletă, au fost observate patru mici zone cu fluorescenţă gălbuie. Pe acelaşi perete, deasupra uşii de acces în debara, au fost observate alte două zone ce prezentau urme de zugrăvire recentă, iar sub spectru de lumină ultravioletă s-a remarcat o fluorescentă difuză de intensitate medie.

Între uşa de la debara şi uşa de la baie, pe acelaşi perete, a fost găsită o altă zonă cu urme de zugrăvire recentă, iar în urma examinării ei sub spectrul de lumină ultravioletă au fost observate opt mici zone cu fluorescentă gălbuie.

Cu ocazia examinării fără sursă de lumină ultravioletă, lângă capacul unei prize aflate pe uşa debaralei a fost observat un strop de formă circulară cu diametrul de circa 3 mm, de culoare brun roscat, cu aspect de sânge coagulat.

În acelaşi hol, pe o sacoşă de plastic portocalie, a fost găsită o pată de culoare brun roşcat, cu aspect de sânge coagulat, cu lungimea de circa 5 mm, sub formă de crustă. Pe perete, deasupra scaunului pe care se afla sacoşa, a fost identificat un alt strop mic, de formă alungită, de circa 2 mm, de culoare brun roşcat, cu aspect de sânge.

În wc-ul de serviciu al apartamentului, pe faianţă, la circa 40 cm deasupra bazinului wc-ului, a fost identificat un fir de păr de culoare castanie, cu lungimea de circa 25 cm (culoarea şi dimensiunea corespund firului de păr al Larei Şaban).

La percheziţia efectuată în locuinţa lui Şaban Gilberto Ghiunal, a fost găsită o pereche de încălţări sport, pe pantoful drept fiind identificată o pată de culoare maronie, liniară, cu o lungime de circa 1,5 mm.

Conform expertizei genetice realizate la INML Mina Minovici, analiza urmelor de sânge de pe plinta de lemn ridicată din holul locuinţei a pus în evidenţă un profil genetic unic incomplet, ce corespunde perfect cu profilul de referinţă al victimei Saban Lara.

În aprilie 2012, italianul ce avea închiat apartamentul din blocul 18 a plecat din Constanţa. În cursul lunii mai, Davidescu l-a sunat şi, minţindu-l că în locuinţa fusese inundată, i-a pus că a fost nevoit să arunce un covoraş din baie şi mocheta de pe hol. În 21 mai, când italianul s-a întors şi Davidescu i-a predat cheile, i-a mai spus şi că a aruncat o cuvertură de pe canapeaua din sufragerie, pentru că o murdărise. Italianul a mai declarat anchetatorilor că, întors în apartament, a constatat şi că din baie lipsea un prosop alb.

Curiozităţi stranii şi dialoguri codificate

În cursul lunii mai 2012, după data de 3, Davidescu l-a întrebat pe un fost coleg de la Jandarmerie în ce condiţii poate fi ascultat un telefon mobil. Acesta i-a răspuns că doar în cazul săvârşirii unei infracţiuni şi doar dacă există autorizaţie de la judecător. Davidescu i-a mărturisit atunci că se teme că telefonul său ar putea fi ascultat, precizând că a fost chemat la poliţie pentru a fi audiat în legătură cu dispariţia Larei Şaban.

Încă din ziua în care Lara Şaban a dispărut, înainte ca bona să anunţe poliţia, Gilberto a încercat să îl contacteze pe H.A.S., concubinul Larei din Turcia. Astfel, în ziua de 3 mai, la ora 21:21 şi 21:30, el i-a trimis acestuia două SMS –uri, iar a doua, zi la 15:46, încă unul. Anchetatorilor, Gilberto le-a declarat că l-a contactat pe H.A.S. spunându-i că vrea să angajeze un detectiv pentru a o găsi pe sora lui, dar că nu dispune de resursele financiare necesare. “Această cerere tacită de bani demonstrează nu doar cinismul inculpatului, ci şi dorinta sa de a face profit de pe urma relaţiei victimei cu concubinul său, având în vedere că la acel moment cunoştea foarte bine împrejurarea că sora sa era moartă”, menţionează procurorii în rechizitoriu.
În ziua de 9 mai 2012, în jurul prânzului, Şaban Gilberto l-a sunat pe Davidescu şi a comentat cu acesta faptul că la televizor fuseseră difuzate ştiri despre Lara. Davidescu l-a întrebat pe Şaban Gilberto dacă “ăla cu deplasarea a venit încoace”. Interlocutorul său a răspuns negativ. “Ãla cu deplasarea” era H.A.S., concubinul Larei. Anterior, în discuţiile telefonice dintre cei doi, Gilberto îşi exprimase nemulţumirea faţă de refuzul lui H.A.S. de a veni în România sau de a trimite bani.

Cei doi discutau între ei de pe alte numere de telefon decât cele obişnuite, cunoscute de majoritatea apropiaţilor lor. Dialogul lor era prudent şi de cele mai multe ori codificat, cei doi avertizându-se reciproc cu privire la ancheta aflată în curs. Astfel, într-o discuţie telefonică, Şaban Gilberto i-a cerut lui Davidescu “să nu mai treacă pe acolo, să nu meargă nicăieri şi să urmeze programul muncă-acasă, muncă-acasă”. Gilberto l-a mai avertizat pe complicele lui că este posibil să fie urmărit, deoarece el era urmărit şi că “sunt peste tot”.

Găsirea cadavrului într-o lizieră


Imediat după dispariţia Larei, familia ei din Constanţa a venit cu ipoteza că aceasta ar fi fost răpită, în scopul răscumpărării. La 19 mai, G. Elvie a declarat anchetatorilor că şi-a văzut fiica într-o maşină aflată în mişcare, care a trecut prin faţa vilei ei. Femeia susţinea că în autoturism se aflau mai multe persoane şi că ar fi auzit-o pe Lara strigând-o, moment în care ea a încercat să alerge după maşină, fără să reuşească însă să o ajungă. La scurt timp, legistul avea să stabilească însă, în baza necropsiei, că la data la care G. Elvie îşi auzise fiica, aceasta era moartă de cel puţin două săptămâni.

În ziua de 29 mai 2012, cadavrul Larei Şaban a fost găsit în liziera dintre oraşul Năvodari şi comuna Lumina, judeţul Constanţa. Trupul victimei era ambalat în mai mulţi saci din polietilenă şi saci de gunoi, legaţi cu bandă adezivă de culoare maro.

La necropsierea cadavrului s-a constatat că “moartea victimei a fost violentă si s-a datorat dilacelării meningo cerebrale ca urmare a unui traumatism cranio-cerebral cu fractură cominutivă a oaselor craniului. Leziunile traumatice datează cu puţin timp înainte de moarte şi au caracteristica unor leziuni produse prin lovire la nivelul capului – regiunea frontală – cu un corp dur cu muchii, cu suprafaţa de contact cuprinsă între 4 si 16 cm pătraţi, posibil cu sprijinul capului pe un plan dur. Direcţia de lovire a fost antero-posterioară şi uşor de la stânga la dreapta, autorul fiind faţă în faţă cu victima, iar intensitatea loviturii a fost mare. În afara leziunilor traumatice tanato-generatoare de la nivelul capului nu au fost evidenţiate alte leziuni. (...) În lichidul din cavităţile pleurale s-a constatat o concentraţie a alcoolului de 2,65 g ‰”.

Medicul legist a aproximat că moartea poate data din ziua de 3 mai 2012 (aproximativ 4 săptămâni în urmă).

O poveste incredibilă, despre turci şi pistoale

În ziua în care a fost găsit cadavrul, Şaban Gilberto şi Davidescu George au fost reţinuţi şi apoi arestaţi preventiv.

În acel moment, cei doi au revenit asupra declaraţiilor iniţiale, susţinând că, de fapt, ei doar au asistat la uciderea Larei de către mai multi cetăţeni turci, necunoscuţi, în apartamentul din blocul 18.

Au servit anchetatorilor o poveste în care asasinii victimei ar fi fost trimişi de către concubinul din Turcia. După comiterea omorului şi doar de teama criminalilor, ei au ambalat, transportat şi ascuns cadavrul.

Şaban Gilberto a declarat că în ziua de 2 mai 2012 a fost sunat de un turc care, spunându-i că e trimis de H.A.S., i-a cerut să se întâlnească cu el. Fiind de acord, la scurt timp a fost abordat pe stradă de doi cetăţeni turci. Unul dintre ei i-a spus că vrea să stea de vorbă cu Lara, pentru a o convinge să nu se mai certe cu H.A.S. şi să rămână în Constanţa. Gilberto povestea că el a înţeles că H.A.S. dorea să înceteze relaţia cu Lara, deoarece e căsătorit, iar legătura extraconjugală îi putea afecta cariera politică.

Conform poveştii lui, cei doi turci nu voiau să se vadă cu Lara într-un loc public, iar Gilberto s-a decis să intermedieze întâlnirea în apartamentul ale cărui chei le avea Davidescu. S-a întâlnit cu sora lui în faţa blocului unde ea avea o locuinţă, iar de acolo au mers în blocul 18. După 10 minute, în apartament au venit şi cei doi turci, iar la scurt timp între ei şi Lara a izbucnit o ceartă. Conflictul era în holul apartamentului si, în timp ce el şi Davidescu se aflau în sufragerie, din acea zonă s-a auzit o bubuitură puternică, asemănătoare unei explozii. Când au ieşit în hol, turcii s-au îndreptat către ei având pistoale în mâini. Au început să îi ameninţe în limba turcă, cerându-le să facă curat şi avertizându-i că sunt pe urmele lor. De asemenea, Gilberto spune că turcii i-au lovit cu pumnii în zona feţei, apoi au dispărut.

Constatând că sora lui e moartă, el a plecat din apartament, fiind urmat apoi de Davidescu. Apoi, Gilberto a împrumutat maşina prietenului şi a mers la super-market de unde a cumpărat produse de curăţat. Cei doi au revenit la apartament, unde au ambalat cadavrul, l-au legat cu bandă adezivă si l-au urcat în autoturism. Gilberto a declarat că, în timp ce împachetau cadavrul, a fost sunat de mama lui, care i-a spus că Lara a dispărut, motiv pentru care cei doi au fost nevoiţi să se grăbească.

Gilberto a mai povestit că au pus cadavrul pe bancheta din spate a maşinii şi, în timp ce se îndreptau spre comuna Lumina, au tras pe dreapta, pentru a-şi face nevoile, moment în care, în spatele lor, a oprit o dubă neagră, înmatriculată în Bulgaria. De el s-au apropiat trei indivizi, vorbind turceşte. L-au avertizat că sunt urmăriţi şi i-au cerut să aibă grijă ce face, după care au început să îl lovească în zona capului şi a feţei. În acelaşi timp, de Davidescu s-au apropiat doi bărbati care vorbeau cu el în limba română, ameninţându-l. După acest episod, Şaban şi Davidescu au scos din autoturism cadavrul şi l-au aruncat în lizieră, la circa 10 metri de locul în care opriseră.

După ce au abandonat cadavrul, cei doi s-au reîntors în oraş, Gilberto mergând întâi acasă, pentru a se schimba, şi apoi la Poliţie, unde fusese chemat în aceeaşi seară, pentru a declara ce ştie despre sora lui dispărută. Trebuie menţionat că atunci când s-a prezentat la poliţie, Gilberto nu avea nicio vânătaie sau vreo urmă de lovitură în zona feţei sau a braţelor.
Şi Davidescu George a dat o declaraţie în care a relatat asemănător episodul uciderii Larei.

Între cele două declaraţii există însă multe contradicţii, care demontează scenariul creat de cei doi. Diferă semnalmentele celor doi presupuşi asasini. Apoi, pasaje din declaraţii, ce au legătură cu traseul după comiterea crimei. În plus, Davidescu susţine că nu ei au scos cadavrul din maşină şi l-au aruncat în lizieră, ci agresorii lor.

Şi, în vreme ce Gilberto spune că nu ştie ce s-a întâmplat cu mocheta din hol, Davidescu declară că au scos-o împreună din apartament, deoarece era îmbibată cu sângele victimei.
Pentru că era pasionat de arme, Davidescu a declarat, în plus, şi că cei patru agresori din câmp aveau asupra lor un pistol şi o puşcă de asalt.

Puse faţă în faţă, declaraţii celor doi devin neverosimile, însă ele sunt contrazise, în primul rând, de toate celelalte mijloace de probă administrate în cauză.

Astfel, din listingului convorbirilor purtate de Gilberto rezultă că acesta nu a fost sunat, în mai 2012, de pe numere necunoscute. De asemenea, din vizionarea înregistrărilor camerelor de supraveghere din zona blocului în care a fost comis omorul rezultă că în acel imobil nu au intrat persoane cu semnalmentele celor doi presupuşi asasini.

În plus, din înregistrările camerelor video amplasate stradal nu rezultă nici că cei doi ar fi fost urmăriţi de vreo maşină, atunci când transportau cadavrul victimei.

Au crezut că pot păcăli poligraful

Imediat după dispariţia Larei, Şaban Gilberto şi Davidescu George au refuzat categoric să se supună testării cu tehnica poligraf.

După ce cadavrul a fost găsit, iar ei arestaţi, testarea s-a efectuat, la cererea lor, în ziua de 15 iulie 2012.

Cu această ocazie, inculpatului Davidescu George i-au fost puse următoarele întrebări relevante cauzei:
1. Tu ai omorât-o pe Lara Şaban?
2. În data de 03.05.2012, tu ai omorât-o pe Lara Şaban?
3. În data de 03.05.2012 tu ai omorât-o pe Lara Şaban în apartamentul lui M.?
4. Şaban Ghiunal a omorât-o pe Lara Şaban?

La toate aceste întrebări, Davidescu a răspuns cu NU, dovedind comportament simulat. Anchetatorii menţionează că “prezenţa reactivităţii psihofiziologice şi la întrebarea nr.4 poate fi o consecinţă a unei rezoluţii şi a unor acte infracţionale comune între cei doi subiecţi”. Cu alte cuvinte, chiar dacă doar unul dintre ei a ucis-o efectiv pe Lara, ambii conştientizau implicarea în comiterea faptei, prin deciziile luate de comun acord.

Lui Şaban Gilberto Ghiunal i-au fost puse următoarele întrebări:
1. Tu ai omorât-o pe Lara Şaban?
2. În data de 03.05.2012, tu ai omorât-o pe Lara Şaban?
3. În data de 03.05.2012 tu ai omorât-o pe Lara Şaban în apartamentul lui M.?
4. Davidescu George a omorât-o pe Lara Şaban?

La toate aceste întrebări, inculpatul Saban Gilberto Ghiunal a răspuns cu NU, dovedind comportament simulat.

“Cel mai crescut nivel al reactivităţii psihofiziologice a apărut la întrebarea relevantă nr.4, aspect care sugerează”, susţin anchetatorii, “că din perspectiva lui Şaban Gilberto, Davidescu este mai implicat decât el în omorul comis asupra Larei”.

Ambii au fost supuşi unor expertize medico-legale psihiatrice efectuate de către INML Mina Minovici. S-a stabilit că Davidescu George “se situează la nivelul inteligenţei medii (QI=101), prezintă accentuate tendinţe depresive şi labil afective, concluzionându-se că acesta nu prezintă tulburări psihice de natură a-i afecta capacitatea psihică de apreciere critică a conţinutului şi consecinţelor faptelor sale, având discernământul păstrat în raport cu fapta pentru care este cercetat”.

În privinţa lui Şaban Gilberto Ghiunal s-a stabilit că el “se situează la nivelul inteligenţei inferioare, se teme să nu se creadă unele lucruri despre el (teama de ceea ce vor spune oamenii când vor ştii că …), Eul este inhibat, care luptă contra posedării prin mecanisme de negare şi prezintă o fixaţie extremă pe unul din părinţi sau pe reprezentantul său (dragoste/ură incestuoase). Nu prezintă tulburări psihice de natură a-i afecta capacitatea psihică de apreciere critică a conţinutului şi consecintelor faptelor sale, având discernământul păstrat în raport cu fapta pentru care este cercetat”.

După patru luni, e găsită şi poşeta victimei

În ziua de 10 septembrie 2012, în urma unor activităţi de căutare efectuate în zona lizierei în care a fost localizat cadavrul victimei, au fost găsiţi doi saci menajeri, asemănători cu cei în care fusese ambalat şi cadavrul victimei.

În interiorul primului sac a fost găsită o rolă de scotch, lată de 5 cm, având lipsă circa ¾ din continut, o bucată de folie transparentă, o pereche de ochelari de soare ce aveau rama de susţinere a lentilei dreaptă ruptă şi lentila dislocată, poşeta purtată de Lara Şaban în ziua dispariţiei, o pereche de ochelari de soare marca Chanel, un încălţător din plastic, cu mânerul rupt, un tub cu gel de buze, două brichete, un fragment rupt, de lanţ cu zale, din bareta poşetei. În interiorul poşetei, într-un buzunar prevăzut cu fermoar, au fost găsite trei bucăţi de ciocolată, o brăţară de mână din material sintetic, inscripţionată Alya, un pachet de şerveţele nazale şi o monedă de 50 de bani. Din poşetă lipseau banii, telefoanele mobile ale victimei, cheile şi actele maşinii Porsche Panamera.

De asemenea, nu au fost găsite nici cheile de la casele de bani aflate în locuinţele victimei şi nici eventualele carduri bancare ale acesteia, bunuri despre care se presupune că le avea asupra sa, în momentul dispariţiei.

În cel de-al doilea sac a fost găsită o mochetă de culoare gri, pătată abundent cu lichid brun roşcat cu aspect de sânge uscat. Mocheta a fost transportată în apartamentul în care a avut loc omorul, constatându-se astfel că ea se potriveşte cu mocheta din restul locuinţei, dar şi că are dimensiunile şi forma holului, fiind tăiată după conformaţia pereţilor din această încăpere.

Davidescu a cerut să-i fie înapoiate armele albe

La trei zile după această nouă descoperire, în 13 septembrie 2012, Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa a dispus trimiterea în judecată a lui Şaban Gilberto Ghiunal, pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat şi deosebit de grav şi tâlhărie, şi, respectiv, a lui Davidescu George, pentru săvârşirea infracţiunii de omor deosebit de grav şi tâlhărie.
La 18 aprilie 2013, Tribunalul Constanţa i-a condamnat pe amândoi la pedeapsa detenţiunii pe viaţă. Cei doi au atacat decizia instanţiei, solicitând schimbarea încadrării faptei.
Joia trecută, în ziua de 12 iunie a.c., Curtea de Apel Constanţa a decis menţinerea pedepsei celor doi, Şaban Gilberto Ghiunal şi Davidescu George rămânând condamnaţi la închisoare pe viaţă.

În plus, instanţa a admis cererea inculpatului Davidescu George “privind restituirea obiectelor ce au servit ca mijloace de probă (obiecte sau instrumente folosite în scop de autoapărare, articole de îmbrăcăminte şi de încălţăminte, telefoane mobile şi cartele SIM, o rolă scotch), ridicate cu ocazia percheziţiei domiciliare”.
Decizia Curţii de Apel Constanţa este definitivă.

×
Subiecte în articol: lara saban