x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Cum îşi şterg urmele fostul iubit al Ioanei Băsescu și fiul lui Mitică Dragomir

Cum îşi şterg urmele fostul iubit al Ioanei Băsescu și fiul lui Mitică Dragomir

de Ion Alexandru    |    08 Sep 2017   •   13:55
Cum îşi şterg urmele fostul iubit al Ioanei Băsescu și fiul lui Mitică Dragomir

Giovanni Francesco, fostul iubit al Ioanei Băsescu, și fiul lui Mitică Dragomir, fostul președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, Bogdan Dragomir, ambii trimiși în judecată de DNA în două dintre cele mai “dospite” dosare instrumentate de procurorii din subordinea Laurei Codruța Kovesi, au făcut, fiecare, mișcări interesante în firmele pe care le patronează, cu scurt timp ca dosarele în care sunt puși sub acuzare să fie trimise în instanță. Primul a decis să-și lichideze una dintre firmele pe care le înființase cu doar un an înainte, în timp ce fiul lui Mitică Dragomir a modificat actul constitutiv al companiei SC Bodu SRL, implicată în dosarul privind luarea de mită și spălarea de bani, în care a fost pusă sub acuzare și compania RCS & RDS SA, împreună cu fostul administrator Ioan Bendei. Această ultimă mișcare are legătură cu bunurile aflate în proprietatea societății, bunuri pe care DNA a instituit, ulterior, la începutul lunii iunie, sechestru asigurător.

Cele două dosare în care sunt implicate persoanele și firmele în cauză privesc fapte vechi, pe care procurorii DNA le-au ținut la sertar până la sfârșitul anului trecut, respectiv până anul acesta. Cel mai scandalos este cel în care, încă din 2012, existau date și indicii temeinice în legătură cu relațiile infracționale derulate între SC RCS & RDS SA și compania controlată de Mitică Dragomir, SC Bodu SRL.

Dragomir, decizii în legătură cu proprietățile Bodu SRL

 Deși lucrarea a fost deschisă la DNA încă din anul 2012, când, în principal, procurorii au fost mai ocupați cu anihilarea celor care au dezvăluit această afacere, urmărirea penală în dosarul RCS & RDS – Liga Profesionistă de Fotbal a fost începută abia în luna mai a anului 2017. “Jurnalul Național” a descoperit că, înainte cu doar patru luni ca celebrul procuror Jean Uncheșelu să pună în mişcare acţiunea penală împotriva persoanelor și societăților comerciale implicate în această afacere penală, fiul fostului președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, Bogdan Dumitru Dragomir, s-a autoconvocat, în calitate de asociat unic al SC Bodu SRL, pentru a lua unele decizii mai mult decât interesante în ceea ce privește această societate.

Astfel, în data de 23 ianuarie 2017, potrivit informațiilor furnizate de ONRC, Bogdan Dumitru Dragomir a decis să efectueze trei modificări și completări la actul constitutiv al SC Bodu SRL. Prima modificare constă în aceea că “bunurile constituite ca aport în societate devin proprietatea acesteia din momentul menționării în Registrul Comerțului”. A doua modificare vizează faptul că “patrimoniul societății nu poate fi grevat de datorii sau de alte obligații personale ale asociatului unic sau ale asociaților. Un creditor al asociatului unic sau al asociaților poate formula pretenții numai asupra părții din beneficiul societății ce i se va repartiza sau a cotei de părți sociale cuvenite acestuia la lichidarea societății, efectuată în condițiile prezentului act constitutiv”. În fine, a treia modificare vizează faptul că, “în situația în care societatea datorează cu titlu de împrumut sume de bani unui asociat sau mai multor persoane din afara societății, datoria poate fi stinsă și prin transmiterea către creditorul împrumutator a dreptului de proprietate asupra unui bun mobil aflat în patrimoniul său, conform dispoziţiilor în materie prevăzute de Codul Civil”.

 Proprietățile, puse sub sechestru de DNA

Modificările la actul constitutiv al SC Bodu SRL, operate, în sensul descris mai sus, de către Bogdan Dumitru Dragomir, vizează bunurile companiei ce, începând cu data de 7 iunie 2017, fac obiectul unui sechestru asigurător instituit de DNA  până la concurența sumei de 16.771.659 de lei, potrivit unui comunicat de presă întocmit de DNA.

Concret, în 5 mai 2017, DNA a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și a instituit măsura controlului judiciar împotriva fostului președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, Mitică Dragomir, pentru luare de mită și spălare de bani, dispunând, totodată, și continuarea cercetărilor și față de Ioan Bendei, fost administrator a RCS & RDS SA, pentru dare de mită și spălare de bani, a lui Alexandru Oprea, președinte și director general al SC RCS & RDS SA, pentru complicitate la dare de mită, dar și  faţă de Bogdan Dumitru Dragomir, asociat unic al SC Bodu SRL, și Florin Bogdan Bădiță, administrator al aceleiași firme, acuzați de complicitate la luare de mită și spălare de bani.

Mai mult, în 17 mai, DNA a anunţat finalizarea procedurilor de aducere la cunoștință a învinuirilor în același dosar și față de alte persoane fizice și juridice, printre care se numără și SC Bodu SRL, SC RCS & RDS SA, “puiul” acesteia din urmă, SC Integrasoft SRL, dar și față de Sergiu Bulgac, director general al SC RCS & RDS SA, pentru aceleași acuzații. În 7 iunie 2017, procurorii nu au instituit măsura sechestrului asigurător doar asupra bunurilor SC Bodu SRL, ci și asupra celor aparținând SC RCS & RDS SA, până la concurența sumei de 13.714.414 lei.

Afacerea RCS & RDS – Mitică de la “Ligă”

Concret, acuzațiile procurorului Uncheșelu sunt identice, astăzi, cu ceea ce presa a dezvăluit încă de acum cinci ani. Dumitru Dragomir este acuzat că, în perioada aprilie 2009 – mai 2011, în calitate de președinte al LPF, a pretins 3,5 milioane de euro, din care a primit efectiv 3,1 milioane de euro, de la Ioan Bendei, administratorul RCS & RDS, în scopul de a îndeplini, dar și de a nu îndeplini acte privitoare la îndatoririle de serviciu. Banii au fost pretinși și primiți, spune procurorul, în contextul executării, în perioada respectivă, a unui contract de cesiune a drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din Liga I, încheiat la data de 8 aprilie 2008, între LPF și un consorțiu din care făcea parte și SC RCS & RDS SA, administrată de Ioan Bendei. Banii au fost disimulați, ulterior, sub forma unor plăţi făcute în cadrul unui contract de asociere în participațiune încheiat de SC RCS & RDS cu SC Bodu SRL, companie controlată de controlată de Dumitru Dragomir. Așadar, în anul 2008, la nivelul Ligii Profesioniste de Fotbal, a fost organizată o licitaţie pentru cesiunea drepturilor de televizare a meciurilor, în sezoanele competiționale 2008-2009, 2009-2010 și 2010-2011. Prețul de adjudecare a fost de 101.150.000 de euro cu tot cu TVA. În anul 2009, după apariția crizei, asocierea de firme care a câștigat licitația a solicitat Ligii condiții contractuale mai avantajoase. Astfel, Dumitru Dragomir a solicitat RCS & RDS să intre într-un parteneriat cu SC Bodu SRL. „Pentru a-l determina pe Dragomir să susțină interesele companiei de televiziune prin cablu, în legătură cu executarea contractului de cesiune a drepturilor de televizare, la data de 15 august 2009, între SC Bodu SRL şi SC RCS & RDS SA a fost încheiat un contract de asociere în participațiune. Conținutul contractului a fost anume conceput de părți, astfel încât să creeze aparenţa unei asocieri tipice și să mascheze cât mai bine intenţia reală, aceea de a da, respectiv de a lua mită”, se arată în comunicatul DNA.

Contractul de parteneriat încheiat între SC RCS & RDS SA și firma controlată de familia lui Mitică Dragomir vizează restaurantul de lux Crystal Palace Ballroom, din Sectorul 5, locație unde se organizează nunţi, botezuri și alte cumetrii.

Hotelul de lux și sala de nunți Crystal Palace

Ei bine, locația Crystal Palace Ballroom este doar una dintre proprietăţile SC Bodu SRL, pe lângă hotelul de lux denumit Crystal Palace Hotels, pe care familia lui Dumitru Dragomir îl deține, încă din anul 2003, în strada Alexandru Șerbănescu, din Sectorul 1 al Capitalei. Pe vremuri, acest hotel a găzduit chiar și delegații întregi de parlamentari.

Hotelul cu pricina a fost construit pe scheletul unui bloc mai vechi și a fost proiectat de către arhitecta Anca Petrescu, cea care a proiectat și Palatul Parlamentului. Clădirea a fost dotată cu granit și marmură de la Titan Mar, aparținând familiei lui Adriean Videanu, iar camerele au fost mobilate de către compania Elvila, a omului de afaceri Viorel Cataramă. Materialele de construcții, spunea la vremea respectivă, Mitică Dragomir, au fost livrate de către fostul Romcif Fieni, la “prețuri prietenești”. Încă de la debutul acestei afaceri, hotelul avea o capacitate de 160 de locuri, iar prețurile de cazare porneau de la 70 de euro. Investiția s-ar fi ridicat la patru milioane de dolari, ulterior fiul lui Dumitru Dragomir, Bogdan Dumitru Dragomir, anunțând că a mai făcut o investiţie de alte 800.000 de euro.

 Fostul iubit al Ioanei Băsescu și-a închis firma în martie 2017. Și suspectul Giovanni Francesco a scăpat recent de niște firme

 Situația Bodu SRL nu este singura de acest gen pe care o regăsim în dosarele recente de răsunet instrumentate de DNA. Giovanni Francesco Mario, fostul iubit al Ioanei Băsescu, pus sub acuzare pentru evaziune fiscală în dosarul de corupție privind finanțarea ilegală a campaniei electorale a lui Traian Băsescu, din anul 2009, dosar în care au fost trimiși în judecată Elena Udrea, Ioana Băsescu și Dan Andronic, a decis, în primăvară, respectiv vara acestui an, să-și lichideze două companii, dintre care doar una era oficial pe numele lui. Potrivit unei încheieri de la Registrul Comerțului din 17 martie 2017, Francesco Giovanni Mario, în calitate de asociat unic al SC Media & PRPedia SRL, a luat hotărârea dizolvării voluntare a companiei, fără lichidator, urmată de radierea din evidenţele ONRC. Francesco menționează în actul deciziei că societatea nu are datorii, nu are numit un lichidator, dar și faptul că nu are active, nici pasive, nu are datorii la bugetul de stat sau către terți. SC Media & PRPedia SRL fusese înființată în luna mai a anului 2015 și avea ca obiect de activitate consultanța în management.

Tot de la Registrul Comerțului mai afăm că, în luna mai a acestui an, Giovanni Francesco Mario a fost împuternicit de brăileanca Liana Gabriela Iordache să se ocupe de dizolvarea unei companii pe nume SC Mass PRPedia SRL, la care Iordache deținea calitatea de unic asociat. Compania fusese înființată în septembrie 2012 și se ocupa cu activități de coafură și alte servicii de îngrijire.

Dosarul finanțării ilegale a campaniei prezidențiale din 2009

 În dosarul privind finanţarea campaniei electorale din anul 2009, Giovanni Francesco Mario este acuzat că, în calitate de asociat unic și administrator al unei firme, a încheiat, în 1 iulie 2009, un contract de prestări servicii cu SC RCS & RDS SA, având ca obiect lansarea a două posturi de televiziune muzicale. Conform acestui contract, în schimbul serviciilor, firma lui Francesco a încasat de la SC RCS & RDS SA suma de 2,5 milioane de lei. Numai că veniturile și TVA-ul colectat se regăsesc în declarațiile fiscale, iar impozitele corespunzătoare nu au fost virate la bugetul de stat, în sumă de 735.098 de lei.

Procurorii spun că, la instigarea Ioanei Băsescu, Giovanni Francescu a folosit această sumă pentru plata unor servicii prestate în campania electorală prezidenţială din anul 2009. Transferurile bancare către firmele care au prestat serviciile au fost justificate prin contracte fictive, care aveau ca unic scop ascunderea provenienței infracționale a banilor. Astfel, în octombrie și noiembrie 2009, Ioana Băsescu l-a determinat pe Giovanni Francesco să realizeze operațiuni fictive prin care suma de 735.098 de lei a fost transferată către trei firme, pentru a achita servicii prestate în campania electorală, iar transferurile au fost intermediate de Elena Udrea și Ioana Băsescu, acestea comunicându-i lui Giovanni Francesco datele societăților către care urmau să fie efectuate.

În acest dosar, jurnalistul Dan Andronic a fost audiat ca martor, după care DNA l-a pus sub acuzare pentru declarații nereale. Andronic a susținut că suma de 668.304 lei primită în lunile noiembrie – decembrie 2009 de la două societăți administrate de Francesco Giovanni Mario reprezintă prețul unor servicii de consultanță fără legătură cu campania electorală, că aceste servicii nu s-au mai prestat, dar că nu a putut restitui sumele încasate deoarece nu a reușit să îl mai contacteze pe Francesco Giovanni Mario. De asemenea, a susținut că Elena Udrea și Ioana Băsescu nu au avut nicio implicare în realizarea acestor plăți și că, pe parcursul cercetărilor, nu a avut nicio discuție cu acestea. Procurorii susțin însă că contractele încheiate au fost unele fictive pentru plata serviciilor de consultanţă politică oferite lui Traian Băsescu de Dan Andronic, dar și de o firmă străină. Numai că societăţile administrate de Giovanni Francesco nu aveau angajați, cifră de afaceri și obiect de activitate care să implice achiziția de servicii de consultanță.

Dosarul a fost trimis în judecată în 24 mai 2017. Fără Giovanni Francesco, faptele acestuia fiind disjunse.

 Procurorii au decis instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor lui Giovanni Francesco, “până la concurența sumei de 100.000 lei în vederea confiscării speciale, raportat la infracțiunea de spălarea banilor și până la concurența sumei de 735.098 lei, raportat la evaziune fiscală, în vederea reparării pagubei”.

Bogdan Dumitru Dragomir a modificat actul constitutiv al SC Bodu SRL în data de 23 ianuarie 2017. În 7 iunie 2017, DNA a instituit sechestru asigurător asupra bunurilor acestei firme, până la concurența sumei de 16,77 milioane de lei.

 În cazul lui Giovanni Francesco, acesta și-a lichidat societatea de consultanță în luna martie a acestui an, în condițiile în care, în mai, DNA i-a pus sechestru pe bunuri, pentru recuperarea unui prejudiciu de 835.000 de lei.

×