x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Cum se fură banii orfanilor în "Ţara Fluturilor"

Cum se fură banii orfanilor în "Ţara Fluturilor"

de Adriana Duţulescu    |    08 Mai 2011   •   15:09
Cum se fură banii orfanilor în "Ţara Fluturilor"
România cnezatelor portocalii
La umbra guvernului incapabil, baronii portocalii şi-au subordonat România. Au transformat funcţia pu­blică în instrument de îmbogăţire, au secretizat fondurile europene, au alungat medicii şi profesorii. Acum împart ţara între ei.


164353-la-gheorghe-flutur-hk2f6555.jpgJudeţul Suceava, fostă entitate teritorială a statului român, rebotezat "Ţara Fluturilor” în calitate de moşie a baronului PDL Gheorghe Flutur, este un teren de basm pentru Cartea Recordurilor şI un adevărat Triunghi al Bermudelor pentru bugetul public. Recordurile Sucevei, în afară de scrisul cu oi pe dealuri şI oul gigantic de Paşte, sunt mult mai prozaice: un cablu electric de 200 de metri în valoare de 15 000 de euro, un gard de 300 de metri de 62 000 de euro, o magazie de 20 de metri pătraţI care a costat 25 000 de euro şI cea mai scumpă maşină de curăţat cartofi din lume – 8700 de euro. Miliarde de lei s-au volatilizat la Suceava în ultimii ani, care coincid, culmea, cu mandatul lui Gheorghe Flutur ca preşedinte al Consiliului Judeţean. Schema volatilizării banilor era cea clasică: şefii instituţiilor de stat, membri marcanţI ai PDL Suceava, semnau contracte de achiziţii la preţuri umflate de câteva zeci de ori cu firmele care aparţin tot membrilor PDL Suceava.

Flutur ia măsuri: mută directorul pe postul de adjunct
În urmă cu două săptămâni, însuşI Gheorghe Flutur a anunţat că Directorul executiv al Direcţiei Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, Florin Tărnăuceanu va fi schimbat din funcţie iar alţi subordonaţi de-ai săi vor fi cercetaţi administrativ ca urmare a unor nereguli cu privire la unele achiziţii publice precum şi superficialitate în executarea atribuţiilor de serviciu de către responsabilii pe aceste domenii. Anunţul a fost făcut de preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, în urma verificărilor efectuate de către Corpul de Audit al Consiliului Judeţean Suceava la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. "S-a mai dispus remedierea deficienţelor constatate şi crearea de mecanisme şi proceduri suplimentare cu rol de prevenţie în materie” Ceea ce a uitat Gheorghe Flutur să spună, în încercarea sa de a minimaliza hoţia de la Direcţia pentru Protecţia Copilului a fost nivelul prejudiciului adus bugetului – undeva în jur de 20 de miliarde de lei vechi – şI faptul că directorul Direcţiei, Florin Tărnăuceanu, membri PDL, a fost aspru pedepsit cu demiterea prin mutarea pe funcţia de director adjunct al aceleiaşI instituţii.

Maşină de curăţat cartofi de 8700 de euro
Anchete au fost dispuse la DGASPC Suceava încă din 2010, când, la presiunea acuzaţiilor Opzoiţiei,  Consiliului Judeţean a solicitat verificarea tuturor listelor de achiziţii şi de dotări ale instituţiilor aflate în subordinea acestei instituţii. Vasile Ilie, vicepreşedinte PDL al CJ, a precizat că această decizie a fost luată după ce pe lista de achiziţii propusă de Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă (Şcoala Specială din Suceava) a apărut o maşină de curăţat cartofi, preţul propus pentru aceasta fiind de 35.000 de lei (8700 de euro). Ilie a precizat că a fost declanşată o anchetă administrativă la acest centru şcolar în vederea stabilirii criteriilor de estimare a preţului maşinii de curăţat cartofi. După ce consilierul judeţean PSD Suceava, Ovidiu Milici a acuzat faptul că pe listele de achiziţii se află şi o canapea, la preţul de 8.100 de lei, vicepreşedintele CJ Suceava a precizat că de fapt este vorba despre o achiziţie de patru canapele. Ilie a arătat că achiziţia celor patru canapele se va face printr-un proiect european, acestea urmând să fie folosite la dotarea unui cabinet specializat de medicină pentru copii cu dizabilităţi. "La toate aceste achiziţii, prima dată se face o estimare grosieră a preţurilor, pe care instituţiile subordonate trebuie să le comunice pentru întocmirea bugetului Consiliului Judeţean”, a spus Ilie.

Gheorghe Flutur a omis să precizeze că mai multe persoane din cadrul DGASPC, în frunte cu fosta directoare adjunctă, Mona Săndulescu, secretar general al PDL Suceava, sunt cercetate pentru abuz în serviciu. Sesizări în acest sens au fost depuse la DNA şi la Investigarea Fraudelor de un an de zile, de către un fost salariat al direcţiei, Stelian Sirghi. Acesta a fost demis chiar după ce a atras atenţia conducerii asupra felului în care se încheie contractele pentru achiziţiile publice. Mai exact, spune Sârghi în sesizarea sa către DNA, contractele erau date fără licitaţie, prin încredinţare directă, unor firme clientelare, asta deoarece valoarea lor era fracţionata sub 10.000 de euro, pentru ca apoi, prin acte adiţionale să crească. De asemenea, acesta acuză că se făceau achiziţii la suprapreţ sau se plăteau studii de fezabilitate către o anumită firmă la preţuri mult umflate.

Unde s-au dus banii
Denunţul înaintat DNA conţine şI exemple concrete privind încredinţarea contractelor de către Direcţia pentru Protecţia Copilului.
"Consiliul Judeţean a aprobat în septembrie 2009 obiectivul de investiţie "anexă centrală termică” la CTF5 Mănăstirea Humorului. Investiţia era de 620 de milioane lei vechi pentru o încăpere cu suprafaţa de 70 de metri pătraţi. Corsem Impex SRL a făcut doar o "magherniţă" de 20 de metri pătraţi şi a prezentat o factură de vreun miliard de lei vechi”. AceeaşI firmă apare într-un alt contract. În anul 2009, noua conducere a D.G.A.S.P.C. Suceava incheie contractul nr. 170278/14.05.2009 în valoare de 71.275 lei (712.750.000 lei vechi) inclusiv tva cu S.C. CORSEM IMPEX S.R.L. SUCEAVA, societate condusă de Unguraşu Constantin. Acesta este cumătrul lui Marius Boghean,(căruia i-a botezat un copil) angajat al D.G.A.S.P.C. Suceava în funcţia de sef la C.R.R.N. Costîna, şi şef al tineretului PDL-ist sucevean, dar şI consilier judeţean.

Înlocuirea a 200 de metri de cablu electric la centrul de la Pojorâta costat 573 de milioane lei vechi, bani încasaţi de Unitim Prod Com SRL Suceava şi Macosin SRL Suceava. Preţul normal, cel de pe piaţă, pentru un cablu similar, este de cel mult 45 de milioane lei vechi. Sârghi susţine că Macosin SRL este firma Livianei Enea, membru PDL şi angajat al DGASPC, adică ar putea fi vorba de un conflict de interese, iar administratorul firmei Unitim Prod Com SRL ar fi un alt pedelist, Constantin Tabarcea.

Instcomp SA a ridicat la sediul Direcţiei un gard de 300 de metri liniari care a costat 2,5 miliarde lei vechi. Alte 3  miliarde au fost date  pentru Instcomp SA, "cu dedicaţie", ca să schimbe geamurile termopan instalate în urmă cu doi ani cu altele noi la o clădire din Gura Humorului.

×
Subiecte în articol: românia cnezatelor portocalii