x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Cum se hrănea reţeaua PDL-istă în plină criză

Cum se hrănea reţeaua PDL-istă în plină criză

de Ion Alexandru    |    05 Iun 2015   •   10:30
Cum se hrănea reţeaua PDL-istă în plină criză
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

Afacerile de partid derulate sub guvernele controlate de Traian Băsescu scot la iveală adevărate reţele economico-financiare abonate la contracte cu statul. Una dintre aceste reţele reuneşte familia fostului consilier al premierului Emil Boc, Andreea Paul, şi grupul de interese patronat de Dorin Cocoş şi Alexandru Bittner.

Jurnalul Naţional vă prezintă modul în care soacra vitregă a Andreei Paul şi-a intersectat interesele de afaceri cu celebrul deja Petre Ion, paravanul lui Dorin Cocoş în mai multe societăţi comerciale ale familiei acestuia. Eugenia Elena Paul, mama vitregă a soţului deputatului PNL Andreea Paul, face, totodată, parte din consiliul de administraţie al companiei Romcontrol SA, unul dintre evaluatorii ANRP care au prestat pentru această insti-tuţie servicii de evaluare a despăgubirilor acordate în perioada guvernării PDL. Aceeaşi firmă, la conducerea căreia s-au aflat toţi membrii familiei Paul, s-a dovedit un fidel client al contractelor cu statul, în aceeaşi perioadă a guvernărilor portocalii.

Luna trecută, „Jurnalul Naţional” dezvăluia, în exclusivitate, faptul că Mihai Cristian Paul, soţul Andreei Paul, deţine acţiuni la compania Comnord, firmă care i-a vândut Ioanei Băsescu penthouse-ul din Băneasa, achiziţionat de fiica fostului preşedinte cu bani rezultaţi „din vânzări anterioare”. În ediţia de astăzi, aflăm cum familia aceluiaşi Mihai Cristian Paul derulează afaceri cu familia extinsă a lui Traian Băsescu, respectiv cu partenerul de business al lui Dorin Cocoş, Ion Petre, cel despre care, tot luna trecută, „Jurnalul Naţional” l-a amintit în afacerea „Lotrom – Loteria Naţională”.

Încrengături de afaceri

Eugenia Elena Paul, soţia de-a doua a lui Viorel Paul, tatăl lui Mihai Cristian Paul, deţine, potrivit informaţiilor furnizate de Oficiul Naţional al Re-gistrului Comerţului, acţiuni în cadrul firmei SC G.D.S. Consult SRL, o firmă înfiinţată în anul 2001 şi care are ca obiect de activitate consultanţa pentru afaceri şi management. Din acţionariatul acestei societăţi fac parte avocatul Daniel Ghioca, Radu Andrei Dinulescu, Cos-mina Camelia Englizian, Ion Petre şi Eugenia Elena Paul.

Radu Andrei Dinulescu este, potrivit unor surse, nepotul lui Alexandru Dinulescu, fost preşedinte al Bankcoop, acuzat de prejudicierea băncii cu peste un miliard şi jumătate de dolari, în anul 1997. Arestat şi eliberat trei luni mai târziu, Alexandru Dinulescu a fost capturat, în anul 2003, de către autorităţile americane. El a primit o condamnare de zece ani de închisoare.

Radu Andrei Dinulescu, asociatul soacrei vitrege a lui Andreea Paul, a deţinut, în perioada în care Traian Băsescu a fost primar general, funcţia de director al Direcţiei Juridice din Primăria Capitalei.

Al doilea asociat în firma G.D.S. Consult SRL, Daniel Ghioca, este avocat şi, de asemenea, a lucrat ca jurist la Primăria Capitalei în timpul mandatului de edil al lui Traian Băsescu. Daniel Ghioca este finul lui Adrian Iordache, arhitectul-şef al Primăriei Capitalei în perioada mandatelor lui Traian Băsescu şi Adriean Videanu.

Liantul dintre Bittner şi Cocoş

Al treilea personaj asociat în G.D.S. Consult este liantul dintre afacerile lui Alexandru Bittner şi grupurile de afaceri controlate de Elena Udrea şi fostul soţ al acesteia, Dorin Cocoş: Ion Petre, un busines-sman român folosit ca paravan al lui Alexandru Bitner în relaţia cu reţeaua Cocoş.

Un prim exemplu este societatea Elan Grup SRL. La 20 februarie 2002, acţionare în firmă erau Ana Maria Topo-liceanu şi Elena Udrea. Topoliceanu cesionează, însă, toate acţiunile către Dorin Cocoş, Olimpia Urlich şi Ion Petre, ieşind, astfel, din firmă. Societatea a fost lichidată de unul dintre experţii din dosarul „Flota”.

Un al doilea exemplu este binecunoscuta firmă care s-a ocupat de plecările la muncă în străinătate ale românilor, înainte ca ţara noastră să devină membră a Uniunii Europene – Centrul de Evaluare Medicală şi Testare a Forţei de Muncă SA. Societatea s-a dizolvat în data de 1.10.2007 şi îi avea ca asociaţi pe Dorin Cocoş, Ion Petre, Olimpia Urlich, Eugenia Cecilia Paţachia şi Mioara Radu.

Interesele de afaceri ale lui Ion Petre s-au intersectat şi cu cele ale tatălul lui Dorin Cocoş, Victor Cocoş, fostul socru al Elenei Udrea. Punctul de intersecţie se numeşte firma Alexis Impex ’94 SRL, care, potrivit unor date furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, la data de 14.02.2005, îi avea ca acţionari pe Victor Cocoş (tatăl lui Dorin Cocoş), Olimpia Urlich şi Ion Petre.

Nu în ultimul rând, se poate vorbi şi despre legături de afaceri pe care Ion Petre le derula inclusiv cu sora lui Dorin Cocoş, Anca Dinu, fosta cumnată a Elenei Udrea. Relaţia de business în acest sens se nu-mea SC Centrul de Expertiză Me-dicală a Forţei de Muncă SA, des-pre care aflăm, tot de la Regis-trul Comerţului, că, la data de 14 iulie 2003, îi avea acţionari pe Ion Petre, Dorin Cocoş, Mioara Radu, Olimpia Urlich şi Anca Dinu (sora lui Dorin Cocoş).

Afacerile cu banul public s-au derulat în apropierea fostului preşedinte Traian Băsescu. Apropiaţi sau cola¬boratori, cu toţii sunt astăzi mult mai bogaţi.

Legăturile lui Ion Petre cu grupul de afaceri Cocoş-Udrea sunt mult mai largi, având în vedere că mulţi dintre asociaţii Elenei Udrea şi ai lui Dorin Cocoş în firmele în care activau în perioada de referinţă se regăsesc în şi mai multe afaceri controlate de Ion Petre şi Alexandru Bittner, cum ar fi SC Metamob International SRL, SC Rondo Invest SRL, SC Midas Construcţii 2000 SRL sau SC Minion House SA.

Romcontrol, contracte de peste 1,6 mil. euro
Nu doar ANRP a apelat la serviciile firmei de casă a familiei actualului deputat PNL, Andreea Paul. Romcontrol SA a primit mai multe contracte grase puse la bătaie de autorităţile statului din 2007 şi până în 2013, cele mai importante fiind însă adjudecate în perioada în care soţia directorului firmei în cauză se afla la guvernare.

Printre autorităţile contractante care au apelat la serviciile de evaluare ale Romcontrol SA se numără AVAS, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Electrica SA, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Primăria Municipiului Bucureşti şi Primăria Municipiului Constanța. În perioada de referinţă, SC Romcontrol SA a încasat 6.184.250,9 lei cu TVA, adică 1,63 de milioane de euro pentru servicii de eva-luare prestate în baza unor contracte de achiziţie publică.

Familia Paul, evaluator al restituirilor ANRP

Tatăl lui Mihai Cristian Paul, Viorel Paul, controlează societatea Romcontrol SA, firmă care, în anul 2007, a încheiat cu Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor un contract privind efectuarea de evaluări a proprietăţilor ce fac obiectul cererilor de restituire. Practic, relaţia de afaceri dintre Romcontrol şi ANRP a început pe vremea când instituţia era condusă de Ingrid Zaarour, fosta parteneră de afaceri şi iubită a lui Radu Petru Pricop, actualul soţal Ioanei Băsescu.

Din consiliul de administraţie al Romcontrol face parte şi Eugenia Elena Paul, soţia lui Viorel Paul şi parteneră în G.D.S. Consult cu Ion Petre. În anul 2009, conducerea firmei Romcontrol SA a fost preluată de către Mihai Cristian Paul, soţul Andreei Paul.

Evaluările pentru ANRP au fost făcute de Romcontrol exact în perioada în care instituţia, controlată politic de PDL, a dat celebrele tunuri de sute de milioane de euro în favoarea clientelei politice a lui Traian Băsescu, tunuri cercetate de DNA abia anul acesta. Numai în perioada martie 2011 - mai 2012, Romcontrol SA a încasat de la ANRP 186.989 lei pentru serviciile prestate.
 

×
Subiecte în articol: PDL afaceri partide