x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Cum vrea firma lui Buzăianu să scape de o amendă de 2,8 milioane de euro

Cum vrea firma lui Buzăianu să scape de o amendă de 2,8 milioane de euro

de Ion Alexandru    |    09 Mar 2017   •   17:17
Cum vrea firma lui Buzăianu să scape de o amendă de 2,8 milioane de euro

Înalta Curte de Casație și Justiție a dat undă verde judecării recursului în procesul pe care compania “băiatului deștept” din energie, Bogdan Buzăianu, alias “Nicolas Elvețianu'”, l-a intentat Consiliului Concurenței, după ce Energy Holding SA a fost amendată, la sfârșitul anului 2015, cu 2,8 milioane de euro. Amenda a fost aplicată ca urmare a unei investigații care a descoperit faptul că, alături de alte companii, Energy Holding a fost parte a unor practici neconcurențiale în relația contractuală pe care a avut-o cu Hidroelectrica.

 

Decizia Consiliului Cocurenței, prin care Energy Holding a fost amendată cu 2,8 milioane de euro, a fost contestată, în 27 mai 2016, la Curtea de Apel București, compania lui Buzăianu solicitând suspendarea executării actului administrativ amintit, În 29 iunie 2016, Curtea de Apel București a respins cererea de suspendare și a dispus restituirea cauțiunii, în sumă de 25.860 de lei, la momentul și condiționat de rămânerea definitivă a hotărârii. Energy Holding a atacat cu recurs soluția Curții, recurs declarat în data de 24 august 2016.

Dosarul a fost mutat în data de 7 septembrie 2016, la Secția de Contencios Administrativ și Fiscal a Înaltei Curți de Casație și Justiție, unde, începând cu data de 15 septembrie 2016, s-a aflat în faza preliminară a judecății. La începutul acestei săptămâni, mai exact în data de 7 martie 2017, completul de filtru însărcinat cu soluționarea procedurilor în recurs a dispus comunicarea raportului cauzei.

 

Amenzi de 37 de milioane de euro

În data de 24 decembrie 2015, Consiliul Concurenței a emis o Decizie, prin care Hidroelectrica, alături de zece parteneri contractuali ai acesteia, au fost sancționați cu amendă de 37 de milioane de euro (165.843.604 lei), pentru încheierea unor înțelegeri anticoncurențiale pe piața producerii și comercializării de energie electrică. Hidroelectrica a fost sancționată cu amendă de 4,6 milioane de euro, în timp ce Energy Holding a primit o amendă de 2,8 milioane de euro. Cea mai mare sancțiune a fost aplicată grupului Energy Financial Team AG Elveția, în cuantum de 16 milioane de euro. Pe lista sancționaţilor se află și Luxten Lighting Company SA, sancționată cu amendă de 1,2 milioane de euro.

Investigația a fost demarată în anul 2012, după ce contractele cu Hidroelectrica pentru anii 2004-2012 au fost denunțate. Companiile implicate sunt acuzate că au avut înțelegeri între ele, dar și cu Hidroelectrica, pentru prelungirea acestor contracte pe termen lung, prin introducerea unor clauze care vizau imposibilitatea denunţării lor pe cale unilaterală. Potrivit Consiliului Concurenței, aceste contracte au avut ca efect blocarea pieței pentru alți furnizori și producători de energie, dar și a unor consumatori eligibili, conducând la îngreunarea procesului de dezvoltare a pieței în perioada liberalizării sectorului energetic.

Contractele în speță au fost încheiate preferențial, fără un proces de selecție obiectiv, și în lipsa unor proceduri transparente și prevedeau comercializarea unei cantități de energie mult mai mari decât putea produce Hidroelectrica. Este vorba despre cantități cuprinse între 95% și 175% din cantitatea de energie produsă. Ca urmare, a fost indisponibilizată anual o cantitate de 42-60% din energia electrică comercializată de producători pe piața concurențială pe o perioadă cuprinsă între 4 și 10 ani. Prețurile practicate în cadrul acestor contracte pe termen lung s-au situat permanent sub nivelul inferior prețurilor medii înregistrate pe piețele de tranzacționare.

 

Chrițoiu: Hidroelectrica a cumpărat scump și a vândut ieftin

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițiou, a declarat, la vremea respectivă, că întreaga cantitate de energie electrică produsă de Hidroelectrica era livrată pe baza acestor contracte încheiate pe termen lung, “ceilalți participanți de pe piață nemaiavând acces la această sursă de energie ieftină”. “Toate părțile implicate cunoșteau informațiile privind riscul hidrologic crescut, respectiv cantitatea insuficientă de energie electrică disponibilă. Pentru onorarea contractelor, Hidroelectrica a achiziționat cantități importante de energie pe piața concurenţială la un preț mai mare decât cel la care o revindea către partenerii săi”, a mai precizat Chirițoiu.

În spatele companiei Energy Holding, unul dintre partenerii Hidroelectrica, se află afaceristul Bogdan Buzăianu, considerat ani de zile unul dintre principalii “băieți deștepți din energie”, care au căpușat Hidroelectica. Numele lui Buzăianu a apărut din nou în spațiul public în anul 2015, când DNA a deschis un nou dosar pe numele Elenei Udrea. Aceasta este acuzată că, în anul 2010, i-a cerut lui Bogdan Buzăianu 5 milioane de dolari pentru a-l ajuta să își continue contractele de vânzare-cumpărare de energie pe care acesta le derula cu Hidroelectrica. Aceste contracte au fost semnate din anul 2004, pe vremea când la conducerea Ministerului Economiei se afla nașul lui Buzăianu, Dan Ioan Popescu.

 

Mită de 5 milioane de dolari pentru a rămâne în afaceri

Ulterior anului 2004, aceste contracte au fost prelungite prin încheierea unor acte adiționale, până în anul 2012, în condițiile descrise în investigația efectuată de către Consiliul Concurenței. În 2012, Hidroelectrica a intrat în insolvență, iar compania a început să fie administrată de un administrator special, în persoana companiei de insolvență Euro Insol, controlată, până anul trecut, de avocatul Remus Borza. Euro Insol a denunţat imediat contractele cu “băieții deștepți”, inclusiv cele ale Energy Holding.

Tot în 2012, după ce au fost demarate verificările Consiliului Concurenței, prin ancheta făcută din oficiu, mai multe companii investigate au acționat în judecată Consiliul Concurenţei, contestând utilizarea unor documente ridicate cu ocazia inspecției inopinate efectuate la sediile acestor firme. Potrivit raportului Consiliului Concurenței din decembrie 2015, aceste litigii au condus la întârzierea procedurii investigației cu peste un an de zile.

 

A devenit “Nicolas Elvețianu'”, ambasador la Federația Internațională de Judo

Bogdan Buzăianu, omul din spatele Energy Holding, și-a luat cetăţenia elvețiană și a părăsit, oficial, afacerile din România. El locuiește în prezent în Elveția, unde și-a stabilit domiciliul încă din anul 2005. Aici, el a devenit proprietarul unui imobil  impresionant, denumit Castelul Greng, întins pe trei domenii, amplasate pe malul Lacului Murten, compus din 1,3 hectare de parc, 19 camere și dependin'e, cu o suprafață locuibilă de 690 de metri pătrați. Acest domeniu a fost scos la vânzare în cursul anului trecut.

În anul 2011, Bogdan Buzăianu a renunțat la cetățenia română și, mai mult, și-a schimbat și numele. În acte, îl chema Bogdan Nicolae Buzăianu. În prezent, el se numește Nicolas Buzăianu. Sub această identitate, el a devenit ambasador onorific al Elveției la Federația Internațională de Judo. În paralel, a intrat în afaceri cu aur, în Zambia, afaceri despre care presa a scris că sunt la limita legalității.

 

Energy Holding SA a făcut, la un moment dat, afaceri cu Mircea Băsescu, fratele fostului președinte. Mai exact, a lucrat cu fabrica de pui a lui Băsescu din Portul Constanța, SC Fattoria Terantica SRL. În prezent, Fattoria Terrantica se află în procedură de insolvență, iar Energy Holding se află pe lista creditorilor acestei firme.

 

×