x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Cumetriile din PDL: Darurile ginerelui Falcă pentru socrul Seculici

Cumetriile din PDL: Darurile ginerelui Falcă pentru socrul Seculici

de Ion Alexandru    |    21 Oct 2015   •   18:07
Cumetriile din PDL: Darurile ginerelui Falcă pentru socrul Seculici

Într-una din edţiile trecute, „Jurnalul Naţional” a prezentat modul în care mama fostului consilier al premierului Emil Boc a derulat, prin intermediul firmei sale, contracte de lucrări publice cu instituţia la care activa în funcția de consilier local, în judeţul Sălaj. Astăzi, prezentăm o altă familie de renume a fostului Partid Democrat Liberal, care a condus, în ultimii 11 ani, destinele unui judeţ din vestul României. Este vorba despre familia Seculici, reprezentată de Gheorghe Seculici, socrul primarului Municipiului Arad, Gheorghe Falcă, finul lui Traian Băsescu. Gheorghe Seculici patronează şi conduce, în calitate de director general, o companie de arhitectură, preluată de la stat, care a primit pe bandă rulantă contracte de la primăria ginerelui său. Fiica lui Seculici, Ela, soţia primarului Gheorghe Falcă, patronează o altă firmă de proiectări, care întocmeşte documentaţii tehnice pentru clienţi, documentaţii ce sunt avizate de aceeaşi Primărie a Aradului.

Institutul de Proiectări Arad a devenit firma de buzunar a lui Seculici
Gheorghe Seculici, socrul primarului Municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a fost preşedinte al organizaţiei judeţene Arad a Partidului Democrat Liberal din 1998, până la jumătatea anului 2013. Între anii 1979 şi 1991, Seculici a ocupat funcţiile de proiectant şi, ulterior, de şef de proiect în cadrul fostului Institut de Proiectări Arad. După Revoluţie, institutul a fost achiziţionat de Gheorghe Seculici, devenind ceea ce se numeşte astăzi SC Proiect Arad SA. Între 1991 şi 2005, Gheorghe Seculici a ocupat postul de preşedinte al Consiliului de Administraţie şi de director general al acestei firme. Între 1992 şi 2002, socrul lui Gheorghe Falcă a fost şi consilier local în cadrul Consiliului Local Arad, deţinând chiar funcţii de conducere în cadrul unor comisii de specialitate ale primăriei. În 2002, Seculici a fost nevoit să demisioneze din funcţie, din cauza incompatibilităţii în care se afla, ca urmare a faptului că firma sa, SC Proiect Arad SA, derula contracte cu Primăria Municipiului Arad.

Din 2004, odată cu alegerile locale, Seculici a preluat mandatul de preşedinte al Consiliului Judeţean Arad, din partea fostului Partid Democrat. Nu a stat prea mult în această funcţie, deoarece, în anul 2004, socrul lui Gheorghe Falcă a fost numit, în primul Cabinet Tăriceanu, în funcţia de ministru de stat pentru Coordonarea Activităţilor Economice, post pe care l-a ocupat în perioada martie – august 2005. După plecarea din Guvern, Gheorghe Seculici s-a întors la Arad, unde a revenit la conducerea societăţii SC Proiect SA Arad. În 2008 a candidat din nou în alegerile locale şi a obţinut un post de consilier județean.

Contracte de la primăria ginerelui în campania prezidenţială din 2004
Deşi ocupa funcţia de consilier local la Primăria Arad, Gheorghe Seculici nu s-a sfiit să deruleze afaceri pe banii municipalităţii. Încă din anul 2001, firma sa, SC Proiect Arad SA, a încheiat cu Primăria Municipiului Arad contracte pentru furnizarea de servicii de proiectare şi arhitectură. În total, din 2001, până în 2005, SC Proiect Arad SA a primit, prin negociere directă, fără să fie organizate licitaţii, 16 contracte în valoare de peste 17 miliarde de lei vechi. Mai exact, este vorba despre contracte de 1.703.168,5 lei noi. În urma apariţiei legislaţiei care prevedea, pentru prima dată, regimul incompatibilităţilor în funcţiile publice, în anul 2002, Gheorghe Seculici a demisionat de la Consiliul Local Arad, însă firma sa a continuat să deruleze contracte cu primăria. În 2004, când familia Seculici a ajuns, practic, să conducă destinele judeţului Arad şi a reşedinţei acestuia, Municipiul Arad, contractele au continuat într-un ritm accelerat. Gheorghe Falcă a devenit primar, iar Seculici a devenit preşedinte al Consiliului Judeţean. În pline alegeri pentru parlamentarele şi prezidenţialele de la sfârşitul anului 2004, Primăria Municipiului Arad, condusă de ginerele Gheorghe Falcă, a atribuit prin negociere directă firmei socrului Seculici nu mai puţin de cinci contracte în valoare de 466.810,7 lei noi. Acest lucru se întâmpla în intervalul 30 noiembrie – 22 decembrie 2004.

Deşi valoarea acestor afaceri cu statul derulate de familia Seculici-Falcă nu sunt spectaculoase, din punctul de vedere al valorii lor, având în vedere tunurile de sute de milioane date de clanul Udrea-Cocoş, ele arată însă un mod de operare care a caracterizat fostul Partid Democrat Liberal, încă dinainte de instalarea la putere a lui Traian Băsescu, în anul 2004.

2007, anul cel mai prolific
Lucrurile au continuat, însă, ani de zile, în aceeaşi manieră până la sfârşitul anului 2011. Potrivit SEAP, SC Proiect Arad SA a primit din partea Primăriei Municipiului Arad patru contracte, dintre care unul derulat atât cu primăria condusă de ginerele Falcă, cât şi de Consiliul Judeţean Arad, unde Seculici d e ţ i n e a calitatea de consilier.
Astfel, în data de 25 aprilie 2007, Primăria Municipiului Arad achiziţionează servicii aferente modificării şi completării proiectului tehnic în vederea modernizării arterei de circulaţie Pădurea Piaţa Romană - strada Conduraşilor Kogălniceanu. Municipalitatea nu organizează licitaţie, ci alege calea negocierii directe fără publicarea vreunui anunţ de participare, invocând starea de extremă urgenţă survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute. Firma cu care se negociază direct este SC Proiect Arad SA, care primeşte un contract în valoare de 32.291,2 lei cu TVA (9.226,1 euro). Două luni mai târziu, la data de 22 iunie 2007, SC Proiect SA Arad mai primeşte de la Primăria Arad un nou contract, în valoare de 20.026,3 lei cu TVA (5.721,8 euro), de asemenea prin negociere directă fără publicarea unui anunţ de participare. Firma lui Seculici a prestat, în schimbul acestei sume, servicii de proiectare suplimentare pentru lucrări vizând mărirea capacităţii reţelelor de canalizare menajeră pe o lungime de 21 de kilometri.

La data de 9 noiembrie 2007, Primăria Arad încheie cu firma lui Seculici, de această dată prin licitaţie, un contract în valoare de 698.932,7 lei cu TVA (199.694,9 euro), pentru realizarea unui Plan Urbanistic Zonal aferent unor monumente protejate, amplasate în Centrul Vechi al oraşului.
În data de 4 iunie 2010, SC Proiect Arad SA primeşte de la Compania de Transport Public Arad SA un contract în valoare de 92.380 lei cu TVA (23.095 euro), pentru proiectarea halei de reprofilare bandaje tramvaie. Compania de Transport Public Arad SA este deţinută, în proporţie de 70%, de Primăria Municipiului Arad, condusă de Gheorghe Falcă, şi în proporţie de 30% de Consiliul Judeţean Arad, din care făcea parte, la momentul încheierii acestui contract, însuşi Gheorghe Seculici.

1,3 mil. euro de la cumătrul Funeriu
O altă sursă prin care Gheorghe Seculici s-a racordat la bugetul public este Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, condus, la acea dată, de arădeanul Daniel Funeriu, un alt protejat al fostului preşedinte Traian Băsescu, cumătrul lui Gheorghe Seculici. În 2011, ministerul lui Funeriu scoate la licitaţie un contract finanţat de Guvernul României şi de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (împrumut), privind achiziţia de servicii de proiectare a unui număr de 17 grădiniţe cu patru săli de grupă. La data de 28 februarie 2011, contractul este atribuit către SC Proiect SA Arad, la o valoare de 1.130.555,1 lei cu TVA (282.638,8 euro).

În acelaşi an, Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, apelează, la rândul ei, la serviciile firmei patronate de socrul lui Gheorghe Falcă. La data de 4 februarie 2011, Universitatea contractează de la SC Proiect SA Arad, în asociere cu firma ACME Company SA, lucrări de reparaţii generale, de renovare şi de proiectare pentru căminul-hotel studenţesc Akademos, amplasat în Piaţa Pompierilor. Valoarea contractului, cu tot cu TVA, s-a ridicat la 3.764.119,2 lei (941.029,8 euro). Zece luni mai târziu, Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad angajează, prin negociere directă, fără publicarea unui anunţ de participare, tot SC Proiect SA Arad, pentru execuţia unor lucrări suplimentare de reabilitare a căminului-hotel Akademos. Este vorba depre lucrări de combatere a igrasiei, mucegaiului şi umezelii la apartamentele de la parter, pentru care firma lui Gheorghe Seculici a încasat 281.834,5 lei cu TVA, adică 67.103,4 euro.


 

×