x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete De la cine cumpără DNA toner în valoare de 100.000 de euro

De la cine cumpără DNA toner în valoare de 100.000 de euro

de Ion Alexandru    |    25 Sep 2017   •   14:55
De la cine cumpără DNA toner în valoare de 100.000 de euro
Sursa foto: DIANA OROS

Direcția Națională Anticorupție a făcut o achiziție în valoare de 100.000 de euro pentru a-și asigura “provizia” de cartușe cu tonner pentru imprimante până în luna februarie a anului viitor. Potrivit unui anunț urcat pe SEAP, instituția condusă de Laura Codruța Kovesi a desemnat, în data de 22 august 2017, câștigătorul licitației. Este vorba despre un SRL din Cluj, pe nume Union Co SRL, firmă  care, în urmă cu câțiva ani, a fost implicată într-un scandal cu iz penal, în legătură cu un alt contract pe bani publici.

 

Inițial, DNA era dispusă să cheltuie, din bugetul instituției, nu mai puțin de 1.083.465,23 lei cu TVA pentru aceste cartușe pentru tonere, în baza unui acord-cadru pe care anunțase că intenționează să îl încheie în acest sens, în vederea asigurării cu toner pentru perioada mai 2017-februarie 2018. În final, dintre cele nouă oferte depuse, doar șapte au fost considerate admisibile și doar una câștigătoare. SC Union Co SRL Cluj-Napoca a oferit un preț de 364.017 lei fără TVA (445.080,23 lei cu TVA).

SC Union Co SRL, înființată în anul 2004, este deținută, în calitate e asociat unic, de o anume Agnes Dezso, din Cluj-Napoca. La momentul fondării, firma avea ca obiect de activitate comerțul cu autoturisme. Abia în anul 2014, societatea a căpătat noi domenii de activitate, cum ar fi fabricarea calculatoarelor și a echipamentelor periferice, fabricarea echipamentelor de comunicații și fabricarea produselor electronice de larg consum.

 

Scandal pe calculatoarele de la Babeș-Bolyai

Potrivit portalului Citynews.ro, patroana SC Union Co SRL, dar și un angajat al acesteia, pe nume Sipos Istvan, au fost acuzați de fals, într-un dosar ce a ajuns pe masa procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, în legătură cu participarea, în 2007, a SC Union Co SRL la o licitație organizată de Universitatea Babeș-Bolyai, pentru achiziția a 60 de calculatoare, în valoare de 200.000 de lei. Firmele care s-au înscris la licitație trebuiau să prezinte o autorizație de livrare emisă de către producător. Union Co SRL a fost, în cele din urmă, declarată câștigătoare a contractului, însă rezultatul a fost contestat de un alt participant, care a arătat că el este deținătorul autorizației de livrare emis de producătorul calculatoarelor, nu SC Union Co SRL.

În mai 2008, Universitatea Babeș-Bolyai ar fi depus, potrivit aceleiași surse, o plângere la poliție, iar în septembrie 2009, Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca a decis să-i scoată de sub urmărirea penală pe Agnes Dezso și pe anajatul acesteia, aplicându-le celor doi câte o amendă administrativă de câte 100 de lei.

 

Și Transgaz a cumpărat tablete de la aceeași firmă

Union Co SRL a mai fost contractată, chiar și după acest scandal cu iz penal, să livreze diferite produse pentru Universtatea Babeș-Bolyai. Dar și pentru alte universități din ţară, pentru Complexul Energetic Oltenia, IGPF, ANAF, Ministerul de Interne, Primăria Municipiului Arad, Curtea de Conturi a României, CFR Călători, Ministerul Educației, CNADNR sau Ministerul Dezvoltării Regionale

Printre alți clienţi care au apelat la serviciile SC Union Co SRL Cluj-Napoca se numără și Transgaz SA, care, în data de 14 iulie 2017, a achiziționat de la această firmă tablete, huse pentru tablete și tastaturi, în valoare de 73.625 de lei fără TVA.

 

DNA susține, în caietul de sarcini, că are nevoie de minimum 449 de cartușe cu toner, însă contractul inițial viza chiar achiziționarea unei cantități maxime de 1.823 de bucăți

 

×