x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Deputatul PDL Florin Anghel şi-a băgat soţia în escrocheria "Cristal"

Deputatul PDL Florin Anghel şi-a băgat soţia în escrocheria "Cristal"

de Doru Iordache    |    03 Aug 2011   •   21:00
Deputatul PDL Florin Anghel şi-a băgat soţia în escrocheria "Cristal"

Deputatul democrat liberal Florin Serghei Anghel este protagonistul unei inginerii financiare prin care Hotelul Cristal din statiunea Jupiter a ajuns in proprietatea unui interpus al sau la un pret de sub 10% din va­loarea sa. Pentru a ajunge in posesia hotelului, Florin Anghel a colaborat cu sotia sa, Danieta Victorita, si cu alte trei persoane din sfera sa de influenta. Pentru manopere dolosive, procurorii i-au trimis in judecata pe sotia deputatului Florin Serghei Anghel, Danieta Victorita, si pe alte doua persoane din sfera de influenta a familiei. Parlamentarul democrat-li­beral este cercetat in continuare de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Totul a fost pus la punct de de­putatul democrat-liberal Florin Serghei Anghel si sotia sa, Danieta Victorita. In anul 1995 s-a constituit SC Cristal Jupiter SA. Cinci ani mai tarziu, in anul 2000, din actionaria­tul societatii faceau parte SC GST&T SA, cu 88,3%, si FPS, cu 11,7%. In luna august 2000, administrator al societatii a fost desemnat actualul deputat Florin Anghel. Doi ani mai tarziu, in martie 2002, s-a modificat din nou actionariatul. Societatea GST&T SA a ajuns sa detina 99,9924% din capitalul social al SC Cristal Jupiter SA, iar Florin Anghel, sotia sa, Danieta, si alti doi actionari au obtinut cate o actiune care re­pre­zenta fiecare cate 0,0019%. De fapt, SC Cristal Jupiter SA detinea doar Hotelul Cristal si 3.843 de metri pa­trati de teren. In vara lui 2004, Florin Anghel a devenit presedintele Consiliului Judetean Prahova si, din motive de incompatibilitate, si-a dat demisia din functia de administrator al Cristal Jupiter SA si in locul sau a lasat-o pe sotia sa. Timp de aproximativ sapte ani, destinele Cristal Jupiter SA au fost in mainile familiei Anghel, prin intermediul actualului deputat PDL si al sotiei sale, Danieta.

De la Anghel pentru Anghel
De fapt, sotii Anghel detineau actiuni la toate societatile din "matricea" ingineriei financiare. Este vorba despre grupul de firme Fibec si Cristal Jupiter SA. Ei au conceput un plan la finalul caruia si-au tras hotel la malul marii pe numele unui interpus la mai putin de 10% din valoarea sa de piata. Totul a inceput in anul 2000, cand Florin Anghel era admi­nistrator al SC Cristal Jupiter SA. Primul pas a fost incheierea unui contract de antrepriza cu SC Fibec Construct SA Campina pentru realizarea tuturor lucrarilor de modernizare si renovare a Hotelului Cristal. Apoi a fost incheiat un alt contract de achizitii cu Fibec Metal Glass SA pentru achizitia de materiale necesare modernizarii hotelului. Florin Anghel a semnat cele doua contracte cu directorii celor doua societati, Viorel Visoiu si, respectiv, din partea Fibec Metal Glass SA, Gheorghe Armasu. Acesta din urma a indepli­nit diferite functii in societatile fami­liei deputatului. Apropierea dintre Florin Anghel si Gheorghe Armasu s-a produs in 1999, cand acesta din urma era director general la UPSAE SA. Atunci Fibec Holding SA a cumparat pachetul majoritar care era detinut de FPS la UPSAE SA. S-a format un nou Consiliu de Administratie care a fost condus de Florin Anghel, iar Armasu a ramas director general al societatii pana in 2001. In aceasta calitate Armasu a semnat cu Anghel contractul dintre Fibec Metal Glass si Cristal Jupiter SA care avea ca scop achizitia de materiale. Mai sunt si alte inadvertente in cele doua contracte. Un exemplu este semnatura de pe primul contract incheiat cu Fibec Construct, unde pentru directorul Viorel Visoiu a semnat Marius Burtescu. La acel moment Burtescu nu avea nici o calitate la Fibec Construct, dar a semnat pentru ca era unul dintre pionii, probabil de sa­crificiu, ai lui Anghel. Cert este ca grupul de firme Fibec, care apartine sotilor Anghel, era condus de-a valma de cateva persoane care s-au in­-­curcat in semnaturi, dar si-au dus pla­nul la bun sfarsit.

Algoritmul "Anghel"
Sotii Anghel au jonglat cu cele doua contracte anterior mentionate si au creat o datorie pe Cristal Jupiter SA in favoarea societatilor Fibec pe care le controlau. Apoi si-au mutat datoriile pe o singura societate. Pe 9 iulie 2004, Fibec Metal Glass SA a incheiat cu Fibec Construct SA un contract de cesiune de creanta cu valoarea de 7,2 miliarde de lei. Docu­mentul a fost semnat din partea Cristal Jupiter de Florin Anghel, cu toate ca la acea data nu mai avea nici o calitate, pentru ca demisionase. Stafeta a fost preluata de sotia Danieta. Anterior acestui contract mai fusese semnat unul prin care o alta societate care avea de luat bani de la Cristal Jupiter SA, SC Tel Electro SA, a cedat creanta de 1.468.077.460 lei tot catre SC Fibec Metal Glass SA Campina. Astfel, Fibec Metal Glass SA avea de incasat de la Cristal Jupiter SA suma de 8.481.337.283 lei. Asta dupa calculele grupului infractional condus de sotii Anghel, pentru ca ceilalti actionari ai Cristal Jupiter SA nu recunosc aceasta creanta.

Conciliere in favoarea deputatului
La doar cateva saptamani, pe 30.07.2004, Danieta Anghel a semnat in calitate de administrator unic al SC Cristal Jupiter SA un proces-verbal de conciliere cu SC Fibec Metal Glass SA prin care recunoaste datoria de 8.481.337.283 lei si pe care se angajeaza sa o plateasca in termen de o luna. Danieta este de acord si cu penalizarile. Ce este cel mai dubios este ca ea a acceptat ca, in cazul ne­platii, litigiul sa se judece la instantele din Prahova, judetul unde func­ti­o­neaza grupul de firme Fibec. Pe baza acestor inscrisuri, Fibec Metal Glass SA a obtinut la Tribunalul Prahova o somatie de plata catre Cristal Jupiter SA. La proces nu s-a prezentat nimeni din partea Cristal Jupiter SA si nici nu a fost atacata in vreun fel decizia instantei. Era de asteptat, pentru ca asa era conceput planul sotilor Anghel care urmareau executarea hotelului. Danieta Anghel a omis deliberat sa aduca la cunostinta actionarilor situatia pentru a evita o eventuala interventie a acestora care cu siguranta ar fi platit datoriile pentru a evita pierderea hotelului.

Licitatie in "familie"
Apar in scena alte doua personaje, Anca Berteanu si Adina Geana. Anca Berteanu a participat pe 7 septembrie si 12 octombrie 2006 la procedura de executare silita in calitate de reprezentant al SC Cristal Jupiter SA. Pentru a se ocupa cu discretie de executarea silita, Danieta Anghel a angajat-o pe Anca Berteanu, director la Cristal Jupiter, pe o perioada de sase luni SA, prin detasare de la Fibec SA. Berteanu a emis in aceasta perioada ca director un singur document prin care incuviinteaza din partea Cristal Ju­piter SA ca este de acord cu execu­ta­rea silita. Pe acest document a semnat si Adina Geana, ca economist. Ori­cum la data emiterii documentului, Ancai Berteanu ii expirase­ra de­ta­­sarea si, implicit, contractul de mun­­ca. Adina Geana a emis o alta con­­firmare din partea Cristal Jupiter in calitatea sa de director general. Ca sa-i dea greutate, ea i-a aratat execu­to­­­rului judecatoresc un document emis de Danieta Anghel care-i dadea atri­butii sa reprezinte societatea la ori­­ce nivel. Acest document nu a fost ga­­s­it printre documentele societatii, iar in contractul de munca al Adinei Geana era stipulata functia de eco­no­mist. In baza confirmarilor emise de Geana, pe 19 decembrie 2006, execu­to­rul a scos la licitatie hotelul si te­­re­nul aferent. Fericitul castigator a fost Gheorghe Armasu, care l-a adjudecat pentru suma de 880.000 de lei, adica sub 10% din valoare. Armasu a fost di­rec­tor al SC Fibec Metal Glass si ad­mi­nistratorul socie­tatii Agroferma, un SRL care are ca unic asociat tot societatea Fibec Metal Glass. In tot acest rastimp, Danieta Anghel a ajuns administrator la Fibec Metal Glass si a mai constituit impreuna cu Irina Armasu, sotia lui Gheorghe Ar­masu, SC Casimoro Invest, cu se­diul exact la domiciliul de atunci al so­tilor Anghel. In martie 2007, la o se­dinta AGA au aflat si restul actionari­lor ca hotelul lor fusese vandut. Ac­ti­o­narii au mai luat la cunostinta si de datoria care era pusa in sarcina Cristal Jupiter SA de sotii Anghel prin in­termediul so­ci­e­tatilor Fibec. Ei au con­testat aceas­ta suma care a fost de­liberat umflata. Mai mult, nu exista si­tuatii de lucrari sau procese-verbale de receptie care sa justifice pla­tile. Pentru toate acestea, Danieta An­ghel, Adina Geana si Armasu Gheorghe au fost trimisi in ju­decata de procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Jus­titie, iar deputatul PDL Florin Anghel este in continuare cercetat.

×