x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete DNA face, pe şest, acte de urmărire penală în dosarul EADS

DNA face, pe şest, acte de urmărire penală în dosarul EADS

de Ion Alexandru    |    20 Apr 2018   •   15:20
DNA face, pe şest, acte de urmărire penală în dosarul EADS

Direcţia Naţională Anticorupţie pregăteşte, în subterane, o nouă lovitură de imagine menită, probabil, să estompeze efectul scandalurilor fără precedent în centrul cărora se află şefa instituţiei. Procurorii efectuează, începând de la mijlocul lunii februarie, acte de urmărire penală în vestitul dosar EADS. Informaţia este confirmată de un raport de activitate întocmit de lichidatorul judiciar al unuia dintre consultanţii contractaţi de concernul EADS, compania românească Vila 23 Snagov SRL, fostă Midocar Consulting SRL, raport care arată că DNA a cerut toate extrasele de cont şi contractele încheiate de această societate, în perioada ianuarie 2010 – decembrie 2013. La sfârşitul lunii februarie, documentele solicitate au fost înaintate, în parte, Secţiei de combatere a infracţunilor asimilate corupţiei din DNA. Din documente, reiese că procurorii lui Kovesi au deschis ancheta EADS în anul 2015, deşi cercetările erau anunţate public încă din anul 2014. În 2016, sursa informaţiilor, Parchetul din Germania, a închis dosarul, din lipsă de probe.

Corespondenţa dintre DNA şi compania contractată de EADS a fost devoalată de casa de insolvenţă Capital Insol SPRL, în cuprinsul raportului lunar, întocmit în data de 29 martie 2018, pentru luna februarie a anului curent, în calitate de lichidator judiciar al SC Vila 23 Snagov SRL (fostă SC Midocar Consulting SRL), în dosarul de insolvenţă aflat pe rolul instanţei.

Potrivit acestui document, în data de 13 februarie 2018, Capital Insol SPRL a primit, din partea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de Combatere a Infracţiunilor Asimilate Infracţiunilor de Corupţie, o adresă, înregistrată sub numărul 466/13.02.2018, “prin care se solicită să transmitem, până la data de 15.02.2018, o situaţie cu sumele de bani încasate ca urmare a serviciilor prestate în beneficiul companiei EADS, împreună cu documentele justificative, precum şi o situaţie privid destinaţia ulterioară a sumelor de bani încasate ca urmare a serviciilor prestate în beneficiul EADS, împreună cu documentele aferente (extrase de cont, facturi, contracte”.

Capital Insol SPRL mai notifică faptul că, în aceeaşi zi, a transmis Direcţiei Naţionale Anticorupţie o adresă drept răspuns la solicitarea formulată de procurori.

Se poate remarca graba DNA-ului de a obţine aceste informaţii, în termen de două zile, deşi dosarul a fost deschis încă din anul 2015, el având numărul 245/P/2015, iar despre aceste verificări însăşi şefa instituţiei anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a făcut vorbire în spaţiul public încă din anul 2014, de când au fost declanşate cercetările în dosarele conexe “Microsoft”.

Au dat termen două zile

Lichidatorul judiciar al SC Vila 23 Snagov SRL (fostă Midocar Consulting SRL) nu a putut transmite informaţiile cerute de procuratură decât abia în 27 februarie 2018, după ce, în 20 februarie, a transmis, către Alpha Bank România SA, UniCredit Bank SA, Raiffeisen Bank SA, Credit Europe Bank SA şi Eximbank SA, adrese prin care notifică faptul că DNA a emis, în 15 februarie, solicitările în cauza 245/P/2015, cerând, la rândul său, unităţilor bancare respective să comunice extrasele de cont pentru conturile SC Vila 23 Snagov SRL deschise în lei şi în valută, aferente perioadei 1 ianuarie 2010 – 31 decembrie 2013.

“La data de 23 februarie 2018, am transmis PÎCCJ – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de Combatere a Infracţiunilor Asimilate Infracţiunilor de Corupţie adresa înregistrată sub numărul 593/23.02.2018, prin care am informat că SC Capital Insol SPRL, în calitate de lichidator judiciar al debitorului SC Vila 23 Snagov SRL (fostă Midocar Consulting SRL), a dat curs solicitării, în vederea identificării datelor şi înscrisurilor solicitate. În acest sens am transmis adresele prin care a solicitat (celor cinci bănci – n.red.) să ne comunice extrasele de cont pentru conturile deschise în lei şi în valută pentru debitorul SC Vila 23 Snagov SRL, aferente perioadei 1.01.2010 – 31.12.2013:, se arată în raportul lichidatorului judiciar.

Conform documentului citat, în data de 27 februarie 2018, Capital Insol SPRL a primit un singur răspuns. Acesta a fost emis, prin adresa nr. 653/27.02.2018, de către Eximbank SA, prin care au fost comunicate informaţiile solicitate pe 20 februarie, necesare DNA în dosarul penal nr. 245/P/2015.

Suspiciuni, anunţate pe surse, rămase la dospit timp de trei ani

În 2014, pe surse, DNA arunca pe piaţă informaţia potrivit căreia procurorii anticorupţie au declanşat verificări cu privire la Contractul "Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat (SISF)", încheiat între EADS Deutschland GmbH Germania şi Ministerul de Interne, în valoare totală de 734 de milioane de euro. Conform acestei informaţii, la 15 iulie 2004, Ministerul de Interne a încheiat cu Bearing Point un contract privind încheierea studiului de fezabilitate pentru implementarea SISF, iar în termen de două zile studiul respectiv de fezabilitate a şi fost predat părţii române, care a efectuat o plată de 430.000 de euro către Bearing Point.

"Există indicii în sensul că acest studiu de fezabilitate, care indica firma EADS ca singura firmă din lume competentă să furnizeze SISF pentru MAI, a fost întocmit de angajaţii Midocar Consulting (actuala SC Vila 23 Snagov SRL – n.red) şi reprezintă o sinteză a unor studii anterioare, cu acelaşi obiect, realizate de alte firme în folosul Poliţiei de Frontieră. În baza studiului pus la dispoziţie de Bearing Point, comisia de negociere a MAI de la acea dată a decis achiziţia SISF prin negocierea cu sursă unică, şi anume cu firma EADS în Germania", susţineau, la vremea respectivă, sursele în cauză.

Contractul privind Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat (MAI SISF), încheiat între EADS Deutschland GmbH Germania şi Ministerul de Interne, a avut, iniţial, valoarea de 534 de milioane de euro, fiind majorat, în 2009, cu încă 200 de milioane de euro.

Primele cercetări în această cauză au fost demarate de către Parchetul Munchen (Germania), informaţiile fiind dezvăluite, la vremea respectivă, de către jurnaliştii de la “Der Spiegel”, şi acreditau ideea că EADS a plătit către Midocar Consulting SRL, între anii 2006 şi 2011, suma de 3,98 de milioane de euro. Compania românească fusese contractată, în 2004, de către concernul EADS, pentru prestarea unor servicii de consultanţă. Procurorii germani suspectau că Midocar Consulting SRL ar fi intermediat, în fapt, “comisioane” către autorităţile de la Bucureşti desemnate de derularea contractului de securizare a frontierelor. Aceste informaţii ar fi fost obţinute în urma unor percheziţii efectuate de procurorii germani la sediile EADS Deutschland GMBH, Airbus Defence & Space (fostă Cassidian, subsidiară a EADS). În dosarul Parchetului de la Munchen, erau vizate suspiciuni de mită atât în România, cât şi în Arabia Saudită.

Parchetul din Germania a închis dosarul, din lipsă de probe

În septembrie 2016, procurorii Parchetului din Munchen, care investigau posibile fapte de corupţie în legătură cu contractul încheiat de România cu EADS, au închis cercetările, în lipsa unor probe care să ducă la inculparea cuiva. Procurorul-şef al unităţii specializate de investigarea infracţiunilor economice din landul Bavaria, Hildegard Baeumler-Hoesl, declara, la vremea respectivă, că dosarul de clasare este nepublic, însă că cercetările au fost oprite “din cauză că presupusele fapte de corupţie nu au putut fi dovedite, nu au fost găsite suficiente probe pentru a putea pune vreo persoană sub acuzare”. Mai mult, anchetatorul german a precizat că, în ciuda sprijinului primit în anchetă de la procurorii români, probele adunate tot nu au fost suficiente pentru a acuza pe cineva. “Au fost patru persoane investigate în acest dosar, acum cazul este oficial clasat. Legea germană prevede că, odată cu apariţia de noi probe, el poate fi redeschis oricând până la momentul la care se împlinesc cinci ani de la momentul presupusei fapte de corupţie, dar acum cazul este oficial închis”, a conchis Hildegard Baeumler-Hoesl.

Tăriceanu, posibilă ţintă a acestui dosar- fantomă

Există suspiciuni rezonabile potrivit cărora, de fapt, ţinta procurorilor DNA, prin reîncălzirea acestui dosar EADS, ar fi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Anumite site-uri de propagandă pro-DNA acreditau, lunile trecute, ideea potrivit căreia Tăriceanu are “toate şansele” să fie agăţat în această anchetă. Asta, pentru că Midocar Consulting SRL a cumpărat, în 2007, o vilă imensă de la RAAPPS în 2007, în mandatul de premier al actualului preşedinte al ALDE. Este vorba de Vila 23 Snagov, un activ turistic.

O altă idee acreditată în acest sens este aceea potrivit căreia unul dintre asociaţii SC Vila 23 Snagov SRL (fosta Midocar Consulting SRL), Silviu Preoteasa, a fost cofondatorul unei uniuni de lobby, cea a importatorilor auto, al cărei preşedinte a fost ex-premierul Tăriceanu, devenit după încheierea mandatului preşedinte de onoare.

Compania ale căror situaţii financiare fac obiectul actelor de urmărire penală declanşate în februarie 2018 a luat fiinţă în 27 august 2002 şi se ocupa cu activităţi juridice şi de contabilitate. Începând cu 30 mai 2012, acţionarii societăţii, potrivit Registrului Comerţului, sunt Mihai Dumitru Vereanu, SC Midocar SRL, Anamaria Straus, Silviu Preoteasa, Henry Rismont şi Alexandru Tudor Georgescu. Compania a preluat denumirea de SC Vila 23 Snagov SRL în septembrie 2013, iar în 8 octombrie 2013 a intrat în insolvenţă.

DNA a cerut, în februarie, unuia dintre contractorii EADS, SC Vila 23 Snagov SRL, toate documentele financiar-contabile cu sumele obţinute ca urmare a prestării serviciilor aferente contractului de securizare a frontierelor.

Solicitarea are loc în condiţiile în care, în România, dosarul este deschis din 2015, iar furnizorul informaţiilor către DNA, Parchetul din Munchen, a închis, în 2016, ancheta din Germania, pentru că nu există probe pentru a inculpa vreo persoană.

×
Subiecte în articol: DNA urmarire penala EADS