x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete DNA – marcă înregistrată la OSIM. Cu valabilitate zece ani

DNA – marcă înregistrată la OSIM. Cu valabilitate zece ani

de Ion Alexandru    |    02 Apr 2018   •   08:36
DNA – marcă înregistrată la OSIM. Cu valabilitate zece ani
Sursa foto: Karina Knapek

Unul dintre primii paşi făcuţi de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), după preluarea, de către Laura Codruţa Kovesi, a primului mandat de procuror-şef al acestei instituţii, a fost cel care vizează planul imaginii. Fapt demonstrat de un document care arată că Parchetul anticorupţie a simţit nevoia să îşi înregistreze denumirea la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM). Însă nu denumirea, înregistrată ca şi marcă este, în sine, spectaculoasă, ci clasele NISA pe care proprietarul acestui nume de instituţie le-a declarat. Este vorba despre activităţile pe care deţinătorul mărcii le întreprinde, folosind acest nume înregistrat: servicii de divertisment şi activităţi culturale, precum şi servicii personale şi sociale oferite de către terţi destinate să satisfacă nevoile indivizilor.

 

Spectacolul mediatic regizat, în ultimii ani, sub egida luptei împotriva corupţiei nu putea să fie pus în scenă fără acte oficiale. “Jurnalul” a descoperit faptul că, în data de 31 octombrie 2013, Direcţia Naţională Anticorupţie a înregistrat, la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM), o cerere privind acordarea drepturilor de proprietate industrială asupra unei mărci. Marca se numeşte “Direcţia Naţională Anticorupţie România DNA” şi, în acest sens, în aceeaşi zi în care a fost depusă cererea, a fost constituit şi un depozit pe numele pretendentului.

Potrivit documentelor oficiale, Direcţia Naţională Anticorupţie a devenit titular al acestei mărci, prin acordarea din data de 23 martie 2014, iar valabilitatea dreptului de proprietate industrială al DNA asupra denumirii “Direcţia Naţională Anticorupţie România DNA” expiră în data de 31 octombrie 2023.

Interesant este faptul că nicio altă unitate de parchet din România, cu excepţia DIICOT, dar nici măcar Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu a mai cerul la OSIM să-i înregistreze denumirea ca marcă înregistrată. În cazul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, cererea de acordare a mărcii a fost înregistrată în 31 octombrie 2013, la doar câteva luni de la momentul în care Laura Codruţa Kovesi a preluat primul său mandat de procuror-şef al DNA.

 

DNA se ocupă cu… divertismentul

Astfel, Direcţia Naţională Anticorupţie, cu adresa în Strada Ştirbei Vodă nr. 79-81, Bucureşti, Sectorul 1, a devenit, din martie 2014, deţinător cu acte în regulă a denumirii respective. Dovada deţinerii dreptului de proprietate asupra mărcii a fost publicată în Buletinul Oficial de Proprietate Intelectuală nr. BOPI 4/2014, din data de 30 octombrie 2014.

Un alt amănunt care ne-a atras, în mod deosebit, atenţia sunt activităţile pe care DNA le-a declarat, la momentul înregistrării cererii de acordare, pe care urmează să le desfăşoare, prin utilizarea mărcii înregistrate. Direcţia Naţională Anticorupţie a trecut în dreptul mărcii înregistrate “Direcţia Naţională Anticorupţie România DNA” două clase NISA – modul în care se definesc bunurile şi serviciile pe care deţinătorul le prestează în baza acestei mărci. Este vorba despre Clasele 41 şi 45.

Ei, bine, Clasa 41 defineşte prestarea de “servicii de educaţie, instruire, divertisment, activităţi sportive şi culturale”. Într-o definiţie mai extinsă, această clasă mai defineşte şi servicii de organizare de evenimente în scop cultural, organizare de seminarii, congrese, conferinţe sau servicii de pregătire şi instruire.

Clasa 45, a doua pe care a înregistrat-o DNA în dreptul mărcii deţinute, defineşte prestarea de servicii juridice, de “servicii de siguranţă pentru protejarea bunurilor şi indivizilor, servicii personale şi sociale oferite de către terţi, destinate să satisfacă nevoile indivizilor”.

 

Şi DIICOT a procedat la fel

Aşa cum am arătat mai sus, nu doar DNA deţine marcă înregistrată la OSIM. Şi Drecţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a simţit nevoia să-şi protejeze denumirea prin obţinerea unui certificat de propriete intelectuală. Marca pe care Parchetul “anti-mafia” şi-a înregistrat-o este “DIICOT Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism”, folosită pentru trei clase NISA: 38, 42 şi 45.

Acestea se referă la prestarea de servicii de “telecomunicaţii”, respectiv la prestarea de servicii “ştiinţifice şi tehnologice, precum şi servicii de cercetare şi de creaţie, referitoare la acestea; servicii de analiză şi cercetare industrială, crearea şi dezvoltarea calculatoarelor şi a programelor de calculator”.

 

 

Anticorupţia, pe toate “gardurile”

Revenind la lupta anticorupţie, folosită drept pârghie de imagine, tot de la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) mai aflăm că nu doar DNA are marcă înregistrată. “Integritate pentru credibilitate” este denumirea pentru care Ministerul Administraţiei şi Internelor – Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) deţine dreptul de proprietate industrială.

DGA foloseşte această marcă pentru prestarea serviciilor prevăzute în Clasele NISA 41 şi 54, asemenea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru Clasele NISA 38 şi 42, asemenea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminialitate Organizată şi Terorism (DIICOT), dar a mai rezervat şi o Clasă NISA în plus. Este vorba despre Clasa 35, care defineşte prestarea de servicii de  “publicitate; gestiunea afacerilor comerciale; administraţie comercială; lucrări de birou”.

 

Serviciile secrete, de asemenea mărci înregistrate

O altă descoperire, pe aceeaşi temă, este aceea că şi Serviciul Român de Informţii deţine mărci înregistrate la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM). SRI deţine nu una, ci chiar patru astfel de mărci. Este vorba despre mărcile “SRI Patria a priori Serviciul Român de Informaţii România”, “Brigada Antiteroristă”, “Brigada Antitero” şi “Unitatea Specială de Luptă Antiteroristă USLA”. Fiecare dintre aceste mărci este definită de patru sau chiar cinci Clase NISA. În general, ele se repetă cu cele descrise mai sus, în cazul celor două direcţii ale Parchetului General, dar la toate se repetă şi Clasa NISA 39, care reprezintă prestarea de servicii de “transport; ambalare şi depozitarea marfurilor; organizarea de calatorii”.

Serviciul de Informaţii Externe (SIE) nu lipseşte nici el de pe lista deţinătorilor de drepturi de proprietate industrială. Spionii sunt înregistraţi la OSIM cu trei mărci: “Serviciul de Informaţii Externe România”, “SIE”, respectiv “RDC – Romanian Cryptology Days”. Aceasta din urmă a fost utilizată pentru organizarea unor conferinţe anuale cu aceeaşi denumire. Pe lângă Clasele NISA care se regăsesc ca şi în cazul SRI, DNA sau DIICOT, SIE a înregistrat mărcile şi pentru prestarea serviciilor prevăzute la Clasele 16 – “Hârtie, carton şi produse din aceste materiale, necuprinse în alte clase; produse de imprimerie; articole pentru legătorie; fotografii; papetărie; adezivi (materiale colante) pentru papetărie sau menaj; materiale pentru artişti; pensule; maşini de scris şi articole de birou (cu excepţia mobilelor); materiale de instruire sau învăţământ (cu excepţia aparatelor) ; materiale plastice pentru ambalaj (necuprinse în alte clase ); caractere tipografice, clişee”; 33 – “Băuturi alcoolice (cu excepţia berii)”; 36 – “Asigurări; afaceri financiare; afaceri monetare; afaceri imobiliare”; 37 – “construcţii; reparaţii; servicii de instalaţii”; 40 – “Tratament de materiale”; 43 – “Servicii de alimentaţie publică; servicii de cazare temporară” şi 44 – “Servicii medicale; servicii veterinare; servicii de igienă şi de îngrijire a frumuseţii pentru oameni sau animale; servicii de agricultură, horticultură şi de silvicultură”.

De remarcat este faptul că, în afara celor două servicii secrete amintite, niciun alt serviciu de informaţii, cum ar fi SPP sau STS, nu deţine mărci la OSIM.

 

Alte denumiri care susţin “statul de drept”, înregistrate pe persoană fizică

Nu doar instituţiile statului şi-au înregistrat la OSIM mărci cu denumiri folosite în lupta “anticorupţie”, ci şi persoane fizice. Astfel, am identificat o marcă “Frontul Anticorupţie”, înregistrată de către un anume Dan Ţeca, având clasa NISA 35 – “Publicitate; gestiune afacerilor comerciale; administraţie comercială; lucrări de birou”.

O altă denumire înregistrată la OSIM este “Mişcarea de Eliberare de sub Corupţie şi Incompetenţă”, al cărei deţinător este o anume Adreluţa Virginia Mircea. Clasa NISA este 41, la fel cu una dintre cele două clase înregistrate şi de DNA. Aceeaşi persoană fizică mai are înregistrată la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci o altă denumire – “Cadran Politic Revistă de Analiză şi Informare Publică”.

 

Laura Codruţa Kovesi a fost numită şefă peste DNA, prin decret al lui Traian Băsescu, în data de 16 mai 2013. În 31 ocrtombrie, DNA şi-a înregistrat numele la OSIM.

 

Marca înregistrată DNA poate fi folosită, conform documentelor depuse la Oficiu, şi pentru prestarea serviciilor de educaţie, instruire, divertisment, activităţi sportive şi culturale.

 

×
Subiecte în articol: dna laura codruta kovesi