x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Dorin Cocoş a jucat la Loto cu paravan

Dorin Cocoş a jucat la Loto cu paravan

de Ion Alexandru    |    15 Mai 2015   •   09:31
Dorin Cocoş a jucat la Loto cu paravan
Sursa foto: Adrian Manolache

Un apropiat al cercurilor de afaceri controlate de Dorin Cocoş şi Alexandru Bittner se af lă în strânsă legătură cu operaţiunile derulate de compania Lotrom SA, aflată sub ancheta procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti pentru prejudicierea Companiei Naţio¬nale Loteria Română cu peste 463 de milioane de lei. Petre Ion, legătura dintre Dorin Cocoş şi această afacere, a părăsit firma chiar înainte ca Lotrom SA să facă obiectul anchetelor Consiliului Concurenţei şi Curţii de Conturi, reuşind să obţină în instanţă un preţ de 2,5 milioane de euro pentru acţiunile cesionate celorlalţi acţionari.

În cursul anului 2013, Curtea de Conturi a Româ¬niei şi Consiliul Concurenţei au constatat grave nereguli cu privire la modul în care Compania Naţională Loteria Română a încheiat mai multe contrate cu un grup de trei firme, în perioada 2003-2013. Este vorba despre Intralot SA, Intracom SA şi Lotrom SA, care, în 2013, împreună cu Loteria Română, au fost amendate cu 3,8 milioane de euro, după ce Consiliul Concurenţei a constatat că au realizat o înţelegere privind implementarea programului videoloterie în România, stabilind o obligaţie de neconcurenţă în cadrul contractului de credit-furnizor.

Loteria, amendă dublă faţă de cartelul Intralot - Intrarom - Lotrom
Potrivit documentului prin care a fost aplicată această sancţiune, obligaţia de neconcurenţă prevedea că, pe perioada derulării contractului, Compania Naţi¬onală Loteria Română nu avea voie să desfăşoare un alt program de videoloterie sau unul similar în cooperare cu alte companii. „Deşi au existat oferte primite din partea altor companii, privind implementarea unui alt program de videoloterie, clauza de neconcurenţă a condus la restrângerea concurenţei atât pe piaţa exploatării maşinilor electronice cu câştiguri din România, cât şi pe pieţele aferente producţiei şi comerci¬alizării de echipamente. Deşi compa¬niile private au impus această clauză de neconcurenţă, Loteria Română a primit cea mai mare amendă, de 2.012.708 euro, în timp ce Intralot a fost amendată cu 1.236.860 euro, Intracom cu 397.163 euro, iar Lotrom cu 114.375 euro”, se arată în document.


Toate cele trei firme suspectate şi sancţionate nu numai că au impus o clauză de necon-curenţă cu Loteria Română, dar fac parte din acelaşi cerc de interese. Asta, deoarece, din datele oficiale ale

Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, încă din septembrie 2001, acţionariatul Companiei Lotrom SA era compus din Intralot SA Grecia (reprezentată de Ioannis Katakis), Intrarom SA, Morton Fininvest Hoilding SA Luxemburg, grecii Tsoukalidis Konstan¬tinos şi Antonopoulos Constantinos, Switel Corporation Liech¬tenstein şi Ion Petre, acesta din urmă fiind personajul asociat în mai multe companii alături de Dorin Cocoş şi Alexandru Bittner.

Partenerul lui Cocoş, câştig de 2,5 milioane de euro
Ion Ion Petre, liantul dintre cercul de interese al lui Dorin Cocoş şi aceste afaceri dubioase derulate de Loteria Română, a părăsit firma Lotrom SA înainte ca anchetele să producă efecte. El a cesionat acţiunile, însă, imediat, a acţionat în judecată atât compania Lotrom SA, cât şi acţionarul grec Intralot Holdings Inter¬national, cerând instanţei să oblige cele două firme să îi achite un anumit preţ pe acţiunile în cauză. Dosarul a parcurs toate cele trei faze ale procesului. Astfel, la data de 20 octombrie 2010, Tribunalul Bucureşti i-a dat câştig de cauză lui Petre Ion şi a obligat Intra¬lot Holdings International să încheie cu acesta contractul de cesiune a 284.166 de acţiuni nominative remise de Lotrom SA, la preţul de… 2,5 milioane de euro.

Consiliați de avocatul Doru Boștină, implicat în multe dosare penale
Grecii nu s-au lăsat mai prejos. Ei au apelat la serviciile casei de avocatură Boştină şi Asociaţii (aparţinând avocatului Doru Boştină, implicat, la rândul său, în mai multe cauze penale), atacând hotărârea cu apel. La data de 9 septembrie 2011, Curtea de Apel Bucureşti a respins cererea Intralot, iar procesul a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. La data de 16 octombrie 2012, Curtea a respins ca nefondate recursurile declarate de Intralot Holdings International LTD şi Lotrom SA, astfel încât, prin decizia irevocabilă pronunţată, lui Ion Petre i s-a recunoscut dreptul de a încasa suma de 2,5 milioane de euro.

Ion Petre este un personaj care a apărut, de-a lungul ultimilor 15 ani, ca acţionar în foarte multe firme controlate de Dorin Cocoş şi Alexandru Bittner. Până în anul 2007, el a făcut parte, alături de Dorin Cocoş, din acţionariatul SC Centrul de Evaluare Medicală şi Testare a Forţei de Muncă SA, firmă implicată într-un alt scan¬dal legat de emiterea documentelor medicale pentru românii care plecau la muncă în străinătate. De asemenea, Ion Petre a mai fost implicat, alături de Olimpia Urlich (persoană apropiată lui Alexandru Bittner) şi de Anca Dinu (sora lui Dorin Cocoş), în acţionariatul SC Trei Cocoşi – Complex Internaţional SRL.

Avocatul Doru Boştină, care i-a consiliat pe greci, este implicat şi într-un dosar de evaziune fiscală în domeniile IT şi consultanţă cu un prejudiciu evaluat la peste un milion de euro. Cercetările sunt în toi, ieri fiind efectuate mai multe percheziţii. Cei vizați sunt acuzați că s-au sustras de la plata obligațiilor fiscale prin înregistrarea unor cheltuieli nelegale în contabilitate.

200.000 de euro pentru nişte antene
Relaţia dintre Compania Naţională Loteria Română și firma alături de care este implicată în anchete penale şi administrative a continuat atât în cartel, cu lotul Intralot-Intracom, cât şi individual. Un exemplu elocvent în acest sens este licitaţia organizată, în cursul anului 2011, de Loteria Română în vederea achiziţionării unor antene-satelit VSAT, dar şi a serviciilor privind instalarea, montarea şi punerea în funcţiune a acestor echipamente.
La licitaţia deschisă organizată au depus oferte două companii, iar autoritatea contractantă a impus criteriul preţului cel mai scăzut. Astfel, la data de 23 februarie 2011, aceeaşi companie Lotrom SA a fost desemnată câştigătoare şi a încasat de la Compania Naţională Loteria Română un contract în valoare de 810.768 lei fără TVA.

×
Subiecte în articol: Dorin Cocos loto