x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Dosarul Galaxy Tobacco, în instanţă

Dosarul Galaxy Tobacco, în instanţă

de Violeta Fotache    |    20 Dec 2010   •   17:22
Dosarul Galaxy Tobacco, în instanţă
Sursa foto: /Agerpres

143417-agerpres-3846318.jpgMăscările la care se dedau funcţionari cu ştaif odată instalaţi în funcţii cu putere de decizie întrec de departe orice închipuire. Fosta Societate Naţională Tutunul Românesc, actuala Galaxy Tobaco, a fost ajutată să dea un tun de 44 milioane de euro la bugetul de stat fix de către “lupii” puşi paznici la oi. Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP), Graţiela Denisa Iordache, şi Livia Bădescu, şef serviciu în cadrul Direcţiei de legislaţie în domeniul accizelor din cadrul MFP i-au ajutat pe cei din conducerea Galaxy Tobacco să păcălească statul român cu aproximativ 44 de milioane de euro. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au probat implicarea penală a celor două doamne cu funcţii, acestea fiind acuzate de complicitate la evaziune fiscală.  În boxa acuzaţilor mai sunt  Antonello Celestini, preşedinte şi acţionar al SC Galaxy Tobacco SA, şi Vasile Duţă, administrator şi director general la această societate, ambii acuzaţi de evaziune fiscală. Toţi patru, precum şi persoana juridică SC Galaxy Tobacco, acuzată de aceeaşşi infracţiune, vor fi judecaţi de magistraţi ai Tribunalului Bucureşti.

Conform procurorilor DNA, în perioada noiembrie 2007- aprilie 2009, Galaxy Tobacco a emis şi pus în executare două contracte având ca obiect transferul dreptului de proprietate asupra cantităţilor de 231,7 tone şi de 871,2 tone tutun brut către firma italiană SC CTS SRL. Transferul a fost efectuat din depozite neautorizate ca antrepozit fiscal (Zimnicea, Bucureşti,Tg.Jiu ş.a.), cu încălcarea dispoziţiilor legale privind antrepozitul fiscal şi fără a avea autorizaţie de comercializare. “Emiterea şi executarea celor două contracte a avut ca scop ascunderea bunului şi a sursei impozabile şi taxabile şi, pe cale de consecinţă, neachitarea obligaţiilor fiscale către stat”, se arată în comunicatul DNA.

Pentru a se sustrage obligaţiilor legale de achitare a accizelor şi taxei pe valoarea adăugată pentru livrările de tutun brut sau tutun parţial prelucrat, Duţă şi Celestini au conceput, succesiv, un ansamblu de manopere frauduloase, menite a ascunde sursa taxabilă reprezentată de livrarea a aproximativ 1.000 tone de tutun, în favoarea firmei italiene CTS SRL.  Într-o primă fază, în cursul lunii martie 2008, Galaxy a livrat către firma italiană 231,7 tone de tutun brut, dintr-un depozit neautorizat ca antrepozit fiscal (Zimnicea), încălcând dispoziţiile privind supravegherea fiscală. Prin urmare, statul român nu a încasat acciza aferentă, prejudiciul provocat fiind de 8.240.878,8 lei. Într-o a doua fază, în perioada noiembrie 2007 - aprilie 2009, Galaxy a transferat proprietatea a 871,2 tone tutun brut din depozite neautorizate ca antrepozit fiscal (Bucureşti, Rm.Sărat, Urziceni, Tg.Jiu) către aceeaşi firmă italiană, prin întocmirea unor acte juridice frauduloase şi operaţiuni fictive. Scopul final a fost eludarea obligaţiilor fiscale (achitarea TVA şi a accizei aferente cantităţii de tutun) prin ascunderea sursei impozabile. Prin neplata obligaţiilor fiscale a fost creat un prejudiciu de 177.932.898,49 lei.

 Autoritatea Naţională a Vămilor, obligată de cele două funcţionare să favorizeze firma Galaxy

Producerea celei de-a doua pagube a fost înlesnită de activitatea Liviei Bădescu şi a secretarului de stat Iordache Graţiela Denisa, care exercita cumulativ şi atribuţiile de director la Direcţia de legislaţie în domeniul accizelor. “Acestea, cu intenţie, au semnat o adresă de îndrumare şi asistenţă de specialitate acordată autorităţilor fiscale, în speţă către Autoritatea Naţională a Vămilor (ANV) din cadrul ANAF, având ca efect scutirea de la plata accizelor a transferului de proprietate a tutunului brut de la GALAXY TOBACCO SA la SC CTS SRL (prin calificarea ca civil a raportului comercial semnat între cele două societăţi). Adresa în cauză avea caracter obligatoriu, organele regionale ale ANV aplicând-o în sensul permiterii scoaterii din ţară a celor 871,2 tone tutun fără plata accizei şi a TVA”, susţin procurorii DNA. Cele două au comis-o deşi anterior ANV îşi exprimase un punct de vedere contrar. “Prin activitatea infracţională descrisă a fost creat un prejudiciu total bugetului de stat însumând 186.173.777,29 lei (aproximativ 44 milioane euro), rezultat din neachitarea obligaţiilor fiscale aferente transferului celor aproximativ 1.000 tone de tutun”, conform DNA. Pentru recuperarea banilor s-a pu sechestru asigurător asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor Duţă Vasile, Celestini Antonello, dar şi a persoanei juridice SC Galaxy Tobacco.
Compania de tutun a fost favorizată şi pe vremea când era deţinută de Ioan Niculae.
Potrivit Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), citată de Financiarul, Ioan Niculae datorează statului român 82 de milioane de euro pentru că a beneficiat de înlesniri de la plată în timp ce deţinea Societatea Naţională a Tutunului Românesc (SNTR). Fiscul consideră că Niculae a primit ajutor de stat fără aprobarea Consiliului Concurenţei. În plus, Niculae are la stat datorii de peste 110 milioane de euro (479 de milioane de lei), făcute prin intermediul firmei Galaxy Tobacco prin care a intrat din nou în posesia acţiunilor la SNTR. Din suma de 480 de milioane de lei, care apare drept obligaţie de plătit statului de Galaxy, aproape jumătate reprezintă dobânzi şi penalităţi de orice fel.

Privatizare în bătaie de joc

Privatizarea SNTR este unul dintre cele mai controversate transferuri de proprietate postdecembriste. După o vânzare initială către Ioan Niculae, Guvernul a răscumpărat în 2003 SNTR-ul de la acesta în urma unor manevre financiare care deşi au fost catalogate în defavoarea sa au fost acceptate de Niculae. La vremea respectivă s-a vorbit de o înţelegere între fostul ministru al Privatizarii, Ovidiu Muşetescu şi Niculae pentru salvarea SNTR-ului de la executare silita din cauza uriaşelor datorii pe care le avea la bugetul de stat, potrivit unui articol publicat în 2008 de Financiarul. Galaxy Tobacco mai avea în 2008 datorii restante către Bugetul de stat din anii fiscali precedenţi de aproape 42 de milioane de lei. În mod surprinzător, statul a redevenit acţionar majoritar la SNTR prin aportul în natură al unui teren din Baneasa, care de fapt nu-i aparţinea, ci era in patrimoniul unei societăţi controlate de Niculae, potrivit sursei citate. După aceea, Guvernul a vandut SNTR pentru ridicola suma de două milioane de euro către un consortiu condus de Galaxy Tobacco, Niculae deţinând încă acţiuni prin civerse off-shore-uri.

×