x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Dosarul Microsoft. Dorin Cocoş şi Gheorghe Ştefan au primit şpagă de la Dinu Pescariu

Dosarul Microsoft. Dorin Cocoş şi Gheorghe Ştefan au primit şpagă de la Dinu Pescariu

de Petru Zoltan    |    01 Oct 2014   •   20:16
Dosarul Microsoft. Dorin Cocoş şi Gheorghe Ştefan au primit şpagă de la Dinu Pescariu

Ancheta procurorilor anticorupţie în dosarul licenţelor IT furnizate de Microsoft scoate  la iveală noi detalii inedite. Fostul soţ al Elenei Udrea, afaceristul Dorin Cocoş, a luat o şpagă de “8-9 milioane de euro”, în timp ce primarul preferat de la Neamţ, Gheorghe Ştefan “Pinalti”, s-ar fi ales cu doar 3 milioane de euro, pe durata derulării contractelor.  Unul dintre martorii audiaţi le-a spus procurorilor că Dorin Cocoş a primit în mare parte banii în numerar, “banii fiind retraşi numerar din Elveţia de Pescariu Dinu şi înmânaţi personal de acesta lui Dorin Cocoş”. Interesant, în declaraţia de avere a Elenei Udrea din 2009 apare că a luat un împrumut în valoare de 200.000 de lei de la Dinu Pescariu. Tot prin Dinu Pescariu ar fi primit şpaga şi fostul ministru al Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, care ar fi încasat 3 milioane de euro de la Claudiu Florică, fostul şef al Fujitsu în România, pentru încheierea acordului 2009-2012 pentru închirierea licenţelor de la Microsoft. Banii i-au fost transferaţi într-un off-shore.

Martorii din dosarul Microsoft au început să vorbească, unul câte unul. Declaraţiile acestora au fost prezentate în documentele procurorilor anticorupţie, prin care se cerea avizul pentru începerea urmării penale împotriva a nouă foşti miniştri de la Educaţie şi Comunicaţii. Potrivit documentelor, unul dintre martorii audiaţi de DNA le-a declarat anchetatorilor că omul de afaceri Dorin Cocoş şi primarul oraşului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, au primit “8-9” milioane de euro, respectiv “3 milioane de euro”, pe durata derulării contractelor.

Mărturia
Într-o declaraţie se precizează că “în cursul anului 2008 sau 2009, în contextul finalizării contractului dintre Guvernul României şi Microsoft, Florică Claudiu a apelat la Dinu Pescariu, despre care era cunoscut că avea o relaţie bună cu Dorin Cocoş pentru a-l susţine în cadrul licitaţiei ce urma a se realiza. Ştiu că Pescariu Dinu a intermediat legătura dintre Florică Claudiu şi Dorin Cocoş. În perioada respectivă au fost organizate diverse întâlniri între Florică Claudiu şi Gabriel Sandu, fie la Ministerul Comunicaţiilor, fie în alte locaţii. Aceste întâlniri au fost intermediate de Dorin Cocoş. La unele dintre întâlniri a participat şi Gheorghe Ştefan, despre care se discuta că avea o oarecare autoritate asupra lui Gabriel Sandu. Ulterior adjudecării licitaţiei de către firma D.Con.Net., Dorin Cocoş a stabilit modul în care trebuie distribuite sumele transferate de la D.Con.Net către Barringwood Investment Ltd. Cred că această societate era controlată de Dinu Pescariu. Ştiu că printre beneficiarii acestor sume se regăseau Gabriel Sandu, Gheorghe Ştefan, Dorin Cocoş, Pescariu Dinu, Nicolae Dumitru. Firmele în care urma să se facă plata i-au fost indicate lui Florică Claudiu de fiecare dintre persoanele mai sus menţionate, la fel şi persoanele de contact. Tot din discuţiile purtate am înţeles că sumele remise lui Dorin Cocoş au fost în cea mai mare parte remise în numerar, banii fiind retraşi numerar din Elveţia de Pescariu Dinu şi înmânaţi personal de acesta lui Dorin Cocoş.” Se pare că acesta ar fi Alexandru Bittner.

La dosar mai există declaraţia unui martor care susţine că fostul şef al Fujistsu România ar fi făcut lobby intens la foşti demnitari, pentru ca firma controlată de el să câştige noile contracte, lobby-ul fiind făcut de Dorin Cocoş şi Gheorghe Ştefan la premierul Emil Boc, dar şi la miniştrii Daniel Funeriu şi Valerian Vreme. Se pare că unul dintre martori în acest caz este Alexandru Bittner, unul dintre foştii parteneri de afaceri ai lui Dorin Cocoş.

Udrea s-a lepădat de Cocoş

În declaraţia de avere depusă de Elena Udrea în 15 iunie 2009 se precizează că a luat un împrumut de 200.000 de lei de la Dinu Pescariu. Marţi seară, însă, Elena Udrea nu a suflat nicio vorbă despre relaţia ei cu Dinu Pescariu. Ba mai mult, s-a lepădat de fostul soţ, Dorin Cocoş, cu care era măritată în momentul în care acesta îşi încasa comisionul din Elveţia. Această situaţie ridică multe semne de întrebare. Una dintre acestea ar fi dacă la data divorţului Dorin Cocoş a renunţat la jumătate din suma de bani încasată drept şpagă? Sau dacă banii au fost cheltuiţi împreună pe diverse bunuri? În stilul caracteristic, Udrea a spus că ea nu a ştiut nimic şi Cocoş să răspundă pentru ceea ce a făcut. 

Acuzaţii DNA

Pe 26 septembrie, DNA a transmis o serie de documente procurorului general pentru a sesiza preşedintele României, Senatul, Camera Deputaţilor şi Parlamentul European, cu privire la începerea urmăririi penale împotriva a nouă foşti miniştri. Printre aceştia se află: Deputatul Valerian Vreme, senatorul Ecaterina Andronescu, senatorul Mihăilescu Şerban, europarlamentarul Dan Nica, Gabriel Sandu, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Adriana Ţicău şi Mihai Tănăsescu. Aceştia sunt acuzaţi de abuz în serviciu, spălare de bani, luare de mită şi trafic de influenţă.   

Claudiu Florică îl căuta pe NIRO
Fostul şef al Fujitsu, Claudiu Florică, este cheia dosarului instrumentat de DNA. Potrivit unor surse apropiate anchetei, acesta le-a povestit anchetatorilor toate detaliile afacerii cu lux de amănunte. Întâmplarea face că Florică este ginerele sindicalistului Aurel Cornea, fostul preşedinte al Sindicatelor Libere din Învăţământ. Şi tot întâmplător, în mare parte afacerile ginerelui s-au derulat tocmai cu Ministerul Educaţiei. Pentru ca afacerile să-i meargă ca unse, Claudiu Florică a apelat la Dinu Pescariu, iar prin intermediul acestuia la Nicolae Dumitru, zis Niro. “Florică Claudiu discuta la data respectivă despre un contract de ordinul zecilor de milioane de dolari şi lăsa de înţeles că e nevoie de susţinere financiară”, se mai arată în declaraţia martorului DNA.

×