x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Elena Udrea este consultant secret în afaceri şi management

Elena Udrea este consultant secret în afaceri şi management

de Ion Alexandru    |    14 Sep 2016   •   09:25
Elena Udrea este consultant secret în afaceri şi management
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Dosarele penale nu o împiedică pe Elena Udrea, protejata fostului preşedinte Traian Băsescu, să îşi continue afacerile vechi, dar să şi întemeieze unele noi. La începutul lunii iunie a acestui an, o apropiată a fostei blonde de la Cotroceni şi una dintre nepoatele deputatei au înfiinţat o companie care se va ocupa cu consultanţa pentru afaceri şi management. Nepoata, pe nume Mădălina, este fiica vitregă a lui Adrian Valentin Udrea, fratele Elenei, cel  care, în urmă cu câţiva ani, a înjurat şi ameninţat o echipă de jurnalişti a postului Antena 3, într-o parcare a unui bloc din Sectorul 6 al Bucureştiului. Celălalt paravan ocupă, de anul trecut, funcţia de administrator al celebrei deja companii Agro Green Nana SRL, firmă care a lucrat în arendă terenurile agricole ale familiei Băsescu din judeţul Călăraşi.

Metoda paravanelor pare a fi, în continuare, eficientă şi uzitată cu temeinicie de către oamenii fostului regim. Exponent de bază al guvernării PDL, Elena Udrea exersează cu măiestrie această metodă, preluată de la fostul său soţ, Dorin Cocoş.

Administratorul se numeşte Bica

Astfel, potrivit unor informaţii furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi publicate în Monitorul Oficial al României, în data de 5 iulie 2016, la Bucureşti, a fost admisă înregistrarea unei noi societăţi comerciale. Este vorba despre SC UTB Business Consulting SRL, cu sediul în strada Petre Creţu, la numărul 39, cu domeniu de ocupaţie activităţile de consultanţă în management.

Capitalul social al companiei, constând în 20 de părţi sociale a câte zece lei fiecare, a fost vărsat încă din data de 16 iunie 2016 de către cei doi asociaţi. Aceştia sunt Anca Triff şi Mădălina Iuliana Fediuc. Prima este nimeni alta decât persoana care l-a înlocuit, în luna februarie a anului trecut, pe controversatul Tudor Liberiu Breazu din funcţia de administrator al companiei Agro Green Nana SRL, deţinută în proporţie de 100% de Elena Gabriela Udrea.

A doua persoană, Mădălina Iuliana Fediuc, în vârstă de 29 de ani, este fiica cea mare a Cristinei Udrea, cumnata fostului ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, dinainte ca aceasta să devină soţia lui Adrian Valentin Udrea, fratele Elenei.

O altă informaţie referitoare la această nouă companie este că administratorul desemnat de cele două asociate se numeşte Mircea Octavian Bica, nume identic cu cel al soţului fostei şefe a DIICOT, Alina Bica, de asemenea o apropiată a Elenei Udrea. În urma verificărilor noastre, rezultă că administratorul SC UTB Business Consulting SRL are domiciliul declarat în Municipiul Constanţa, în timp ce soţul fostului procuror şef al DIICOT deţine un apartament în Bucureşti şi era, până în anul 2014, domiciliat în Făgăraş, judeţul Braşov. Tot din verificările în arhiva Registrului Comerţului, până în data de 5 iulie 2016, singura persoană cu numele Mircea Octavian Bica ce a derulat operaţiuni economice în calitate de asociat sau administrator al unor companii private, în România, este acelaşi soţ al Alinei Bica. Întrucât nu există informaţii potrivit cărora partenerul de viaţă al fostei şefe a DIICOT şi-a mutat domiciliul în Constanţa, putem considera această întâmplarea ca fiind doar o stranie coincidenţă.

 

Anca Triff, omul de încredere al Elenei Udrea

 

Revenind la structura acţionariatului SC UTB Business Consulting SRL, asociatul Anca Triff este unul dintre oamenii apropiaţi ai Elenei Udrea, dar şi ai lui Tudor Breazu. Elena Udrea a înfiinţat, în urmă cu mai mulţi ani, o fundaţie denumită “ProEuropa”, din consiliul director al acestei entităţi făcând parte, la momentul respectiv, atât Anca Triff, cât şi Tudor Breazu. După divorţul de afaceristul Dorin Cocoş, fosta blondă de la Cotroceni şi-a înfiinţat mai multe companii în domeniul agricol. Cea mai cunoscută, având în vedere legăturile cu familia fostului preşedinte Traian Băsescu, este SC Agro Green Nana SRL. Încă de la înfiinţare, Udrea l-a numit pe apropiatul său, Tudor Liberiu Breazu, în funcţia de administrator. Societatea a preluat în arendă cele 291 de hectare de teren achiziţionate, prin mijloace ce sunt şi astăzi investigate de Parchetul General, printr-un credit de către fata cea mare a lui Băsescu, Ioana, în localitatea Nana, judeţul Călăraşi.

După reţinerile operate de Direcţia Naţională Anticorupţie, în 2014, în dosarul “Gala Bute”, Traian Băsescu a renunţat la contractul de arendă cu firma Elenei Udrea. Anul trecut, şi Elena Udrea a renunţat, la rândul ei la serviciile lui Tudor Breazu de administrator al SC Agro Green Nana SRL. Această decizie a fost adoptată de Udrea în data de 9 februarie 2015, când Breazu a fost înlocuit cu Anca Triff. Potrivit unor informaţii vehiculate în presă, în anul 2011, Anca Triff a participat, alături de mai mulţi reprezentanţi ai unor companii private, la un seminar de informare referitor la oportunităţile ESPON, organizat, la vremea respectivă, de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, condus chiar de şefa sa.

 

Înlocuită de la administrarea unei firme, după ce a devenit angajata Elenei Udrea

 

Potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, Anca Triff mai este asociată, alături de o anume Andreea Chivu, în compania de contabilitate SC Mondo Fin Tax SRL, unde deţine 50% din capitalul social. De asemenea, este asociat unic al unei companii pe nume SC Flamenco 99 SRL şi împarte societatea Trif Brokers SRL cu o anume Elisabeta Burduş. Triff Anca mai apare asociată în cadrul unei companii pe nume SC Asist Tech SRL şi, împreună cu soţul ei, Florin Daniel Triff, deţine firmele SC Trifasig Agent de Asigurare SRL şi SC Stardust Video Production SRL, ambele cu sediul în Capitală.

Anca Triff a administrat şi o societate deţinută de un offshore cipriot. Este vorba despre SC Gircek Enterprises SRL, al cărei asociat unic este căsuţa poştală Gircek Enterprises Limited, cu sediul în Cipru, la Nicosia, reprezentată de o anume Alexandrina Nania. Ea a fost îndepărtată de la administrarea acestei companii în luna martie a anului trecut, după ce a devenit angajata, cu acte, a Elenei Udrea.

 

CASETA 1 plus foto captura firma

Nepoatele Elenei Udrea, de la afaceri cu IT la comerţ cu cereale

 

Aşa cum arătam mai sus, cel de-al doilea asociat al SC UTB Business Consulting SRL, firma ce a luat fiinţă în luna iulie a acestui an, este Mădălina Iuliana Fediuc. Aceasta este fata cea mare a Cristinei Udrea, cumnata Elenei Udrea, căsătorită cu Adrian Valentin Udrea, fratele descoperit de presă, în urmă cu patru ani, al fostului ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Cristina Udrea are, din prima căsătorie, două fiice. Pe Mădălina Iuliana şi pe Oana Geanina, acestea din urmă păstrând numele de familie al tatălui lor natural, Liviu Fediuc. Potrivit unor informaţii care au intrat în posesia “Jurnalului Naţional”, blogul Elenei Udrea era deţinut, în perioada de glorie a fostei blonde de la Cotroceni, chiar de Mădălina Iuliana Fediuc. De altfel, nepoata deputatei a şi întemeiat, în anul 2009, împreună cu sora sa mai mică, o afacere în domeniul IT. Este vorba despre compania SC Proffesional IT Assistance SRL, cu sediul, iniţial, într-un apartament al unui bloc din cartierul Drumul Taberei, din Sectorul 6 al Capitalei. La înfiinţare, societatea avea ca principal domeniu de activitate înregistrat la Oficiul Registrului Comerţului al Municipiului Bucureşti “activităţi ale portalurilor web, prelucrarea datelor, administrarea paginilor web şi alte activităţi conexe”.

Ulterior, în societate a intrat, ca nou-asociat, cu un procent de peste 47%, o anume Eugenia Mihai, din Găeşti, Dâmboviţa, iar obiectul principal de activitate al firmei a fost schimbat, tot ca o stranie coincidenţă, în “comerţul cu ridicata al cerealelor, seminţelor, furajelor şi al tutunului neprelucrat”. În 2013, după ce Elena Udrea a pierdut puterea, compania nepoatelor şi-a mutat sediul în Sectorul 2, preschimbându-şi, din nou, domeniul de activitate în “comerţul cu amănuntul al altor bunuri, în magazine specializate”. Anul trecut, la sfârşitul lunii martie, în timp ce Elena Udrea se afla în arest, în dosarul “Gala Bute”, asociata Geanina Mihai a decis să părăsească structura acţionariatului SC Professional IT Assistance SRL, cesionând întregul pachet de acţiuni în favoarea Mădălinei Iuliana Fediuc. În prezent, societatea este deţinută, în proporţie de 54,29%, de către Mădălina, restul de 2,85% aparţinând mezinei Oana Geanina.

 

CASETA 2 plus foto baile boghis

O altă tânără, paravan la Băile Boghiş

 

Nu este pentru prima oară când în afacerile patronate de Elena Udrea sau la care aceasta deţine importante acţiuni se observă introducerea unor paravane. Luna trecută, “Jurnalul Naţional” a dezvăluit, în exclusivitate, modul în care o altă tânără a preluat o bună parte din pachetul de acţiuni la Băile Boghiş. Imediat după consumarea alegerilor prezidenţiale din anul 2014, au avut loc unele modificări în structura acţionariatului SC Băi Boghiş SRL. Mai exact, în data de 10 decembrie 2014, unul dintre asociaţii SC Băi Boghiş SRL, Maria Ciurte, a decis să părăsească societatea.

Astfel, Maria Ciurte a cesionat toate cele cinci părţi sociale de la SC Băi Boghiş SRL către tânăra Nadine Magda Stanca, nimeni alta decât fiica afaceristei Veronica Elena Stanca, prietena Elenei Udrea. Ca urmare a acestei mişcări, la vremea respectivă, Elena Gabriela Udrea a rămas să deţină 50% din acţiunile SC Băi Boghiş SRL, Veronica Elena Stanca cu 40%, iar mezina Nadine Magda Stanca a devenit nou-asociat cu 10% din Băile Boghiş.

Trei luni mai târziu, când deja Elena Udrea se afla în plin proces de periplu atât prin arestul Poliţiei Capitalei, cât şi prin Penitenciarul Târgşor, ca urmare a dosarelor penale în care a fost anchetată şi trimisă în judecată, chiar şi prietena ei Veronica Stanca a încercat să se delimiteze de afacerea pe care a iniţiat-o împreună cu fosta blondă de la Cotroceni. Aşadar, potrivit datelor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, în data de 18 februarie 2015, are loc o nouă adunare generală a asociaţilor SC Băi Boghiş SRL, prilej cu care Veronica Elena Stanca decide să cesioneze un număr de 15 părţi sociale reprezentând 30% din capitalul social, către fiica sa, Nadine Magda Stanca. Ca urmare, structura acţionariatului arăta, după consumarea acestei operaţiuni, astfel: Elena Gabriela Udrea (50%), Veronica Elena Stanca (10%) şi Nadine Magda Stanca (40%).

Reamintim faptul că SC Băi Boghiş SRL a pus gaj terenuri şi clădiri pentru a plăti cauţiunea de 5 milioane de lei instituită pe numele Elenei Udrea de DNA, în dosarul privind şpaga primită de aceasta de la afaceristul Bogdan Buzăianu. În toamna anului trecut, DNA a pus-o pe Udrea sub control judiciar sub o cauţiune de 5 milioane de lei, în dosarul în care este acuzată că ar fi finanţat PDL, în anul 2012, cu bani primiţi şpagă de la “băiatul deştept” Bogdan Buzăianu şi în legătură cu preluarea Vilei Săbărel, din Eforie Sud, din patrimoniul SC Carmen Silva 2000 SRL. Udrea a garantat această sumă, punând la dispoziţia statului două terenuri, în suprafaţă de 83.000 de metri pătraţi, plus construcţiile aferente aflate în proprietatea SC Băi Boghiş SRL.

La un an şi jumătate de când i-a luat locul lui Tudor Breazu, la Agro Green Nana SRL, Anca Triff a deschis o firmă de consultanţă, alături de una din nepoatele Elenei Udrea. Compania este administrată de un constănţean al cărui nume seamănă izbitor cu cel al soţului Alinăi Bica.

Mădălina Fediuc, nepoata Elenei Udrea, a înregistat, în urmă cu câţiva ani, pe numele ei domeniul de internet folosit de blogul fostului ministru al Dezvoltării. Împreună cu sora sa mai mică, Mădălina deţine o companie care a activat în domeniul IT, dar care astăzi se ocupă de comerţul cu cereale.

×
Subiecte în articol: Elena Udrea