x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete EXCLUSIV. Moda Băsescu: EBA vinde țoale în câmpul tactic

EXCLUSIV. Moda Băsescu: EBA vinde țoale în câmpul tactic

de Ion Alexandru    |    02 Mai 2019   •   08:12
EXCLUSIV. Moda Băsescu: EBA vinde țoale în câmpul tactic
Sursa foto: Christian CREUTZ

Fiica cea mică a fostului președinte Traian Băsescu, Elena, s-a lansat, la sfârșitul anului trecut, în afaceri de comerț pe internet, cu haine pentru copii și mame. Totul legal, printr-o firmă care are sediul social în același apartament unde, în toamna anului 2018, și-a înregistrat sediul social și compania privată de intelligence a generalului SRI Dumitru Dumbravă, cel care a gestionat “câmpul tactic din justițe”, în timpul mandatului de președinte al lui Traian Băsescu. Iar, din documentele depuse de EBA la Registrul Comerțului, aflăm că aceasta domiciliază, conform actului de identitate, în vila intrată în posesia tatălui ei, în condiții care au făcut obiectul unui dosar penal instrumentat de Parchetul General, din strada Ștefan Mihăileanu.

 

Proverbul potrivit căruia “lumea este mică” se potrivește “mănușă” în cazul Elenei Băsescu și al fostului general al Serviciului Român de Informații Dumitru Dumbravă. Conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, fiica cea mică a lui Traian Băsescu a devenit, din luna noiembre a anului trecut, femeie de afaceri. Concret, în baza cererii nr. 560832 formulată de EBA în data 20 noiembrie 2018, Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul București a dispus autorizarea constituirii, înmatricularea și înregistrarea SC Elena Băsescu & Kids SRL, având ca domeniu principal de activitate “comerțul cu amănuntul care nu se efectuează prin magazine, standuri, chioșcuri și piețe” și cu activitatea principală “comerțul cu amănuntul prin intermediul caselor de comerț sau prin internet”. Societatea are un capital subscris și vărsat, la data de 19 noiembrie 2018, în valoare de 200 de lei, iar asociatul unic și administratorul este însăți Elena Băsescu, aceasta din urmă având puteri depline în companie.

 

Colegă cu omul lui Maior și Coldea

Unul dintre amănuntele furnizate de documentele fondării acestei societăți care atrage atenția în mod deosebit este sediul social declarat la Registrul Comerțului. Astfel, aflăm că firma Elenei Băsescu funcționează în Bulevardul Decebal, nr. 12, Bloc S7, Scara 1, etaj 5, apartament 15, Camera 1, din Sectorul 3 al Capitalei. Exact la aceeași adresă și-a declarat, în data de 4 septembrie 2018, sediul social o altă societate comercială pe nume SC Intell Cube Consulting SRL, al cărui unic asociat și administrator este nimeni altul decât generalul de brigadă în rezervă al Serviciului Român de Informații Dumitru Dumbravă, unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai lui Florian Coldea și George Maior.

Intell Cube Consulting SRL se ocupă, conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, cu activități de cosultanță pentru afaceri și management, are la fel ca și compania fondată de Elena Băsescu, un capital social în valoare de 200 de lei, subscris și vărsat în data de 31 august 2018, iar general SRI are, de asemenea, puteri depline în firmă. La sfârșitul lunii august, cu doar câteva zile înainte ca această firmă să fie înființată la Registrul Comerțului, Dumitru Dumbravă, având gradul de general de brigadă, a fost trecut în rezervă, la cerere, cu începere de la 1 septembrie, prin decret semnat de președintele României. Numele lui Dumitru Dmbravă a devenit cunoscut opiniei publice în 2015, când a afirmat, în cadrul unui interiviu, că SRI a implementat câmpul tactic în justiție. Potrivit acestuia, “dacă, în urmă cu câţiva ani consideram că ne-am atins obiectivul odată cu sesizarea PNA, de exemplu, dacă ulterior ne retrăgeam din câmpul tactic odată cu sesizarea instanţei prin rechizitoriu, apreciind (naiv, am putea spune acum) că misiunea noastră a fost încheiată, în prezent ne menţinem interesul/atenţia până la soluţionarea definitivă a fiecărei cauze”. Dumbravă a fost implicat și în operațiunea protocoalelor secrete încheiate de SRI cu instituțiile din justiție.

 

Colecție de haine vândute pe internet

Revenind la firma Elenei Băsescu, care funcționează, practic, în același apartament cu firma lui Dumitru Dumbravă, afăm despre ea că se ocupă cu comercializarea hainelor pentru copii și mame. Potrivit site-ului acestei societăși, Elena Băsescu susține ăcă i-a venit ideea acestei colecții cu mai mult timp în urmă, “încă de pe vremea când mă pregăteam de botezul Sofei. Mi-am dorit să mă asortez cu Sofia la botezul Anastasiei. Sofia a fost cea care și-a dorit <>”.ă>

Nu știm în ce măsură Elena Băsescu a reușit să implementeze acest concept, însă pare-se că a reușit să se introducă în cercul privat al regimului construit de tatăl ei, Traian Băsescu. În ceea ce privește afacerile lui Dumitru Dumbravă din domeniul consultanței, este de remarcat că, în luna martie a acestui an, acesta a participat, ca director al SC Intell Cube Consulting SRL, în calitate de formator la un curs organizat Societatea de Științe Juridice din București, pe tema “vulnerabilităților organizațiilor cu privire la informațiile confidențiale” și a “mijloacelor de protecție a informațiilor sensibile”. Taxa de participare la acest curs a fost de 400 de lei, fără TVA.

 

S-a mutat în casa pe care Băsescu și-a dat-o lui însuși de la stat

Al doilea amănunt care atrage atenția, stipulat în actele de înființare a companiei SC Elena Băsescu & Kids SRL este domiciliul pe care îl declară patroana Elena Băsescu. Fiica cea mică a lui Traian Băsescu locuiește, conform acestor documente, în apartamentul cumpărat de fostul președinte, pe vremea când ocupa funcția de primar al Capitalei, în vila din strada Ștefan Mihăileanu. Este de notorietate faptul că, în 2002, ca primar, Traian Băsescu a primit dreptul de a locui cu chirie în această vilă, iar, în 2003, a depus o cerere pentru a cumpăra acest apartament, în suprafață de 200 de metri pătrați, pentru suma de 19.000 de dolari. Cererea și-a adresat-o lui însuși, pe care și-a aprobat-o. Legislația nu îi permitea lui Băsescu să cumpere locuința de la stat, deoarece a deținut în proprietate o altă casă în București, pe care a achiziționat-o în anul 2002, dar pe care a donat-o celeilalte fiice, Ioana Băsescu. Vila în cauză, amplasată în zona Băneasa, a fost cumpărată la câteva zile după ce Băsescu i-a vândut cumnatei omului de afaceri Costel Cășuneanu un teren în Aleea Privighetorlor, pentru 300.000 de dolari, pe care, în anul 2000, dăduse doar 70.000 de dolari, Iar terenul fusese achiziționat cu bani de la Cășuneanu.

Ambele afaceri au făcut obiectul unor dosare penale instrumentate de Parchetul General. Însă au fost suspendate, în timpul mandatului de președinte. În 2015, însă, prin decizie a Judecătoriei Sectorului 1, Dosarul “Casa din Miăileanu”, în care, astăzi, locuiește EBA, a fost redeschis. Pentru ca, în 2016, în timpul guvernării Cioloș, procurorul Dragoș Cojocariu să decidă clasarea cauzei. Iar clasarea a fost confirmată de șeful Secției de Urmărire Penală și Criminalistică, procurorul Cristian Lazăr, cel care a clasat, de asemenea, și dosarele vizând afacerile imobiliare ale actualului președinte Klaus Werner Iohannis.

 

Cu sediul în același apartament din Centrul Capitalei, Elena Băsescu vinde haine pentru mame și copii, iar generalul SRI Dumbravă oferă consultanță pentru management și afaceri

×