x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Exxonmobil dă 6,5 milioane de euro pentru extracţia de gaze din Marea Neagră

Exxonmobil dă 6,5 milioane de euro pentru extracţia de gaze din Marea Neagră

de Ion Alexandru    |    11 Iun 2018   •   11:38
Exxonmobil dă 6,5 milioane de euro pentru extracţia de gaze din Marea Neagră

Americanii de la Exxonmobil au achiziţionat servicii de evaluare, în vederea obţinerii avizelor de mediu şi a autorizaţiilor de construire, în valoare de peste 6,5 milioane de euro, investiţia vizând exploatarea gazelor naturale aferente proiectului “Neptun – Zona de Apă Adâncă”. Contractul a fost semnat cu compania de proiectare Halcrow România SRL, societate cu capital britanic, contractată, în 2012, şi de către partenerul Exxon din proiectul Mării Negre, OMV Petrom, pentru realizarea unor studii de evaluare similare în mai multe judeţe din sudul şi vestul ţării.

 

Exxonmobil Exploration and Production România Limited Nassau (Bahamas) Sucursala Bucureşti a contractat, prin licitaţie deschisă, servicii profesionale de evaluare a impactului asupra mediului, specifice pentru obţinerea avizelor de mediu şi a autorizaţiilor, precum şi studii necesare de mediu aferente proiectului “Neptun – Zona de Apă Adâncă”. Exxonmobil este cea mai importantă companie petrolieră listată la bursă şi, în anul 2008, s-a alăturat companiei OMV Petrom în proiectul pentru activităţile de exploatare din perimetrul Mării Negre.

Conform informaţiilor furnizate de SEAP, din cei trei agenţi economici interesaţi să lucreze cu Exxonmobil, doar un singur operator a fost agreat. Este vorba despre SC Halcrow România SRL, care şi-a adjudecat contractul în valoare de 6.597.333,32 de euro fără TVA, după ce, iniţial, americanii puseseră la dispoziţie nu mai puţin de 8.110.000 de euro, fără TVA, pentru această achiziţie. Halcrow România poate subcontracta până la 44 la sută din acest contract, potrivit anunţului de atribuire.

 

Proiectul “Neptun – Zona de Apă Adâncă”

Concret, obiectivul acestei ultime achiziţii făcute de americanii de la Exxonmobil vizează stabilirea termenelor şi condiţiilor, precum şi a preţurilor necesare pentru a permite grupului de exploatare să atribuie contracte subsecvente pentru realizarea şi managementul serviciilor profesionale şi de suport tehnic de mediu, reglementare şi socio-economie, în vederea sprijinirii proiectului “Neptun – Zona de Apă Adâncă”, în etapele de planificare şi de proiectare. De asemenea, achiziţia mai vizează şi elaborarea de studii de mediu şi a documentaţiilor necesare aplicaţiilor pentru obţinerea autorizaţiilor necesare realizării proiectului, asistenţă tehnică pe parcursul proiectului de evaluare a impactului asupra mediului, inclusiv procedura de evaluare a mediului prin pregătirea unui raport de mediu şi pregătirea evaluării adecvate cu includerea cerinţelor pentru obţinerea avizului Natura 2000.

Un alt obiectiv al achiziţiei se referă la pregătirea planurilor de atenuare relevantă, la participarea la consultările publice, asistenţă în abordarea comentariilor şi a întrebărilor venite din partea autorităţilor competente şi, nu în ultimul rând, suport în eforturile de a obţine autorizaţia de construire.

Perimetrul pentru care americanii doresc obţinerea avizului de mediu este situat în Marea Neagră, la o distanţă de 200 de kiometri de uscat, proiectul urmând să conţină facilităţi precum infrastructură şi conducte.

 

Contract şi de la partenerul americanilor

În 2016, Exxonmobil s-a asociat cu OMV Petrom pentru exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră. Proiectul de exploatare este estimat la 1,5 miliarde de dolari. Compania contractată de americani, Sucursala Bucureşti a concernului Exxonmobil Exploration And Production România Limited Nassau (Bahamas) a luat fiinţă în 13 octombrie 2008. Prestatorul serviciilor de evaluare, Halcrow România SRL, a fost înfiinţată, conform datelor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), în 10 septembrie 2002, şi are doi asociaţi persoane fizice britanice. Este vorba despre Halcrow International Limited şi despre Halcrow Group Limited, ambele cu sediul la Londra. Societatea deschisă în România se ocupă cu activităţi de proiectare, urbanism, inginerie şi alte servicii tehnice.

Interesant este faptul că Halcrow România a prestat servicii pentru partenerul Exxonmobil din Marea Neagră. Mai exact, în 14 martie 2012, OMV Petrom SA a contractat Halcrow România SRL pentru prestarea de servicii de realizare a studiilor de mediu, proiectare, întocmirea documentaţiei şi obţinerea avizelor, acordurilor şi autorizaţiilor într-un proiect denumit abandonarea de suprafaţă a sondelor şi demolarea facilităţilor asociate şi pentru decontaminarea amplasamentelor sondelor amplasate de OMV Petrom în două regiuni din România. Prima regiune se referă la judeţele Dâmboviţa, Ilfov, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa şi Tulcea, iar a doua vizează judeţele Satu Mare, Sălaj, Bihor, Arad, Timiş, Maramureş, Hunedoara şi Mureş. Pentru aceste servicii, Halcrow România a încasat de la OMV Petrom SA 5.003.680 de lei cu TVA inclus (1.378.791,8 euro).

 

Afaceri de 10,6 milioane de euro cu statul

De altfel, Halcrow România a derulat, începând cu anul 2008, dar cu precădere în perioada 2009- 2013, contracte cu mai multe instituţii şi autorităţi publice din România. Doar contractele de asistenţă tehnică sau de evaluare şi consultanţă încheiate cu Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Compania de Utilităţi Publice Brălila, Primăria Municipiului Timişoara, Electrocentrale Bucureşti SA, Complexul Energetic Craiova, Apa Serv Valea Jiului, Agenţia de Dezvoltare Regională Vest, Societatea de Transport Public Timişoara sau Administraţia Fluvială a Dunării de Jos Galaţi s-au ridicat la 44.439.472,53 lei cu TVA inclus (10.671.527,16 euro).

 

În aprilie 2017, Guvernul Grindeanu a emis o hotărâre de Guvern privind constituirea unui comitet interministerial pentru asigurarea suportului tehnic necesar pentru sprijinirea noilor proiecte energetice cu potenţial de dezvoltare în partea românească a Mării Negre, realizate de Exxonobil şi OMV Petrom.  

×