x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Factura din dosarul extrădării lui Nicolae Popa o înfundă pe Kovesi

Factura din dosarul extrădării lui Nicolae Popa o înfundă pe Kovesi

de Ion Alexandru    |    11 Dec 2018   •   08:09
Factura din dosarul extrădării lui Nicolae Popa o înfundă pe Kovesi
Sursa foto: GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO

ANAF Ploieşti a descoperit, în contabilitatea companiei Asesoft, controlată de Sebastian Ghiţă, o factură fiscală, în valoare de 268.689 de lei, emisă în 11 aprilie 2011, de către SC Ion Ţiriac Air, pentru plata unor servicii de transport aerian extern. Ulterior, această factură a fost sustrasă, în timpul unei percheziţii efectuate la Asesoft, de către fostul procuror DNA Ploieşti, Mircea Negulescu. Factura reprezintă plata făcută de Sebastian Ghiţă pentru un avion privat cu care procuratura generală l-a adus în România, de la Jakarta, pe celebrul Nicolae Popa, omul lui SOV. Zilele trecute, Sebastian Ghiţă a făcut un denunţ la Parchetul General, în  care o acuză pe Kovesi de luare de mită în acest caz, iar dosarul va fi instrumentat de procuroarea Adina Florea, de la Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie. Asta, în condiţiile în care, anul trecut, Secţia de Urmărire Penală, condusă de Cristian Lazăr, s-a grăbit să închidă dosarul vizând aceeaşi factură, pe motiv că plata serviciilor aeriene s-ar fi făcut din fondurile Ministerului de Interne.

În 3 decembrie, procurorul Adina Florea a primit, pe bază de proces-verbal, prin intermediul unei persoane, un denunţ scris de Sebastian Ghiţă, în care omul de afaceri arată că, în primăvara anului 2011, Laura Kovesi, în calitate de procuror general al României, i-a cerut să plătească o sumă consistentă de bani pentru aducerea în ţară a lui Nicolae Popa, fostul director al FNI, de la Jakarta. Ghiţă spune că, prin aceasta, Kovesi a urmărit obţinerea unui beneficiu de imagine, ca oportunitatea numirii sale, ulterioare, la şefia DNA. Plata serviciilor aeriene s-a făcut de către Asesoft, pentru închirierea unui avion privat. În schimb, Kovesi i-a promis lui Ghiţă că va interveni pe lângă procurorii care au instrumentat şi au prezentat în instanţă Dosarul “Tracia”, pentru a-l soluţiona în favoarea omului de afaceri. Anterior aducerii lui Nicolae Popa în ţară, prin aceste metode, Laura Kovesi a participat, în perioada 11-18 martie 2011, la un seminar chiar în Jakarta.

Aceste lucruri au fost denunţate public, încă de la începutul anului trecut, de către Sebastian Ghiţă, prin intermediul înregistrărilor video date publicităţii după refugierea sa la Belgrad. Atunci, procurorii de la Parchetul General s-au grăbit să pună batista peste ţambalul acestei afaceri. Din oficiu, Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică, condusă de celebrul Cristian Lazăr, a anunţat că a început urmărirea penală in rem, ca urmare a declaraţiilor lui Ghiţă, şi că, în urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că Nicolae Popa a fost adus în ţară de către IGPR şi că toate costurile aferente transportului au fost achitate integral de către Poliţia Română. Şi IGPR transmitea, tot anul trecut, oficial, că, referitor la achiziţionarea de servicii în domeniul transportului aerian, pentru aducerea în ţară a lui Nicolae Popa, procedura a fost derulată de MAI, prin achiziţie publică, fiind purtate negocieri cu trei companii. Contractul ar fi fost semnat şi decontat de IGPR, fondurile fiind achitate integral din bugetul Ministerului de Interne.

Documentul găsit de inspectorii fiscali

Spre ghinionul celor care au încercat să justifice, astfel, plata transportului, un control al ANAF Ploieşti, soldat cu încheierea unui proces-verbal din anul 2014, a identificat că, în aprilie 2011, Asesoft SA a înregistrat în contul contabil nr. 621.1, cheltuieli cu alte servicii prestate de terţi, suma de 268.689 de lei, în baza facturii nr. 25 din 11 aprilie 2011, emisă de SC Ion Ţiriac Air SRL, reprezentând contravaloare servicii externe de aviaţie generală - 65.400 de euro. La control, Asesoft nu a prezentat documente legale specifice care să justifice deductibilitatea cheltuielilor cu aceste achiziţii, cum ar fi ordine de deplasare, bilete de avion, rapoarte de activitate referitoare la eventuale deplasări externe ale reprezentanţilor societăţii, documente justificative de cazare, fapt ce nu a permis identificarea persoanelor care au fost beneficiare ale acestor cheltuieli, dacă aceste persoane au vreo calitate în firmă şi nici nu a putut fi determinată destinaţia şi necesitatea efectuării acestor achiziţii pentru activitatea generatoare de venituri.

Factura prezentată de MAI, după dezvăluirea lui Ghiţă, făcută anul trecut, este datată septembrie 2011, în timp ce factura de la Asesoft este datată aprilie 2011, exact în perioada în care Nicolae Popa a fost extras din Indonezia.

Percheziţie pentru sustragerea probei de la Asesoft

În dosarul aflat pe rolul Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, bazat pe denunţul lui Sebastian Ghiţă, a fost audiată în calitate de martor Andreea Cosma, sora lui Vlad Cosma, care a declarat că, având în vedere prietenia sa cu Ghiţă, a aflat despre acest lucru încă de la momentul derulării acestor evenimente. Astfel, dosarul urmează să ajungă la celebrii procurori DNA Ploieşti Gabriel Onea şi Mircea Negulescu. Cei doi au încercat, după 2015, să pună mâna pe această factură aflată în contabilitatea Asesoft şi, deschizând un dosar penal pe numele administratorului companiei, au efectuat o percheziţie la firma în cauză, de unde au sustras acest document contabil. Informaţia a fost confirmată, duminică seara, la Antena 3, în cadrul unei intervenţii telefonice a lui Sebastian Ghiţă.

Deplasări secrete la Jakarta, anterioare extragerii lui Popa

Nu doar plata aducerii lui Nicolae Popa în ţară ar trebui să facă obiectul dosarului instrumentat de Adina Florea, ci şi actele premergătoare acestei operaţiuni. Încă din 2010, pe surse, poliţiştii Serviciului Urmăriri din IGPR acuzau faptul că Parchetul a acţionat conspirat în această afacere. Mai exact, mâna dreaptă a Laurei Kovesi, procurorul Marius Iacob, împreună cu poliţistul Vasile Viorel s-au deplasat la Jakarta, pentru a-l audia în secret pe Nicolae Popa. Audierea a avut loc în Penitenciarul de Stat din capitala Indoneziei, în perioada 5-10 martie 2010.

Şi mai interesant este modul în care Iacob şi Vasile Viorel şi-au acoperit urmele acestei deplasări. Sursele în cauză au precizat că aceştia s-ar fi deplasat la Aeroportul Internaţional Henri Coandă, unde s-ar fi îmbarcat la bordul unei curse Air France, cu escală la Paris. De aici, ar fi schimbat avionul pe ruta Paris-Jakarta. Sursele citate au adăugat că despre această deplasare nu ştiau, oficial, decât câteva persoane aflate la vârful Inspectoratului General al Poliţiei Române, al Parchetului General şi al Ministerului Justiţiei. Delegaţia s-ar fi întors la Bucureşti pe data de 10 martie 2010. La scurt timp după această operaţiune, Marius Iacob a fost “uns” de către Traian Băsescu în funcţia de şef al Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din Parchetul General.

Plata aducerii lui Nicolae Popa în ţară este investigată la Secţia de anchetare a magistraţilor. Procuror de caz este Adina Florea, cea care nu a fost acceptată de Iohannis pentru şefia DNA.

 

 

×
Subiecte în articol: dosar extrădare Nicolae Popa