x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete “Ferma preşedintelui”, scandal politico-financiar. În tranzacţia cu capete de pod în Monaco, Pantelimon şi Rahova apar coincidenţe penale

“Ferma preşedintelui”, scandal politico-financiar. În tranzacţia cu capete de pod în Monaco, Pantelimon şi Rahova apar coincidenţe penale

de Dan Constantin    |    Vali Blanaru    |    17 Noi 2013   •   21:42
“Ferma preşedintelui”, scandal politico-financiar. În tranzacţia cu capete de pod în Monaco, Pantelimon şi Rahova apar coincidenţe penale
Sursa foto: Administraţia Prezidenţială

Desecretizarea” tranzacţiei pentru “Ferma prezidenţială Nana” aduce informaţii interesante legate de modul prin care familia Băsescu a intrat în proprietatea celor 290 de hectare de teren agricol. Actele devenite publice la presiunea mediatică ridică vălul asupra unor aspecte controversate ale acestei achiziţii care antrenează familia Băsescu într-un nou scandal politico-financiar.
Creditul obţinut de Ioana Băsescu în condiţii avantajoase pentru cumpărarea terenului, ca de altfel întreaga operaţiune, a fost stimulat de Traian Băsescu prin acţiuni publice de lobby bine dozat şi ţintit fără greş.

După vizita din 6 iunie 2013 la Fundulea cu prilejul unei expoziţii de agricultură, la o săptămână, el declara într-un interviu tv: “Mi-ar plăcea să am o fermă, aşa, de 200-250 de hectare”. Referitor la finanţarea achiziţiei, el dă detalii “ca exemplu generic”: “Dacă o bancă mi-ar da bani să cumpăr teren agricol, aş lua, pentru altceva nu”. Deja instituţiile şi persoanele aflate pe “traseul” viitoarei “Ferme prezidenţiale” erau conectate la “visul” lui Băsescu. Consilierul prezidenţial Rădulescu bătea câmpiile în căutarea terenului dorit pe care îl găseşte în august la Nana, “după câteva telefoane”, cum preciza el. Rădulescu mărturiseşte că tranzacţia trebuia urgentată, pentru că pe fir intraseră şi chinezii care voiau să cumpere acelaşi teren.

Băsescu este pornit pe treabă şi în 21 august “trage” un “discursdirectivă” tot la Fundulea, în “coasta” fermei “ochite” de la Nana: “Avem obligaţia – Preşedinte, Guvern, Parlament – să găsim soluţia pentru a-i credita pe agricultorii români în condiţii avantajoase, aşa încât ei să poată fi cei care cumpără pământul. Avem nevoie şi de o agenţie a statului care, atunci când omul vrea să vândă pământul neapărat să-l poată cumpăra şi să-l scoată la vânzare în condiţii în care statul va stabili că se încadrează în politica agricolă a României. Foarte curând străinii vor putea cumpăra pământ în România. Eu nu spun să nu cumpere, dar spun, pe de altă parte, că ar trebui să vindem tot atâta pământ cât ne-au vândut alţii nouă”. Astfel expuse de Traian Băsescu, “zicerile” lui devin ordin pentru instituţiile şi persoanele angrenate în împlinirea “visului de agricultor”. Până în 9  septembrie, formalităţile sunt încheiate.

Deoarece Traian Băsescu nu avea suficiente venituri pentru contractarea creditului de la CEC Bank, visul agricol al şefului statului a fost împlinit de fiica cea mare a acestuia, Ioana Băsescu. Regulile băncii au fost modificate în favoarea Ioanei Băsescu, fiica şefului statului devenind beneficiara unui credit preferenţial aprobat în timp record, cu 60% mai mare decât plafonul aplicat de CEC unui român de rând şi, nu în ultimul rând, la o dobândă mai mică.

Potrivit condiţiilor de creditare publicate pe siteul CEC Bank, instituţia acordă împrumuturi ipotecare pentru achiziţia de terenuri agricole pe 35 de ani în limita unui plafon maxim de 2,8 milioane de lei. Creditul obţinut de Ioana Băsescu este în valoare de 4,6 milioane de lei şi este acordat pe o perioadă de 30 de ani. De ce a făcut CEC Bank o excepţie în cazul fiicei preşedintelui şi a majorat cu peste 60% (1,8 milioane de lei) plafonul pe care l-ar aplica în cazul unei persoane fizice obişnuite?
Un alt favor făcut fiicei preşedintelui este timpul record în care a fost aprobat creditul. Cererea pentru credit a fost depusă la CEC pe 30 august 2013, a fost aprobată în 6 septembrie, iar contractul de creditare s-a încheiat pe 9 septembrie 2013. Astfel, în doar şase zile lucrătoare de la depunerea dosarului, Ioana Băsescu a intrat deja în posesia celor 4,6 milioane de lei.

Teren supraevaluat?
Potrivit contractului făcut public de Ioana Băsescu, terenul a fost supraevaluat de bancă, deşi în ultima perioadă băncile subevaluează garanţiile pentru a se acoperi în cazul în care creditul nu mai poate fi achitat. Preţul achitat de Ioana Băsescu este de 5.844.846 de lei din care 4.600.000 de lei reprezintă finanţarea obţinută de la CEC. În raportul evaluatorului, terenul achiziţionat de fiica preşedintelui valorează cu 25% mai mult, adică 7.215.390 lei. O astfel de evaluare aproape că aruncă în derizoriu suma de 4,6 milioane de lei pe care Ioana Băsescu a primit-o drept credit. Atât de valoros a fost terenul cumpărat, încât CEC Bank nici nu a mai avut nevoie de alte granţii în afară de ipoteca pusă pe acesta.
Pe de altă parte, este de neînţeles cum de Bertola Fioravante, unul dintre administratorii Berfige SRL de la care Ioana Băsescu a achiziţionat terenul, nu a ştiut valoarea proprietăţilor pe care le vinde sau de ce a făcut o reducere de 25% la preţul pe care ar fi putut să îl obţină potrivit evaluatorului.

Potrivit site-ului CEC Bank, caracteristicile creditului ipotecar pentru achiziţia de terenuri sunt: dobânda variabilă 6,73% (ROBOR la 6 luni + o marjă fixă de 1,90 puncte procentuale). Banca mai are o ofertă de credit imobiliar în care dobânda variabilă este de 7,53% (ROBOR la 3 luni + o marjă fixă de 2,9 puncte procentuale). Creditul Ioanei Băsescu ia ce e mai bun din ambele oferte ROBOR la 3 luni la data de 1 iulie (4,63%) la care se adaugă marja fixă de 1,9 puncte procentuale. Rezultă astfel o dobândă de 6,53%, mai mică decât cea aplicată unui cetăţean obişnuit.

Din Pantelimon în Monaco
Cine sunt persoanele care sunt implicate în tranzacţia dintre Băsescu Ioana (cumpărător) şi firma BERFIGE SRL (vânzător)? Firma Berfige, care are în obiectul de activitate cumpărarea de bunuri imobiliare în nume propriu, a consemnat o pierdere de 93.736 lei în anul 2010. În scriptele comunei Nana apare cu o cifră de afaceri de circa 300.000 lei.
La momentul achiziţiei terenurilor, firma avea sediul în Str. Soldat Tina Petre, nr. 4, Bl. 30, sc. A, et. 3, ap. 21, Sector 3 şi avea un capital de 200 de lei. Are ca unic asociat pe Mara Bertola, cetăţean italian, rezident în Monaco, la adresa Avenuee Crovetto, nr. 9.
O coincidenţă imobiliară: la aceeaşi adresă din Monaco era domiciliat canadianul Boszormeny Zoltan. În 2002, acesta devenise acţionar la Luxten Lighting Company SRL, o firmă apropiată a liderilor PD-L. La Luxten Lighting Elena Băsescu a fost consilier înainte de a deveni europarlamentar.

Revenind la Mara Bertola, pe o pagină a unei reţele de socializare, aceasta are imaginea unei brunete romantice, născută în 1974. Bertola administrează Berfige alături de Fioravante Bertola, cel care a semnat contractul cu Ioana Băsescu şi Gemma Rettagliata. Între timp, Berfige SRL s-a mutat din Pantelimon în Rahova, sediul firmei figurând, potrivit Registrului Comerţului, în Sectorul 5, Strada Erou George Stanciu C, nr 3, Bloc V90, scara 3, etaj 7, ap 86. Un traseu imobiliar: Pantelimon-Monaco-Rahova.
Notarul firmei este Liuba Alexandrescu, din Sectorul 1, Strada Câmpineanu, lângă Sala Palatului. Aici au fost date însărcinări de administratori şi pentru Bertola Fiorovante – care a semnat actul de vânzare către Ioana Băsescu, şi Gemma Rettagliata, altă italiancă, domiciliată la aceeaşi adresă din Monaco.


Deşi administrează o firmă care avea sediul în Pantelimon, familia Bertola locuieşte în Monaco

Notar în penal
Liuba Alexandrescu este notarul care a parafat multe dintre achiziţiile pe care le-a făcut firma Berfige SRL pentru a comasa terenurile de la Nana. Semnătura doamnei notar este o garanţie pentru legalitatea acestor vânzări-cumpărări. Problema apare când aflăm că aceeaşi Liuba Alexandrescu a fost arestată în dosarul fraudelor bancare mamut în care apar Vasile Creştin, Marius Locic, dar şi Bebe Ionescu, cuscrul lui Traian Băsescu. Liuba Alexandrescu este trimisă în judecată în acest dosar pentru că ea aviza tranzacţii fantomă pe baza cărora se ridicau credite bancare de la BRD. Acelaşi notar, (ce ghinion! Vorba lui Băsescu) este prezentă şi în rechizitoriul faimosului dosar de corupţie în care au fost condamnaţi senatorul Costică Voicu, judecătorul Costiniu, Costel Căşuneanu şi Marius Locic.
Liuba Alexandrescu este aşadar un nume de care se tot lovesc procurorii DNA şi care nu putea să-i scape nici lui Papici Lucian, când verifica tranzacţiile cu terenuri provenite de la Institutul de Cercetări de la Fundulea.

Cu jalba în procese
O altă controversă pleacă de la evaluarea terenului de la Nana, pe baza căruia s-a stabilit şi plafonul împrumutului luat de Ioana Băsescu. A putut lua 1 milion de euro pentru că valoarea de piaţă a terenului a fost stabilită cu circa 30 la sută peste cel al tranzacţiei.
Evaluator este Adriana Adelaida Chirilă care a semnat lucrarea în 3 septembrie 2013. După o săptămână, evaluatorul Adriana Chirilă câştiga în recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie un proces cu Asociaţia Profesională a Evaluatorilor. Dosarul (7509/299/2009) se târâia din 2009 prin tribunale dar succesul a venit, concidenţă, abia după ce Ioana Băsescu a devenit proprietar cu acte în regulă la Nana. Notarul Zorilă Ştefania Steluţa care a parafat tranzacţia dintre Ioana Băsescu şi firma Berfige a avut şi ea un proces sâcâitor prin 2010, încheiat în favoarea ei, cu un client care reclama neregulile unui contract.


Fiecare cu “ursul” ei: Ioana Băsescu şi Mara Bertola
_______________________

Documente (format PDF)
Contract de ipotecă imobiliară încheiat între CEC Bank şi Ioana Băsescu
Contract de vânzare-cumpărare încheiat întra S.C. BERFIGE S.R.L şi Ioana Băsescu

×
Subiecte în articol: traian basescu teren agricol