x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Fetiţă de 8 ani dispărută de două săptămâni

Fetiţă de 8 ani dispărută de două săptămâni

de Andreea Sminchise    |    29 Iun 2011   •   11:31
Fetiţă de 8 ani dispărută de două săptămâni

Avea 8 ani si jumatate. O chema Ana Maria, dar toata lumea ii spunea Pompi. Pentru ca ii placea sa bea cu pofta sucuri din peturi la jumatate de litru, atunci cand avea. Mama-sa a nascut-o cand avea doar 16 ani si a lasat-o in grija bunicii. In 2008 a plecat in Spania si nimeni n-a mai auzit de ea. Pompi a ramas in urma, intr-un cartier mizer din Giurgiu. A crescut si bunica-sa a dat-o la scoala unde, zice ea, "nu i-a placut'. N-a mers decat doua luni, dupa care si-a dat si ghiozdanul, si caietele, si uniforma unei verisoare. Ii placea, in schimb, sa se joace in cimitirul din cartier. Sa cotrobaie prin tomberoanele de langa bloc. Si sa manance inghetata, acadele si jeleuri colorate, ori de cate ori bunica-sa ii lua alocatia sau cineva se milostivea de mana ei intinsa la poarta cimitirului.

Acum doua saptamani, intr-o marti, a fost ultima zi cand Pompi si-a cumparat inghetata de la magazinul din cartier. Ultima zi in care bunica, verii si vecinii au vazut-o alergand fara astampar printre blocuri. Din 14 iunie, fetita pistruiata cu ochi caprui si parul ondulat a disparut fara urma.

"Casa' in care statea Pompi era... o camera. In nici 20 metri patrati, bunica o tinea pe ea si inca 7 copii – nepoti si o fiica de 10 ani. In incapere, ca si in toata cladirea fostului camin de nefamilisti din cartierul Istru, e o mizerie crunta. Pe jos sunt coji de pepene, bucati de paine, galeti cu rufe puse la inmuiat, hainute de copii. O perdea tine loc de usa, iar pe langa rama ferestrei, prin peretele stirb, bate vantul. Carcalacii se plimba peste tot, mustele si tantarii sunt la ei acasa. In coltul de la geam, atarnata pe perete, sclipeste colorat o instalatie de pom de iarna, intinsa intre doi Mos Craciuni soiosi. "Ea a pus-o acolo la Craciun si, de-atunci, nimeni n-a mai dat-o jos. Ii placea tare mult. Se certa cu toata lumea pentru ea, saracuta', o caineaza bunica, Ioana Anton.

In ziua in care fetita a disparut, femeia se trezise de dimineata si se dusese sa ia alocatia copiilor. Zice ca s-a intors cu niste pulpe de pui, sa le faca de mancare. Pe la pranz, Ana Maria i-a cerut bani de-o inghetata. "I-am dat 3 lei de s-a dus si si-a luat', isi aminteste. Atunci, spune ea, a vazut-o pentru ultima data - "M-am dus pe la doua si ceva sa o caut, dar n-am gasit-o. Am zis ca o fi pe la cimitir'.

La ora 14:14, fetita apare insa pe inregistrarea camerei de supraveghere a magazinului dintre blocuri. Sta aproape un minut, timp in care cumpara o acadea si un jeleu. Vanzatoarea, Aida Gasca, spune ca fetita i s-a parut suparata pentru ca "am intrebat-o ce culoare de jeleu vrea si mi-a zis ca ii e indiferent. Un copil, de obicei, abia asteapta sa aleaga el'. E drept, recunoaste ea, n-a vazut-o niciodata pe Pompi vesela: "Un copil in situatia ei... Saraca, fara parinti... De ce-ar fi fost vesela?'.

Banii pentru acadea si jeleu ii primise de la un vecin. Gheorghe Bogatoniu e un marinar pensionat caruia i se facea mila de ea si ii mai dadea cate un leu pentru dulciuri. Insa nu el a vazut-o ultima data, ci o femeie in varsta. Aceasta a povestit anchetatorilor ca s-a intalnit cu Pompi la containerele de gunoi. Cocotata intr-unul dintre ele. "Era aproximativ 16:15, sustine martora. Fetita parea abatuta, isi tinea capul in maini si n-a vrut sa vorbeasca cu martora. Femeia a vazut-o apoi ca a iesit din tomberon si s-a indreptat spre aleea care duce catre liceul de chimie', spune comisarul sef Iulian Avram, seful Serviciului Investigatii Criminale de la IPJ Giurgiu. La 16:30 a inceput sa ploua torential, iar ploaia a tinut aproape o ora.

Bunica fetitei a anuntat politia seara, in jurul orei 21:30. "Am sunat pentru ca fata, de obicei, venea acasa pana la opt. O cautasem deja prin cartier si cu un politist de la comunitara. El mi-a zis ca n-ar trebui sa sun la 112, ca trebuie sa astept 24 de ore', povesteste femeia.

Politistii au venit insa chiar in acea seara si au inceput scotocirile. Ofiteri si agenti de la Politia Muncipala Giurgiu, de la Inspectoratul Judetean, pompieri de la ISU si jandarmi au cautat fetita pe o raza de cativa kilometri. Timp de 5 zile, pompierii au "periat' canalul Cama, aflat la capatul aleii pe care a fost vazuta ultima data fetita, peste calea ferata. "S-a cautat cu barci, cu cange, cu plase, cu niste scule speciale cu carlige puternice... Si nimic', spune comisarul sef Avram. Tot pompierii au golit si scotocit si subsolurile blocurilor din cartierul Istru. Anchetatorii au solicitat si ajutorul Politiei de Frontiera, care le-a pus la dispozitie o salupa dotata cu sonar. Insa nici aparatura speciala nu a reusit sa gaseasca nimic pe fundul canalului Cama. Jandarmii si politistii au scotocit si cimitirul din cartier, unde fetita obisnuia sa se joace si chiar sa se ascunda in cavouri.
"In paralel cu scotocirile, am desfasurat si munca de investigatii. Au fost audiati martori, rude, vecini ai copilei. Numai in prima saptamana de ancheta au fost audiate 28 de persoane, dintre care 5 au fost supuse testului poligraf, dar nu s-a relevat ca ar fi nesincere', spune comisarul sef Avram.

Marti s-au implinit doua saptamani de cand Pompi a disparut. Tot atunci, am vizitat cartierul in care statea cu bunica si verisorii ei. Aleile dintre blocuri sunt mereu pline de copii. Cineva e tot timpul la un geam, pe un balcon sau in fata unei scari de bloc. Am probat pe pielea noastra faptul ca nici un strain nu trece neobservat printre blocurile din Istru. "Ana Maria nu s-a indepartat niciodata de cartier singura', spune bunica, desi toata lumea o descrie pe fetita ca fiind volubila si descurcareata. Si atunci, cine a luat-o pe Pompi?

In urma ei s-au inmultit legendele urbane despre copii rapiti pentru organe si abandonati morti pe camp.
Si au ramas cartile. Intr-o punga, langa unul dintre paturile din camera, bunica tine cartile si caietele pe care fetita careia "nu i-a placut scoala' le aduna din containerele de gunoi. "Limba franceza', "Cultura civica', "Matematica' sunt toate pastrate curate. Sunt parca cele mai ingrijite lucruri din camera cu 7 copii neingrijiti. Pe cateva dintre filele caietelor stranse din gunoi se vede si scrisul lui Pompi – cateva randuri de cerculete ordonate, scrise cu o carioca rosie.

ATI VAZUT-O?
Ana Maria Ciubotaru (foto) a disparut pe 14 iunie a.c. din cartierul Istru, municipiul Giurgiu. Avea 8 ani si jumatate, 1,20 m inaltime, par ondulat, saten, tuns pana la nivelul umerilor, ochi caprui si pistrui pe ambii obraji.
La data disparitiei era imbracata cu pantaloni tip colant trei sferturi negri cu o bentita portocalie cu paiete jos la manseta; tricou deschis la culoare, posibil gri; slapi din plastic de culoare inchisa.
Cei ce pot oferi informatii care pot ajuta la gasirea ei sunt rugati sa sune la 112.

×
Subiecte în articol: copil disparut