x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Filiera turcească din Pantelimon și proprietățile imobiliare intabulate la notarul Ioana Băsescu

Filiera turcească din Pantelimon și proprietățile imobiliare intabulate la notarul Ioana Băsescu

de Ion Alexandru    |    19 Apr 2017   •   12:20
Filiera turcească din Pantelimon și proprietățile imobiliare intabulate la notarul Ioana Băsescu
Sursa foto: ILIE BUMBAC / AGERPRES FOTO

Tribunalul Bucureşti are pe rol un dosar privind insolvența unei companii controlate de un cetățean turc, companie care a deținut suprafețe importante de teren intravilan în orașul ilfovean Pantelimon. Cu cinci luni înainte ca procedura generală a insolvenței să fie declan­şată, turcul cu pricina a înstrăinat, în mod fraudulos, terenurile și clădirile care compuneau patrimoniul societății către alte companii deținute de cetățeni turci, după care a încercat să plaseze compania debitoare unui cetățean tunisian, cu reședința într-o cameră din complexul studențesc din Regie. Printre proprietăţile imobiliare care fac, în prezent, obiectul unei încercări a lichidatorului judiciar de a le readuce în patrimoniul companiei se află și un teren, plus o hală indus­trială, achiziționate în 2013, contractul fiind autentificat la Biroul Nota­rului Public Ioana Băsescu. Afacerea este una tipică unei suveici, prin care studenţi tunisieni au fost cooptați în companii datornice, pe care le-au preluat. Tunisianul care a fost cooptat în firma din Pantelimon este asociat, începând cu anul 2014, în nu mai puţin de 50 de companii.


În 17 martie 2017, V.F. Insol­vență SPRL, lichidatorul judiciar al societății SC Royal Land Impex SRL, societate care a avut, până în 2014, sediul social în localitatea Pantelimon, județul Ilfov, a depus la dosarul aflat pe rolul Secției a VII-a civilă a Tribunalului București raportul de activitate. În noiembrie 2015, instanța a admis propunerea administratorului judiciar privind deschiderea procedurii generale a falimentului acestei companii, care, în prezent, conform tabelului consolidat al creanțelor, publicat la 24 februarie 2016, figurează cu un pasiv de 8.594.594, 53 de lei. 

Lichidatorul judiciar a identificat în patrimoniul SC Royal Land Impex SR un număr de 28 de autoturisme care se aflau în custodia unui anume Keles Talat Akin, care a încheiat cu societatea în cauză un contract de custodie în data de 10 noiembrie 2014, chiar la sediul de atunci al firmei, situat în strada Sfântu Gheorghe, din Pantelimon. 
În data de 30 iunie 2016, adu-narea creditorilor SC Royal Land Impex SRL a luat act de rapoartele de evaluare întocmite în cadrul procedurii de scoatere la vânzare, prin licitație, a acestor mașini, iar în perioada 3 august – 6 decembrie 2016 au fost organizate 18 licitații, cu scăderea succesivă a prețului cu până la 50 la sută, în cadrul cărora au fost valo-rificate cinci autoturisme marca Dacia și două vehi­cule marca Hunday, la un preț total de 33.885 de lei. 

A pasat proprietăţile altor firme, cu cinci luni înainte de insolvență 
Mașinile nu reprezentau, însă, întregul patrimoniu al SC Royal Land Impex SRL. Lichidatorul judiciar a constatat că societatea a deținut, până la intrarea în insol­vență, titluri de proprietate pe mai multe proprietăți imobiliare din orașul Pantelimon. Astfel, este vorba despre un teren intravilan în suprafață de 977,835 metri pătrați, la care se adaugă o cotă indiviză de 0,808% dintr-un total de 15.177,008 metri pătrați (reprezentând 122,568 metri pătrați), constând în drumuri de acces, proprietate care a intrat în posesia SC Royal Land Impex SRL în baza unui contract de vânzare-cumpărare autentificat, în data de 26 aprilie 2010, la Biroul Notarului Public Gabriela Ivan. 
O altă proprietate, dobândită de SC Royal Land Impex SRL printr-un contract de vânza­re-cumpărare autentificat la aceeași dată, la același notar public, este un teren intravilan în suprafață de 995,580 metri pătrați și o cotă indiviză de 124,794 metri pătrați, reprezentând drumuri de acces, în aceeași zonă ca și prima proprietate. Tot acolo se regăsește o altă proprietate imobiliară, compusă dintr-un teren intravilan în suprafață de 3.723 metri pătrați și construcții industriale edilitare în suprafață de 2.295 metri pătrați, dobândit în urma unui contract de vânzare-cumpărare autentificat sub numărul 112, din data de 21 
decembrie 2013, la Biroul Nota­rului Public Ioana Băsescu. 
Aceste proprietăți s-au aflat în posesia SC Royal Land Impex SRL până în 2014, când s-a declanșat procedura insolvenței. Astfel, în urma analizei docu­mentelor și informațiilor obţi­nute de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară al Județului Ilfov, documente care au fost depuse la dosarul cauzei, lichidatorul judiciar a constatat că aceste terenuri au fost transfetate de către SC Royal Land Impex SRL în mod fraudulos cu cinci luni înaintea deschiderii procedurii către societăți afiliate acesteia. Astfel, potrivit lichidatorului, în data de 27 septembrie 2013, au fost făcute vânzări către SC Proheat Instalații SRL, contract auten­tificat, de asemenea, la Biroul Notarului Public Gabriela Ivan. Ulterior, Proheat Instalații SRL a înstrăinat imobilele, la rândul ei, către o companie denumită SC Apside Project Management & Consultancy SRL, contractul de vânzare-cumpărare fiind, de asemenea, autentificat, în 4 martie 2014, la Biroul Notarului Public Gabriela Ivan. 
Conform lichidatorului judi­ciar, vânzările au fost ascunse în mod intenționat de către SC Royal Land Impex SRL, dar și de fostul administrator al acestei companii. Același lichidator judi­ciar a formulat, în sensul reîntre­girii patrimoniului companiei, o cerere în anulare a transferurilor de terenuri, dosarul aflându-se în faza de judecată la Tribunalul București. 

Firma, de la turci, la tunisieni 
SC Royal Land Impex SRL, protagonista acestei poveşti imobiliare, este o societate care a luat ființă în 16 martie 2004. Ea a fost fondată de trei cetă­țeni turci, toți cu domiciliul în Istanbul. Este vorba despre Simsek Mehmet Salih, Bagli Mustafa și Akuzum Ahmet, compania având ca obiect de activitate comerțul cu alimente, pește și moluște. 
Structura acționariatului acestei firme s-a modificat de mai multe ori, în ultimi ani. Spre exemplu, potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, în 2008, acționarii firmei era cetățeanul Tsoy Ilya, din Kazahstan, cu 60% din capitalul social, și turcul Simsek Mehmet Salih, cu 40%. În data de 18 martie 2008, cei doi decid să vândă compania unui alt cetăţean turc, pe nume Turker Mehmet, cu reședința în București și cu permis temporar de ședere pe teritoriul Româ­niei, eliberat în anul 2007. Noul patron al SC Royal Land Impex SRL decide să schimbe domeniul principal de activitate în dezvol­tarea proiectelor imobiliare. 
La 1 iunie 2011, Turker Meh-met schimbă din nou obiectul de activitate principal al firmei, în activități de fabricare a artico­lelor din material plastic pentru construcţii, iar în 11 iulie 2011, acesta majorează capitalul social al firmei cu 3,2 milioane de lei, prin încheierea a 11 contracte de împrumut. 
La data de 26 septembie 2011, Turker Mehmet o coop­tează în SC Royal Land Impex SRL pe turcoaica Akuzum Alev (căsătorită, rudă cu fondatorul companiei, Akuzum Ahmet), care devine asociat cu 0,01% din capitalul social. Ulterior, aceasta ajunge să dețină chiar 10 la sută din acțiuni. Epopeea lui Akuzum Alev la Royal Land Impex SRL nu a fost, însă, una de durată, având în vedere faptul că, în data de 28 septembrie 2012, aceasta a decis să-i cesioneze toate acțiu­nile lui Turker Mehmet, care a devenit, astfel, unicul asociat al companiei. 

 

Depozitul de afaceri cu datorii din Regie

Spectaculos este faptul că, în 4 decembrie 2013, când SC Royal Land Impex SRL făcea tranzacțiile imobiliare din Pantelimon, printre care și autentificarea contractului de vânzare-cumpărare la Biroul Notarului Public Ioana Băsescu, asociatul unic al SC Royal Land Impex SRL, turcul Turker Mehmet, care deținea și calitatea de administrator, face o nouă modificare a structurii acționariatului. În sensul că îl cooptează în firmă pe un anume Felih Said Oussama, un cetățean tunisian, născut la data de 26 iunie 1993, domiciliat în orașul Mahadia, Tunisia. Acesta primește un pachet de 0,01% din acţiunile SC Royal Land Impex SRL și dobândește şi calitatea de administrator.

Numele lui Felih Said Oussama apare într-o plângere făcută de asociația PRO-Drom, plângere care a făcut, la rândul ei, obiectul unei investigații jurnalistice publicate, anul trecut, de portalul cetateanul.net. Articolul cu pricina este intitulat „Într-o cameră studențească din Regie s-au cazat firme cu datorii de 4,3 milioane de euro” și prezintă o plângere depusă de asociația PRO-Drom la Corpul de Control al Guvernului, redirecționată la Direcția Națională Anticorupție. În această plângere se precizează faptul că un grup de afaceriști turci au „pasat” unor tunisieni cu adresa de domiciliu în Tunisia sau în complexul studențesc din Regie, afaceri cu datorii de milioane de euro.

 

Interesant este faptul că, după ce Felih Said Oussama a intrat în acționariatul SC Royal Land Impex SRL, societatea și-a mutat sediul social din Pantelimon în Bulevardul 1864, la numărul 68B, din Sectorul 6 al Capitalei.

 

Din 2014, studentul a devenit acționar în peste 50 de firme

Potrivit plângerii asociației PRO-Drom, Felih Said Oussama, împreună cu un alt tunisian, pe nume Ben Taieb Mehdi, dețin calitatea de asociați și administratori în zeci de societăți comerciale pe care le-au preluat începând cu anul 2014. „Prin cesiunile de părți sociale sau de acțiuni, toate părțile implicate pot avea de câștigat. Pe de o parte, foștii asociați și administratori sunt feriți de o eventuală atragere a răspunderii personale în caz de faliment, iar noii patroni se bucură de protecția generală a persoanelor și averilor garantate de Constituție (…)”, se arată în plângerea asociației PRO-Drom.

Astfel, tunisianul Ben Taieb Mehdi apare ca asociat în 18 companii deținute, până atunci, de oameni de afaceri turci sau de afaceriști din satul Toflea, județul Galați, o cunoscută locație a unor clanuri țigănești.

Suma totală datorată de firmele plasate, astfel, lui Ben Taieb Mehdi se ridică la 19.037.979 de lei. În ceea ce-l privește pe tunisianul Felih Said Oussama, acesta figurează ca asociat și administrator în nu mai puțin de 50 de societăți comerciale, printre care se regăsește și SC Royal Land Impex SRL.

 

Cumpărătorii terenurilor fac parte din aceeași reţea turcească

Întorcându-ne la transferurile de terenuri și clădiri, acuzate de lichidatorul judiciar V.F. Insolvenţă SPRL ca fiind frauduloase, ne-am interesat la Oficiul Național al Registrului Comerțului cine sunt companiile cumpărătoare, mai exact SC Proheat Instalații SRL și SC Apside Project Management& Consultancy SRL.

Ambele companii au sediul în aceeași locație din Pantelimon, unde a activat, până la intrarea în structura acționariatului a tunisianului Felih Said Oussama, și SC Royal Land Impex SRL.

SC Proheat Instalații SRL a fost înființată în anul 2011. Compania este deținută și administrată de cătățeanul turc Simsek Mehmet Nazie (acesta poartă același nume de familie cu fondatorul SC Royal Land Impex SRL, Simsek Mehmet Salih). SC Proheat Instalații SRL se ocupă cu fabricarea materialelor din plastic pentru construcții, asemenea SC Royal Land Impex SRL, mai exact fabrică țevi și fitinguri, sub brandul SupraTherm. În august 2015, compania a intrat, la rândul ei, în insolvență, cu datorii către ANAF de 12.193.313,62 de lei. Cea de-a doua firmă care a cumpărat proprietăți de la SC Royal Land Impex SRL, SC Apside Project Management & Consultancy SRL, a fost înființată în anul 2013. Același Simsek Mehmet Nazie este asociatul principal, cu 99,99% din capitalul social, restul de 0,01% din acțiuni aparținându-i unui alt cetățean turc, pe nume Becearal Gunes. SC Apside Project Management & Consultancy SRL a mai achiziționat, în 2014, proprietăți ale unor companii intrate în insolvență. Aceasta a achiziționat 23.700 de metri pătrați de teren de la SC Real Power SRL, cu suma de 1.674.000 de lei cu TVA inclus.

×
Subiecte în articol: ioana basescu