x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Silvian Ionescu îi dă şah lui Băsescu? Se devoalează legăturile DIE – Anvers - Yassin

Silvian Ionescu îi dă şah lui Băsescu? Se devoalează legăturile DIE – Anvers - Yassin

de Ion Alexandru    |    25 Sep 2015   •   10:56
Silvian Ionescu îi dă şah lui Băsescu? Se devoalează legăturile DIE – Anvers - Yassin
Sursa foto: Sorin LUPSA

Fostul ofiţer de Securitate, Silvian Ionescu, până de curând un apropiat politic al lui Traian Băsescu, detonează o adevărată bombă pe Facebook. După o serie de postări referitoare la calitatea lui Băsescu de “turnător”, pe vremea când ocupa funcţia de director al Agenţiei NAVROM la Anvers, Silvian Ionescu îi arată “pisica” fostului preşedinte, printr-o întrebare: “Cu cine dintre români era EBA colegă la Parlamentul European?”.

Răspunsul este unul crunt şi devoalează legăturile lui Traian Băsescu, dinainte de 1989, cu ofiţeri de securitate, legături ce au continuat şi după Revoluţie, cu legătură directă în fostul Partid Democrat Liberal. Colega Elenei Băsescu la Parlamentul European se dovedeşte a fi fiica fostului căpitan DIE, acoperit la Anvers, Marin Antonescu, alias “Marin Antoniu”.

Lucrurile se complică pentru Băsescu, odată cu întebarea lui Silvian Ionescu, având în vedere legăturile de afaceri ale lui Marin Antonescu cu sirianul Mohamad Yassin, implicat în dosarul “răpirii” jurnalişilor din Irak, din anul 2005.

Mohamad Yassin, catalogat de Băsescu drept “beneficiarul cinstit al averii lui Omar Hayssam”, implicat, în anul 2005, în afacerea răpirii celor trei jurnalişti în Irak, a fost arestat anul acesta pentru trafic de influenţă într-un dosar ce are la bază un denunţ al lui Omar Hayssam legat de promisiunea doctorului Yassin că îl poate scoate pe sirianul acuzat de terorism din închisoare.

În anul 2002, Consiliul Judeţean Dâmboviţa a înfiinţat societatea Parc Industrial Mija SA, pe terenurile unităţii militare Mija, fabrica de armament unde se produceau blindaje special şi material pirotehnice. Patru ani mai târziu, în 2006, are loc o majorare de capital, iar Consiliul Judeţean Dâmboviţa rămâne doar cu 40 la sută din acţiunile societăţii. Cu acest prilej, în acţionariatul companiei intra afaceristul iordanian Fathi Taher, prin Quatron International Investment co. Ltd din Iordania. În 2007, Taher şi Mohamad Yassin se regăsesc împreună în Consiliul de Administraţie al Parcului Industrial Mija, alături de Constantin Toma (la acea dată director general la Omniasig), fostul senator PSD Ion Stan, consilierul judeţan PNL Gabriel Plăiaşu şi Marin Antonescu, vicepreşedinte al PDL Dâmboviţa.

Potrivit unor documente oficiale, în urma unei Adunări Generale a Acţionarilor din anul 2010 a SC Parc Industrial Mija SA, prietenul lui Traian Băsescu, Mohamad Yassin a fost numit în funcţia de director general al companiei, poziţie pe care a ocupat-o până în anul 2012. Interesant este că, odată cu plecarea voluntară din Consiliul de Administraţie a lui Marin Antonescu, în anul 2012, Mohamad Yassin şi-a pierdut şi el postul de director al Parc Industrial Mija SA, rămânând doar membru al Consiliului de Administraţie, pentru un mandat care se va încheia undeva în cursul anului 2016.

Nume de cod “Antoniu”


Potrivit unor documente desecretizate din arhiva fostului Departament al Securităţii Statului, Marin Antonescu a lucrat sub acoperire în cadrul Direcţiei de Informaţii Externe sub numele de cod “Marin Antoniu”. Conform fişei de cadre, acesta a urmat, în perioada 1972-1975, cursurile Şcolii de Ofiţeri de Securitate, iar, între 1975-1979 a activat ca loconenent în cadrul Inspectoratului Judeţean Argeş al Securităţii, la Serviciul “F”. Până în 1984, Antonescu a fost transferat la Dâmboviţa, primind gradul de locotenent major. La sfârşitul lui 1985, a primit deja gradul de căpitan şi transferat la Centrul de Informaţii Externe, unde a activat în cadrul Unităţii Militare 0199, de unde, la finalul anului 1989, a fost transferat la Ministerul Apărării Naţionale.

În perioada în care a activat la DIE, Marin Antonescu a lucrat sub acoperire, conducând reţeaua de agenţi ai Securităţii de la Bruxelles. El active ca aşa-numita “antenă”, care furniza informații pentru UM 0920/V1 – Europa de Vest. Aici l-a cunoscut pe Traian Băsescu, care conducea Agenţia NAVROM de la Anvers. După revoluţie, Marin Antonescu a părăsit, oficial, sistemul, a devenit avocat şi a intrat în politică, înscriindu-se în FSN. În 1993, a primit chiar funcţia de prefect al judeţului Dâboviţa. După ruperea FSN, când Petre Roman a înfiinţat Partidul Democrat,Traian Băsescu a făcut lobby ca Marin Antonescu să fie primit noul partid. Fostul ofiţer DIE a devenit membru PD abia în 1996, când Băsescu deja devenise foarte influent la nivelul Partidului Democrat.

Idee: Personajul despre care Silvian Ionescu aminteşte, fără să-i dea numele în clar, se numeşte Marin Antonescu, colonel de securitate în cadrul DIE, responsabil cu reţeaua informativă la Bruxelles, în perioada în care Traian Băsescu activa la Anvers. Interesele cerlor doi foşti camarazi s-au întrepătruns în plan politic, după 1989, în Partidul Democrat Liberal, şi în afaceri prin interediul controversatului doctor Mohamad Yassin.

Despre relaţiile sirianului Mohamad Yassin, implicat în dosarul “răpirii” jurnalişilor din Irak, din anul 2005, cu fostul preşedinte al României s-a vorbit destul de mult în spatial public. Lucrurile nu au fost lămurite niciodată de Traian Băsescu

În ultimele 2 zile, Antena 3 a prezentat mai multe documente dintre care reiese că Traian Băsescu a colaborat cu fosta Securitate.

Explicaţie foto: În afacerea parcul Industrial Mija au fost implicaţi cei doi colaboratori apropiaţi ai lui Traian Băsescu.

“Ai crezut că te mai scapă vreun fost coleg de-al meu? Nu se mai poate”...

Într-o postare pe Facebook, fostul ofiţer de securitate Silvian Ionescu îl ameninţă pe Traian Băsescu cu dezvăluiri referitoare la relaţia acestuia cu fostul coonel DIE Marin Antonescu. Mai mult, Ionescu face referire la relaţia politică dintre fiica lui Traian Băsescu, Elena, şi fiica lui Martin Antonescu, ambele obţinând, în anul 2009, mandate de europarlamentar. Iată mesajul postat de Silvian Ionescu, adresat lui Traian Băsescu: “Sunt prieteni pe FB (facebook – n.red.) care mă anunţă că ciumpalacul (Traian Băsescu – n.red.) şi-a permis să mă ameninţe că mă dă in judecată! Hilar javră! Ştii bine că nu ai curaj,că va trebui ca instanţa să hotărască: mint eu, sau tu jigodie eşti sperjur!

Cine crezi tu javră că va face puşcărie? Tu crezi că am răbdat atîţia ani umilinţele tale de beţiv ordinar, ca să îţi las măcar 0,1 şanse să câştigi în faţa mea?

Eu sunt şeful serviciului pe care tu jigodie, împreună cu javra de subaltern al meu l-aţi călcat în picioare! Urmează şi altele impotentule! Îţi cam e frică, nu-i aşa? Căci te-am adus în situaţia de impotenţă în care doream să te vadă toată naţia! Ai crezut că te mai scapă vreun fost coleg de-al meu. Nu se mai poate. Va trebui să scrii cu mânuţa ta de ce ai sperjurat când ai declarat că nu ai făcut poliţie politică!

Este evident că îmi răzbun sănătatea şi tinereţea pe care mi-ai mâncat-o, pentru a-ţi crea ţie o imagine ruptă de servicii! Ce mârşav şi ordinar poţi fii! Cum îţi imaginai că voi putea eu accepta ca fiul meu sa ma întrebe candid : Tată da' tu esti GOLAN că aşa zice Băsescu! O să vadă, GOLANE, o lume întreagă cine e GOLAN dintre noi doi!

Cu întârziere, pentru că eu sunt corect până în măduva oaselor faţă de ţară, armată şi români!”.

“Tu trebuie să răspunzi! (Traian Băsescu Băsescu n.red) Zi-le tu românilor cu cine dintre români era EBA colegă la Parlamentul European, apoi mai vorbim”, Silvian Ionescu

Oana Antonescu, legături strânse cu fosta conducere a PDL

Silvian Ionescu face referire în acest mesaj dur adresat lui Traian Băsescu la perioada în care a lucrat la Anvers, la fostul ofiţer DIE Marin Antonescu şi la fiica acestuia din urmă, Oana. În 2009, Marin Antonescu deţinea, practic, conducerea PDL Dâmboviţa, iar fiica sa, Oana Elena, candida din partea Partidului Democrat Liberal pentru un post de eurodeputat. Născută în 1979, Oana Antonescu a devenit, astfel, colegă de serviciu cu fiica cea mică a lui Traian Băsescu.

Oana Antonescu a devenit cunoscută opiniei publice europene în anul 2010, când a avut ca iniţiativă în Parlamentul European un proiect de lege privind combaterea obezităţii. Cu acest prilej, ea s-a aruncat, chiar de la Bruxelles (metropola unde, cu peste 25 de ani în urmă, tatăl ei lucra ca ofiţer acoperit), în lupta împotriva fast-food-urilor, solicitând forurilor Uniunii Europene ca obezitatea să fie declarată drept boală cronică la nivel continental.

Oana Antonescu a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Titulescu din Bucureşti, a urmat cursuri postuniversitare la SNSPA şi Institutul Diplomatic Român, a câştigat o bursă pentru studii europene la Universitatea din Birigham şi a primit un certificat de limba engleză pentru afaceri din partea Universităţii Cambrige.

Fiica fostului ofiţer DIE a lucrat, înainte să devină europarlamentar, ca şi consilier la Cancelaria premierului Tăriceanu, în perioada 2005 – 2007, pe vremea când la guvernare se afla şi PDL. Ulterior, a activat ca asistent la cabinetul europarlamentarului Rareş Niculescu - fost şef de cabinet al lui Vasile Blaga, la Ministerul de Interne. 

×