x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Fostul şef al Fiscului s-a lansat în afaceri

Fostul şef al Fiscului s-a lansat în afaceri

de Ion Alexandru    |    04 Dec 2015   •   10:42
Fostul şef al Fiscului s-a lansat în afaceri
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Sorin Blejnar a intrat în afaceri. Mai exact, el a preluat o parte din acţiunile firmei Tetacons SRL, compania deţinută de soţia sa, avocata Andreea Florentina. Tetacons SRL a deţinut, până de curând, pachetul majoritar de acţiuni al companiei arădene de distribuţie a cartelelor telefonice pre-pay în reţeaua benzinăriilor rusești Lukoil, dar și în lanţul Rompetrol.

Afacerile cu cartele au fost demarate de Andrea Florentina Blejnar pe vremea când soţul conducea Fiscul din România, chiar la scurt timp după ce ANAF a ridicat, în anul 2011, sechestrul instituit pe acţiunile Rompetrol. Blejnar s-a ales, însă, nu doar cu acţiuni în firmele soţiei sale, ci si cu un nou dosar penal.

Judecătoria Sectorului 5 a decis, în 2 septembrie, ca Parchetul Judecătoriei Sectorului 5 să înceapă urmărirea penală împotriva acestuia, pentru infracţiunea de abuz în serviciu pentru demiterea ilegală a unui inspector din cadrul Autorităţii Naţionale de Administrare Fiscală.

Implicat în mai multe cauze penale, fostul șef al ANAF, Sorin Blejnar, își vede liniștit de viaţă, preluând de la socrul său părţile sociale din cadrul firmelor controlate, până anul trecut, de soţia sa, avocata Andreea Florentina Blejnar.

Afacerea cu rușii de la Lukoil, vândută partenerilor din Arad

Tetacons SRL este firma de familie a soţiei lui Sorin Blejnar, acţiunile fiind deţinute de Andreea Florentina Blejnar și de tatăl acesteia, Toader Buzabruci Filipescu. Acesta din urmă a primit părţile sociale de la fostul consilier general în Primăria Capitalei, Horaţiu Ţica, membru al fostului Partid Democrat Liberal și un apropiat al lui Traian Băsescu și Adriean Videanu.

În anul 2005, Tetacons SRL a achiziţionat pachetul de 50% din acțiunile companiei arădene de telefonie Dial-Ton SRL. Nu este o coincidenţă faptul că firma este din Arad, având în vedere că însuși Sorin Blejnar este din Arad, la fel ca și prietenii acestuia care au fondat firma Dial-Ton SRL. După preluarea a jumătate din această firmă de către Tetacons SRL, soţia fostului șef al Fiscului a deţinut chiar și funcţia de administrator delegat al Dial-Ton SRL, firmă din care mai fac parte Mitruţă Clim, Aurora Mitrea și Violeta Maria Mitrea Sîrbuţ. Clim, Dorina Smaranda Vieriu, David Sîrbuţ

Cum s-au aranjat lucrurile

În data de 18 mai 2010, acţionarii Dial-Ton SRL Arad convoacă Adunarea Generală a Acţionarilor, pentru a decide asocierea înr-o afacere cu grupul rusesc Lukoil. Atunci s-a decis redactarea și emiterea unei hotărâri, prin care se stabilește deschiderea a zece puncte de lucru ale societăţii în cadrul unor benzinării ale grupului Lukoil din localităţile Pecica (judeţul Arad), Bicazu Ardelean (judeţul Neamţ), Scheia (judeţul Suceava), Baia Mare (judeţul Maramureș), Satu Mare, Cenadu Mare (judeţul Timiș), Orăștie (judeţul Hunedoara), Craiova, Daia (judeţul Giurgiu) și în Municipiul Constanţa. În toate aceste benzinării, firma din care făcea parte, prin intermediul Tetacons SRL, Andreea Blejnar urma să distribuie cartelele telefonice ale societăţii Dial-Ton.

La începutul anului 2011, compania Dial-Ton SRL a încheiat un contract similar și cu Rompetrol, pentru vânzarea către compania petrolieră de cartele preplătite de telefonie mobilă. Contractul a început să curgă din data de 4 martie 2011. Rulajul acestei afaceri era estimat de specialiștii în economie la suma de 200.000 de euro pe lună. Contractul dintre compania lui Dinu Patriciu și firma soţiei lui Sorin Blejnar a fost încheiat la doar câteva luni după ce ANAF, condus de același Sorin Blejnar, a instituit sechestrul asigurător pe activele Rompetrol.

Soţia a curăţat pentru soţ urmele business-ului cu cartele preplătite

La începutul lunii martie a anului trecut, a fost convocată o adunare generală extra-ordinară a acţionarilor Dial-Ton SA Arad, prilej cu care Tetacons SRL a decis cesionarea pachetului majoritar de acţiuni către asociatul Clim Mitruţă, soţia fostului șef al ANAF întrerupând legăturile de afaceri cu compania care a distribuit cartelele telefonice în reţelele de carburant Lukoil și Rompetrol. De ce a făcut asta este greu de înţeles, în condiţiile în care, potrivit bilanţului contabil depus pe anul 2014, Dial-Ton SA Arad a înregistrat, numai anul trecut, venituri în valoare de 14.087.949 de lei și un profit net de 223.544 lei.

Un posibil răspuns la această mișcare pare să fi venit în data de 14 mai 2015, când Andreea Florentina Blejnar și tatăl său, Toader Buzabruci Filipescu, decid majorarea capitalului social al SC Tetacons SRL, în firmă intrând, ca acţionar minoritar, cu 2,5% din beneficii și pierderi, chiar fostul șef al ANAF, Sorin Blejnar. O lună mai târziu, în 30 iunie 2015, socrul lui Blejnar iese din firmă.

Se pare însă că fostul șef al ANAF face și acte de caritate. Cel puţin așa reiese dintr-o notificare intrată în posesia „Jurnalului Naţional”, din data de 26 ianuarie 2015, când Sorin Blejnar a pus la dispoziţia unei firme apartamentul pe care îl deţine în Municipiul Arad. Blejnar a încheiat, la acea dată, cu SC Exca Man Construct SRL, un contract de comodat, societatea urmând a avea sediul social în locuinţa din strada Bariţiu, la numărul 9, până în 25 ianuarie 2020. Potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, acţionarii SC Exca Man Construct SRL sunt arădenii Silviu Daniel Laza și Sorina Manea.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a instituit, la începutul lunii septembrie a anului 2010, sechestru asigurător asupra unor terenuri și instalaţii ale Rompetrol Rafinare, precum și asupra participaţiilor în filialele sale.

14 milioane de lei sunt veniturile anuale ale firmei Dial-Ton, din care a făcut parte, până de curând, și soţia fostului șef al Fiscului.



Unul dintre marile mistere din viaţa fostului șef al Fiscului este dispariţia pe 21 mai 2012 a fostului său director de cabinet, Codruţ Marta. În prezent, acesta este unul dintre cei mai căutaţi români, fiind dat în urmărire internaţională.

Partenerul rus, evaziune fiscală de 1,7 mld. Euro

La mijlocul acestui an, Parchetul Curţii de Apel Ploiești a finalizat rechizitoriul și a trimis în judecată dosarul prin care companiile Petrotel Lukoil SA și Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, alături de șase persoane cu funcţii de conducere în Petrotel Lukoil, sunt acuzate de evaziune fiscală și spălare de bani. Cu acest prilej, procurorii au dispus disjungerea cauzei în vederea efectuării urmăririi penale faţă de 42 de suspecţi, între care 41 de persoane juridice și o persoană fizică, cercetările având în vedere infracţiuni economice.

De asemenea, a fost disjunsă cauza în vederea efectuării urmăririi penale faţă de compania Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, acţionar majoritar al rafinăriei de la Ploiești, care va fi cercetată pentru infracţiunile de complicitate la folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii și complicitate la spălare de bani, fapte comise în perioada 2008-2010 inclusiv. Adică perioada care cuprinde și contractul încheiat de firma Dial-Ton SRL Arad cu lanţul de benzinării Lukoil și când, la conducerea Fiscului, se afla soţul celei care controla această afacere. Procurorii acuză o evaziune fiscală în acest dosar de 1,7 miliarde de euro.

Încă un dosar penal pentru abuz în serviciu

Sorin Blejnar a adunat la palmaresul penal încă un dosar, deschis de Judecătoria Sectorului 5 la începutul lunii septembrie a acestui an, când magistraţii au infirmat o ordonanţă de neîncepere a urmăririi penale emisă de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, pentru abuz în serviciu. Magistraţii au admis, astfel, cererea inspectorului superior al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Marin Virgil, în contradictoriu cu fostul președinte ANAF, Sorin Blejnar, Viorel Comăniţă - fostul șef al Administraţiei Naţionale a Vămilor, cercetat de DNA alături de Blejnar în dosarul „Motorina”, și de Szakal Andras Zsolt, fostul director al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici.

Marin Virgil, fost inspector în cadrul ANAF, a fost concediat, în anul 2011, la cererea lui Blejnar, la scurt timp după ce a efectuat un control fiscal la Petrom Ploiești unde, potrivit unor surse, ar fi fost constatat un prejudiciu de 5 milioane de euro cauzat bugetului de stat. Marin Virgil a atacat în instanţă decizia de concediere și a câștigat, printr-o decizie definitivă, dreptul de a fi reangajat pe post.

Decizia judecătorească nu a fost pusă niciodată în aplicare, motiv pentru care fostul inspector a făcut plângere la Parchet. Procurorii au dispus, însă, în 27 februarie 2015, neînceperea urmăririi penale în cauză, ordonanţa fiind conformată și de prim-procurorul Parchetului Judecătoriei Sectorului 5, în data de 8 aprilie 2015.

În 2014, Sorin Blejnar, alături de soţii Diana și Radu Nemeș, extrădaţi din SUA, precum și împreună cu mai multe persoane, au fost trimiși în judecată în Dosarul „Motorina”, pentru un prejudiciu de 56 milioane de euro.
 

×