x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Fuia, ministrul modificărilor genetice, legat de traficul de arme

Fuia, ministrul modificărilor genetice, legat de traficul de arme

de Adrian Mogos    |    04 Mar 2012   •   21:00
Fuia, ministrul modificărilor genetice, legat de traficul de arme

Damir Fazlic (personaj celebru la nivel balcanic, legat de crima organizata transfrontaliera) s-a mai laudat, aratand si niscaiva documente, ca el detine si un alt off-shore, din Isle of Man, anume Avomar Limited. Directorul Avomar era o anume Annie Yeap Saw Hoon, de sor­ginte malaieziana. Oficial, Avomar era detinua de un alt off-shore din Nicosia, Vimatex Ltd. Tot An­nie Yeap, domiciliata in Cipru, mai fusese legata de o alta companie, Armart, inregistrata tot in Isle of Man.

Presa albaneza a mai dovedit ca doua firme care apareau in actiona­riatul unei televiziuni din Rusia au legatura cu Fazlic: Sentono Ltd si Balmeran Ltd, firme care la Tirana apareau ca asociate in Poligraf Investment Ltd, partenera Rudnap. Tot jurnalistii albanezi au mai demonstrat ca aceste firme au fost implicate in contrabanda cu petrol, par­tenerul lui Fazlic in aceste afaceri fiind muntenegreanul Vojin Lazarevic. Armart International Ltd, detinuta si ea tot de Vimatex, a asigurat directoratul firmei Intercon Nominees Ltd din Isle of Man. Lazarevic a fost implicat in urma cu cativa ani intr-o ingine­rie financiara prin care USAID ar fi fost fraudat, la mijloc aparand si ceva spagi. Familia lui Lazarevic a fost si ea implicata in cateva scandaluri, unul dintre ele avand legatura cu un contract de modernizare a unor locomotive.

Firme surori si puii lor
In 2010, asociatii Intercon, doua firme off-shore, si-au vandut actiunile catre alte doua firme similare, Stateco Nominees si Stateco Trustees, ambele detinand si o alta firma, Edi Press Holding Ltd, care controla la un moment dat Paramac Ltd, Plenexus Ltd si Amerito Ltd, primele doua avand legatura cu Lucian Badescu, fiul fostului general SRI Dumitru Badescu. De fapt, Intercon, Plenexus si un alt off-shore Skysec Secretarial Ltd au aparut laolalta in timp in mai multe firme. Skysec a fost implictaa in traficul de arme catre Angola, asa cum arata un document al Amnesty Internatio­nal, care citeaza un raport al ONU. Conform aceluiasi raport, Kas Engineering, o firma implicata in acest trafic, era detinuta de Intercon Nominees Ltd, atunci cand livra aceste arme.

Intercon a fost radiata in 2007 si este legata de actualul ministru al Agriculturii, Stelian Fuia, conform unui comunicat al Agentiei Nationale de Integritate. In firma acestuia, Procera Agrochemicals, aparuse la un moment dat si Unico Nominees Ltd, sora geamana a Intercon, care si-a dat obstescul sfarsit in aceeasi zi din 2007. Pe 8 octombrie 2008, Agentia Nationala de Integritate, in baza prevederilor Legii nr. 144/2007 a dispus sesizarea Parchetului de pe langa Inalta Curte cu privire la savarsirea de catre domnul deputat FUIA STELIAN a infractiunii de fals in declaratii, prevazuta de art. 292 Cod Penal si suspendarea verificarii pana la solutionarea cauzei de catre organul judiciar.

ANI investigheaza, Parchetul inca lucreaza, iar ministrul Fuia guverneaza
In conformitate cu dispozitiile art. 3, alin. 2 din Legea nr. 144/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, Agentia Nationala de Integritate s-a sesizat din oficiu cu privire la faptul ca domnul deputat Fuia Stelian, in calitate de director al Statiunii de Cercetare Fundulea, a incheiat un contract cu firma SC Procera Agrochemicals Romania SRL, la care detinea 50% din actiuni, nerespectand dispozitiile legale privind conflictul de interese.

In urma verificarilor prealabile, s-au constatat neconcordante referitoare la actionariatul SC Procera Agrochemicals Romania SRL, firma la care domnul Fuia Stelian este actionar, conform declaratiilor de interese depuse de acesta. Potri­vit informatiilor furnizate de Oficiul National al Registrului Comertului, societatea SC Procera Agrochemicals Romania SRL nu are asociati persoane fizice. Conform datelor obtinute, SC Procera Agrochemicals Romania SRL are ca asociat unic societatea Procera LLC, cu sediul in Washington D.C., Connecticut Ave., ap. 1020, SUA. La randul ei, societatea Procera LLC are ca actionari/asociati persoanele juridice straine Intercon Nominees Limited, reprezentata prin doamna Annie YEAP, si Unico Nominees Limited, reprezentata prin doamna Elena HAJIROUSSOU, ambele fiind societati de tip off-shore, cu sediul in Cipru, avand adresa: Atlantic House, etaj 2, Circular Road Douglas, Isle of Man. Referitor la valoarea capitalului social al SC Procera Agrochemicals Romania SRL, conform datelor primite de la Oficiul National al Registrului Comertului, acesta este de 4.691.800 RON, si nu 3.000.000 de euro, suma trecuta de domnul Fuia Stelian in declaratiile de interese. Urmare a analizarii datelor mentionate in declaratia de interese, exista indicii temeinice privind savarsirea infractiunii de fals in declaratii prevazuta de art. 292 Cod Penal.

(Va urma)

×
Subiecte în articol: ancheta