x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Gabriel Bivolaru, de la bănci la furtul de petrol

Gabriel Bivolaru, de la bănci la furtul de petrol

de Adrian Mogos    |    Petru Zoltan    |    05 Aug 2013   •   22:06
Gabriel Bivolaru, de la bănci la furtul de petrol
Fostul deputat a fost condamnat în 2004 la cinci ani de închisoare pentru furtul a peste 70 de milioane de dolari de la BRD.
Anchetatorii constănţeni au demarat o acţiune de amploare pentru prinderea în flagrant a grupării constituite în jurul fostului deputat social democrat Gabriel Bivolaru, care se ocupa cu “înţepatul” magistralelor petroliere de unde furau combustibil. Un membru al grupării, Gheorghe Mangalea, a reuşit să scape. Jandarmi au tras două focuri de armă pentru a-l opri pe fugar aflat la volanul unui BMW. Pentru a scăpa de jandarmi,  Mangalea nu a ezitat să intre cu BMW într-un autovehicul al jandarmeriei, făcându-se nevăzut. Pe numele acestuia a fost emis un mandat de reţinere pentru 29 de zile. În schimb, Bivolaru a fost reţinut după ce  acesta s-a prezentat în faţa anchetatorilor constănţeni, unde venise să dea explicaţii în dosarul legat de furtul de combustibil.
Procurorul de caz, Teodor Niţă, a precizat că combustibilul furat din conductele Conpet era depozitat în depozitele unei rafinării controlate de firma Romeco Internaţional Service, din Năvodari, controlată de familia fostului deputat.

Afaceri cu perdea
SC Romeco International Service Company SRL şi-a schimbat în ianuarie 2008 sediul social din Bucureşti la Năvodari. În decembrie 2007, cu o lună înainte ca firma să fie radiată şi mutată la Năvodari, asociaţii firmei erau bucureşteanul Marian-Dragoş Stoica, timişoreanca Eugenia Paraipan şi orădeanca Katalin Merai. Pe 17 decembrie 2007, Stoica şi Paraipan se retrag din Romeco, locul lor fiind luat de Barkin Ventures Ltd din Seychelles, care urma să deţină 85% din firmă. În iulie 2008, şi Merai se retrage din Romeco cedându-şi părţile sociale unei alte firme din Seychelles, Goldberg Business Corporation, un off-shore reprezentat chiar de Katalin Merai. Atunci când a fost încheiată această tranzacţie, 17 iulie 2008, reprezentantul Barkin Ventures Ltd era Gabriel Bivolaru. Ulterior, Barkin Ventures Ltd a fost reprezentată în Romeco de Ana Maria Olteanu, soţia lui Bivolaru, iar Goldberg Business Corporation de Maria Ene, sora lui Bivolaru. Procurorul Teodor Niţă de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa a precizat că Olteanu este soţia lui Bivolaru, iar Ene sora acestuia. Romeco International a fost înregistrată la Registrul Comerţului în martie 1996. Capitalul social este de 4.000.000 RON, în prezent asociaţii sunt Goldberg Business Corporation cu 21,4% şi Barkin Ventures LTD cu 78,6%, administrator fiind Constantin Nicolaidis. Romeco International Service Company are ca obiect de activitate recuperarea materialelor reciclabile. Conform datelor de la Registrul Comerţului, firma a funcţionat în pierdere în ultimii doi ani. În 2009 a fost deschis un dosar penal cu numărul 939/P/2009 în care procurorii au cerut în mod constant, inclusiv în 2010, prelungirea măsurii preventive de a nu părăsi ţara pentru învinuitul Nicolae Neacşu, administratorul Romeco International. Conform procurorilor, Neacşu nu avea voie să se apropie de inculpatul Gyula Sandor şi de învinuiţii: Claudiu Anghelescu, Maria Marcu, Constantin Popescu, George Toader, Mihai Iulian Nicu, Levi Pleşa, Răzvan Mihai Olteanu, George Guliu, precum şi de rudele acestora. După aproape un an de plimbat la Parchet, Neacşu a fost revocat din funcţie şi înlocuit cu Nicolaidis la sfârşitul lui septembrie 2010. În noiembrie 2011, IPJ Constanţa, Biroul de Investigaţii Criminale, a început urmărirea penală împotriva Romeco International Service Company SRL pentru evaziune fiscală.

Arestarea
La 1 aprilie 2004, fostul deputat PSD Gabriel Bivolaru s-a predat poliţiei şi a început executarea pedepsei de cinci ani de închisoare pentru furtul a peste 70 de milioane de dolari de la Banca Română pentru Dezvoltare. Pedeapsa primitţ de Bivolaru este însă mai mult decât o ironie amară, este o palmă dată autorităţilor române, care nu au reuşit să distrugă sistemul de crimă organizată pus la punct de Bivolaru şi mai ales de către fosta sa consoartă, faimoasa Mona de Freitas. Jurnalul Naţional a arătat încă de la începutul anului 2006 afacerile în care era implicat Bivolaru. El împreună cu soţia sa, Mona de Freitas, au fost asociaţi cu John Szepietowski în mai multe firme din Anglia sau din Insula Man, precum: In Magazine Limited, Asterix Travel Limited, Classic Hotel UK Limited şi Best Associates Limited. Numele aceluiaşi Szepietowski apare în contextul devalizării unei fabrici din Ţăndărei. În 26 februarie 2007, Gabriel Bivolaru a fost eliberat condiţionat din penitenciar, ca urmare a deciziei Tribunalului Argeş, care a considerat că timpul pe care acesta l-a petrecut în închisoare a fost suficient pentru reeducarea, scopul pedepsei a fost atins, iar recompensele primite ilegal de fostul deputat nu-i pot fi imputate.

×
Subiecte în articol: gabriel bivolaru