x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete General SPP, milionar din stârpirea gângăniilor

General SPP, milionar din stârpirea gângăniilor

de Cristian Anton    |    27 Noi 2018   •   08:12
General SPP, milionar din stârpirea gângăniilor

Un contract oferit fără licitaţie de Regia Autonomă de Transport în Comun (RATC) Constanţa pentru servicii de curăţenie a autobuzelor sale readuce în atenţia publică afacerile fostului general SPP Florian Şucată. De-a lungul timpului, Şucată a făcut zeci de milioane de euro prin business-urile derulate de familia sa, de la contractele cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia pentru servicii anexe mineritului, la cele derulate cu diverse instituţii de stat pentru dezinsecţie şi deratizare. Epicentrul afacerilor sale se află la malul mării, acolo unde primea, în 2009, monopolul stârpirii gângăniilor din oraş pentru un sfert de secol.

RATC a încheiat pe 29 octombrie 2018 un contract pentru servicii de curăţenie şi igienizare a autobuzelor, în urma unei proceduri simplificate de achiziţie, fără organizarea unei licitaţii electronie. Valoarea contractului este de 1.501.960,32 lei, fără TVA, bani care vor merge în conturile Allchim Co SA din Bucureşti. Este doar o înnoire a colaborării dintre instituţiile de stat constănţene cu firma din Capitală, întrucât Allchim Co SA deţine monopolul serviciilor de dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare în Constanţa şi Mamaia încă din anul 2009. Firma a raportat pentru anul 2017 o cifră de afaceri de 4.611.485 lei şi un profit net de 753.406 lei, cu 42 de angajaţi, precum şi datorii totale de 3.027.319 lei.

Contract de 25 de ani

Allchim Co SA are o activitate prodigioasă în relaţia cu statul. În perioada 2007- 2018, firma a încheiat 107 contracte cu statul, din care numai 11 au fost primite în urma unor licitaţii. În rest, avem de-a face mai ales cu încredinţări directe, de la instituţii dintre cele mai diverse: Academia de Ştiinţe Economice Bucureşti, Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară, Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Primăria Murfatlar, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa, RATC etc.

Cei mai mulţi bani pentru Allchim Co SA vin de la malul mării. În 2009, Primăria Constanţa concesiona serviciile de dezinsecţie şi deratizare din oraş către Allchim Co SA pentru o perioadă de 25 de ani şi o sumă totală de 43.084.626,5 lei, fără TVA. Speriat de posibilele repercusiuni penale ale unui contract pe un sfert de secol, fostul primar Radu Mazăre renegociază în 2011 înţelegerea cu Allchim Co SA şi stabileşte data de încheiere a contractului data de 31 decembrie 2017. Allchim Co SA presta astfel de servicii în Constanţa, Mamaia şi Mangalia încă din 2004.

Recuperat de Iliescu, pensionat de Băsescu

Allchim Co SA este deţinută de Mihai Florian Şucată, fost general al Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP) cu un trecut cât se poate de controversat. La începutul anilor ’90, Mihail Florian Şucată era şeful Institutului de Marină Constanţa, perioadă în care, se pare, i-a cunoscut pe Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu şi Sorin Strutinsky. În 1997, pe când era colonel, Şucată a fost dat afară din SPP din cauza implicării sale în scandalul „Ţigareta II”.

„Le mulţumesc public celor trei generali (Gabriel Naghi, şeful SPP, Mircea Crăiniceanu, adjunctul şefului SPP, şi Mihai Florian Şucată, şeful Corpului de Control al SPP- n.r.) pentru serviciul pe care l-au făcut în instituţia în fruntea căreia s-au aflat şi îi asigur de tot respectul meu”- Traian Băsescu, decembrie 2005

În 2000, este readus în SPP de către fostul preşedinte Ion Iliescu şi pus şef al Corpului de Control al serviciului, în 2002 este avansat la gradul de general, iar în 2005 este trecut în rezervă de Traian Băsescu cu gradul de general cu două stele, o dată cu decapitarea conducerilor tuturor serviciilor de informaţii. În 2006, Şucată este angajat de Viorel Hrebenciuc la Camera Deputaţilor.

De la lignit, la cinema şi terenuri de joc

Prin anii ’90, soţia lui Şucată, Mihaela Liana, alături de finul lor, Cristinel Ducu, au fost implicaţi în afaceri cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, soldate cu o privatizare păguboasă şi un faliment cu datorii la stat de 450 de miliarde de lei vechi. Soţia generalului SPP este asociată şi în Donicris Company SRL, firmă care a primit 1,3 milioane de euro de la Consiliul Judeţean Constanţa în 2013, pentru reabilitarea cinematografului „Republica”, din centrul oraşului. Anterior, în 2010, aceeaşi firmă mai încasa 200.000 de euro pentru mărirea suprafeţei terenului de joc din Sala Sporturilor din Constanţa. În paralel, reamintim, generalul Şucată efectua, prin Allchim Co SA şi serviciile de dezinsecţie şi deratizare în urbea tomitană. Servicii care au nemulţumit, an de an, atât locuitorii oraşului, cât şi turiştii din Mamaia, exasperaţi de invazia ţânţarilor. 

Dat afară de SPP din locuinţa de serviciu

Generalul Florian Şucată a menţinut dintotdeauna o relaţie tumultoasă cu SPP. Dat afară după „Ţigareta II” şi reactivat de Iliescu pentru a fi avansat şi pensionat apoi de Băsescu, Şucată a ţinut cu dinţii de privilegiile pe care le-a obţinut în calitate de angajat al SPP. Bietul serviciu se chinuie încă din 2011 să-l scoată afară pe Şucată din imobilul din Sectorul 2 pe care generalul îl ocupa abuziv după trecerea sa în rezervă. În aprilie 2015, Judecătoria Sectorului 2 a dispus evacuarea pârâţilor Mihai Florian Şucată, Mihaela Liana Şucată şi Florina Oana Şucată (fiica, căsătorită între timp cu numele Bajdechi). Supărat, generalul face recurs, dar în decembrie 2015 şi Tribunalul Bucureşti dă dreptate SPP-ului şi menţine, irevocabil, decizia de evacuare a generalului milionar Şucată din imobilul primit de la stat.

×
Subiecte în articol: spp RATC constanta Florian Şucată