x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Generalii SRI și MAI își fac firme de consultanță pentru afaceri

Generalii SRI și MAI își fac firme de consultanță pentru afaceri

de Ion Alexandru    |    07 Dec 2018   •   08:43
Generalii SRI și MAI își fac firme de consultanță pentru afaceri
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Piața afacerilor este “inundată” de apariția unor companii de consultanță, înființate, începând cu vara acestui an. Patronii acestor firme, apărute ca ciupercile după ploaie, sunt foști ofițeri ai serviciilor secrete, unii dintre cei ai cunoscuți, chiar, dar și un fost ministru de interne, decapitate cu ajutorul procurorilor lui Kovesi. Petre Tobă, deținător al mandatului de la interne în timpul guvernării tehnocrate, împreună cu generalul SRI Viorel Adrian Stan, și-au înființat o companie, numindu-l ca administrator pe un fost secretar general în Ministerul de Interene. În septembrie, la doar câteva zile după ce a fost trecut în rezervă, celebrul general SRI Dumitru Dumbravă și-a făcut, la rândul său, o firmă de consultanță, pe care o administrează personal. Luna trecută, la Iași, fostul director al SRI, Virgil Măgureanu, și-a înființat și el o companie, cu același obiect de activitate. Asta, după ce, în primăvara acestui an, Măgureanu a închis o companie cu activitate similară, pe motiv că nu mai poate funcționa.

Apropiații lui Florian Coldea, fost prim-adjunct al directorului general al Serviciului Român de Informații, care au deținut funcții importante în sistemul de forță, au intrat în afaceri private. În această vară, fostul ministru de interne din guvernul Cioloș, chestorul de poliție Petre Tobă, a devenit acționar înr-o firmă  de consultanță. Partenerii săi de afaceri, însă, sunt, de asemenea, nume grele din sistem

Astfel, potrivit informațiilor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (RECOM), în data de 28 iunie 2018, în baza unei cereri formulate cu o zi înainte, Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul București a dispus autorizarea constituirii, înmatricularea și înregistrarea companiei SC Strategic Intelsec SRL, cu sediul social în incinta unui apartament la bloc din sectorul 3 al Capitalei, societatea declarându-și drept obiect de activitate principal “consultanța pentru afaceri și management”.

Din documentele care au stat la baza autorizării, compania Strategic Intelsec SRL are un capital social subscris și vărsat de 200 de lei, având doi fondatori asociați persoane fizice și un administrator. Acționarii sunt Viorel Adrian Stan, general SRI în rezervă, Petre Tobă, fost ministru de interne și fost șef al Inspectoratului General al Poliției Române, iar administratorul se numește Călin Lucian Rosan, care a ocupat, până în vara anului trecut, funcția de secretar general al Ministerului Administrației și Internelor. Anterior, Rosan a ocupat funcția de secretar general adjunct al MAI. Potrivit ultimei declarații de avere completată și depusă de acesta, în calitatea oficială dețiută, soția sa lucrează în cadrul Ministerului Justiției.

Asociatul lui Tobă, ejectat din SRI odată cu celebra “Anaconda”

Principalul asociat al SC Strategic Intelsec SRL, Viorel Adrian Stan, a fost unul dintre generalii “grei” din cadrul Serviciului Român de Informații, scos la pensie, în iulie 2017, prin decret semnat de Klaus Iohannis, în urma trecerii în rezervă, la propunerea lui Eduard Hellvig, a mai multor generali care au lucrat sub mandatul lui George Cristian Maior. Stan este unul dintre apropiații fostului prim-adjunct Florian Coldea, are gradul de general de brigadă cu o stea, și a condus așa-numita Divizia “W” din SRI, secțiunea care se ocupă cu verificarea ofițerilor serviciului. În ultima perioadă de activitate, generalul Viorel Adrian Stan a condus și Secțiunea Informativă a Direcției Antitero din SRI.

Numele lui Viorel Adrian Stan a apărut în spațiul public în urmă cu doi ani, când fostul senator Daniel Savu a dezvăluit că există trei generali ai Serviciului Român de Informații care dețin imobile pe raza localității Corbeanca, în apropierea locului în care patronul controversatei companii Hexi Pharma, Dan Condrea, și-a pierdut viața în condiții suspecte, în urma impactului mașinii pe care o conducea cu un copac de pe marginea drumului.

Generalul Viorel Adrian Stan a fost trecut, astfel, în rezervă odată cu lotul de generali SRI Gheorghe Ceaușu, Sorin Gabriel Cozma, Marioara Morgoș, Vasilică Babiuc, Cornel Văleanu, Emilia Cristina Posaștiuc, Constantin Marius Stoica și celebra Elena Istode, toți promovați după anul 2005 de Traian Băsescu. Elena Istode, spre exemplu, cunoscută sub numele de cod “Anaconda” , împreună cu Emilia Cristina Posaștiuc, au controlat Centrul petru Surse Deschise, prin care SRI s-a implicat în domeniul mass-media. Toți acești general, printre care și Stan, au fost trecuți în rezervă, fără să fie înaintați în grad.

Artizanul “câmpului tactic” a devenit business man

Anul 2018 s-a remarcat, printre altele, ca fiind cel al apariției unor companii fondate de personaje importante care au făcut parte din sistemul de securitate. Nu doar Petre Tobă și generalul Viorel Adrian Stan au intrat în afaceri private, ci și un alt general SRI scos la pensie de Klaus Iohannis. Este vorba despre mult mai celebrul Dumitru Dumbravă, artizanul “câmpului tactic” din justiție, om de bază al lui Florian Coldea și George Cristan Maior.

Tot de la Registrul Comerțului aflăm că, în data de 4 septembrie, a luan naștere SC Intell Cube Consulting SRL, o firmă, de asemenea, cu sediul într-un apartament la bloc, care se ocupă, ca și societatea fondată de Petre Tobă, împreună cu Viorel Adrian Stan, de consultanța pentru afaceri și managemet. Firma are un singur asociat, persoană fizică, respectiv pe generalul SRI Dumitru Dumbravă, care ocupă și funcția de administrator. Ca și în cazul SC Strategiv Intelsec SRL, SC Intell Cube Consulting are un capital social subscris și vărsat de 200 de lei.

La sfârșitul lunii august, cu doar câteva zile ca această firmă să fie înființată la Registrul Comerțului, Dumitru Dmbravă, având gradul de general de brigadă, a fost trecut în rezervă, la cerere, cu începere de la 1 septembrie, prin decret semnat de președintele României. Numele lui Dumitru Dmbraă a devenit cunoscut opiniei publice în 2015, când a afirmat, în cadrul unui interiviu, că SRI a implementat câmpul tactic în justiție. Potrivit acestuia, “dacă, în urmă cu câţiva ani consideram că ne-am atins obiectivul odată cu sesizarea PNA, de exemplu, dacă ulterior ne retrăgeam din câmpul tactic odată cu sesizarea instanţei prin rechizitoriu, apreciind (naiv, am putea spune acum) că misiunea noastră a fost încheiată, în prezent ne menţinem interesul/atenţia până la soluţionarea definitivă a fiecărei cauze”. Dumbravă a fost implicat și în operațiunea protocoalelor secrete încheiate de SRI cu instituțiile din justiție. Acesta a fost audiat, la sfârșitul anului trecut, în cadrul Comisiei Parlamentare de Control a activității SRI, unde a negat că s-ar fi implicat personal pentru rezolvarea unor dosare aflate pe rolul instanțelor. Comisia a votat să solicite demisia generalului din SRI, deoarece nu a putut efectua cercetări cu Dumbravă în funcție.

Mărirea și decăderea unui fost ministru de interne. Tehnocrat

Petre Tobă deținea, în noiembrie 2015 funcția de inspector general al Inspectoratului General al Poliției Române când a fost numit în postul de Ministru de Interne, în guvernul condus de Dacian Cioloș. Tobă a rezistat în această poziție până în luna septembrie a anului 2016, când, ca urmare a unui dosar instrumentat de DNA, vizând decapitarea și destructurarea serviciului secret al Ministerului de Interne (DIPI), i-a fabricat un dosar penal. Speța a fost instrumentată de apropiata Laurei Kovesi, procuroarea Florentina Mirică, aceasta acuzându-l pe Petre Tobă că, în 1 aprilie 2016, în calitate lui de ministru, a refuzat să declanșeze procedurile de declasificare parțială a unor documente solicitate de DNA în dosarul în care predecesorul lui Tobă la conducerea ministerului, Gabriel Oprea, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu în legătură cu niște cheltuieli din bugetul Direcției de Informații și Protecție Internă.

Florentina Mirică scria, atunci, în actul de punere sub acuzare, că Petre Tobă este cercetat alături de alte 24 de persoane - şefi şi angajaţi din cadrul Ministerului Afacerilor Interne - Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (D.I.P.I.), suspecte pentru infracţiuni de deturnare de fonduri, delapidare, abuz în serviciu, fals şi uz de fals. Ei, bine, în 9 noiembrie 2018, după ce dosarul i-a fost luat Florentinei Mirică, DNA a dispus clasarea cauzei, pe motiv că faptele imputate fostului ministru de interne nu există.  De altfel, pe surse, există informația potrivit căreia, pe rolul Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, care activează în cadrul Parchetului general, s-ar fi deschis un dosar penal in rem cu privire la această situație, verificările vizându-le pe Laura Kovesi și pe Florentina Mirică.

Virgil Măgureanu a închis o firmă de consultață, ca să deschidă alta

Recent, un alt fost “greu” al serviciilor secrete și-a făcut, la râdul său, o firmă de consultanță. Pe data de 6 noiembrie 2018, la Iași, a luat ființă compania SC Lighting Consult SRL, care activează în domeniul consultanței pentru afaceri și management. Capitalul social, în valoare de 220 de lei, este împărțit între doi fondatori. Este vorba despre o anume Viviana Mirela Costache, domiciliată în orașul Otopeni, județul Ilfov, și de Virgil Măgureanu, cu domiciliul în sectorul 1 al Capitalei, Acesta din urmă este nimeni altul decât fostul director al Serviciului Român de Informații.

Interesant este că Măgureanu și-a înființat o nouă firmă de consultanță, după ce, în primăvara acestui an, a decis să închidă o afacere simiară. În 22 martie, fostul șef al SRI și fiul acestuia, Marian Măgureanu, au decis să tragă oblonul la compania Societăii de Consultanță “Pro România” SRL, “având în vedere imposibilitatea desfășurării activității societății și luând în considerare faptul că noi, asociații, suntem de acord cu privire la repartizarea și lichidarea patrimoniului societății, precum și cu stingerea pasivului, în acord cu creditorii, în temeiul prevederilor art. 227, alineat (1), litera (b) și ale art. 235 din Legea nr. 31/1990, republicată, dispunem dizolvarea și lichidarea societății”. În același document se arată că societatea nu are creditori, iar activele rămase urmează să fie împărțite “între noi, asociații”, conform cotelor deținute din capitalul social al societății. Virgil și Marian Măgureanu menționează, de asemenea, că societatea nu are bunuri imobile în patrimoniu, în vederea repartizării lor”. Conform Registrului Comerțului, SC Cabinetul de Consultanță “ProRomânia” SRL a fost înființată, în calitate de asociat unic, de către fostul director al SRI, în august 1997, și a funcționat într-un sediu din Calea Victoriei nr. 155. Obiectul de activitate al companiei a fost, în toată această perioadă, “consultanța pentru afaceri și management și alte forme de învăţământ”. În primul an de activitate, societatea lui Măgureanu a înregistrat o cifră de afaceri de 620 de milioane de lei vechi.

În celalalt capăt al țării în județul Satu Mare, Virgil Măgureanu a înființat, în ultimii an, mai multe afaceri care activează în domeniul distilării și producerii alcoolului.

Compania de consultanță în afaceri a lui Petre Tobă și a generalului SRI Viorel Stan a fost înființată în luna iunie, cu câteva luni înainte ca DNA să-i închidă fostului minstru de interne dosarul penal, constatându-se că fapta nu există

Dumitru Dumbravă, mâna dreaptă a lui Florian Coldea, a devenit patron de firmă privată la doar câteva zile de la trecerea sa în rezervă. Artizanul “Câmpului tactic” a decis să-și administreze singur afacerea

×