x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Gheorghe Dincă le dă procurorilor DIICOT cu complicii în cap. A scris că Luiza este traficată

Gheorghe Dincă le dă procurorilor DIICOT cu complicii în cap. A scris că Luiza este traficată

de Ion Alexandru    |    10 Ian 2020   •   08:04
Gheorghe Dincă le dă procurorilor DIICOT cu complicii în cap. A scris că Luiza este traficată

Presupusul asasin al celor două tinere dispărute, anul trecut, la Caracal, Gheorghe Dincă, s-a ținut de cuvânt și le dă grele bătăi de cap procurorilor DIICOT. În condițiile în care, până pe 27 ianuarie 2020, anchetatorii trebuie să trimită dosarul în judecată, altfel riscând ca suspectul să fie pus în libertate. După ce, zilele trecute, Dincă le-a scris procurorilor că dorește să fie citat pentru a da o declarație prin care să-și retracteze mărturisirea cu privire la uciderea Luizei Melencu, ieri, suspectul s-a aflat mai bine de zece ore în sediul DIICOT, unde, numai în primele cinci ore a scris, iar în restul timpului le-a explicat anchetatorilor și avocaților prezenți ce a scris în peste 20 de coli A4. Pentru prima dată, Gheorghe Dincă vorbește despre existența unor complici, cu care a lucrat atât pentru răpirea victimelor Alexandra Măceșanu și Luiza Melencu, cât și, în cazul asasinării victimei minore, la această faptă. Deși încă din primul moment al instrumentării acestei anchete erau indicii mai mult decât evidente cu privire la existența unor complici, procurorii au ignorant cu totul această pistă, preferând să ia în calcul doar varianta „lupului singuratic”, „vândută” tot de Dincă în acea perioadă a anchetei.

 

Surse apropiate anchetei arată că relația dintre Gheorghe Dincă și procurorii de la DIICOT, care instrumentează, de șase luni de zile, cazul „Caracal”, este una din ce în ce mai proastă, după ce, o bună perioadă, a existat o colaborare destul de bună între cele două părți. Înrăutățirea relațiilor ar avea ca motivație faptul că anchetatorii nu și-au respectat înțelegerea de a nu implica în această afacere familia lui Dincă, în primul rând soția, fiul și fiica de la Arad. La sfârșitul anului trecut, în urma unei ieșiri violente necontrolate a fiului lui Gheorghe Dincă, la sediul Consiliului Național al Audiovizualului, reporterii prezenți au fost agresați, iar o parte a echipamentelor de transmisie a fost distrusă. Motiv pentru care fiul lui Dincă s-a ales cu dosar penal, fiind cercetat pentru loviri, alte violențe și distrugere.

Acesta este, practic, momentul de la care Gheorghe Dincă a decis să-și schimbe atitudinea în anchetă și să îi pună pe anchetatori într-o situație imposibilă. Asta, deoarece, pe data de 27 ianuarie, expiră perioada maximă de 180 de zile prevăzută de lege pentru menținera suspectului în stare de arest preventiv, pe perioada urmăririi penale, procurorii fiind nevoiți să trimită în judecată dosarul, în tot sau în parte, până la acea dată. Zilele trecute însă, Gheorghe Dincă le-a dat planurile peste cap, anulând tot ce declarase, până acum, în această anchetă.

 

Retractează uciderea și spune că victima a fost răpită din propria lui casă

Astfel, în scrisoarea înaintată DIICOT, Gheorghe Dincă a precizat că dorește să dea „urgent o declaraţie scrisă în legătură cu evenimentele din 14 aprilie 2019, privind pe Melencu Luiza Mihaela. Declar că nu am omorât-o şi nu pot fi acuzat de omor calificat. Doresc să susţin în scris cele relatate de mine pentru nevinovăţia mea. Vă mulţumesc, Gheorghe Dincă”, scrie suspectul în această corespondență, pe care o adresează „domnului procuror şef adjunct secţie George Lucian Pădureanu, procuror de caz”.

Ieri, începând cu ora 10.00, Gheorghe Dincă s-a aflat în sediul DIICOT unde, până la ora 15.00, a scris o nouă declarație olografă. Întinsă, conform surselor judiciare, pe nu mai puțin de 20 de pagini. În 12 dintre acestea, suspectul a încercat să lămurească ce a vrut să spună atunci când a anunțat că-și retractează mărturisirea făcută la sfârșitul lunii iulie a anului trecut, referitoare la uciderea Luizei Melencu. Potrivit acestor surse, Gheorghe Dincă a precizat în această nouă declarație că nu a ucis-o pe Luiza Melencu, însă recunoaște că a răpit-o și că a sechestrat-o în casa sa, unde a și violat-o. Atât la momentul răpirii, cât și la momentele violurilor multiple la care a fost supusă Luiza Melencu, la aceste fapte Dincă susține că a acționat cu mai mulți bărbați, complici ai săi. Alții decât suspectul arestat la sfârșitul anului trecut, Ștefan Risipițeanu.

La închiderea ediției, Gheorghe Dincă se afla încă în sediul DIICOT, unde își susținea oral declarația scrisă în fața procurorilor și a avocaților (apărătorul său și avocații familiilor celor două victime). Însă, conform surselor judiciare, Dincă ar fi adăugat că Luiza a fost predată unei rețele de traficanți de carne vie. Concret, bărbatul susține că doi indivizi au luat-o efectiv pe tânără cu forța din locuința sa, din Caracal. Din acest moment, Dincă afirmă că nu mai are idee ce s-a întâmplat, ulterior, cu Luiza Melencu, despre care, de altfel, nu există niciun indiciu că ar fi decedată.

 

Complicii nu lipsesc nici în cauza „Alexandra”

Important este că Gheorghe Dincă nu face referire la complici doar atunci când vorbește despre infracțiunile săvârșite împotriva Luizei Melencu, ci și atunci când aduce vorba despre evenimentele din 24-25 iulie 2019, în care este implicată victima minoră Alexandra Măceșanu. Principalul suspect susține că a avut complici și în răpirea Alexandrei, dar și în uciderea acesteia, ceea ce răstoarnă cu totul dosarul și argumentația procurorilor DIICOT, pe care urmau să o trimită în fața judecătorului, potrivit căreia Gheorghe Dincă a acționat singur.

De altfel, atitudinea lui Gheorghe Dincă l-a bulversat și pe Claudiu Lasconschi, avocatul acestuia, care a precizat că nu a fost consultat cu privire la modificarea declarației de recunoaștere a uciderii Luizei Melencu. Lasconschi a precizat că „Gheorghe Dincă consideră că nu ar putea fi pus în libertate. El se declară de acord cu prelungirea măsurii arestării preventive. El urmăreşte o pedeapsă mai mică. Până la momentul în care va fi condamnat, nu se pune problema să iasă din arest. Nu doreşte aşa ceva şi nu a dorit niciodată. Nu ştiu dacă se teme de reacţia societăţii, însă asumându-şi ceea ce a făcut, conştientizând acum că este foarte grav, fiind supărat chiar şi pe el pentru ceea ce a făcut şi regretă, pentru că el ar fi vrut ca fetele să fie în viaţă, din câte am observat eu”.

Reamintim că Gheorghe Dincă a recunoscut că a ucis-o pe Alexandra Măceşanu, în vârstă de 15 ani, în 25 iulie, iar ulterior i-a incinerat corpul într-un butoi din curtea casei sale. În cenușă au fost găsite mai multe fragmente dentare, din nouă fiind extras profilul genetic al Alexandrei Măceșanu, probă care, în opinia anchetatorilor, este suficientă pentru condamnarea lui Dincă la închisoare pe viață. Insuficiente însă, în opinia altor procurori, polițiști și avocați consultați, de la începutul acestei anchete, de către „Jurnalul”.

 

Probele referitoare la ajutoarele lui Dincă, ignorate de procurori

Există foarte multe indicii, unele prezentate în exclusivitate, în urmă cu câteva luni, chiar de „Jurnalul”, din care rezultă fără echivoc că Gheorghe Dincă a avut complici. Spre exemplu, familia Luizei a fost sunată, imediat după răpirea tinerei, de patru ori, de pe două cartele SIM diferite, de două persoane diferite, pentru a o „liniști” și pentru a o determina să nu mai facă nicio căutare. Primul apelant avea o voce tânără, aparținând unui bărbat cu vârsta în jur de 30 de ani, în timp ce a doua persoană părea un bărbat în vârstă, de peste 60 de ani, care avea o voce mai groasă. Persoana tânără a sunat într-o zi de două ori, iar a doua zi a fost apelat telefonul părinților Luizei de pe un alt număr, de persoana în vârstă. Ambele persoane, neidentificate oficial până în acest moment, furnizau același mesaj, conform căruia Luiza este bine, se află în Elveția, a plecat de acasă fiind influențată de o prietenă și că părinții să stea liniștiți, că nu s-a întâmplat nimic. Conform avocatului familiei Luizei, discuțiile purtate de al doilea apelant veneau în completarea afirmațiilor făcute anterior, ceea ce denotă, fără echivoc, o legătură directă între cele două persoane diferite și răpirea Luizei.

 

Scenariu la indigo, în cazul Măceșanu

Același lucru s-a întâmplat și în cazul Alexandrei. Joi, 25 iulie 2019, mama Alexandrei, în timp ce se afla în incinta postului de poliție din Dobrosloveni, județul Olt, în prezența unui agent de poliție, a fost apelată, la ora 10.30, de pe o cartelă SIM prepay, cu numărul 0763931765, de un bărbat care părea în vârstă, cu voce groasă, și care a folosit apelativul „mamă soacră”, spunând că Alexandra este cu el, este bine și că urmează să plece în Anglia, ca să facă bani. În urma investigațiilor jurnalistice s-a descoperit că respectiva cartelă de pe care a fost apelată mama Alexandrei, a fost achiziționată de însuși Gheorghe Dincă, cu doar puțin timp înainte de apel, de la mall-ul din Craiova, el fiind cel care a sunat-o pe mama Alexandrei. Surse apropiate anchetei dezvăluie că, în aceeași zi, familia Alexandrei a fost apelată, de mai multe ori, de pe numere necunoscute, însă niciodată de la celălalt capăt al telefonului nu a vorbit nimeni. „Tăcea și asculta, după care închidea”, au precizat sursele citate. La o jumătate de oră după ce Gheorghe Dincă a sunat familia Alexandrei, la Serviciul 112 au fost primite apelurile disperate ale acesteia. Dincă se afla într-o mașină de ocazie, pe drumul dintre Craiova și Caracal, intrând în localitate abia la ora 11.30.

Modul de operare din cazul Luizei se regăsește identic și în cazul Alexandrei. Numai că de această dată, după ce Gheorghe Dincă se afla în custodia autorităților. Astfel, procurorii și polițiștii care au așteptat 16 ore pentru a pătrunde pe proprietatea asasinului, au „rupt” poarta lui Gheorghe Dincă vineri, 26 iulie, la ora 6.00 dimineața. Dincă a fost încătușat și a început așa-zisa percheziție a curții și a casei. O oră și jumătate mai târziu, la 7.30, mama Alexandrei a primit un apel, de pe un număr diferit decât cel pe care Gheorghe Dincă l-a utilizat cu o zi în urmă, în care o persoană neidentificată până la acest moment i-a spus că Alexandra este plecată în Anglia și să se liniștească. Porivit surselor apropiate anchetei care au făcut această dezvăluire, persoana care a sunat este un tânăr, cu vârsta de aproximativ 30 de ani, ca și în cazul celui care a sunat familia Luizei. Iar numărul de pe care s-a sunat, în acea dimineață, este 0783055XXX (anonimizăm ultimele cifre, din motive obiective).

Pista traficului de ființe umane, aruncată în joc chiar de către suspectul de crimă, după șase luni în care a afirmat că a ucis-o pe Luiza Melelencu

Dincă susține că a avut complici la răpirile făcute, la violuri și la uciderea Alexandrei. Acești complici ar fi răpit-o pe Luiza din curtea „casei groazei”

 

×
Subiecte în articol: gheorghe dincă