x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Ginerele lui Băsescu, în afaceri cu un fost ofiţer de informaţii din cercul de interese al lui Rus şi Blaga

Ginerele lui Băsescu, în afaceri cu un fost ofiţer de informaţii din cercul de interese al lui Rus şi Blaga

de Ion Alexandru    |    26 Oct 2015   •   08:43
Ginerele lui Băsescu, în afaceri cu un fost ofiţer de informaţii din cercul de interese al lui Rus şi Blaga
Sursa foto: SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

Implicat în afaceri controversate, legate de restituiri ilegale ale proprietăţilor, şantajarea unor constructori, dar şi în contracte cu statul, ginerele urmărit penal al lui Traian Băsescu face parte dintr-o reţea de interese cu ramificaţii în serviciul secret al Ministerului de Interne, DGIPI. Emisiunea „Exces de Putere” a dezvăluit că unul dintre partenerii cu care Radu Petru Pricop a derulat afaceri este fost ofiţer de informaţii, fost şef de cabinet al lui Ioan Rus, pe vremea când acesta a condus Ministerul Administraţiei şi Internelor, dar şi prieten apropiat al fostului şef de cabinet al lui Vasile Blaga, la conducerea aceluiaşi minister. „Jurnalul Naţional” prezintă astăzi întreaga schemă relaţională a acestui grup de interese, ramificaţiile politice şi judiciare ale grupării, precum şi afacerile penale în care au fost implicaţi membrii acesei reţele.

Punctul de intersecţie în această reţea al ginerelui lui Traian Băsescu este SC Smart Energy Business SRL. Iniţial, firma se numea SC Smart Energy Group SRL, cu sediul în Eforie Sud, iar acţionari erau Dănuţ Căpăţînă, fostul manager al Spitalului Clinic de Urgenţă Constanţa, şi Cristian Gheorghe. Compania a făcut parte dintr-un consorţiu, alături de mai multe societăţi, printre care şi SC Smart Resources SRL, fondată, în 2003, de Dănuţ Căpăţînă, împreună cu soţia sa, Lucica Simona Bărăscu, dar şi cu Bogdan Ovidiu Maftei, fiul fostului şef al Statului General al Forţelor Aeriene, generalul Laurenţiu Maftei. La rândul său, Bogdan Ovidiu Maftei a deţinut acţiuni în cadul SC Smartree Holding SRL, împreună cu Viorica Dobriţoiu, soţia fostului ministru al Apărării, Corneliu Dobriţoiu.

De la DGIPI, la apropiaţi ai unor generali
În iulie 2011, Dănuţ Căpăţînă şi Cristan Gheorghe îl cooptează în SC Smart Energy Group SRL pe clujeanul Ioachim Daniel Rusu, căruia îi cedează 33,33% din acţiuni, iar, în noiembrie acelaşi an, Căpăţînă şi Gheorghe renunţă la acţiuni, în societate intrând tatăl lui Ioachim Daniel Rusu, Ioan Ioachim Rusu, un apropiat al lui Ioan Rus. Firma îşi schimbă numele în SC Smart Energy Business SRL şi sediul social, la adresa din Bucureşti, Bulevardul Lascăr Catargiu nr. 12 unde funcţionează societatea de avocatură Pricop & Banu, aparţinând ginerelui lui Traian Băsescu, Radu Petru Pricop.

Ioachim Daniel Rusu este fost ofiţer de poliţie. Potrivit unor surse, a lucrat la Secţia 7 Poliţie Bucureşti, până în anul 2000, când Ioan Rus, devenit ministru de Interne, l-a numit şef la cabinetul său. Rusu a ocupat această funcţie, până în anul 2004, când a devenit ataşat pe probleme de afaceri interne în zona Benelux. Aici, fostul şef de cabinet al lui Ioan Rus a lucrat cu Gelu Oltean, fost şef al DGIPI, apropiat al fostului şef al serviciului secret al MAI, Virgil Ardelean. Gelu Oltean, implicat în multe scandaluri controversate, conducea diviziunea românească din Benelux.

Cum a fost cooptat în firmă
În octombrie 2012, tatăl fostului ofiţer „Doi şi un’ sfert”, Ioan Ioachim Rusu, cedează toate părţile sociale deţinute în cadrul SC Smart Energy Business SRL către ginerele lui Traian Băsescu, Radu Petru Pricop. În urma tranzacţiei, capitalul social al firmei a fost împărţit, în mod egal, de către Ioachim Daniel Rusu şi Radu Petru Pricop. Interesant este că, din 2009, până în 2012, societatea a avut o cifră de afaceri declarată zero. Abia potrivit bilanţului contabil depus în 2014, aferent activităţii pe anul 2013, an în care Radu Petru Pricop a făcut parte din acţionariat, firma în cauză a înregistrat în mod surprinzător venituri de aproximativ 140.000 de euro. 

Soţul Ioanei Băsescu a ieşit, oficial, din această firmă în data de 24 octombrie 2013, în urma unei majorări a capitalului social. Cel care a venit cu majorarea este un cetăţean turc. Radu Petru Pricop a cedat, cu această ocazie, acţiunile căte Ioachim Daniel Rusu.

Gurile rele spun că ieşirea din societate a lui Radu Pricop a fost făcută cu scopul de a şterge urmele implicării sale în această reţea de interese.



Ioachim Daniel Rusu a revenit în Bucureşti, în anul 2007, în funcţia de director al Diviziunii de Combatere a Criminalităţii Organizate din cadrul DGIPI, sub mandatul lui Petru Albu şi sub ministeriatul lui Vasile Blaga. După plecarea lui Blaga de la conducerea ministerului, Rusu a demisionat şi el. În mediile clujene este de notorietate relaţia extrem de apropiată a lui Ioachim Daniel Rusu cu Andi Boer, fost şef de cabinet al ministrului Vasile Blaga.

Aranjamentele penale ale lui Rusu cu Spitalul Judeţean Constanța
În iulie 2009, Ioachim Daniel Rusu a achiziţionat societatea SC Miva Estate Services SRL. După preluarea firmei, i-a schimbat denumirea în SC RMB Inter Med Solutions SRL, iar domeniul de activitate a devenit, la acel moment, „comerţul cu ridicata al produselor farmaceutice”.
În anul 2010, SC RMB Inter Med Solutions SRL intră în acţionariatul societăţii SC Total Romedica SRL, o companie cu sediul în Constanţa şi care are ca obiect de activitate declarat servicii de curăţenie a clădirilor. Alături de RMB Inter Med Solutions, mai deţinea acţiuni, în anul 2010, la SC Total Romedica SRL, Tănase Amuraş, fostul director de cabinet al preşedintelui suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu.



În 4 noiembrie 2014, DNA structura centrală l-a trimis în judecată pe apropiatul şi fostul partener de afaceri al lui Dănuţ Ioachim Rusu, din SC Smart Energy Group SRL, Dănuţ Căpăţînă, manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, sub acuzaţia de tentativă la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Alături de Căpăţînă, au mai fost trimişi în judecată şeful Serviciului Achiziţii, directorul financiar al spitalului, un consilier juridic, un ecomomist, un alt angajat al spitalului şi un om de afaceri. Din rechizitoriu reiese că, în octombrie 2010, Dănuţ Căpăţînă, împreună cu ceilalţi subordonaţi ai săi cercetaţi, au întocmit şi atestat conţinutul unui proces-verbal de deschidere a ofertelor pentru atribuirea unui contract de concesiune a serviciului de producţie, distribuție și monitorizare oxigen medical. În cuprinsul documentului au fost inserate date nereale din care reieșea faptul că ofertantul SC RMB Inter Med Solutions SRL, firma lui Daniel Ioachim Rusu, ar fi depus toate documentele necesare pentru calificarea în etapa următoare a procedurii, deși aceste înscrisuri nu existau la dosarul prezentat de către ofertantul mai sus menționat.

Potrivit procurorilor, acest lucru a condus în final atât la respingerea ca neconformă a ofertei unei alte firme, deși aceasta îndeplinea toate cerințele impuse de către autoritatea contractantă prin documentația de atribuire, cât și la crearea premiselor necesare obținerii, de către ofertantul SC RMB Inter Med Solutions SRL, care nu îndeplinea criteriile minime de calificare, a unui folos injust, constând în atribuirea frauduloasă a contractului de concesiune în valoare de 27.000.000 lei. Ca urmare a intervenției Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor, contractul de concesiune nu a mai fost atribuit societății lui Rusu.

Sponsor auto pentru familia unor procurori DNA
Site-ul „Lumea Justiţiei” a dezvăluit că, începând cu vara anului 2013, Claudia Roşu, procuror DNA, soţia fostului şef al Secţiei a II-a din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Doru Ţuluş, a fost filmată în mai multe rânduri la volanul unui autoturism de teren de lux, marca Lexus, cu numărul de înmatriculare B-22-RAT. Autoturismul în cauză a fost identificat atât în trafic, în parcarea DNA, sau în curtea casei în care locuieşte familia Roşu-Ţuluş.



Autoturismul respectiv este înmatriculat pe societatea SC RMB INTER MED SOLUTIONS SRL, aparţinând partenerului de afaceri al lui Radu Petru Pricop, Ioachim Daniel Rusu, firma implicată în scandalul de corupţie de la Spitalul Clinic Judeţean Constanţa. Jurnaliştii „Lumea Justiţiei” au adresat pe cale oficială întrebări în legătură cu aceste aspecte Direcţiei Naţionale Anticorupţie, fără a primi vreun răspuns. Coincidenţă sau nu, după publicarea acestor informaţii în presă, Ioachim Daniel Rusu a încercat să facă pierdută urma societăţii în cauză. Mai întâi, în 19 august 2013, a mutat sediul firmei în comuna Tâncăbeşti, judeţul Ilfov, iar, în 15 decembrie 2014, a redenumit firma drept SC Tetrismed SRL, schimbându-i din nou sediul social la o adresă din Sectorul 2.
 

×