x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Hârţogării inutile omoară pădurea. Erorile birocratice ale celor de la Mediu distrug siturile protejate

Hârţogării inutile omoară pădurea. Erorile birocratice ale celor de la Mediu distrug siturile protejate

de Adrian Mogos    |    07 Mar 2013   •   00:26
Hârţogării inutile omoară pădurea. Erorile birocratice ale celor de la Mediu distrug siturile protejate
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Natura 2000 este reţeaua europeană de zone naturale protejate creată în 1992 pentru a proteja natura, pentru că în Europa sute de specii de plante sunt în pericol de a dispărea. Pentru a asigura protecţia acestor zone, Uniunea Europeană a reglementat modalitatea de selectare şi protecţie a acestora. Faptul că UE stabileşte ceva şi în România se întâmplă altceva poate fi ilustrat cu exemplul unei asociaţii de protecţia mediului care se luptă pentru protejarea Zarandului de Est.

În vara anului trecut, asociaţia a depus o cerere de finanţare pentru elaborarea planului de management, activităţi preparatorii şi de informare-conştientizare pentru situl Zarandul de Est. Nici nu ştiau, la depunerea cererii, membrii asociaţiei că vor avea de înfruntat, pe lângă birocraţia deja cunoscută, şi îndărătnicirea Agenţiei Regionale de Protecţia Mediului ­ ARPM Timişoara. Până la atribuirea unui custode care să aibă grijă de acestă arie protejată, ARPM era autoritatea responsabilă pentru managementului sitului.

După depunerea cererii de finanţare, ARPM Timişoara a cerut asociaţiei documente suplimentare, considerând că cererea nu avea toate anexele completate şi că dacă în termen de patru zile nu va fi depusă documentaţia, cererea va fi respinsă. Cei de la asociaţie au solicitat formularele pentru a le completa şi cu toate că le-au trimis în timp util, cererea le-a fost respinsă. Motivul? O anexă cerută aiurea de ARPM Timişoara care au trimis şi cerut celor de la asociaţie să completeze un document, anexa E.1.2., despre care angajaţii Agenţiei habar nu aveau că avea conţinutul modificat. Practic, ARPM a cerut asociaţiei să completeze o anexă care nu trebuia completată şi după ce au primit actele au respins cererea asociaţiei motivând că acel document nu trebuia trimis, ci un altul.

Asociaţia a depus o contestaţie la Bucureşti, arătând că Ministerul Mediului nu a anunţat că nu se va acorda sprijin financiar în conformitate cu această anexă şi că, mai mult, alte asociaţii care au beneficiat de fonduri pentru gestionarea unor situri similare nu au întâmpinat nici o problemă folosind această anexă. Răspunsul directorului general al Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Mediu din Ministerul Mediului şi Pădurilor nu face nimic altceva decât să accepte că subalternii au greşit, dar asta nu înseamnă că licitaţia pentru gestionarea Zarandului de Est trebuie reluată. “Deşi (...) ARPM Timişoara a refăcut Anexa E.1.2 pentru toţi solicitanţii şi a transmis acest document (n.r. ­ şi către asociaţia în cauză), admiterea unor documente după finalizarea etapei de verificare a admisibilităţii proiectelor ar crea un avantaj nejustificat în raport cu acest beneficiar şi ar conduce la distorsionarea competiţiei şi la nerespectarea principiilor de imparţialitate şi egalitate de şanse.” În traducere, asta înseamnă: eu te oblig să completezi un formular greşit, să-l trimiţi până la o anumită dată, apoi realizez că formularul nu e bun, accept acest, las licitaţia să meargă înainte şi refuz orice contestaţie pe motiv că nu ai completat formularul care trebuie. Cu astfel de birocraţi nu e de mirare că ne dispar pădurile.

×
Subiecte în articol: defrisari