x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Imperiul nevăzut din spatele ministrului Finanţelor, Bogdan Drăgoi

Imperiul nevăzut din spatele ministrului Finanţelor, Bogdan Drăgoi

de Mihai Munteanu    |    Daniel Bojin    |    06 Mar 2012   •   13:38
Imperiul nevăzut din spatele ministrului Finanţelor, Bogdan Drăgoi

In echipa premierului se afla numai ministri care la Revolutie aveau intre 11 ani si 21 de ani. Este probabil cel mai puternic semnal al faptului ca a venit timpul schimbarii in clasa politica.' Traian Basescu

BOGDAN DRAGOI – Ministrul Finantelor Publice. La Revolutie avea 9 ani. Tatal sau, generalul (r) Dan Dragoi, avea 36. in deceniul care a urmat, Bogdan si-a dublat varsta, iar Dragoi-senior a facut afaceri cu statul prin companii-paravan infiintate dincolo de Canalul Manecii. Mai tarziu, Bogdan s-a lansat in business pe rampa deja construita de Dan Dragoi. Acum, tanarul a ajuns ministru, iar tatal sau – bogat. Sistemul de relatii de care dispun cei doi Dragoi se reflecta in afacerile lor.

August 2008. Bucuresti. Clubul Fratelli. Atmosfera de fite. Cu un trabuc cubanez in gura, sarbatoritul Raymod De Rubeis executa sticle de sampanie, iar Bogdan Dragoi este unul dintre invitatii sai de seama. Fac poze impreuna, cu familia, se tin tovaraseste de dupa umeri. Sunt prieteni. Dar si parteneri de afaceri.

Afaceristul expat, Raymond De Rubeis s-a intersectat cu familia Dragoi la Londra in anii ’90. Atunci, De Rubeis lucra pentru grupul Balli. Iar grupul Balli era reprezentat in Romania de Dan Dragoi, tatal actualului ministru. Casa de comert controlata de fratii Alaghband, de origine iraniana, avea interese majore in Carpati – tintind industria metalurgica. In cartierul general al Balli, nu departe de Hyde Park, se puneau la punct strategiile de capusare sau preluare a combinatelor romanesti de stat. Prima lovitura s-a dat la Galati, pe malul Dunarii, printr-o companie infiintata in Londra, pe malul Tamisei.

UN DOLAR DE LA FIECARE. Una dintre afacerile familiei Dragoi a costat fiecare roman un dolar. Decontul a avut loc in 2007, dar lovitura a fost data cu zece ani mai devreme prin firma londoneza Sidex International Ltd. Compania a functionat ca broker de materii prime pentru aprovizionarea combinatului Sidex Galati, dar si ca intermediar pentru exporturile acestuia. Printre directorii firmei au figurat Dan Dragoi (tatal ministrului de Finante), Gheorghe Ionescu (tatal logodnicului Elenei Basescu) si Raymond De Rubeis (partener de afaceri cu familia Dragoi). Firma engleza era impartita de grupul Balli (60%) si de combinatul Sidex-Galati (40%).

Ministrul Finantelor, Bogdan Dragoi, sustine ca in 2001 era student si ca nu poate comenta pe marginea unor afaceri sau negocieri la care el n-a participat.

PRELUARE STRATEGICa. Operatorul portuar Comvex SA Constanta a fost preluat, de la stat, in 1998, de catre Dan Dragoi si grupul Balli, prin intermediul vehiculului irlandez Dundee Limited (Dublin, Irlanda) via Solidmet SRL. Comvex a fost o tinta strategica, fiind poarta prin care intrau in tara materii prime pentru combinatele metalurgice romanesti. Dragoi-senior a fost directorul companiei irlandeze Dundee Ltd. La randul sau, partenerul familiei Dragoi, Raymond de Rubeis, a fost administrator, general manager si actionar minoritar in Comvex Constanta. La fel, si Dragoi-senior a fost administrator si actionar minoritar al operatorului portuar.

Ministrhttp://www.riseproject.ro/articol/imperiul-nevazut-din-spatele-lui-bogdan-dragoi/ul Bogdan Dragoi sustine ca n-a avut nicio legatura cu firma irlandeza Dundee Ltd. si nici cu preluarea Comvex-Constanta.

DRaGOI JR., PRIMUL JOB. Dragoi-junior a lucrat prima data la compania britanica Inquam Ltd.. Aici, el a debutat ca analist financiar si apoi s-a implicat in intermedierea unor importante finantari pentru dezvoltarea grupului. Bogdan Dragoi avea doar 22 de ani cand s-a angajat la Inquam Londra, in 2001. Tot in acel an, la Bucuresti, Inquam intra in afacerea Telemobil – dezvoltand serviciul de telefonie mobila Zapp. Inquam, controlata de familia fostului premier libanez Rafiq al Hariri, preluase proiectul telecom chiar de la grupul Balli – reprezentat de Dragoi-senior. Pana in momentul tranzactiei, Raymond de Rubeis, partenerul familiei Dragoi, a fost unul dintre administratorii Telemobil.

Bogdan Dragoi nu a explicat imprejurarile in care s-a angajat la Inquam Ltd. La fel, ministrul n-a aratat cum l-a cunoscut pe Raymond de Rubeis.

Vezi documente pe www.riseproject.ro

PRIMUL DEMNITAR AL FAMILIEI. La Revolutie, cand Bogdan avea 9 ani, tatal sau, Dan Dragoi era ofiter de cariera in dispozitiivul cu care lucra Victor Stanculescu – ultimul ministru ceausist al Apararii. Timp de doi ani, Stanculescu a fost ministru, iar Dragoi-senior secretar de stat in guvernele Roman si Stolojan. Din guvern, tandemul generalilor (r) s-a lansat in afaceri. Cei doi rezervisti au devenit reprezentantii grupului Balli si asociati in filialele de la Bucuresti ale casei de comert britanice.

Pentru Balli a lucrat, in anii ’90, si afaceristul Raymond de Rubeis – cel care avea sa devina asociatul familiei Dragoi in mai multe firme din Romania.

CERCUL RELATIONAL. De cand a intrat in rezerva, Dan Dragoi, tatal lui Bogdan, a fost asociat in zeci de afaceri cu parteneri influenti.

De exemplu, in firma Amrom Automotive 2006, Dragoi-senior a fost asociat direct cu Virgil Magureanu (fost director SRI), Bogdan Ionescu, Vlad Soare (fost presedinte Gelsor – grup detinut de Sorin Ovidiu Vintu) si Cristian Vlaicu (fost director RAAPPS – asociat in afaceri cu Dorin Cocos, sotul Elenei Udrea si controversatul Adrian Petrache).

In alta afacere, Asigurarea Anglo-Romana, tatal ministrului de Finante a fost asociat direct cu Azad Khosro – partenerul celor care au intermediat fregatele second-hand “Regele Ferdinand' si “Regina Maria', cumparate de Ministerul Apararii Nationale de la concernul BAE Systems, la preturi supra-evaluate (2003). Azad Khosro detinea 12% din firma Asigurarea Anglo-Romana, iar Dan Dragoi controla 5%. In plus, cei doi au fost si administratori.

mai multe aici

×