x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Incalificabil! DIICOT merge, în cazul “Caracal”, exclusiv pe declarațiile lui Dincă

Incalificabil! DIICOT merge, în cazul “Caracal”, exclusiv pe declarațiile lui Dincă

de Ion Alexandru    |    07 Oct 2019   •   07:48
Incalificabil! DIICOT merge, în cazul “Caracal”, exclusiv pe declarațiile lui Dincă

Toate probele relevante elucidării cauzei “Caracal”, solicitate, în scris, de către avocatul familiei Măceșanu conducerii DIICOT, care constituie, totodată, și echipa care lucrează la acest dosar, au fost respinse. Sub semnătura Oanei Schmidt Hăineală, pentru care, înainte de a-și prezenta demisia, fostul procuror-șef Felix Bănilă a cerut revocarea, anchetatorii au refuzat să administreze probe vitale, mergând, conform ordonanței emise, exclusiv pe varianta prezentată de prezumtivul asasin. Însă mai grav este faptul că, încercând să argumenteze de ce resping un anumit capăt de cerere formulat de avocatul victimei Alexandra Măceșanu, procurorii de caz afirmă că, în urma analizelor făcute de Institutul Național de Medicină Legală, rezultă că Luiza Melencu a fost ucisă și arsă în butoiul din curtea casei groazei, exact în împrejurările descrise de Gheorghe Dincă. Asta, în condițiile în care, la dosarul cauzei, nu există nicio probă certă cu privire la faptul că Luiza Melencu este decedată, motiv pentru care DIICOT a și hărțuit familia acesteia pentru a recolta noi probe ADN care să fie expediate în Statele Unite, în vederea efectuării unui test numit ADN mitocondrial. 

 

Gheorghe Dincă, autoproclamat criminal în serie, conduce de facto ancheta în cazul “Caracal”, lucru care reiese, fără echivoc, din cuprinsul Ordonanței emise de DIICOT – Structura Centrală, la data de 23 septembrie 2019, în Dosarul nr. 2491/D/P/2019, act oficial prin care au fost soluționate, în proporție covârșitoare negativ, toate solicitările înaintate de către familia Alexandrei Măceșanu, prin intermediul avocatului ales. Este vorba despre 11 capete de cerere, dintre care 9 au fost respinse, argumentația fiind, în unele situații, de-a dreptul revoltătoare și care arată clar că DIICOT dorește să finalizeze acest dosar plecând de la susținerile lui Gheorghe Dincă, fără să facă absolut nicio verificare și a pistei traficului de ființe umane, în scopul exploatării sexuale. 

Minciună într-un act oficial cu privire la incinerarea Luizei

“Jurnalul” a intrat în posesia acestui document și, cu toate că ordinea capetelor de cerere este structurată într-o anumită manieră, vom încerca să le analizăm în ordinea importanței. Astfel, avocatul familiei Măceșanu a solicitat procurorilor de caz, printre altele, efectuarea unei expertize ștințifice privind arderea unui cadavru, în condițiile descrise de inculpatul Gheorghe Dincă. Familia Alexandrei era interesată, în principal, de dovedirea sau infirmarea posibilității practice a incinerării cadavrului victimei de 15 ani, în curtea lui Gheorghe Dincă, ziua în amiaza mare, într-o zonă locuită a Caracalului. 

DIICOT a respins cererea, făcând, cu acest prilej, o considerație halucinantă, adnotată într-un document oficial. “În considerarea aspectelor concluzionate în rapoartele de expertiză medico-legală întocmite în cauză și aflate la dosarul cauzei, prin care se confirmă susținerile inculpatului în sensul modului în care a distrus CADAVRELE celor DOUĂ VICTIME, apreciem că efectuarea unui experiment judiciar prin arderea unui cadavru uman în condiții similare celor descrise de inculpat NU ESTE DOAR INUTILĂ CAUZEI, dar este și contrară legii, fiind incriminată acțiunea ca infracțiunea de profanare de cadavre. Ca atare, acest capăt de cerere va fi respins”, se arată în Ordonanța DIICOT.

Rezultă, așadar, din acest document, că procurorii au certitudinea, pe care o și pot proba în fața instanței, că Gheorghe Dincă i-a incinerat trupul Luizei Melencu, despre care nu există certitudinea nu doar că a fost arsă în acel butoi, dar nici măcar că este decedată. Oasele calcinate, găsite în liziera pădurii de lângă Caracal, nu au relevat nicio urmă genetică, motiv pentru care s-a solictat o analiză diferită, neomologată în România, care să fie efectuată de către FBI. 

Iar despre faptul că a arde un cadavru uman, prin efectuarea unei expertize judiciare, ar reprezenta infracțiune, acest lucru este fals. Alexandru Cumpănașu a anunțat deja că a luat legătura cu un laborator de specialitate dintr-un stat membru UE, care a confirmat că această analiză se poate face și, în perioada imediat următoare, la cererea familiei victimei, se va și realiza.

 

Probe-cheie, respinse ca fiind inutile cauzei

O altă cerere, o altă respingere la fel de halucinantă. Oricât ar părea de hilar, apărătorul familiei Măceșanu a solicitat DIICOT supunerea lui Gheorghe Dincă la o expertiză medico-legală în cadrul Institutului Național de Medicină Legală “Mina Minovici”, cu privire la potența sexuală, în  sensul a se stabili dacă inculpatul are erecție și ejaculare, având în vedere infracțiunile de viol pe care acesta susține că le-a săvârșit, așa cum rezultă din declarațiile date în fața anchetatorilor. 

Ei bine, procurorii au decis că “solicitarea este inutilă cauzei, drept pentru care va fi respinsă”. 

Reamintim că Gheorghe Dincă, atunci când a recunoscut, pentru prima dată, faptul că a ucis două fete, pe care, anterior, le-a răpit și, ulterior, violat, după care le-a ars cadavrele, a afirmat că victimele sunt Alexandra Măceșanu și Luiza Melencu după ce procurorii i-au arătat fotografii cu aceste două victime. Doar cu aceste două victime, inculpatul nefiind pus în situația de a recunoaște cele două fete dintr-un grup mai mare de fotografii. Practic, i-au fost servite pe tavă răspunsurile cu privire la identitatea celor două tinere. Apărătorul familiei Măceșanu a solicitat DIICOT efectuarea unei planșe cu imaginile celor două victime (Alexandra Măceșanu și Luiza Melencu), pentru a observa dacă Dincă le poate identifica, alături de alte fotografii în care să apară persoane de sex feminine de aceeași vârstă și cu aproximativ aceleași trăsături.  Soluția DIICOT, dată în batjocură, sună în felul următor: “Având în vedere ansamblul probator, apare ca inutilă cauzei efectuarea unei recunoașteri a victimelor, după planșe foto, de către inculpatul Dincă Gheorghe. Ca atare, proba va fi respinsă ca inutilă”. 

 

Pista traficului de persoane, în sensul rețelei, neimportantă pentru acești anchetatori

Cererile avocatului familiei Măceșanu au vizat și administrarea sau readministrarea de probe utile elucidării variantei conform cărora Gheorghe Dincă făcea parte dintr-o rețea mai largă de traficanți de ființe umane și că, în comiterea faptelor recunoscute ca fiind săvârșite, a avut și complici. În acest sens, avocatul a solictat reaudierea membrilor familiei lui Dincă, în vederea luării măsurilor preventive ale reținerii și arestării față de aceștia. DIICOT îl acuză pe avocat că denotă “o înțelegere eronată sau o necunoaștere a naturii juridice și a scopului normelor preventive, precum și a sferei noțiunii independenței magistratului procuror în instrumentarea cauzei”. Astfel, procurorii au decis să respingă cererea, deoarece este contrară legii.

S-a cerut, de asemenea, efectuarea unei confruntări între Gheorghe Dincă și o martoră, dar și între respectiva martoră și membrii familiei Dincă. DIICOT arată că “atunci când există contradicții între declarațiile persoanelor audiate în cauză se procedează la confruntarea lor dacă aceasta este necesară pentru lămurirea cauzei, respectiv dacă aspectele asupra cărora există contradicții sunt esențiale cauzei”. Respingând și această cerere.

S-a mai cerut și audierea a două persoane de etnie romă din Caracal, care prestează activitatea infracțională de înșelăciune, prin metoda “alba-neagra”, buni prieteni de-ai incupatului, alături de care au participat la infracțiuni de trafic de persoane, viol și lipsire de libertate. Procurorii au respins această cerere ca fiind inadmisibilă. 

Mai departe, avocatul a solicitat identificarea și audierea tuturor membrilor clanurilor interlope din județul Olt - cu referire expresă la Clanurile Oacă, Vacă și Codiță - , “având în vedere posibila legătură de cauzalitate cu incupatul Dincă și cu oameni din sfera politicului, precum și a angajaților Ministerului Afacerilor Interne și a instituțiilor de Parchet, ținând cont că o parte dintre membrii acestor clanuri au fost arestați și în Mexic, pentru infracțiunea de trafic de persoane, făcându-se referire la minore aduse din România, județul Olt, fiind posibil ca și Alexandra să fi fost traficată în aleeași manieră”. DIICOT arată în primă fază că numiții Daniel Nicoșor Oacă dar și Remus Rădoi, zis “Codiță”, au fost deja audiați în calitate de martor. Iar ce scriu procurorii în continuare este de neimaginat: “Depistarea numitului Barbu Gheorghe, zis «Vacă» nu a fost posibilă, întrucât acesta nu se află pe teritoriul României”, motiv pentru care “proba urmează a fi respinsă ca fiind fără obiect, respectiv imposibil de administrat”. Tot ca rămasă fără obiect a fost respinsă și cererea de probe privind reaudierea unui anume Ion Chindu, persoană apropiată  lui Gheorghe Dincă. 

Hăineală, artizanul hărțuirii familiei Luizei, pe funcție. Bănilă, scos din DIICOT cu mâna lui Klaus Iohannis

Documentul emis de DIICOT, în data de 23 deptembrie, este semnat de către Oana Andreea Schmidt Hăineală, în calitate de procuror șef adjunct al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, fiind contrasemnat și de procurorul șef de secție Alina Albu, de procurorul-șef adjunct de direcție George Pătuleanu și de procurorul Adrian Petre Todoran. Ei sunt cei care coordonează și administrează dosarul “Caracal”.

Oana Schmidt Hăineală conduce această echipă și mai face parte din conducerea DIICOT, în ciuda faptului că, săptămâna trecută, în contextul cererii nepermise făcute de Klaus Iohannis, adresată procurorului-șef Felix Bănilă, de a-și da demisia, acesta din urmă a înaintat Secției de Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii o cerere de revocare a Oanei Schmidt Hăineală. După ce demisia lui Felix Bănilă s-a produs, iar decretul prezidențial de revocare a sa a fost semnat și publicat în Monitorul Oficial al României, înlocuitorul lui Bănilă la șefia DIICOT, procuroarea Giorgiana Hosu a emis primul său act în această calitate. Anume, acela de a retrage de la CSM solicitarea de revocare a Oanei Schmidt Hăineală. 

Numele Oanei Schmidt Hăineală apare și pe ordonanța DIICOT prin care a fost aplicată mamei Luizei Melencu amenda de 5.000 de lei, pentru refuzul de a se prezenta la Parchet, în vederea prelevării unor noi probe ADN. Probe necesare, spunea DIICOT, în vederea comparării cu oasele din liziera pădurii, care să fie timise în SUA, ca să se vadă dacă aceste rămășițe sunt sau nu ale Luizei Melencu. Atitudinea DIICOT a și stat, oficial, la baza cererii lui Iohannis de demisie a șefului DIICOT, însă nu și a persoanei direct responsabile pentru emiterea acestei amenzi, respectiv a Oanei Schmidt Hăineală. După ce planul de “mazilire” a lui Felix Bănilă a avut succes și după decapitarea ultimei structuri de Parchet care avea un șef numit în funcție și această amendă a fost anulată.

Vorbele lui Dincă, monstrul din Caracal, literă de “Evanghelie” pentru DIICOT. Orice probă cerută de familia victimei Alexandra care să contrazică afirmațiile inculpatului, respinsă cu fermitate

 

Procurorii nu permit verificarea arderii unui cadavru în butoi, așa cum a spus Dincă în declarațiile date, dar nici nu vor să atingă pista existenței vreunei rețele de traficanți de carne vie în acest dosar

 

×