x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Insistenţi, enervanţi şi obraznici! Hăituiala recuperatorilor de credite

Insistenţi, enervanţi şi obraznici! Hăituiala recuperatorilor de credite

de Adrian Mogos    |    18 Mar 2015   •   18:53
Insistenţi, enervanţi şi obraznici!  Hăituiala recuperatorilor de credite
Uşurinţa cu care judecătorii încuviinţează executările silite aruncă zeci de mii de români în ani de procese
Milioane de români sunt asaltaţi zilnic de telefoane şi scrisori venite din partea firmelor de recuperări de credite ale căror angajaţi nu-şi divulgă niciodată numele, sunt insistenţi, enervanţi şi de cele mai multe ori obraznici. Deseori, aceste scrisori şi telefoane pot fi asimilate infracţiunilor de ameninţare şi şantaj prevăzute de Codul Penal. Uşurinţa cu care judecătorii încuviinţează executările silite, de cele mai multe ori fără a avea curiozitatea de a lectura dosarul, pun zeci de mii de români în situaţii dificile şi îi aruncă în ani de procese cu băncile.

Plăteşti, nu plăteşti, rămâi fără casă
O notificare trimisă de Kruk, una dintre firmele de recuperări de credite, arată clar modul de operare a acestor firme: "Ţinând cont de faptul că datoria dvs. către clientul nostru(...) nu a fost plătită, considerăm necesar iniţierea de noi măsuri legale: vă informăm că dosarul dvs. poate fi transferat către Biroul Detectivi Particulari cu care colaborăm, în scopul de a întreprinde activităţi specifice de investigare legate de: comportamentul, conduita socială şi sursa veniturilor dvs., de asemenea şi de statutul dvs. de angajat/pensionar, verificarea adresei unde locuiţi, precum şi a altor adrese trecute pe numele dvs.; notificarea autorităţilor financiare cu privire la situaţia dvs. financiară. În cazul în care se vor identifica încălcări grave ale legii, intenţionăm să notificăm de urgenţă autorităţile competente (Poliţia şi Parchetul)". Niculae Anghelescu are de-a face cu Kruk de ceva timp şi riscă să rămănă fără casă şi, cu toate că plăteşte lunar executorului judecătoresc, este ameninţat continuu de cei de la Kruk. Niculae Anghelescu este bugetar şi a luat un credit de 16.500 USD pentru a-şi refinanţa alte două credite. Cum salariile bugetarilor au scăzut sau au fost blocate în perioada crizei, omul s-a dus la bancă să le explice că nu poate achita integral ratele. Apoi, s-a trezit că este executat sililit şi riscă să-şi piardă casa, care are 55 mp şi este situată într-o zonă centrală a Bucureştiului, pentru o sumă de nimic. “Nu ştiu cum, şi mai ales de ce, un credit neipotecar a devenit ipotecar şi Banca Millenium are ipotecă asupra casei”, a explicat Anghelescu. Banca a trecut rapid la executarea silită. Iniţial, lui Anghelescu i s-a pus poprire pe salariu. Cu toate că i se reţinea lunar o sumă pentru recuperarea creditului, Anghelescu s-a trezit că este executat silit şi riscă să-şi piardă casa. De două ori i s-a scos casa la licitaţie, deşi executorul judecătoresc, Constantin Guli, primea lunar de la Anghelescu în cont suma stabilită.

Banii din Luxemburg
Banca l-a înştiiţat că a cesionat creanţa unei firme din Luxemburg, Secapital s.ar.l. Reprezentantul legal al acestei firme în România este Kruk. Kruk s.a.rl. a fost înfiinţată în mai 2005 în Luxemburg, iar în august acelaşi an şi-a schimbat denumirea în Secapital. Firma luxemburgheză este deţinută de Kruk SA din Polonia. Anul trecut, asociaţii Secapital s.a.r.l. era tot firma polonează Kruk şi o fimă din Malta, InvestCapital Malta Ltd. Interesant este că Judecătoria Sectorului 2 a încuviinţat executarea silită, având drept creditor Banca Millenium, chiar dacă banca vânduse cu un an înainte creanţa către Secapital din Luxemburg. “Ultima tranşă stabilită am achitat-o executorului judecătoresc în martie anul acesta. Am plătit constant, pentru că nu vreau să rămân pe drumuri. Cu toate acestea, cei de la Kruk mă sună, mă ameninţă, vor sume mai mari decât cele stabilite. Practic, vor să-mi ia casa”, a spus Niculae Anghelescu. “În cazul nerespectării condiţiilor de plată, vom relua executarea silită”, se arată într-o notificare de la Kruk din februarie. Hăţişul legislativ în ceea ce priveşte executările silite şi lentoarea cu care procesele în acest domeniu se judecă fac ca mulţi români să-şi piardă casele chiar dacă au dreptate, pentru că întoarcerea unei executări silite este un proces greoi şi nicio instituţie din România nu vrea să pună la punct reţelele de executări silite, aşa cum le-a denumit un executor judecătoresc cu vechime în branşă.

Citeste si:
Cum să scapi de firmele de recuperări de credite


×