x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Iohannis repornește economia cu o parcare de 1 milion, la Cotroceni

Iohannis repornește economia cu o parcare de 1 milion, la Cotroceni

de Ion Alexandru    |    05 Iun 2020   •   07:19
Iohannis repornește economia cu o parcare de 1 milion, la Cotroceni

În plină criză guvernamentală, generată de demiterea Guvernului Orban I, prin moțiune de cenzură inițiată de Opoziție, în luna februarie a acestui an, Administrația Prezidențială era preocupată de contractarea unor lucrări privind amenajarea unei parcări, în curtea Palatului Cotroceni. Este vorba despre o parcare „ocazională”, ecologică și care să se integreze în peisajul verde al parcului prezidențial și care să aibă o capacitate de a aduna 135 de autoturisme.

Contractul în sine, care scoate din bugetul Președinției aproximativ un milion de lei, a fost atribuit cu patru zile după epuizarea stării de urgență. Afacerea a fost încheiată pe 19 mai, în ziua în care Klaus Iohannis preciza, într-o declarație de presă, că este nevoie de o „relansare economică”, din pricina faptului că pandemia de coronavirus a afectat pe toată lumea. Prestatorul agreat de Administrația prezidențială, o companie de construcții din București, abonată la contractele Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, dar și ale Serviciului Român de Informații, se află pe lista beneficiarilor unor fonduri europene acordate printr-un pachet al Ministerului Dezvoltării. Însuși ministrul Ion Ștefan, zis „Grindă” acorda companiei în cauză o finanțare din fonduri UE, în valoare de 6,4 milioane de lei, cu nici două săptămâni înainte de parafarea afacerii cu parcarea de la Palatul Cotroceni.

 

În 5 februarie 2020, când, pe plan mondial, se instala criza sanitară provocată de pandemia de coronavirus, Administrația Prezidențială de la București întocmea documentația aferentă contractării unor servicii privind amenajarea unei parcări ecologice exterioare, în incinta complexului „Palat Cotroceni”. Iar actele privind procedura de achiziție, prin metoda simplificată, au fost urcate în Sistemul Informatic al Achizițiilor Publice (SICAP) în data de 12 februarie, când scena politică fierbea la propriu, având în vedere că încă nu se știa dacă vom avea Guvern sau dacă vom avea un Parlament dizolvat și alegeri legislative anticipate.


Proiectul politic al alegerilor anticipate al președintelui Klaus Iohannis a fost deturnat însă abrupt de realitatea epidemiologică, situație care a impus declararea, în data de 15 martie, a stării de urgență. Pandemia nu a oprit însă obiectivul de investiții „strategic” referitor la parcarea ce urmează a fi construită la Palatul Cotroceni. Astfel încât, după ce și al doilea decret, prin care a fost prelungită starea de urgență, s-a epuizat, fiind declarată însă starea de alertă la nivel național, pe data de 19 mai 2020, Administrația Prezidențială a parafat importanta afacere. Concret, în 19 mai, a fost încheiat contactul având numărul SG/4396/2019, în valoaree de 949.537,8 lei cu TVA inclusă (198.000 de euro), atribuit unei companii cu sediul în sectorul 1 al Capitalei, pe nume SC Adirom

Activ Construct SRL.

 

 

În timp ce se semna contractul, Iohannis ne spunea cum ne-a lovit criza

Interesant este că, în ziua parafării contractului, președintele Klaus Iohannis a ieșit într-o declarație de presă, în care a atras atenția că „această pandemie ne-a afectat pe toți, prin amplitudine și gravitate”. „Nu există sectoare economice care să nu fi avut de suferit, într-o proporție mai mare sau mai mică. (…) În continuare, relansarea economică se va sprijini pe investiții în mai multe proiecte de infrastructură. (…) Este o viziune care pleacă de la principii economice sănătoase, care vor susține în mod durabil prosperitatea românilor (…) De aceea, ne continuăm eforturile pentru a fi pregătiți să accesăm toate formele de sprijin disponibile, inclusiv noile instrumente financiare la care lucrează, în prezent, Comisia Europeană. În concluzie, prioritățile în perioada următoare sunt susținerea sănătății cetățenilor noștri și relansarea economică. (…) Suntem pe drumul cel bun! Trebuie doar să continuăm, cu fermitate, cu înțelepciune, și să ne unim forțele pentru a depăși această criză și pentru a construi împreună țara pe care ne-o dorim”, preciza președintele Klaus Iohannis, chiar în ziua în care Administrația Prezidențială scotea din bugetul instituției aproape 200.000 de euro, pentru a-și amenaja parcarea ecologică, ocazională, așa cum se precizează expres în caietul de sarcini care a stat la baza achiziției la vreme de pandemie.

 

Tot pământul escavat rămâne la Cotroceni

Conform documentației de atribuire a acestui contract, denumit „lucrări de amenajare a unei parcări ecologice în cadrul Complexului Palat Cotroceni”, aflăm că spațiul este unul destul de încăpător. Din schița prezentată, se disting 135 de locuri de parcare, în aer liber, precum și spații verzi, drumuri de acces și căi de acces pietonale. Autoritatea contractantă pune condiții drastice despre cum trebuie realizat proiectul de investiții și nu lasă loc la niciun rabat.

Spre exemplu, în caietul de sarcini se notează faptul că se vor materializa, pentru amenajarea parcării, în teren, toate verificările importante, prin picheți cu martori, delimitându-se, astfel, întreaga suprafață a parcării, precum și căile de acces rutier sau pietonal. Cu ocazia efectuării pichetajului, vor fi identificate toate instalațiile subterane sau supraterane amplasate în ampriza lucrărilor, în vederea mutării sau protejării acestora. Mai departe, după încheierea operațiunilor de trasare, se va trece la curățarea terenului de resturi vegetale și buruieni și la decopertarea stratului superior de sol, la o adâncime de 40 de centimetri. Această decopertare este și ea realizată în etape.

Mai întâi, scrie în caietul de sarcini, primul strat înierbat, de zece centimetri, și resturile vegetale rezultate urmează să fie evacuat în parc, în zonele verzi. Apoi, un alt strat, de 20-25 centimetri, până la stratul de amestec cu piatră de sub stratul vegetal, va fi evacuat, fiind înlocuit cu un aport de pământ fertil care, ulterior, va fi folosit la amestecurile și la umpluturile cu pământ necesare realizării parcajului. Se menționează foarte clar că toată cantitatea de pământ vegetal neîntrebuințată până la finalizarea lucrărilor va fi cărată, împrăștiată și nivelată în cadrul parcului. „Nicio cantitate de pământ nu va fi evacuată în afara Complexului Palat Cotroceni”, se arată în caietul de sarcini.

Parcajul vizat, care urmează să fie realizat, va avea un caracter ocazional, drept urmare, aspectul acestuia trebuie să fie unul de suprafață înierbată, pentru a nu avea un impact vizual contrastant față de restul parcului. „Pentru a obține acest aspect, va fi folosit un sistem de elemente de tip geogrilă-ecoraster, care să ofere stabilitate și portanță terenului, permițând, în același timp, realizarea unei suprafețe gazonate”, se arată în documentație. Pentru asta, trebuie realizate, de către un laborator autorizat de Inspectoratul de Stat în Construcții, un umăr de 25 de probe de compactare, înainte de așezarea elementelor de tip geogrilă. Iar rezultatele acestor teste vor fi trecute într-un raport anexă la procesul verbal de recepție a lucrărilor. 

 

Coincidențe nemțești

Compania care a primit acest contract de la Administrația Prezidențială, SC Adirom Activ Construct SRL București, a luat ființă, conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), în 24 septembrie 2014, având ca obiect de activitate lucrările de construcție a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale. La acel moment, capitalul social al companiei era împărțit, în mod egal, între persoanele fizice Adrian Ioan Ionet și Dorinel Romeo Șaguna. În 19 decembrie 2017, Ionet decide să părăsească structura acționariatului, cesionându-i părțile sociale lui Daniel Romeo Șaguna. Acesta este, în prezent, asociat unic al societății.


Tot de la Registrul Comerțului aflăm că Dorinel Romeo Șaguna mai este asociat, împreună cu fratele său, Stere Șaguna, în cadrul unei alte companii de construcții, denunită Sagma Serv Construct SRL. De loc din Constanța, Stere Șaguna are, conform documentelor de la ONRC, domiciliul în Germania. Mai exact în localitatea Landshut, iar strada de domiciliu se numește…. Johannis. Culmea, la Sibiu, există o organizație non-guvernamentală denumită Asociația de Prietenie Sibiu – Landshut, iar din CV-ul președintelui Klaus Iohannis aflăm că, până în anul 2014, fostul edil al Sibiului deținea funcția de președinte al acestei asociații.


Toate aceste elemente dau doar culoare poveștii, nefiind dovezi că există legături directe sau indirecte între președinte și familia Șaguna. Însă compania SC Adirom Construct SRL, care construiește parcarea ecologică în curtea Palatului Cotroceni, a fost contractată, în data de 17 octombrie 2019, imediat după instalarea Guvernului Orban I, un contract din partea Serviciului Român de Informații. Mai exact, este vorba despre un contract în valoare de 771.267.6 lei cu TVA (164.525 euro), pentru execuția unor lucrări de asfaltare a unei platforme pentru Unitatea Militară UM 0461 București.


Revenind la contractual cu Președinția, lucrările trebuie să fie garantate de firma Adiri Construct SRL pentru o perioadă de cinci ani, contractual este valabil până în data de 12 decembrie 2020 și lucrările trebuie finalizate în termen de 60 de zile. Din partea Administrației Prezidențiale, contractul este semnat de consilierul Vladimir George Dugan și de directorul Direcției Economice, Cosmin Gabriel Pop.

 

„Grindă” a semnat cu aceeași firmă, la începutul lunii mai, o finanțare europeană de 6,4 milioane

O altă stranie coicidență a acestei povești este legată de îndemnul lui Klaus Iohannis, făcut în ziua parafării contractului, de utilizare a fondurilor europene pentru relansarea economică. Cu 11 zile înainte de semnarea contractului, pe data de 8 mai 2020, în plină stare de urgență, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației anunța, printr-un comunicat de presă, semnarea a 17 contracte de finanțare prin Programul Operațional-Regional (POR 2014-2020), din fonduri europene, pentru administrațiile locale, instituțiile publice și întreprinderile mici și mijlocii.

Valoarea acestor 17 contracte se ridică la 222,4 milioane de lei și au fost semnate, din partea ministerului, de însuși Ion Ștefan, zis „Grindă”. Acesta declara, atunci, că „este esențial să ajutăm atât administrațiile locale, cât și antreprenorii să acceseze banii europeni pentru proiecte de investiții, pentru a putea reveni la normalitate, dar și pentru a se menține pe piață, după perioada crizei economice cu care ne confruntăm din cauza pandemiei din această perioadă”.

Contractul de finanțare aflat la poziția a doisprezecea o are drept beneficiar pe commpania SC Adirom Activ Construct SRL și se referă la creșterea competitivității acestei societăți, prin achiziția de active corporale și necorporale, într-o unitate nouă, în valoare de 6.412.448 de lei.

Jurnalul a decoperit că societatea în cauză a derulat, în perioada 2018-2020, cu Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), 15 contracte, în valoare totală de 15.097.482,44 lei cu TVA inclusă (3.237.940,6 euro).

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis