x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Jaful de zeci de milioane de euro de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, sesizat de Guvernul României în 2012, nu interesează Parchetul Anticorupţie condus de Laura Kovesi

Jaful de zeci de milioane de euro de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, sesizat de Guvernul României în 2012, nu interesează Parchetul Anticorupţie condus de Laura Kovesi

20 Aug 2013   •   23:09
Jaful de zeci de milioane de euro de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, sesizat de Guvernul României în 2012, nu interesează Parchetul Anticorupţie condus de Laura Kovesi
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images
Lumeajustitiei.ro a declanşat un serial de dezvăluiri despre văditul partizanat politic al DNA, care denotă, în opinia publicaţiei, că Parchetul Anticorupţie condus de Laura Kovesi nu vrea să cerceteze actele de corupţie din guvernările PDL, sesizate de Guvernul Ponta, indiferent dacă prejudiciile sesizate sunt de ordinul miliardelor de euro. În toamna anului trecut, Guvernul României, condus de premierul Ponta, a făcut circa 30 de sesizări penale la DNA, în urma controalelor efectuate de Corpul de control al primului ministru în ministerele care au fost conduse de miniştrii PDL ai regimului Boc – Băsescu în ultimii şapte ani. Inspectorii guvernamentali au descoperit fraude de ordinul sutelor de milioane de euro şi, deşi DNA a fost sesizată încă din noiembrie 2012, nu s-a deschis nici măcar un singur dosar, ceea ce relevă că acest Parchet, ai cărui şefi au fost numiţi de Traian Băsescu, nu vrea să se se atingă de foştii demnitari PDL. 

În cei şapte ani de domnie a lui Traian Băsescu, s-a putut constata că DNA ­ condusă în cea mai mare parte de Daniel Marius Morar (numit de Băsescu judecător la CCR când nu s-a mai putut prelungi sub nicio formă mandatul său în fruntea marilor Parchete), iar mai nou de Laura Kovesi ­ procurorii anticorupţie au făcut dosare numai demnitarilor din guvernarea PSD din timpul premierului Adrian Năstase, iar din vara lui 2012, când USL a preluat puterea executivă, aceeaşi DNA nu deschide dosare penale decât demnitarilor USL. Pentru procurorii DNA nu există fraude comise de miniştrii PDL, indiferent dacă în timpul acestor “lăcuste” s-au sifonat sume colosale din construcţia de autostrăzi (pe care nu le avem) din CFR Marfă, Poşta Română, Energie, Sănătate etc. Chiar au fost cinstiţi toţi miniştrii şi secretarii de stat PDL, şi corupţia exista numai la demnitarii USL? Nu credem aşa ceva, ci dimpotrivă, putem exemplifica că deşi Guvernul Ponta a făcut circa 30 de sesizări penale despre jaful din ministerele şi agenţiile guvernamentale de sub fosta guvernare PDL, DNA nu face niciun spectacol televizat cu aceste dosare, care zac în nemişcare. 

Lumea Justiţiei prezintă sesizările penale ale Guvernului Ponta despre jaful de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, instituţie în care Preşedinţia României a vrut în urmă cu circa o lună să-l numească pe Lucian Duţă (fost preşedinte CNAS), în cadrul Consiliului de Administraţie, deşi se ştia de raportul de control. 
Conform rapoartelor de control ale Corpului de Control al primului ministru Victor Ponta, din 1 noiembrie 2012, semnate de secretarul de stat Ion Lazăr, DNA a fost sesizat pentru a cerceta o serie de fapte cu conotaţii penale, depistate de inspectorii guvernamentali la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, începând cu anul 2001 şi până la data controlului, perioadă în care această instituţie a fost condusă rând pe rând de Eugeniu Ţurlea, Cristian Celea, Cristian Vlădescu, Vasile Ciurchea, Irinel Popescu, Nicolae Lucian Duţă şi Doru Bădescu. 

Una din marile fraude sesizate se referă la derularea contractului pentru construirea şi operarea “Sistemului Informatic Unic Integrat al asigurărilor de sănătate din România” (SIUI), care deşi a costat enorm, nu e nici azi gata. S-a reţinut că s-au angajat plăţi de ordinul zecilor de milioane de euro către furnizori cu încălcarea prevederilor legale, răspunzători fiind declaraţi preşedinţii CNAS şi directorii generali adjuncţi economici din perioada 2002 – 31.03.2012. S-a reţinut că în perioada verificată s-au efectuat plăţi ilegale pentru sistemul informatic unic integrat, către SC H.P. România SRL în sumă de 576 milioane Ron.

De asemenea, DNA a fost sesizată şi pentru plăţi ilegale în sumă de 110 milioane Ron (20,49 milioane euro), fără TVA, care îmbracă forma infracţiunii de abuz în serviciu, urmare a unei decizii din august 2011 a membrilor CA al CNAS privind integrarea în SIUI a CASA OPSNAJ şi CASMTCT şi achiziţia de servicii şi produse suplimentare. 

Altă acuzaţie vizează efectuarea unor “plăţi nejustificate de 19,6 milioane euro reprezentând diferenţa între tariful unitar de 804, respectiv 760 euro/zi/om stabilit de SC H.P. România SRL şi acceptat în mod necondiţionat de CNAS şi tariful de 100 euro/zi/om stabilit de către subcontractanţii care au desfăşurat efectiv servicii de instruire şi asistenţă tehnică”.

Bugetul de stat a fost păgubit cu 260 milioane ron

Alte constatări ale inspectorilor guvernamentali făcute cu ocazia controlului la CNAS au vizat posibile fapte de natură penală, pentru care DNA a fost sesizată, vizând faptele reprezentanţilor acestei instituţii de a îndeplini în mod defectuos obligaţiile în legătură cu evidenţele pe plătitori, declararea, stabilirea şi controlul contribuţiilor de sănătate, “cu consecinţa neîncasării la bugetul statului prin bugetul Ministerului Sănătăţii a sumei de 189,7 milioane ron, reprezentând contribuţii aferente perioadei trimestrul IV 2009 – trimestrul III 2011”. Tot în legătură cu această perioadă, s-a reţinut o altă gaură dată bugetului de stat de peste 69,5 milioane ron.

×