x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete La cine au ajuns peste 21 de milioane de euro, în afacerea deșeurilor de la Timiș

La cine au ajuns peste 21 de milioane de euro, în afacerea deșeurilor de la Timiș

de Ion Alexandru    |    11 Dec 2017   •   12:50
La cine au ajuns peste 21 de milioane de euro, în afacerea deșeurilor de la Timiș

Compania fostei directoare a Complexului Sportiv Olimpia, Mihaela Neagu, o apropiată a fostului PDL și a ex-ministrului Tineretului și Sportului, Monica Iacob Ridzi, a reușit să pună mâna pe un contract de peste 21 de milioane de euro, pentru colectarea și transportul deșeurilor în județul Timiș. Acuzată că a folosit aceeași companie pentru a transfera sume importante de bani de la Complexul Olimpia în conturile societății, Mihaela Neagu a reușit, în ultimii ani, să convingă mai multe instituții ale statului, printre care se numără și Consiliul Superior al Magistraturii, să îi atribuie alte contracte. Fiul Mihaelei Neagu a apărut în Top 300 Capital, ca unul dintre milionarii României, care, la vârsta de 21 de ani, avea o avere de peste 20 de milioane de euro.

 

Contractul pe zece ani, privind delegarea prin concesionare a serviciilor de colectare și transport al deșeurilor municipale din cele cinci zone ale județului Timiș, a fost atribuit, în etape, până la începutul acestei luni, de către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară a Deșeurilor Timiș. Este vorba despre o afacere de 812.803.236,9 lei fără TVA și care vizează colectarea separată și transportul separat al deșeurilor și al gunoaielor industriale, inclusiv al celor provenind din activităţile societăţilor comerciale din Timiș.

În urma licitației deschise, patru loturi ale acestui contract au fost atribuite separat. Mai exact, loturile aferente zonei “zero” Ghizela și zonei 1 Timișoara au fost încredințate companiei locale Retim Ecologic Service SA, pentru 88.189.420,8 lei fără TVA, respectiv 444.922.400,7 lei fără TVA.

În ceea ce privește loturile 3 și 4 ale acestui contract, acestea au fost atribuite, încă din data de 28 septembrie 2017, către o asociere formată din SC Brai-Cata SRL București și SC Libro Events SRL. Lotul 3, care se referă la zona 2 Jimbolia, vizează concesiunea pe 120 de luni, pentru 44.918.423,4 lei fără TVA, în timp ce lotul 4, aferent zonei 3 Deta, a fost, de asemenea, concesionat pentru zece ani, la o valoare de 34.772.992 lei fără TVA. Împreună, loturile 3 și 4, care au ajuns la asocierea dintre SC Brai-Cata SRL și SC Libro Events SRL, se ridică la o valoare de 94.832.665,3 lei cu TVA inclus (21.073.925,6 euro).

 

Punct de lucru înființat special pentru această afacere

Numele SC Libro Events atrage cel mai mult atenția, deoarece, potrivit informațiilor furnizate de ONRC, societatea, care are sediul în Cernica, Ilfov, este deținută de către Mihaela Elena Neagu, născută în București, dar domiciliată în Lehliu Gară, și de Georgiana Ștefan, născută în Lehliu Gară și domiciliată în București. Interesant este că, în data de 14 noiembrie 2017, SC Libro Events SRL și-a deschis un punct de lucru în localitatea Deta, județul Timiș, în baza unor documente care atestă că valabilitatea acestui punct de lucru expiră în data de 14 noiembrie 2020, exact când expiră și concesiunea serviciilor aferente contractului cu Agenţia de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș.

SC Libro Events SRL a purtat înainte denumirea de SC Amma General Store SRL, al cărei istoric este unul mai mult decât interesant. Patroana firmei, Mihaela Neagu, a gestionat, în cursul anului 2006, Hotelul Sport din cadrul Complexului Sportiv “Lia Manoliu, fiind, ulterior, demisă, după ce poliţia a descoperit că aceasta și-a falsificat cartea de muncă, în care a menționat în mod nereal că deține calificarea de recepționer. În anul 2017, Ministerul Transporturilor i-a retras acesteia brevetul și licența de turism. Mai mult, s-a descoperit că, înainte de a veni în Capitală, Mihaela Neagu a lucrat la o stație de benzină din localitatea Lehliu.

 

Propulsată la conducerea Complexului Olimpia

Ulterior, după ce PDL a ajuns la putere, Mihaela Elena Neagu a fost propulsată în funcția de manager al Complexului Sportiv Olimpia, entitate aflată la vremea respectivă în subordinea Autorității Naționale pentru Tineret și Sport. Presa dezvăluia faptul că propulsarea aici se datora faptului că Mihaela Neagu se afla în relații apropiate cu fostul ministru PDL al Tineretului și Sportului, Monica Iacob Ridzi.

Potrivit “Gazetei Sporturilor”, Amma General Store SRL, firma Mihaelei Neagu, a luat în administrare hotelul şi restaurantul de la Clubul Sportiv Olimpia și a primit sub contract şi cantina de la Biblioteca Centrală Universitară. Potrivit aceleiași surse, Amma General Store s-a înfiinţat în decembrie 2009, cu doi acţionari. Fără niciun angajat, în câteva luni a închiriat într-un mod surprinzător de rapid restaurantul şi hotelul Clubului Sportiv Olimpia Bucureşti, aflat în subordinea Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret. Contractul dintre baza sportivă şi Amma este pe 15 ani, chiriaşul plătind utilităţile şi o sumă de 4.000 de euro pe lună. În schimb, clubul "i-a cerut" firmei să-i asigure zilnic, pentru sportivi, 80 la sută din locurile de la mese şi din spaţiile de cazare.

 

Asociată cu un fost viceprimar PDL al Capitalei

“Jurnalul” a dezvăluit, în toamna trecută, ultimele afaceri în care apare numele unui alt apropiat al PDL, fostul viceprimar general Robert Constantin Ionescu. Acesta și-a înființat o companie de pază, Akyle Security SRL, care, la 1 noiembrie 2016, în asociere cu SC Nei Divizia de Securitate SRL, a încheiat cu Compania Națională de Aeroporturi București un contract în valoare de 365.095 de euro, pentru prestarea de servicii de pază la casieria centrală și la dispeceratul aeroporturilor Henri Coandă și Aurel Vlaicu,

Robert Ionescu a avut-o ca asociată în SC Akyle Security pe Mihaela Elena Neagu, care a deţinut 33,33 la sută din capitalul social. La 21 septembrie 2016, însă, fosta directoare a Complexului Olimpia a decis să părăsească structura acționariatuui, cesionându-i lui Ionescu părțile sociale.

 

Contracte cu ministere, dar și cu CSM

Sub denumirea de Amma General Store SRL, actuala SC Libro Events SRL, controlată de Mihaela Neagu, a derulat mai multe contracte cu statul român, în special în timpul guvernelor PSD și USL. În 18 iulie 2011, Ministerul Muncii a atribuit acestei societăți un contract în valoare de 2.733.615 lei fără TVA, pentru servicii de organizare de seminarii și evenimente.

În 8 noiembrie 2011, aceeași firmă a câștigat un contract în valoare de 77.250 de lei fără TVA, pus la bătaie de Ministerul Educației, pentru prestarea unor servicii de organizare de evenimente. În 28 august 2012, aceeași autoritate contractantă mai atribuie firmei respective un contract de 830.240 de lei fără TVA pentru servicii hoteliere.

Clubul Sportiv Olimpia, condus de Mihaela Neagu, a încheiat, în data de 26 martie 2012, cu firma Mihaelei Neagu, un contract în valoare de 1.589.760 lei fără TVA, pentru servicii de curățenie, întreținere și amenajare baze sportive.

Cel mai spectaculos contract este cel încheiat, însă, la 12 iunie 2013, cu CSM, în valoare de 832.406 lei fără TVA, pentru servicii hoteliere și de restaurant, în cadrul proiectului româno-elvețian privind formarea judecătorilor și procurorilor pentru aplicarea noilor legi penale.

 

Anul trecut, presa a făcut o descoperire mai mult decât interesantă. Încercând să identifice personajele mai puțin cunoscute din Top 300 Capital cei mai bogați români, jurnaliștii au încercat să afle informații despre unul dintre milionarii ediției. Un tânăr de 21 de ani, Vlad Mihai Alexandru Cristescu, cu o avere de 22 de milioane de euro. Milionarul a fost localizat ca domiciliind în Lehliu Gară, împreună cu mama sa. Aceasta este nimeni alta decât fostul administrator al Complexului Olimpia, Mihaela Elena Neagu, patroana firmei Libro Events, fostă Amma General Store SRL.

×
Subiecte în articol: Mihaela Neagu