x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Lista Ruşinii: autorităţile care au dat fală ţiganilor din Timişoara

Lista Ruşinii: autorităţile care au dat fală ţiganilor din Timişoara

de Mircea Opris    |    23 Oct 2011   •   21:00
Lista Ruşinii: autorităţile care au dat fală ţiganilor din Timişoara

Cu peste 200 de imobile din centrul istoric acaparate prin metode de tip mafiot si cu complicitatea unor politisti, procurori, judecatori, notari si executori judecatoresti, clanurile romilor de catifea din Timisoara au transformat Mica Viena in Marea Strehaie. La acest palmares se adauga cele mai mari palate de pe Aleea CFR, precum si zeci de terenuri. Fara ajutorul unor functionari corupti din Primaria Timisoara,

Oficiul de Cadastru si justitie, acestea clanuri nu ar fi reusit sa cucereasca Timisoara. Ramane strigator la cer ca pentru un fenomen infractional organizat, de asemenea amploare, singurul rom urmarit penal este Ionelas Carpaci, unul dintre romii bogati care nu este ruda cu celebrul 'clan Carpaci'. In rest, nimeni nu este vinovat pentru transformarea Timisoarei intr-un luxos paradis pentru romii bogati, infractori in Romania, dar si in Germania, Franta sau Italia. Jurnalul National va prezinta o 'lista a ru­sinii', pe care o dorim cat mai obiectiva si cuprinzatoare, insa care este departe de a fi completa.

1. Gheorghe Ciuhandu, primarul Timisoarei
2. Nicusor Miut, fost director al Directiei Patrimoniu, si alti angajati ai Primariei Timisoara
3. Petre Turpan si Remus Crudu, angajati ai Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Timis
4. Reprezentanti ai Politiei Timis si ai SRI Timis
5. Angajati ai Compartimentului de ordine publica al IPJ Timis
6. Angajati ai Administratiiilor Financiare Timis si Timisoara si Garda
Financiara
7. Angelina Tufariu, fostul procuror
8. Generalul Florin Sandu, fost sef al Politiei Romane
9. Safta Criste, notar
10. Carmen Martinov, procuror DIICOT
11. Cristina Vasilescu, consilier juridic la Primaria Timisoara
12. Costes Mandoiu, fost angajat la Directia Fiscala

Gheorghe Ciuhandu, primarul Timisoarei, care in trei mandate a tolerat tacit dezvoltarea fenomenului tiganesc si a inchis ochii la falsurile si abuzurile in favoarea romilor, facute chiar de catre angajati si directori din Primarie. Cea mai grosolana implicare: lipsa de reactie atunci cand stampila cu semnatura sa a fost folosita pentru falsificarea unor acte si contracte avand ca obiect imobile si terenuri din Timisoara, ajunse pe mana romilor de catifea. In cele trei mandate, un singur palat tiganesc, din cele peste 30 construite ilegal, a fost demolat. Romii pagubiti au dezvaluit atunci primele nume ale functionarilor din primarie pe care i-au mituit, insa nu s-a aplicat nici macar o sanctiune.

Nicusor Miut, fost director al Directiei Patrimoniu, si alti angajati ai Primariei Timisoara care au ajutat aceste clanuri pentru a identifica imobilele istorice pe care sa le poata cumpara, dupa ce primeau informatii privind statutul juridic al cladirilor in cauza.

Petre Turpan si Remus Crudu, angajati ai Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Timis, care au aparut in dosarul pri­vind arestarea lui Ionelas Carpaci. Ei sunt functionarii care au intabulat terenurile pentru care a fost arestat Ionelas Carpaci.

Politia Timis si SRI Timis, prin conducerile celor doua institutii care nu au reactionat la amenintarile primite de catre cei doi prefecti, Ovi­diu Draganescu si Mircea Bacala, cat si prin lipsa de reactie la scrisorile de amenintare cu moartea trimise fostului prefect Draganescu si primarului Ciuhandu. Un episod neelucidat, cu anchete ale caror rezultate nu au fost facute niciodata publice. Aceasta in ciuda faptului ca SRI Timis a monitorizat, a solicitat si a si primit inre­gistrari telefonice si ambientale cu discutii dintre romii implicati.

Compartimentul de or­di­ne publicå la IPJ TimiS, care lasa clanurile de romi sa isi faca de cap la nunti si inmormantari, cand blocheaza orasul cu limuzine si bolizi de lux, sfideaza legea si cetatenii si isi regleaza conturile in public, cu pistoale, sabii si pari.

Administratiile Financiare Timis si Timisoara si Garda Financiarå care nu au verificat si nu au cerut explicatii romilor milionari in euro vizavi de provenienta averilor fabuloase si a proprietatilor acestora.
Angelina Tufariu, fostul pro­curor care a tergiversat ancheta in ca­zul lui Ionelas Carpaci. In calitate de procuror al Parchetului Curtii de Apel Timisoara aceasta a refuzat, ala­turi de colegii din politie, sa insceneze un flagrant pentru prinderea lui Io­nelas Carpaci si a doi complici intr-o tranzactie imobiliara cu acte false. Mai mult, implicand cateva perso­naje influente din lumea araba, aceasta a incercat sa scoata probe care nu exista de la jurnalistii care au reali­zat flagrantul. Actualmente, Angelina Tufariu, alaturi de Marius Chiru, si el fost procuror la Parchetul Curtii de Apel Timisoara, impreuna cu fostul procuror DIICOT Pompiliu Stanciu, si-au deschis o casa de avocatura. Toti trei detin informatii vitale privind retelele mafiei imobiliare tiganesti, insa nu au reusit condamnarea defi­nitiva a vreunui personaj implicat.

Generalul Florin San­du, seful Politiei Romane intre 2001-2003 si secretar de stat in Minsterul de Interne intre 2003-2006, transfor­mat in avocat. El a pledat in fata ju­de­catorului de la Inalta Curte de Ca­satie si Justitie in apararea lui Ionelas Carpaci, arestat pentru implicare in van­zarea cu acte false a unor terenuri ale Primariei Timisoara. Culmea, ace­lasi fost sef al Politiei Romane, Florin Sandu, l-a aparat in instanta la trei ter­mene de judecata pe Nicolae Mihai, dusmanul declarat la lui Io­ne­las Carpaci. Generalul devenit avocat a jucat la doua capete, lucru legal, insa care ridica mari probleme de mo­ra­litate si confidentialitate vizavi de clienti.

Notarul public Safta Criste, sotia lui Mircea Criste, fost pro­curor general al Romaniei, a fost au­diata in dosarul in care a fost arestat Ionelas Carpaci. Safta Criste este no­tarul la care s-a incheiat o procura pe numele unui personaj fictiv pentru care escrocii au produs documen­te false, in 11 februarie 2008. Celalalt notar este Teodora Notingher.

Procurorull DIICOT Car­men Martinov. Numele ei apare in dosarul lui Ionelas Carpaci, pe care l-a audiat in 2000-2001, pentru sechestrarea unei persoane. Interpelata de ziaristi sa comenteze afirmatia lui Ionelas ca o cunoaste, Carmen Martinov a negat vehement ca ar avea vreo legatura cu Ionelas Carpaci. Fara a sustine ca exista o implicare a procuroarei in acest caz, ea s-a facut remarcata prin limbajul folosit in discutia cu ziaristii. 'Ce am eu treaba cu Ionelas, fratilor, trai-v-ar sfintii! Ce am eu treaba cu omul asta?... Ma, tot o dati intruna ca ne­bunii! V-am mai spus si am repetat, Bot Malin (jurnalist – n.r.), care ma tot musca de fund. Domnule, n-am nici o treaba cu Ionelas. Nu l-am avut in viata mea. Toata lumea l-a avut in do­sare cu imobiliare. Veniti peste mi­ne cu Pampi, cine dracu e Pampi?'. Ul­terior, Carmen Martinov, procuror la DIICOT Timis, a ajuns in atentia Inspectiei Judiciare a Consiliului Su­perior al Magistraturii dupa ce a fo­lo­sit un limbaj ne­ci­vili­zat cand i s-a cerut punctul de vedere in legatura cu rezultatul unei anchete din trecut, care il viza pe Ionelas Carpaci.

Cristina Vasilescu, consi­li­er juridic la Primaria Timisoara si Costes Mandoiu, fost angajat de la Directia Fiscala a aceleiasi primarii.

×